Connect with us

Iz Svijeta

Tsipras optužio Bruxelles za zastrašivanje

Published

on

Grčki premijer Aleksis Tsipras istaknuo je u četvrtak u Bruxellesu da njegova zemlja nikog ne ucjenjuje i da se neće dati ucjenjivati.

“Grčka ne ucjenjuje i ne prihvaća ucjene”, rekao je Cipras na konferenciji za novinare nakon završetka summita, prvoga na kojem je sudjelovao novi grčki premijer.

Na summitu nije bilo rasprave o Grčkoj, osim što su čelnici upoznati s tijekom sastanka euroskupine u srijedu navečer, koji je završio bez zajedničke izjave, iako je gotovo bila dogovorena.

Dio sudionika maratanskog sastanka euroskupine već je otišao, misleći da je dogovorena zajednička izjava i da je na nju pristao i grčki ministar financija Janis Varufakis. Među onima koji su već bili otišli, uvjeren da je izjava prihvaćena, bio je i njemački ministar Wolfgang Schaeuble. Međutim, Varufakis je nakon još jednih konzultacija s Atenom odbio potpisati tu izjavu.

Cipras se požalio da je taj sastanak održan u “atmosferi zastrašivanja” opasnošću od bankrota ako Grčka ne prihvati prijedloge svojih europskih partnera.

“Mi nismo potpisali i nije se dogodila nikakva katastrofa”, rekao je Cipras.

Ključni razgovori o položaju i budućnosti Grčke u eurozoni održat će se u ponedjeljak, 16. veljače, na sastanku ministara financija eurozone.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Iz Svijeta

Srbija pokazala vojni arsenal – Tabak: MIG-ovi su im stare mašine

Published

on

By

Srbija pokazala vojni arsenal – Tabak: MIG-ovi su im stare mašine

Na vojnom aerodromu Batajnica pored Beograda održana je manifestacija Sloboda 2017,  u povodu 73. obljetnice oslobođenja Beograda u 2. drugom svjetskom ratu.

Sposobnost i opremu Vojske Srbije prikazalo je više od 2.200 pripadnika VS i Ministarstva obrane. Sloboda 2017. središnji je dio višednevnog obilježavanja obljetnice oslobađanja Beograda u kojoj je, uz 130 različitih borbenih i oklopnih vozila, 30 zrakoplova i helikoptera, promovirano i šest lovaca MIG 29 koje je Srbija dobila kao donaciju Ruske Federacije, a njihov će remont i modernizacija koštati 180 milijuna eura.

Srbija inavodno dući mjesec kupuje dodatnih bjeloruskih 7 Migova 29 i obrambeni raketni sustav S-300. Ako uzmemo u obzir da Hrvatska također obnavlja eskadrilu bojnih zrakoplova, može li se zaključiti kako u regiji počinje mini utrka u naoružavanju, barem između Hrvatske i Srbije? Je li to točno i treba li to gledati u kontekstu odnosa NATO-a i Rusije u emisiji HRT-a Studio4 govorio je vojni analitičar Igor Tabak.

Ovo nije utrka u naoružavanju. Srbija je zadnjih dana dobila rusku donaciju migova. To su vrlo stare mašine koje su dobivene tek da bi malo letjele, a onda idu na ozbiljan remont koji će se morati platiti. Ove priče o Bjelorusiji već koju godinu povremeno isplivaju u javnost, ali najvjerojatnije teško da će od toga išta biti. Uz sve želje teško je pobjeći od proračunskih stvari. A proračun kaže da Srbija nema baš puno novaca na vojsku, smatra Tabak.

Od šest ruskih MIG-ova 29 jedan je odmah vraćen u Rusiju na detaljne radove. Preostalih pet trebali bi se uklopiti s četiri jugoslavenska koji su sada u srpskim rukama. Nakon dodatnih radova ujednačavanja te flote Srbija se nada imati kroz nekoliko godina operativno 10 MIG-ova 29, izostavivši priče o Bjelorusiji koji bi bili dodatni novac .

Najvjerojatnije tih pet aviona bi neko vrijeme mogli letjeti jer su došli direktno iz ruskog ratnog zrakoplovstva s orelativnim graničenim resursom. Plan je da njih unutar dvije godine čeka remont na kojem Rusija opet planira nešto zaraditi, rekao je.

Činjenica je uz sve te nabave Srbije kao i njihovu proizvodnju oružja, govorimo o iznimno malim brojevima. To je sve zgodno postaviti na pistu na Batajnicu. Zgodno je motivirati mlade ljude ne bi li došli u profesionalnu vojsku, jer Srbija kao i Hrvatska nema više ročnog služenja. Sve drugo, što smo nekad gledali, agresije, nekakve aktivne stvari s vojskom su s tako malim snagama i tako malim proračunom gotovo nemoguće, mišljenja je Tabak.

Hrvatska je krenula temeljito drugačije u nabavu pribavljanja zrakoplova nego Srbija. Napravljen je međunarodni natječaj, rezervira se novac u proračunu, nema puno nejasnoća, dani su rokovi, javili su se ozbiljni ponuđači. Imamo dvije ponude rabljenih i dvije ponude novih aviona (F16 i Gripen).

To je ozbiljniji pristup tako velikoj nabavi od srbijanske nabave donacijama. To je strukturno različit pristup stvarima koji Hrvatskoj trenutno ide na čast iako je riječ o teškom i skupom poslu koji je velik izazov za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i MORH u cjelini, smatra Tabak.

 

F-16 Block 70 pruža Hrvatskoj apsolutnu zračnu dominaciju za narednih 40 godina

facebook komentari

Continue Reading

Iz Svijeta

Orban: Europski parlament primjenjuje ‘Sorosov plan’

Published

on

By

Mađarski premijer Viktor Orban optužuje Georgea Sorosa da koristi NVO kako bi preplavio Europu migrantima.

Mađarski premijer Viktor Orban optužio je Europski parlament da je počeo primjenjivati “Sorosov plan” nakon što je odbor EP-a za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnja pitanja (LIBE) usvojio izvještaj o primjeni Dublinskih propisa.

Izvještaj LIBE-a “zanemaruje opasnost da postoji veza između migracije i terorizma”, rekao je Orban, dodavši da će primjena tih propisa također ograničiti ovlasti država članica.

On je ocijenio da je, uprkos “zabrinjavajućim razlikama u vezi s tim pitanjima” između Višegradske skupine i Europske komisije, radna večera lidera V4 i predsjednika EK-a Jean-Claudea Junckera u srijedu bila uspješna.

Također je dodao da postoji dobra šansa za poboljšanje saradnje, prenosi MTI.

Prema njegovim riječima, nesuglasice o budućnosti Europe i migracija više su ukorijenjeni u kulturološkim nego u političkim razlikama.

“Razjasnili smo izvjestan broj pitanja o kojima se ne slažemo i uspjeli smo reći Junckeru da želimo više poštovanja za narode srednje Europe, među kojima su i Mađari”, rekao je Orban.

Orbanove optužbe

Mađarski premijer optužio je  Georgea Sorosa da koristi “predatorske nevladine organizacije” kako bi preplavio Europu migrantima i stvorio “transnacionalno carstvo”.

U travnju su u Mađarskoj usvojili zakon koji je zaprijetio zatvaranju Srednjoeuropskog sveučilišta u Budimpešti, koji financira Soros.

Orban je ranije rekao da su migracije “dobar biznis” za Sorosa, ali da bi bio još i bolji da Mađarska “nije digla galamu u vezi s time”.

Nazvao je Sorosa “špekulantom na čelu velike mafijaške mreže koja predstavlja prijetnju miru u Europi”.

“Razlog zašto je on tako ljut na Mađarsku i mene osobno jest to što stojimo na putu njegovog velikog plana i velikog biznisa. Soros je objavio svoj program preseljenja migranata, finansira NVO i krijumčare ljudima”, rekao je Orban.

 

ORBAN: Otkrili smo prikrivenu mrežu, mrežu Georgea Sorosa, i dan za danom otkrivamo tko je sve povezan s njime

facebook komentari

Continue Reading