Pratite nas

Politika

:)Tunel Sveti Ilija pušten u promet

Objavljeno

na

Cestarine za prolazak kroz tunel za osobna vozila je 20 kuna. Po kategorijama vozila cestarina se kreće od 12 kuna za motocikle do 66 kuna za teške kamione s prikolicom i šlepere. Tunel Sveti Ilija, na spojnoj cesti Zagvozd-Baška Voda, pušten je danas u promet, izvijestili su iz Hrvatskih autocesta.

Tunel se sastoji iz glavne i servisne tunelske cijevi međusobno povezanih prolazima za pješake i interventna vozila. Duljina glavne tunelske cijevi iznosi 4.249 metara, dok je duljina servisne tunelske cijevi 4.255,62 m, a koristit će se za potrebe spašavanja i evakuacije sudionika u prometu.

Glavna tunelska cijev ima dva vozna traka ukupne širine kolnika 7,7 metara, a brzina vožnje kroz tunel ograničena je na 80 kilometara na sat.

Naplata cestarine za uporabu tunela Sv. Ilija obavljat će se sjevernoj strani tunela na naplatnoj postaji Biokovo.

Cestarine za prolazak kroz tunel za osobna vozila je 20 kuna. Po kategorijama vozila cestarina se kreće od 12 kuna za motocikle do 66 kuna za teške kamione s prikolicom i šlepere.

Iz Hrvatskih autocesta pritom napominju kako korisnici IA, I i II skupine vozila ostvaruju 60 posto popusta s pre-paid ENC-om. Primjerice, korisnik osobnog vozila (I skupina) s pre paid ENC-om će cestarinu od 20 kuna platiti 7,83 kune. Korisnik pre paid ENC-a prvo ostvaruje popust od 21,74 posto na uplaćeni iznos, a potom nakon svakog prolaska tunelom Sv. Ilija korisnik na svoj ENC račun dobiva povrat od 50 posto iznosa plaćene tunelarine, što u primjeru korisnika osobnog vozila iznosi 10 kuna.

Korisnici sezonskog ENC-a u razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka imaju pogodnost neplaćanja drugog prolaska tunelom unutar 12 sati.

Od 1. travnja do 31. listopada korisnici sezonskog ENC-a za vozila IA, I i II skupine dobivaju na ENC račun povrat 50 posto iznosa plaćene cestarine za svaki prolazak tunelom.

Naplatna postaja Biokovo prva je u potpunosti automatizirna postaja Hrvatskih autocesta i ima šest naplatnih staza s po tri ulaza i izlaza.

Cestarina se na naplatnoj postaji Biokovo može platiti ENC uređajem ili na automatskoj blagajni, na kojoj se može plaćati kreditnim karticama, INA karticom, ubacivanjem kunskih kovanica i novčanica te očitavanjem invalidske kartice, a povrat novca je samo u kovanicama.

dnevnoba

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Politika

(VIDEO) Verbalni okršaj Marasa i Radina u Saboru: Kaj ćeš ti meni govoriti da sjednem!?

Objavljeno

na

Objavio

Tijekom današnje sjednice Sabora došlo je do svađe SDP-ova Gordana Marasa s Furiom Radinom koji danas predsjeda saborskom sjednicom.

Maras je pokušavao odgovoriti ministru obrane Damiru Krstičeviću, koji ga je, među ostalim, pitao da li je služio vojni rok.

Radin Marasu nije dopuštao da se za to koristi institutom povrede Poslovnika tvrdeći da to ne može učiniti na izlaganje ministra.

Maras je odbijao sjesti nakon što mu je Radin uskratio riječ i dao riječ Željku Glasnoviću.

I HDZ-ovi zastupnici su Marasu  iz klupa također dovikivali da sjedne. “Neću sjesti! Kaj ćeš mi ti govoriti da sjednem?”, govorio je Maras no na kraju je sjeo. Iako je još jednom dignuo ruku da se javi za riječ, to mu nije bilo dozvoljeno.

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Zdravko Marić će tužiti Marasa? ‘Prevršio je svaku mjeru!’

Objavljeno

na

Objavio

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je Marasov ‘napad’ na njega u Saboru.

U Saboru je danas SDP-ov Gordan Maras rekao da ima dokaz da je Vijeće za financijsku stabilnost upozoravalo ministra financija Zdravka Marića na preveliku izloženost Agrokora.

Na te je optužbe odgovorio sam ministar.

“Vidjet ćete prezentaciju, ja isto imam taj dokaz. Nije to specijalan dokaz, to je prezentacija. Isto stoji u prezentaciji za 2015. i 2016. To nije tijelo koje nalaže bilo kojoj instituciji, odnosno regulatorima da nešto čine.

Naprotiv, regulatori čine to Vijeće. Ne vidim koja je poanta tih upozorenja. Nikad se na tom Vijeću ne spominju pojedini primjeri.

Inače što se tiče njegovih istupa gospodina Marasa, mislim da je prevršio svaku mjeru. I u javnosti govori o tome, radi se o javnom blaćenju i obezvređivanju mene osobno.

Razmislit ću o konkretnim aktivnostima. Mislim da je prevršio svaku mjeru. Neću s njim polemizirati.

U Saboru sam mu već nekoliko puta argumentirano odgovorio. Razumijem što je politička arena, ali ovo je značajno ispod pojasa”, rekao je Marić.

facebook komentari

Nastavi čitati