Turci otvorili obnovljenu kuću Alije Izetbegovića u Bosanskom Šamcu

8

Zamjenik turskog premijera Emrulah Išler, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, generalni direktor Turske međunarodne agencije za koordinaciju i saradnju (TIKA) Serdar Čam i predsjednik MDD Merhamet Hajrudin Šahić danas su na svečanosti u Bosanskom Šamcu otvorili obnovljenu kuću prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, u kojoj je Izetbegović proveo svoje djetinjstvo, javlja Anadolija.

Svečasnosti su prisustvovali i čelni ljudi TIKA-e na Balkanu, kao i turski partlamentarci. Nakon svečanosti, brojni visoki gosti i posjetitelji obišli su rodnu kuću Alije Izetbegovića.

Zamjenik turskog premijera Išler kazao je da je ovo njegova prva posjeta inozemstvu, te da mu je drago da se ona dešava upravo u Bosanskom Šamcu, u BiH, dodavši da je sretan što se nalazi u tom gradu na Savi. Dodao je da “moramo graditi male stanice kulture, mjesta gdje ćemo stati i predahnuti, te početi razmišljati o onome što smo učinili, razmišljati o budućnosti jer to je cilj i temelj civilizacije”.

140116087.2_xl

“Dragi prijatelji, nalazimo se na mjestu koje je naslijeđe jedne ličnosti koja nije vezna samo za historiju BiH već i iz perspektive cijelog svijeta. Ovaj veliki čovjek, iz ove civilizacije, je prve plodove mudrosti dobio ovdje gdje je rođen kao unuk Osmanlijke iz Uskuadara (dio Istanbula) i jednog oficira. On je ovdje naučio kako se njeguje suživot, kako živjeti sa susjedima, poštovani najmanje, kako gledati mrava kao da gledate najvišu ličnost pored sebe. Ova poimanja su osnovne vrijednosti na kojima se puno toga kasnije gradilo na ovim prostorima na Balkanu”, rekao je Išler.

Naglasio je kako je rahmetli Izetbegović prve lekcije života naučio ovdje u prelijepom kraju na obalama Save.

“I kasnije, kada je crna politika harala ovim dijelom svijeta, Alija Izetbegović je pokazao da se i rat može voditi na moralan način. Alija Izetbegović je čovjek koji će ostati upamćen kao čovjek perioda u kojem je sve bilo pretjerano. On je čovjek tolerancije, mislim da je korisno da se podsjetimo jedne njegove izreke: ‘Na mržnju ne odgovarajte mržnjom, mržnja može samo povrijediti našu BiH, mržnja nas može samo iznutra otrovati’. Svi odgovori na pitanja koje je tržio su se dešavali u haotičnom ambijentu. I u vrijednostima koje je stekao i naučio upravo ovdje u ovoj kući, oni su za njega bili vodilja prema svim drugim odlukama koje su bile u njegovom kasnijem životu vrlo značajne”, stava je zamjenik premijera Republike Turske.

140116087.3_xl

Dodao je kako Alija Izetbegović nikada nije zaboravljao čovjeka.

“U ličnosti Alije Izetbegovića su neke karakteristike, da se ne bježi od suočavanja s istinom, realnošću, gledanja u ogledalo, ali i da se ne bježi od toga da se hrabro stvari imenuju pravim imenom. Ono što smo vidjeli na putu Alije Izetbegovića jeste priča o jednom narodu koji je, boreći se za svoj identitet kulturu, za svoju karakterističnost, puno energije troši i daje, ali se uz to ne gubi na tom bolnom putu. Ovdje se susrećemo sa čovjekom koji je bio čovjek ere u kojoj je živio, ali njegov duh je prevazilazio granice ove ere. Nećemo od njega sigurno praviti kult lidera i time oštetiti ono što je njegova zaostavština”, poručio je.

Jedan ovakav prostor i memorijalni prostor vjerovatno je dobro mjesto, poručio je on, gdje će “svaki pojedinac koji bude želio moći ovdje privesti vrijeme i razmišljati o sebi, svojim odlukama i budućnosti, ne samo sebe kao pojedinca već kako postići i razvoj društva u kojem živi”.

140116087.5_xl

Iako nikad nije živio životom kralja, dodao je Išler, zbog svog plemenitog duha i svojih moralnih vrijednosti Alija Izetbegović je u Turskoj poznat pod nadimkom ”Kralj mudrosti”.

“Mi ga smatramo najljepšim mostom između naših kultura država i naroda. Veoma sam sretan što sam danas ovdje na krunisanju jedne plodne saradnje dviju institucija, TIKA-e i Merhameta. Želim se zahvaliti svima čiji je trud rezultirao jednim ovako lijepim projketkom”, zaključio je zamjenik turskog premijera.

Zahvaljujući se prisutnima što su pokazali odanost prema Aliji Izetbegoviću i prijateljstvu između BiH i Turske, član Predsjedništva BiH i sin Alije Izetbegovića, Bakir Izetbegović, istakao važnost navedenog projekta. U ime BiH i porodice Izetbegović, zahvalio se “bratskom turskom narodu, Vladi Republike Turske i TIKA-i što su se angažirali da obnovimo kuću rahmetli Alije Izetbegovića”.

On je ocijenio da TIKA radi važne i velike projekte u ovom dijelu svijeta, te pomaže običnom čovjeku, u poljoprivredi i zdravstvu, obnavlja tekije, medrese, džamije, bolnice…

“Impresivan je spisak projekata koje je turska vlada preko TIKA-e realizirala u BiH. Samo u posljednje tri godine preko 150 projekata”, istakao je Izetbegović, te pomenuo obnovu mostova u Konjicu i Višegradu, zgrade Građevinskog fakulteta u Mostaru, Memorijalne galerija Srebrenica, džamije u Fazlagića Kuli, Karađoz-begovu medresu, jedne bolnice…

Obnova kuće Alije Izetbegovića u Bosanskom Šamcu, istakao je dalje Bakir Izetbegović, predstavlja izraze poštovanja prema Aliji Izetbegoviću i državi BiH. Vjeruje da će to biti “mjesto živog sjećanja, poštovalaca, sljedbenika Alije Izetbegovića iz BiH i inozemstva”.

“Alija je bio atipičan vođa koji je ličio na svoj narod i nije ličio na ostale lidere balkanskih država. Jedini u toj garnituri, nije bio komunista, bio je žrtva komunističkih progona, demokrata u punom smislu, a nije se svetio ni neposrednim progoniteljima i koji su ga poslali na višegodišnju robiju”, rekao je Bakir Izetbegoivć.

Zbog njegove političke filozofije, rekao je on, uvažavali su ga i na Istoku i na Zapadu.

“Današnji turski lideri s ponosom ističu da u Aliji Izetbegoviću vide uzora, a u njegovoj praksi inspiraciju za svoje djelovanje. A mi u njima vidimo uzor. Ponosni smo što Vlada Turske vođena našim bratom Redžepom Tajipom Erdoanom čini za ponos svih muslimana u svijetu”, poručio je Bakir Izetbegović.

Podsjetio je da su se Izetbegovići u Bosanski Šamac doselili prije 150 godina iz Beograda. Pričao je i o svome pretku koji je bio na čelu Bosanskog Šamca i spašavao živote viđenijih Srba u vrijeme Asustro-Ugarske. Iznio je i zanimljiv detalj prema kojoj su Alija Izetbegović i Zoran Đinđić rođeni u istoj kući.

“Šta povezuje ova dva markantna lidera? Osim kuće i ovog dvorišta, slična je i demokratska vizija pomirenja, uvažavanja BiH i Srbije, Bošnjaka i Srba… Iskreno se nadam i vjerujem da je takva politička filozofija najbolja karta za bolju budućnost, bez iracionalnih animoziteta i sukoba. Jer uistinu puno je više onog što nas spaja nego onog što nas razdvaja”, poruke su Izetbegovića.

Generalni direktor TIKA-e Serdar Čam izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je TIKA imala priliku da uzme učešće u jednom ovakvom važnom projektu.

“Sretni smo što se nalazimo na mjestu ‘Kralja mudrosti’. Ova građevina koju smo obnovili generacijama će biti primjer da i mi nastavimo istim stopama. Po naređenju naše Vlade Turske TIKA će nastaviti sa realizacijom mnogih projekata u BiH”, naglasio je prvi čovjek TIKA, zahvaljujući svima koji su učestvovali u projektu, a posebno Bakiru Izetbegoviću.

Kazavši da je Alija Izetbegović i u najtežim prilikama, u ratu, pomagao ”Merhamet”, čelnik ovog društva rekao je kako obnavljanje rodne kuće prvog predsjednika BiH predstavlja odavanje počasti tom velikom čovjeku.

“Otuda i ideja da krenemo u obnovu kuće Alije Izetbegovića, što ne bismo mogli realizirati bez podrške naših prijatelja iz Republike Turske. Podršku smo našli u TIKA-i. TIKA i Merhamet su realizirali nekoliko značajnih projekata u obnovi infrastrukture i pomoći socijalno ugroženim kategorijama”, kazao je Šahić, zahvaljujući se, također, vlastima Turske i BiH, te dodao da je Bakir Izetbegović osobno pomogao da spomen osoba obiluje vrijednim predmetima koji su pripadali i koje je koristio Alija Izetbegović.

Anadolija

facebook komentari

 • Jada! Svaštatiće

 • Jada! Svaštatiće

 • Po onoj poznatoj crnogorskoj: Ti meni vojvodo, a tebi serdare…

  • jesi vidio čime se bošnjački političari zabavljaju?! Ovakva delegacija, kao da su otvorili tvornicu za 20ooo ljudi! prd!

   • Njima ovo priloženo treba. Tek onda bi oni bili zadovoljni, jer bi prava granica bila na vječitoj DRINI. Dok oni to ne shvate, čirilica će biti i ostati s ove stranu granice DRINE. Tko je za to najviše kriv, zna se…ONI!

 • Po onoj poznatoj crnogorskoj: Ti meni vojvodo, ja tebi serdare…

  • jesi vidio čime se bošnjački političari zabavljaju?! Ovakva delegacija, kao da su otvorili tvornicu za 20ooo ljudi! prd!

   • Njima ovo priloženo treba. Tek onda bi oni bili zadovoljni, jer bi prava granica bila na vječitoj DRINI. Dok oni to ne shvate, čirilica će biti i ostati s ove stranu granice DRINE. Tko je za to najviše kriv, zna se…ONI!

    The FAME su stranice posvećene sustavnom i znanstvenom proučavanju zastava i grbova. Ti simboli često nose snažne političke i druge poruke. Prikazivanje takvih simbola ovdje ne znači da autor podržava ideje koje oni predstavljaju. [NSK – Digital Archives] Ove stranice pohranjuju se u digitalnom arhivu NSK.
    Hrvatska – Nezavisna Država, 1941. – 1945. – Ustaška mladež

    Ustaška mladež
    Zapovjedništvo Ustaške mladeži
    Stožer Ustaške mladeži
    Tabor Ustaške mladeži
    Vod Starčevićeve mladeži
    Vod Ustaškog junaka
    Vod Ustaške uzdanice
    Ustaška mladež (UM) bila je omladinska organizacija Ustaškog pokreta, ustrojena na vojnim principima na sličan način kao što su postojale slične organizacije u ostalim zemljama sila osovine. Organizacija je bila teritorijalno ustrojena. Svaka od velikih župa (prva razina lokalne uprave) imala je stožer UM na čelu sa stožernikom, svaki kotar (druga razina) imao je logor na čelu s logornikom, a svaka općina tabor UM na čelu s tabornikom. U okviru tabora postojali su vodovi i rojevi (tj. desetine), na čelu s vodnicima i rojnicima. Vodovi su bili organizirani s obzirom na dobe skupine. Mladež od 7 do 11 godina starosti sačinjavala je Ustašku uzdanicu, od 11 do 14 Ustaškog junaka a od 17 do 21 Starčevićevu mladež. Elitne postrojbe posljednje skupine mogle su biti posebno organizirane u Ustaškog jurišnika, koji su se obučavali s oružjem, pa i išli u borbu. Djevojke su bile organizirane na sličan način, s time da je umjesto Jurišnika postojala organizacija Ustaških djevojaka.
    Većina informacija na ovoj stranici je ljubaznošću g. Krunoslava Mikulana.
    Vidi još:
    Hrvatska – Nezavisna Država, 1941. – 1945.
    Hrvatska – povijesne zastave
    Hrvatska

    Ustaška mladež

    Obća zastava Ustaške mladeži

    [Ustaška mladež] [Normal] 2:3~
    Prihvaćena: 1943.
    Napuštena: 8. svibnja 1945.
    Izvor: Naredba o zastavama Ustaške mladeži, Dužnostnik, službeni glasnik UM, br. 3/1943.
    Opća zastava UM je hrvatska trobojnica sa crnim znakom UM s bijelom šarom u sredini. Znak UM sastoji se od isprepletenog slova U i vitice. Veličina zastave nije propisana, ali vjerojatno je korištena jednake veličine kao i državna zastava. Zastavni vršak propisan je u obliku znaka UM (s izduženim gornjim dijelom vitice), kao i za ostale zastave UM. Zastava je korištena da općenito predstavlja organizaciju, te je isticana na zgradama zapovjedništva, stožera, logora, tabora i škola UM i u drugim prilikama.

    Zapovjedništvo Ustaške mladeži

    Zapovjedničtvo Ustaške mladeži

    [Zapovjedništvo Ustaške mladeži] [Normal] 3:4
    Prihvaćena: 1943.
    Napuštena: 8. svibnja 1945.
    Izvor: Naredba o zastavama Ustaške mladeži, Dužnostnik, službeni glasnik UM, br. 3/1943.
    Zastava zapovjedništva UM je hrvatska trobojnica sa zlatno-crnim znakom UM u sredini. Zastavni vršak je pozlaćen. Zastava je obješena o krak i obrubljena zlatnim resama. Zastavno koplje je propisane dužine 2,20 m, dok je zastavno polje 0,60 × 0,80 m.

    Stožer Ustaške mladeži

    [Stožer Ustaške mladeži] [Normal] 3:4
    Prihvaćena: 1943.
    Napuštena: 8. svibnja 1945.
    Izvor: Naredba o zastavama Ustaške mladeži, Dužnostnik, službeni glasnik UM, br. 3/1943.
    Zastava stožera UM je hrvatska trobojnica sa srebrnim znakom UM u sredini. Vršak, krak i rese su ovdje srebrni. Zastavno koplje je propisane dužine 2,20 m, dok je zastavno polje 0,60 × 0,80 m. Na koplju iznad zastave pričvršćena je bijela zastavna vrpca sa srebrnim resama na kojoj je ispisano ime i broj stožera.

    Tabor Ustaške mladeži

    [Tabor Ustaške mladeži] [Normal] 3:4
    Prihvaćena: 1943.
    Napuštena: 8. svibnja 1945.
    Izvor: Naredba o zastavama Ustaške mladeži, Dužnostnik, službeni glasnik UM, br. 3/1943.
    Zastava tabora UM je hrvatska trobojnica sa crveno-crnim znakom UM u sredini. Krak i rese su ovdje crveni, dok je vršak srebrn. Zastavno koplje je propisane dužine 2,20 m, dok je zastavno polje 0,60 × 0,80 m. Na koplju iznad zastave pričvršćena je bijela zastavna vrpca sa crvenim resama na kojoj je ispisano ime i broj tabora i ime i broj stožera.

    Vod Starčevićeve mladeži

    [Vod Starčevićeve mladeži] [Normal] 1:2
    Prihvaćena: 1943.
    Napuštena: 8. svibnja 1945.
    Izvor: Naredba o zastavama Ustaške mladeži, Dužnostnik, službeni glasnik UM, br. 3/1943.
    Vodna zastava Starčevićeve mladeži hrvatska je trobojnica s crno-bijelim znakom UM. U crvenom polju uz koplje upisan je broj stožera, a u plavom polju unutar bijelog oblika vitice iz državnog grba broj tabora i voda. Zastavno polje veličine je 1,50 × 3,00 m, a koplje je propisane dužine 4,00 m s metalnim završetkom u obliku znaka UM.

    Vod Ustaškog junaka

    [Vod Ustaškog junaka] [Normal] 1:2
    Prihvaćena: 1943.
    Napuštena: 8. svibnja 1945.
    Izvor: Naredba o zastavama Ustaške mladeži, Dužnostnik, službeni glasnik UM, br. 3/1943.
    Vodna zastava Ustaškog junaka plava je zastava s bijelo-crnim znakom UM. Uz koplje gore upisan je broj stožera i dolje unutar bijelog oblika vitice iz državnog grba brojevi tabora i voda. Zastavno polje veličine je 1,00 × 2,00 m, a koplje je propisane dužine 3,00 m s metalnim završetkom u obliku znaka UM.

    Vod Ustaške uzdanice

    [Vod Ustaške uzdanice] [Dvostrana] 2:3 [Reverse] [Vod Ustaške uzdanice]
    Prihvaćena: 1943.
    Napuštena: 8. svibnja 1945.
    Izvor: Naredba o zastavama Ustaške mladeži, Dužnostnik, službeni glasnik UM, br. 3/1943.
    Vodna zastava Ustaške uzdanice crvena je trokutasta zastava s bijelo-crnim znakom UM uz koplje na prednjoj strani i crno obrubljenim bijelim znakom voda na stražnjoj na kojoj se nalaze i ispisane brojčane oznake stožera, tabora i voda. Znak je različit za svaki vod, a mogao je biti grb grada ili mjesta iz kojega je vod, ime dužnosnika ili pripadnika UM koji je poginuo i smatrao se žrtvom UM, s naznakom dana smrti, ili karakteristična biljka ili životinja (djetelina, tratinčica, jelen, vuk, lisica, vepar, jastreb, orao, pijetao, labud itd). Veličina zastave je 1,00 × 1,50 m, s kopljem od 2,50 m koje završava metalnim završetkom u obliku znaka UM.