Pratite nas

TURISTIČKI VODIČI: ‘Bošnjake je HVO napao, nalazili smo se u okruženju i gladovali’

Objavljeno

na

Neslužbeni podaci govore kako Mostar svake godine posjeti oko 800.000 turista. Svi oni barem jednom posjete Stari most i traže više informacija o povijesti grada, prošlom ratu… I onda se pojavljuje problem. Nedavno nam je pismo uputio naš čitatelj Petar Marić. Opisao nam je svoj odlazak na Stari most s unukom. Umjesto planirane kave, ćevapa i ugodnog druženja s unukom, Petra je dočekalo neugodno iznenađenje.

Tumačenje rata

– Slučajno sam se našao među skupinom Kineza, Filipinaca, vjerojatno su hodočasnici koji su došli u Međugorje. Tu je bila i jedna djevojka, turistički vodič, po govoru rekao bih da je Mostarka, Nisam obraćao pozornost što govori sve dok nije počela govoriti neistine. Pričala je kako su Bošnjaci gladovali jer su bili u totalnom okruženju, kako je HVO počeo prvi napadati i još mnogo toga. Unuka sam odveo doma iako je inzistirao na ćevapima. Ta djevojka je imala oznaku turističkog vodiča, a stranci će takve informacije i dojmove ponijeti iz Mostara u svoju zemlju, piše nam naš čitatelj Petar Marić. On je, kako doznajemo, ovo pismo uputio na adresu još nekoliko institucija i od njih zatražio reakciju zbog ovakvih događaja. Jedna od njih je i Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije na čelu s njenim predsjednikom Andrijom Krešićem.

Nema kontrole

– Turistički vodiči nisu pod našom ingerencijom. Oni ispit za licenciju polažu u Ministarstvu trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ-a. Također, mnoge agencije vode turističke vodiče u sklopu svojih aranžmana. Jako je teško kontrolirati te događaje – rekao nam je Krešić.

Upravo je kontrola jedan od najvećih nedostataka u priči o turizmu u Hercegovini. Nitko ne zna koliko ima noćenja, koliko točno turista posjeti Hercegovinu, a sada su i turistički vodiči postali samostalni tumači povijesti. Neki od vodiča uopće nemaju licenciju za obavljanje ovoga posla, ali svoje usluge nude turistima. – O Mostaru ima mnogo lijepih priča. Njih trebamo nuditi turistima, a ne ratne događaje. Još je bolnije ako te priče pričaju neki koji su u vrijeme rata bili rođeni i ne mogu biti relevantni svjedoci toga vremena. Moramo se okrenuti budućnosti, a ne više gledati u prošlost – zaključili su naši sugovornici. Naš čitatelj Petar s početka priče kaže kako mu još nije jasno zašto je ta djevojka, na čijoj oznaci piše – turistički vodič, na taj način pričala o Mostaru i Hrvatima koji tu žive. Vjerojatno će zbog ovog slučaja mnogo vremena proći dok Petar i njegov unuk opet požele otići na Stari most.

 

VLM

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Povijesnice

19. rujna 1991. Beograd – ‘bacanje cveća’ pred tenkove koji razaraju Vukovar

Objavljeno

na

Objavio

Na današnji dan 19. rujna 1991. dogodilo se poznato „bacanje cveća pred tenkove“ u Beogradu. Bilo je to prilikom kretanja Prve gardijske oklopne divizije JNA (poznatije kao elitna Titova divizija) prema hrvatskom gradu heroju Vukovaru.

Hrvatski junaci branitelji Vukovara uspjeli su razbiti jednu od najelitnijih oklopnih postrojbi Europe u to vrijeme.

Bio je to samo još jedno od niza „događanja naroda“ u glavnom gradu Srbije Beogradu čiji su građani masovno i učestalo sudjelovali na huškačkim ratnim mitinzima od 1987. nadalje. Tako se stvarala ratna atmosfera i podloga za agresiju na Hrvatsku i druge u cilju ostvarenja opće prihvaćene ideje Velike Srbije.

Tisuće Beograđana je oduševljeno izašlo na ulice pozdraviti tenkove koji su išli na Hrvatsku. Vukovar je razrušen, Hrvati pobijeni ili raseljeni, a slika o cvijeću i oduševljenju Beograđana ostala je u kolektivnoj memoriji hrvatskog naroda.

U to vrijeme razboriti i časni antiratni glasovi u Srbiji i Beogradu su postojali, ali bili su rijetkost kao i danas.

Naime, sličnu huškačku atmosferu pokušava podgrijati i današnje čelništvo Srbije koje je aktivno sudjelovalo u divljačkoj agresiji na Hrvatsku što huškanjem (Vučić), što kao četnički vojnik i agresor (Nikolić), a što kao jedan od najvažnijih političara u Srbiji u to vrijeme (Dačić).

Osim toga ovaj događaj, kao i donji TV prilog, jasno pokazuje da je iz glavnog grada Srbije Beograda kretala ne samo upravljačka i huškačka agresija na Hrvatsku, već da su u toj agresiji sudjelovali i Beograđani i drugi građani susjedne Srbije. To znači da je na djelu bila agresija Srbije na Hrvatsku, a ne građanski rat kao što su hrvatski političari s ljevice, (kvazi)povjesničari i velik dio nevladinih udruga godinama pokušavali sugerirati.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Umag dobio Obalu dr. Franje Tuđmana – prvu u Istri!

Objavljeno

na

Objavio

Nakon što smo na svibanjskim lokalnim izborima u Istarskoj županiji postigli najbolji rezultat u zadnjih 20 godina i nakon što je predsjednik Županijskog odbora naše stranke dr. Jurica Šiljeg, zahvaljujući rekordnom broju HDZ-ovih mandata, postao predsjednik Gradskog vijeća Umaga, s neskrivenim zadovoljstvom možemo objaviti da je taj grad, kao prvi u Istri, dobio Obalu dr. Franje Tuđmana, javljaju iz HDZ-a.

Avenija grada Vukovara

I ne samo to! Osim što je dosadašnja Nova Obala preimenovana u, vrijedi ponoviti, Obalu dr. Franje Tuđmana, Umag je (umjesto Kolodvorske ulice) dobio i – Aveniju grada Vukovara!

Za promjene naziva glasovalo je 10 od ukupno  17 članova Gradskog vijeća, predvođenih predsjednikom Šiljegom. Ruku „ZA“ digli su vijećnici HDZ-a, SDP- a i Živog zida, dok su IDS-ovci ostali suzdržani.

Umag primjer za cijelu Istru

– Što drugo mogu reći nego da sam – ponosan! Na nužnost da utemeljitelj suvremene hrvatske države i naš prvi predsjednik dr. Tuđman te Grad Heroj dobiju ulice u Umagu apelirao sam još prije nego što smo dogovorili suradnju i formirali većinu u Gradskom vijeću. Zahvaljujem predstavnicima SDP-a i Živog zida što su podržali naš prijedlog. Nadam se da će u ostalim lokalnim jedinicama u Istri slijediti primjer Umaga. Dr. Tuđman i Vukovar to zaslužuju! – za hdz.hr izjavio je dr. Jurica Šiljeg i završio razgovor s geslom istarskih HDZ-ovaca: Ljubimo naš zavičaj Istru – i jedinu nam domovinu Hrvatsku!

facebook komentari

Nastavi čitati