Turska neće protiv ISIL-a dok im SAD ne obeća rušenje Assada

2

Turski premijer Ahmet Davutoglu dao je ekskluzivni intervju za američki TV postaju CNN. U razgovoru s voditeljicom, Christiane Amanpour, posve je otvoreno govorio o stavovima Turske prema ISIL-u. Prema njemu, Turska se može uključiti protiv ISIL-a samo ako joj druga strana, očito SAD, bude garantirala da će glavna meta u Siriji biti predsjednik Bashar al-Assad i sirijska Vlada.


Kobane_Syria_map_jpgJoš jednom se potvrđuje, a ovog puta i iz najviših krugova, kako je cijeli vanjskopolitički fokus Ankare isključivo rušenje vlasti u Damasku, na ovaj ili onaj način. Retorika kojom raspolaže premijer Davutoglu, bivši ministar vanjskih poslova, gotovo je identična onoj po kojoj je postao prepozantljiv njegov šef, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Davutoglu tako ističe kako je “Assad opasniji od ISIL-a” i druge prazne fraze koje su i dalje vrlo aktualne u Ankari.

“Spremni smo učiniti sve, ali mora postojati jasna strategija za period nakon ISIL-a. Želimo imati strategiju koja će osigurati naše granice i ne želimo više Assadov režim na svojim granicama, koji gura ljude prema Turskoj. Ako ISIL ode, neka druga radikalna organizacija može doći sve dok je Assad na vlasti”, rekao je Davutoglu.

Da, točno je, nakon jedne terorističke skupine uvijek može doći još i gora – tako je nakon Al-nusra Front stigao ISIL. No, turski premijer bi itekako dobro trebao biti upućen po ovim pitanjima. Naime, malo toga je samo “došlo”, svakako ne samo od sebe, a puno toga je “pušteno” da se desi te pritom financirano i naoružano.Pojaviti se na CNN-u i nastojati sada “prodati” jedan novi rat u Siriji s ciljem fizičkog uklanjanja legitimne vlasti – je zaista nešto što premijer Davutoglu odrađuje bez problema, unatoč svim činjenicama o kojima sad već i Amerikanci govore. Mogli bi se reći da Ankara vodi jednu zanimljivu politiku, “politiku bez obraza”.

“Naš pristup bi trebao biti da… ne samo da kaznimo pojedinu terorističku organizaciju, već da eliminiramo sve terorističke prijetnje u budućnosti, kao i brutalne zločine protiv čovječnosti koje provodi režim”, rekao je Davutoglu.

Kao i Erdogan, Davutoglu je ponovio kako Turska “želi zonu zabrane leta” iznad Sirije, a kada kaže da “želi”, onda pod tim mislim da želi da SAD istu i uvede ili da bar Turskoj da “zeleno svjetlo” za organizaciju toga. To bi pak predstavljalo znatnu eskalaciju, početak direktnog sukoba između sirijske vojske s jedne i SAD-a, Turske i drugih, s druge strane.

Po pitanju kurdskog grada Kobani na samoj granici s Turskom, Davutoglu je rekao: “Ako je potrebna intervencija u Kobaniju, mi poručujemo kako je onda potrebna i u cijeloj Siriji, uzduž naših granica”.

kobane 2

Što zapravo turski vrh ovim izjavama poručuje? Stvar je jasna – Ankara poručuje kako neće adekvatno surađivati sve dok im se ne udovolji po pitanju jednog zahtjeva, pada Assada u Damasku. Frustracija u Ankari zadnjih dana naglo raste, naročito zbog činjenice da su američke zračne snage ušle u Siriiju, ali ne udaraju tamo gdje Turska smatra da bi trebale, već na ISIL, terorističku vojsku s kojom Turska ima jedan čudan odnos.  (CNN/Advance.hr)

Nasilni sukobi izbili su diljem Turske nakon što su kurdski prosvjednici izašli na ulice kako bi prosvjedovali protiv vladinog ne poduzimanja značajnijih napora za zaustavljanje napredovanja militanata Islamske države u ofenzivi na kurdski grad Kobani.

Kurdska Demokratska narodna stranka iz Turske pozvala je turske Kurde da izađu na ulice i prosvjeduju protiv Islamske države i odgovora vladajuće stranke. Sukobi su intenzivniji u istočnim i jugoistočnim pokrajinama sa visokim postotkom kurdske populacije.

Prema zadnjim informacijama najmanje 12 ljudi je smrtno stradalo za vrijeme jučerašnjih prosvjeda, a velik broj ih je ranjeno. Od Istanbula, Ankare do grada Diyarbakir – najvećeg kurdskog grada na jugoistoku zemlje – žestoki sukobi su izbijali.

facebook komentari

  • tvigi

    Naci kurdima nema spasa?! Govna turska. Sramota cilog svita

  • kvot

    Vrana vrani oči ne vadi.

    Kurdi će dobiti državu na teritoriji sadašnjih Sirije i Iraka.