Pratite nas

Iz Svijeta

Turska spremna za kopneni udar na džihadiste

Objavljeno

na

Unatoč tome što će turski parlament u četvrtak donijeti odluku o mogućem slanju turskih kopnenih snaga u Siriju u vojnu akciju protiv pripadnika Islamske države, Turska već raspoređuje tenkove i oklopne transportere kako bi ojačala granicu prema Siriji jer, sudeći prema situaciji na terenu, vojna akcija mogla bi krenuti i prije odobrenja turskog parlamenta.

Kurdi između dvije vatre

Naime, tisuću vojnika ISIL-a opkolilo je 35 turskih vojnika koji čuvaju mauzolej Sulejmana Šaha, djeda prvog osmanlijskog sultana Osmana, koji je na turskom eksteritoriju na području sjeverne Sirije u regiji Raka. Kako piše list “Yeni Safak”, svaki se trenutak očekuje zapovijed da turska vojska krene u oslobađanje svojih vojnika, 30 kilometara južno od grada Kobanea na obalama Eufrata. Džihadisti Islamske države došli su do samog ruba Kobanea, gdje su u tijeku žestoke borbe s kurdskom vojskom – Pešmergama, koji podršku imaju iz zraka jer su saveznici počeli bombardirati položaje ISIL-a.

turska

U slučaju pada ovog grada, džihadisti bi preuzeli kontrolu nad cijelom sjevernom Sirijom, duž granice s Turskom. Turska vojska rasporedila je 400 metara unutar svojih granica 35 tenkova i 10 tisuća vojnika, a pozvano je pet tisuća turskih rezervista. Analitičari vjeruju da Turska želi stvoriti unutar Sirije tampon-zonu od 30 kilometara. Turski novinar i politički analitičar Hassan Tahrawi smatra da je Erdogan od SAD-a već dobio zeleno svjetlo da uđe duboko u teritorij Sirije i stvori tampon-zonu.

– Sam Erdogan, izjavio je nakon povratka iz SAD-a kako se stajalište Turske sada promijenilo te da će Turska imati aktivniju ulogu u borbi protiv ISIL-a, koju predvodi SAD – kazao je Tahrawi ističući kako turska javnost jako dobro zna da Erdogan ima jako dobar odnos s ISIL-om.

– I dandanas ranjenici ISIL-a liječe se u turskim bolnicama, a mnogi vjeruju kako Turska sudjeluje i u naoružavanja boraca ISIL-a kao i Saudijska Arabija i Katar, koji su dio koalicije u borbi protiv džihadista, dok ih s druge strane naoružavaju. Istina je da Turska želi ući u Siriju isključivo zbog straha od Kurdske radničke partije koja surađuje s Kurdima u Turskoj. Većina vojnih zapovjednika te stranke upravo su sirijski Kurdi. Turska želi poduzeti preventivne mjere jer svi vjeruju da će Kurdi u Iraku proglasiti neovisnu državu – rekao je Hassan Tahrawi.

Jednim udarcem tri muhe

Sada je već svima jasno da bi ulaskom u Siriju s tenkovima i kopnenom vojskom Erdogan jednim potezom ubio tri muhe – zauzeo područje Kurda koji sanjaju svoju državu, zaustavio džihadiste, što bi Amerikanci znali nagraditi, te se približiti svojem neprijatelju Al-Assadu.

U međuvremenu kurdske snage oslobodile su deset sela od džihadista u Rabiji, gradu na iračko-sirijskoj granici, a borbe se i dalje vode i u predgrađu Bagdada.

Zločin protiv kršćana

Papa Franjo sazvao krizni summit o ISIL-u

U rat na Bliskom istoku uključuje se i Sveti Otac. Kako je javio Radio Vatikan, papa Franjo pozvao je na razgovore u Vatikan apostolske nuncije iz Egipta, Izraela, Jordana i Iraka, Irana, Libija, Sirije i Turske. Tema trodnevne kriznog summita, koji bi trebao početi u četvrtak bit će zločini ISIL-a prema kršćanima i drugim manjinama.

(VečernjiList)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Cerar zbog Plenkovićeva govora u UN-u otkazao posjet Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

AFP

Nakon govora premijera Andreja Plenkovića u UN-u, slovenski premijer Miro Cerar odlučio je otkazati posjet Hrvatskoj najavljen za idući tjedan.

Plenković je pred Općom skupštinom UN-a branio izlazak Hrvatske iz arbitražnog postupka, a informaciju o otkazivanju posjeta objavila je agencija STA. –

Prije dva dana dogovorili smo da ćemo se sastati u Zagrebu gdje ćemo razgovarati o problemu granice, što naravno, također znači i izvršenje ili implementaciju arbitražne odluke – rekao je Cerar i dodao kako je Plenković u UN-u pred cijelim svijetom odstupio od njihovog dogovora.

Slovenski premijer smatra da je potpuno neprihvatljiva pozicija Zagreba koji ne priznaje arbitražu.

– Stoga moja posjeta idućeg tjedna nema smisla – rekao je Cerar. Dodaje kako će Slovenija nastaviti na pripremama za implementaciju te da će ‘učiniti sve što je potrebno’ da Slovenija bude spremna za izvršenje.

– Ako Hrvatska neće surađivati, problemi će se pojavljivati. Nitko to ne želi – poručio je, javlja RTV Slo.

Govor predsjednika Vlade Plenkovića pred Općom skupštinom UN-a

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Predsjednik Vlade Andrej Plenković: Ponosni smo na 25 godina članstva Hrvatske u Ujedinjenim narodima

Objavljeno

na

Objavio

MVEP

U okviru 72. zasjedanja Opće skupštine UN-a, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je na prijemu za šefove izaslanstava koji je priredio predsjednik SAD-a Donald Trump, a održao je i niz bilateralnih susreta.

U povodu obilježavanja 25. obljetnice članstva Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima, predsjednik Vlade Plenković otkrio je danas spomen-ploču o spomeniku „Mir“, kipara Antuna Augustinčića.

Kip „Mir“ je poklon Republike Hrvatske Ujedinjenim narodima, a jedan je od simbola sjedišta UN-a u New Yorku. Izrađen je 1954. godine, visok 5,5 metara, težak 5 tona, na postolju od 10 metara izrađenom od bračkog kamena, a Vlada Republike Hrvatske ove ga je godine restaurirala.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je da spomenik jahačice, koja u ruci drži maslinovu grančicu i globus, simbolizira Ujedinjene narode kao organizaciju koja treba jamčiti svjetski mir, stabilnost i suradnju. Dodao je da se ovim kipom, kao i  Meštrovićevom „Djevojkom s lutnjom“, koju je Hrvatska poklonila 2000. godine, daje obol kulturnoj baštini Ujedinjenih naroda.

„Ponosni smo na 25 godina članstva u Ujedinjenim narodima“, istaknuo je Plenković.

Naglasio je da je 22. svibnja 1992. godine, kada je Hrvatska primljena u UN i kada je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman bio u New Yorku tim povodom, za generaciju koja je dočekala svoju neovisnost i samostalnost bio završni čin procesa međunarodnoga priznanja Hrvatske. Ocijenio je da se Hrvatska u tih 25 godina kvalitetno pozicionirala u Ujedinjenim narodima, odradila mandat u Vijeću sigurnosti, u Ekonomskom i socijalnom vijeću, u Vijeću za ljudska prava i u Komisiji za izgradnju mira.

 

„Sudjelovali smo u brojnim misijama Ujedinjenih naroda. Nakon što smo bili primatelj sigurnosti, sada smo oni koji pridonose svjetskom miru, u partnerstvu s regionalnim organizacijama poput NATO-a, Europske unije i drugih. Nastojimo dati doprinos odgovoru na mega-trendove s kojima je svijet u ovom trenutku suočen“, poručio je Plenković.

Izvijestio je da je jučer Hrvatska dala i svoj doprinos novoj inicijativi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o Globalnom paktu za okoliš, koji predstavlja nastavak na Pariški sporazum.

„Hrvatska se ponaša odgovorno, stojimo iza vrijednosti međunarodnog prava, dobrosusjedstva i miroljubivog rješavanja sporova“, kazao je Plenković.

Na novinarski upit je li na prijemu koji je za šefove izaslanstava priredio predsjednik SAD-a Donald Trump imao prigodu s njim razgovarati, predsjednik Vlade kazao je da je s njim, kao i drugi šefovi izaslanstava, razgovarao protokolarno, kratko i srdačno. Pojasnio je da je tradicionalan običaj da i Europska unija i SAD organiziraju prijeme u okviru Opće skupštine.

„Bila je to prigoda za susrete s brojnim državnicima koji su ovdje“, kazao je Plenković.

Sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom predsjednik Vlade Andrej Plenković dogovorio je sastanak u Zagrebu za 27. rujna.

„Želimo ostvariti napredak u odnosima između dvije zemlje. Premda je pristup Hrvatske i Slovenije i dalje različit, samo razgovorima i dijalogom možemo doći do rješenja“, naglasio je Plenković.

Ponovio je da je Slovenija Hrvatskoj susjedna i prijateljska zemlja, dodavši da otvorena pitanja koja postoje nisu nepremostiva. Najavio je da će sutrašnjim govorom pred Općom skupštinom ukazati na to kako je Hrvatska do sada vidjela Ujedinjene narode i što je dala kao doprinos te na koji način vidi rješavanje ključnih sigurnosnih izazova i globalnih trendova.

Predsjednik Vlade Plenković održao je i  danas niz bilateralnih sastanaka. Između ostalih, jutros se sastao s predsjednikom Republike Kosovo Hashimom Thaçijem i predsjednikom Predsjedničkog vijeća Vlade nacionalnog jedinstva Libije Faiezom Mustafom Serrajom.

„Libija je jedna od glavnih globalnih tema, a i ministri vanjskih poslova Europske unije imali su poseban neformalni sastanak na tu temu. Želimo stabiliziranje te zemlje, s kojom smo imali razgranatu gospodarsku suradnju. Za Hrvatsku je važno da se sve naše kompanije, koje su 2011. napustile Libiju, tamo vrate te da Hrvatska ponovno otvori svoje veleposlanstvo u Libiji kada se steknu preduvjeti“, kazao je Plenković.

Tijekom dana predsjednik Vlade Plenković susrest će se i s turskim predsjednikom Erdoǧanom, a nakon toga će održati predavanje o hrvatskom pogledu na budućnost Europske unije na Sveučilištu Columbia.

Večeras je predviđen prijem povodom 25. obljetnice članstva Republike Hrvatske u UN-u.

 

facebook komentari

Nastavi čitati