Pratite nas

BiH

Turudić baca dimnu bombu tvrdnjom da ga k’o bajagi prate i prisluškuju

Objavljeno

na

Ma ajte molim vas! K’o da policija nema pametnijeg posla. Samo par tisuća policajaca je bilo u Čavoglavama prateći što neprijatelji naroda i države snuju i pjevaju. Da je to znao inače inteligentni Nikša Klečko, nikada ne bi slao hrvatski MIG na hrvatske policajce na teškom zadatku. I istina je brzinom svjetlosti izašla na svjetlo dana. I to neprikosnovena istina.

turudic videoHrvati su krajnje, rekao bih, sumanuto human narod. Hamas iskopao nekih 100 do 200 tunela iz Gaze do židovskih granica. Zbog bolje cirkulacije roba i kapitala. Iz čiste znatiželje Hamasovci otmu trojicu malih Židovčića od 14 i 15 godina. Malo se igraju s njima, malo ih muče i na kraju ih malo ubiju.

Međutim, Židovi operirani od humora to shvate ozbiljno i izvrše dvije stotina po redu agresiju na mirne i radišne Arape. Arapski ratnici nisu imali vremena napraviti repliku Berlinskog zida prema Izraelu nego onako na brzinu naprave živi zid od djece i civila što nehumane Izraelce nije strateški omelo u njihovim agresivnim planovima. Zgroženi i krajnje humani Hrvati solidarno stadoše uz svoju braću Arape vođeni starom Vukovom mudrošću: “Brat je mio koje vjere bio”. Bilo je i uličnih protesta solidarnosti s narodom Gaze. HRT je po običaju bio na čelu kolone. Usprkos Hrvatskom javnom zgražanju, beskrupolozni Židovi i dalje uništavaju mirovne Hamasove tunele i bezobrazno uništavaju u zraku Hamasove rakete upućene na agresorske gradove.

Negdje u isto vrijeme hrabri borci Islamske države Iraka i Sirije (ISIS) opkolili na nekom brdu oko 50 000 kršćanskih Jazida. Dok su na brdu djeca i žene umirale od gladi, u humanoj Hrvatskoj muk. Hrabri islamski borci (ISIS) napali Kurde kod Irbila i humano, uglavno sa sabljama, ubijali sve na koje su u svom oslobodilačkom naletu naišli. Hrvati muče i dalje! Borci ISIS-a u jednom danu smaknuše oko 580 zadrtih kršćana koji nisu odmah prešli na islam. Dio žena i djece, da pokažu kako su humani, žive zakopaše. Humana Hrvatska, zbog tih sitnih nesporazuma između hrabrih boraca ISIS-a i kršćana, ne izlazi na ulice. Važnije je bilo demaskirati drske židovske okupatore koji iz obijesti zatrpavaju Hamasove mirovne tunele i time sprječavaju pokaznu vježbu nove vojne tehnologije na izraelskom tlu.

Albert Einstein je rekao: “Ne znam kojim oružjem će se voditi treći svjetski rat, ali znam da će se četvrti voditi letvama i kamenjem”.

Sudac Turudić opet zbunjuje demokratsku javnost. Kao što je i poznato, to je tzv. lijeva javnost sklona izbalansiranoj i uspješnoj Vladi, predsjedniku Josipoviću i njegovoj “novoj pravednosti”, što god to značilo, te našim dragim i nadasve žilavim antifašistima od kojih se neki sjećaju i dinosaura. Jedan od njih, Joža Manolić, još se do danas nije oporavio od šoka jer je vjerojatno kao mlado antifašističko dijete gledao kako mu dinosaur odnosi oca iz dvorišta rodne kuće. Turudić, umjesto da stane na loptu, baca dimnu bombu tvrdnjom da ga k’o bajagi prate i prisluškuju. Tko? Policija! Navodno.

Ma ajte molim vas! K’o da policija nema pametnijeg posla. Samo par tisuća policajaca je bilo u Čavoglavama prateći što neprijatelji naroda i države snuju i pjevaju. Da je to znao inače inteligentni Nikša Klečko, nikada ne bi slao hrvatski MIG na hrvatske policajce na teškom zadatku. I istina je brzinom svjetlosti izašla na svjetlo dana. I to neprikosnovena istina. “Nije bilo ni prisluškivanja ni praćenja suca”, donosi Večernjak od 14. kolovoza o. g., kao službeno priopćenje policije na službenim internetskim stranicama MUP-a. I što sad, Turudiću? I ti tvoj Dečak i tvoji informatori! Policija kaže: “Pojma nemamo! Časna riječ!”

A znamo da kao i u svim otvorenim i demokratskim zemljama policiju kontroliraju nezavisna i objektivna tijela. Sastavljena od aktivnih policajaca. Kao što Hrvatski sabor kontroliraju saborski zastupnici pretežno iz vladajuće stranke. I Hrvatske suce i zakonitost njihova rada kontrolira Državno sudbeno vijeće sastavljeno većinom od aktivnih sudaca. Blagajnice u bankama same kontroliraju jesu li u minusu ili ne. Kumice na tržnicama same paze da im fiskalna blagajna štima jer u protivnom padaju u tešku depru. Još kad bi se moglo zrihtati da Hrvatska sama kontrolira ispunjava li sve uvjete koje je preuzela od EU, gdje bi nam bio kraj!

Prema tome, kad Ravnateljstvo policije kaže da prisluškivanja i praćenja nije bilo, onda i nije bilo. Sve me to podsjeća na onog Ličana koji se vratio iz Amerike pun love k’o brod. Na pitanje susjeda kako se obogatio, reče na pokeru. “Na pokeru?”, začudiše se susjedi. “Zaigra ja jednu partiju”, ispriča Likota, “i dobijem 3 asa i 2 kralja te odmah sav sretan pokažem karte! Nema potrebe reče jedan od igrača. Mi igramo džentlemenski poker. Ako imaš dobru kartu ne moraš pokazivat. Vjerujemo ti na riječ. E kad me je onda krenulo!”, reče Ličanin. Ali tu nije kraj nevolja za Ivana Turudića. Digla se na zadnje noge intelektualna elita ogorčena njegovim ispadom prema narodnoj vlasti. Pitaju vrijedi li Ustav RH za Turudića? Samo pitaju, ali su oprezni pa ne citiraju čl. 38 Ustava koji kaže: “Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli. Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja i slobodu govora i javnog nastupa…”

Glavni urednik Jutarnjeg, Viktor Vresnik, misli i piše da Turudić ima pravo javno iznositi svoje političke stavove. Jutarnji, str. 4 od 12. kolovoza 2014. g., na istoj strani istog dana neki nepotpisani intelektualni novinarski proleter Jutarnjeg objavio je člančić pod naslovom “Ministar ne želi govoriti o Turudićevom ispadu”. Glavni urednik misli da je Turudićevo pravo iznositi političke stavove, a proleter misli da se tu radi o ispadu. Nazdravlje!

Ali javiše se i jaki igrači s jakim argumentima koji prekomjernim granatiranjem stadoše u obranu Josipovića, Milanovića i Pupovca. Na čelu moderne OZNE je sam Josipović, a slijede ga saborski zastupnik Kregar, bard pravne misli koji je završio sociologiju. Pa Krunek Olujić kojemu je vrhunski argument tvrdnja da je Turudić polu pismen. Krunica za tebe su uvjek govorili da ti nisi doduše pismen, ali si zato usmen. I na kraju prateći falš vokali Mare-Ingrid Tras mast i hrvatska Klaudia Schifer, Vesna Škare Ožbolt.

A javio se i Anto Nobilo popularni Rambo našeg pravosuđa. Njegovo javljanje u subotnjem magazinu Jutarnjeg od 16. kolovoza o. g., zavrijeđuje kratak komentar. Jednom Javni tužilac u komunizmu zauvijek ostaje javni tužilac u komunizmu. Zamislite što bi bilo da se javio netko tko je pročitao čl. 38 Ustava RH? Da je netko od njih pročitao čl. 10 Europske konvencije o ljudskim pravima koji kaže da: “Suci imaju pravo na slobodno izražavanje koje uključuje i slobodu mišljenja i slobodu primanja i prenošenja informacija i ideja, bez miješanja javne vlasti…” Uglavnom, pored ovakovih pravnih veličina koje su zaroktale protiv Turudića, isti može mirno spavati. Nije ovo ni 1945. g., kad bi završio u jednoj od jama u sjeverozapadnoj Hrvatskoj ni 1971. g., kad bi završio u Staroj Gradišci. Ali da je dati izvršnu vlast u ruke gore navedenim demokratima. Tko zna…

Bertrand Russell je napisao: “Tragično je da su budale toliko sigurne, a mudri puni sumnje”.

Ustavni Sud RH se istakao. Kao muha u čaši mlijeka! Referendum o ćirilici, pojednostavljeno rečeno, je neustavan. Časni sud kaže: “Međutim, tražiti raspisivanje referenduma s porukom da se ćirilica u gradu Vukovaru” doživljava kao simbol stradanja” duboko je uznemirujući čin koji napada pismo kao univerzalnu civilizacijsku tekovinu čovječanstva koja određuje sam identitet hrvatske ustavne države”. Kamo plovi ovaj brod? Koja isprazna imaginacija! Koja mašta! Fra Ante Perković, ratni župnik u Vukovaru, svjedoči kako mu je u Veleprometu neka oficirčina doslovno rekla: “Nemate ovdje više ništa, ostat ćete u srpskom Vukovaru i učiti ćete ćirilicu!” Evidentno povezivanje ćirilice s nasiljem i osvajanjem.

Danas čak i Ustavni sud priznaje da je ćirilica u Vukovar uvedena nasilno. O kakvoj onda univerzalnoj tekovini govori tekstopisac Ustavnog suda? Neki se pitaju je li ćirilica uvedena u Vukovar protivno čl. 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina zbog “univerzalnih tekovina” ili zbog “zapišavanja teritorija”. Ako je ćirilica kulturna baština, zašto se ona uvodi pendrecima? Zar suci Ustavnog suda ne vide da su najglasniji apologeti ćirilice upravo oni koji su je pred 23 godine, baš u Vukovaru ukinuli latinicu? I ti dan danas uporno okrivljuju Hrvate za rat i razaranje Vukovara. Za mene je, recimo, duboko uznemiravajući čin što je danas netko od svoje etničke pripadnosti napravio etnobiznis. Ono što je duboko uznemiravajući čin je spoznaja da građani imaju pravo tražiti referendum te da razlozi ne moraju biti prihvatljivi Ustavnom sudu. Nigdje nisam pročitao da više od pola milijuna građana koji su potpisali zahtjev za referendum moraju to svoje pravo Ustavnom sudu dostatno i relevantno objasniti.

Najlakše je ekstenzivno tumačiti Ustav i zapitati se je li referendumsko pitanje protustavno. Takav stav divergentan je čl. 1. Ustava RH koji glasi: “U RH vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana. Narod ostvaruje vlast izborom svojih predstavnika i neposrednim odlučivanjem…” Sad je vidljivo da je Ustavni sud prekoračio svoje ovlasti iz čl. 95 Ustava RH navodeći političke, a ne pravne razloge u svojoj odluci. To se najbolje vidi iz dijela obrazloženja kad se tvrdi da se u zadnjih 12 godina nisu tako drastično promijenile okolnosti koje bi zahtijevale podizanje praga za dvojezičnost sa 30 % na 50 %. Međutim, nikome nije palo na pamet da navede sve Europske zemlje koje imaju prag od 50 %. Neke čak i 70 %. Latvija je donijela ustavnu odredbu kojom se izričito zabranjuje ruski jezik u zemlji. Kad bi neka naivčina počela skupljati u Hrvatskoj potpise da se, recimo, ustavno ukinu nazivi ulica i trgova imenom Josipa Broza, takvo bi pitanje u HR bilo odmah proglašeno protustavnim. Recimo, Ustavni sud Slovenije donio je upravo takovu odluku! Znači – selimo se u Sloveniju! I na kraju, iskreno me oduševio, uz Ustani sud, i odvjetnik Gredelj. On je sve koji su kritizirali odluku Ustavnoga suda proglasio primitivcima. Ja, pak, mislio da je Gredelj odavno završio u stečaju! Kad bi me netko zapitao koliko volim ovaj Ustavni sud odgovor bi bio – neopisivo!!!

Goete je jednom rekao: “Nije lisica tako mudra. U prilog joj ide činjenica da su kokoši tako glupe”.

Zvonimir Hodak/dnevno.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Dragan Čović: Iz ovih krajeva otići će još 100 000 ljudi

Objavljeno

na

Objavio

Nezaposlenost mladih od kojih stvaramo izgubljene generacije najveći je od bezbroj problema s kojima se bori Bosna i Hercegovina, a za koje političke elite niti imaju rješenje niti žele raditi na poboljšanju.

Podaci CIA-e za 2017. godinu vrlo su jasno i govore o današnjoj katastrofi BiH – BiH je vodeća po ovom statističkom podatku sa 62,8 posto nezaposlenih mladih.

Isto tako, podaci govore kako je populacija mladih mnogo bliža granici siromaštva nego populacija odraslih te da oni koji nisu nastavili školovanje čine najveći udio u siromašnoj populaciji – njih 57 posto! Naravno, nikoga u takvim okolnostima ne treba čuditi situacija u kojoj iz BiH posljednjih godina mladi i školovani ljudi bježe “glavom bez obzira”.

O tom problemu govorio je i predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH Dragan Čović prigodom sastanka s predstavnica vlasti u USŽ-u rekavši kako je taj problem prisutan u svakom dijelu BiH, a u Krajini možda izraženije jer je granica EU pred vratima.

Mladi bježe u inozemstvo

– Kako bi se to promijenilo moramo stvoriti ambijent tim ljudima da vjeruju u svoju državu. Ovo je naša domovina i ovdje treba živjeti, ali ni to neće biti dovoljno. Premoćna je zapadna ponuda koja se nudi, prije svega u Austriji i Njemačkoj. Njima naši ljudi trebaju, oni su dio snažne industrijske i obrazovne kulture, a mi smo dio europske tradicije, kazao je Čović. Isto tako, jasno navodi kako će se negativni trendovi nastaviti ukoliko država nešto ne uradi.

– Što je najgore poticat će ga upravo te zemlje jer njima naprosto treba takva kadrovska struktura. Ukoliko ste pratili plan njemačke kancelarke za iduću godinu, i to uz uvjetovanje novih partnera u vlasti, jeste novih 200 tisuća ljudi izvana. Računamo kako će tu biti bar 100 tisuća iz ovih krajeva. Ako ne napravimo strategiju onda ćemo biti u velikim problemima. To što mladi ljudi odlaze više nije političko pitanje, nije pitanje jednog naroda, jedne politike. Jednostavno, odlaze svi. Čak i investitori koji dolaze iz tih krajeva kod nas ne daju takve uvjete radnicima kakvi su u Švicarskoj ili Austriji, istakao je Čović.

Zapošljavanje mladih

Problem zapošljavanja mladih bio je i tema dvodnevne  međunarodne konferencije “Program garancija za mlade kao prevencija nezaposlenosti mladih” na kojoj se razgovaralo o mogućim rješenjima problema koji muči čitavu regiju.

– Zapošljavanje mladih, kao jedne od ugroženih grupa na tržištu rada, predstavlja izazov za sva regionalna i nacionalna tržišta rada, rekao je Muamer Bandić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Dodaje da zbog toga sve javne službe za zapošljavanje veliki dio svojih aktivnosti usmjeravaju na povećanje zapošljavanja ove populacije jer je to preduvjet za kvalitetan život i napredak mladih u svim zemljama.

Cilj konferencije je razmjena najboljih praksi u zapošljavanju mladih među zemljama članicama Svjetske asocijacije javnih službi zapošljavanja (VAPES), sa posebnim naglaskom na prenošenje iskustava i praksi u zapošljavanju mladih u EU putem programa “Garancija za mlade”. Konferencija, koju su organizirali Agencija za rad i zapošljavanje i VEPES, prilika je da se usporede raznovrsne mjere, utjecaj koji na definirane mjere imaju politike, odobreni proračuni, sustav obrazovanja, sustav rada službi za zapošljavanje.

Isto tako, tijekom konferencije bit će predstavljeni dosadašnji rezultati i iskustva o provođenju mjera za zapošljavanje mladih, a poseban naglasak bit će na programu “Garancija za mlade” koji se sprovodi u EU.

Na konferenciji sudjeluju predstavnici službi za zapošljavanje Austrije, Azerbajdžana, Belgije, Bugarske, Crne Gore, Estonije, Francuske, Hrvatske, Kine, Mađarske, Slovenije, Švedske, Turske, kao i zavoda za zapošljavanje RS-a, FBiH i Brčko distrikta, te županijskih službi.

BiH na trećem mjestu po nezaposlenosti u svijetu

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

EU poručila: Izmjene Izbornog zakona se moraju provesti do izbora 2018. godine

Objavljeno

na

Objavio

Bosna i Hercegovina nije mogla čuti ključne poruke Europske unije nakon sastanaka ministara vanjskih poslova zemalja članica unije u Luxembourgu o tome da se u zemlji moraju promijeniti odredbe Izbornog zakona kako bi se održali izbori sljedeće godine što je posve suprotno tvrdnjama visokih dužnosnika Stranke demokratske akcije da se izborni mogu održati i provesti i bez preinake po apelaciji Bože Ljubića, piše Večernji list BiH.

“Vijeće očekuje od BiH da unutar potrebnih rokova reagira na presudu Ustavnog suda BiH koja se odnosi na konkretne izborne odredbe federalnog Doma naroda.

Vijeće smatra da se izbornoj reformi treba pristupiti u duhu konsenzusa i dijaloga kao važnom pitanju, te također poziva BiH da provede preporuke Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OESS-a (OESS-ODIHR) kako bi se približila europskim standardima, poboljšavanjem demokratskog procesa budućih izbora”, kaže se u zaljučcima Vijeća za vanjske poslove na kojemu je sudjelovala i hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Burić-Pejčinović, piše Večernji List.

Ustavni sud BiH je 28. prosinca prošle godine prihvatio aperlaciju Bože Ljubića, koji je u žalbi dok je bio predsjedatelj Zastupničkog doma naveo da je neustavna odredba da se iz svih županija u FBiH bira najmanje jedan pripadnik konstitutivnih naroda, bez obzira na brojnost pripadnika pojedinih konstitutivnih naroda u toj županiji. Ustavni sud je prihvatio navode Bože Ljubića da ne mogu jednak broj izaslanika za Dom naroda dati Bosansko-podrinjska županija s 23 Hrvata i Posavska županija koja ima oko 33.000 Hrvata. Na taj su način u dva navrata ključne hrvatske stranke za koje glasuje najveći broj Hrvata izbačene iz vlasti. No, u SDA ne smatraju kako je potrebno promijeniti Izborni zakon, a njihov visoki dužnosnik Šefik Džaferović lak je ustvrdio kako to nije uvjet za održavanje, ali niti provedbu odredbi izbora,

“Mi trebamo ozbiljno raditi na izmjenama Izbornog zakona, ali, ako do toga i ne dođe, izbori 2018. godine će se održati. Nema razloga da bude drukčije. I do sada smo pokušavali provesti neke odluke, ali izbori nikada nisu dovođeni u pitanje, osim u slučaju Mostara. Međutim, konkretna situacija vezana za odluku Ustavnog suda po apelaciji gospodina Ljubića nije ni slična onoj vezanoj za Mostar”, rekao je Džaferović. No, zanimljivo je da je odluka Ustavnoga suda o Mostaru apsolutno identična situaciji u Mostaru jer su hrvatske stranke prosvjedovale upravo zbog neproporcionalnosti vrijednosti glasova birača za izbor vijećnika u Gradsko vijeća, što je Ustavni sud potvrdio, a uz ostale identična je i formulacija o presudi oko izbora izaslanika za Dom naroda s obzirom da se odredbom o biranju po jednoga izaslanika iz svake županije narušava upravo načelo proporcionalnosti.

Uz način izbora izaslanika za Dom naroda EU je istaknula i kako treba provesti presudu Europskog suda za ljudska prava, koja bi trebala osigurati da se i predstavnici nacionalnih manjina mogu kandidirati za članove Predsjedništva BiH, što sada nije slučaj, ali i da budu birani u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda. Pri tome sud nije odredio na koji će se način provesti ta odluka. SDA sada ucjenjuje da se ove odredbe ne mogu mijenjati bez provedbe slučaja Sejdić-Finci a za što je potrebna izmjena Ustava BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati