Turudić pisao Kolindi Grabar Kitarović da odustaje od Vrhovnog suda

6

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić poslao je predsjednici države Kolindi Grabar Kitarović pismo u kojem ju izvještava da odustaje od kandidature za predsjednika Vrhovnog suda. S obzirom da je, kako je Večernji list pisao, predsjednica bila u dvojbi između Turudića i suca Vrhovnog suda Đure Sesse, to bi moglo značiti da će predsjednica Đuru Sessu predložiti za predsjednika Vrhovnog suda, za kojeg se očekuje da će dobiti podršku opće sjednice Vrhovnog suda. Pismo suca Turudića objavljujemo u cijelosti:

“Poštovana predsjednice Republike Hrvatske, prvenstveno, želim Vam zahvaliti što ste me uvrstili u red kandidata za predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Želim Vas obavijestiti da odustajem od kandidature iz razloga što ne želim otežavati Vašu poziciju.

U posljednjih nekoliko tjedana izložen sam orkestriranim i naručenim napadima u medijima, a zbog dvadesetogodišnjeg poznanstva sa notornim Zdravkom Mamićem.

Nikada se nisam služio lažima i obmanama i bio bih moralna ništica kad bih zanijekao tu činjenicu. Napominjem da nikada navedenom nisam pogodovao niti sam sudjelovao u donošenju niti jedne odluke koja bi se njega ticala.

U odnosu na ove navode napominjem da sam kao sudac Odjela za USKOK podvrgnut sigurnosnim provjerama za koje sam dao pristanak. Kao naručitelje sam prepoznao ljude iz političkog života koji imaju bitno dublje odnose ne samo s imenovanim nego i sa puno većim brojem osoba protiv kojih se vode kazneni postupci.

Ponosan sam što mi se kao glavni ”krimen” u dvadeset šestogodišnjoj sudskoj praksi stavlja samo to, a pritom se zanemaruju činjenice da sam vodio niz složenih kaznenih postupaka zbog kojih smo moja obitelj i ja bili pod višegodišnjom policijskom zaštitom, a istovremeno i višegodišnje obnašam dužnost predsjednika brojem i složenošću predmeta najopterećenijeg suda u Republici Hrvatskoj kao i da sam hrvatski branitelj, dragovoljac Domovinskog rata, nositelj Spomenice domovinskog rata predsjednika dr. Franje Tuđmana 1990. i 1992. i odlikovanja Redom hrvatskog pletera.

I nadalje ću se truditi kao i do sada obnašati svoju dužnost profesionalno i pošteno radi vlastite ispunjenosti, a za dobrobit Republike Hrvatske”, napisao je Turudić obraćajući se predsjednici.

facebook komentari

 • miro

  Gospodine Turudiću žao mi je a vjerojatno i većini Hrvat a što ste odustali od kandidata predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske . Napokon bi dobili pravog čojeka i suca nakon svih ovih sumnjivih osoba koji su političkom linijom dolazili na to mjesto.Smatram da Vas ne bi tribala obeshrabrit majina jugoslavena i onih koji se boje pravde po Božjem i ljudskom načelu . Dosta nam je potkupljivih sudaca na svim razinama društva i narod je izgubio potpuno vjeru u pravosuđe.Smatram da bi na tom mjestu doprinijeli da se situacija u sudstvu Republike Hrvatske poboljša .

 • Dusko Besenic

  ,,Tragedija” Hrvata se nastavlja, jer se sve ono što je vrijedno, raznim manipulacijama, odbacuje i onemogućava da radi u interesu Hrvatske!

 • Istina

  Pitanje je i kad bi bio izabran, koliko bi imao odriješene ruke ili bi morao igrati onako kako drugi sviraju.

  • Dusko Besenic

   Turudića bi bilo ,,malo teže” natjerati na to. Ali….

   • Istina

    Znam to, ali najvjerojatnije je da on nešto zna što mi ne znamo. Nije valjda tek tako odustao.

    • Dusko Besenic

     Može biti, ali i ne mora biti. Ima, hvala Bogu, dosta istinskih vjernika, ali i među njima je jako, jako mali broj onih koji bi bili spremni dokazivati vjeru svakodnevnim fizičkim ,,samokažnjavanjem”. Tako je i sa iznadprosječno inteligentnim ljudima. Može biti ,,dušom i tijelom”, nepokolebljivo za neku ideju, ali, kao u Turudićevom slučaju, nije spreman uništiti svoj privatni život harangom protiv sebe. Tko to nije doživjeo teško može shvatiti kako izgleda živjeti pod time i poslovno i privatno….24 sata dnevno! To ne znači da se je predao, da odustaje od svojih stavova i opredijeljenosti, nego jednostavno nije spreman do kraja upropastiti svoj život, a raditi će i dalje savjesno obzirom na pravdu i hrvatske interese.