Pratite nas

Događaji

Tužiteljstvu u Muenchenu stigle tisuće ‘Turudićevih’ dokumenata

Objavljeno

na

Riječ je o izuzetno važnoj dokumentaciji podijeljenoj u 3 dijela: dokumenti SDS-a i SUP-a – istrage u INI, podaci o akciji Lugano; dokumenti državnih dijela – Predsjedništvo SRH, Savjet za zaštitu ustavnog poretka SRH i sl., te dijelovi sudskih spisa

perkovic_708446S1

Suđenje bivšim čelnicima jugoslavenske tajne službe Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču nastavljeno je danas saslušanjima policajaca koji su radili na istrazi ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, a sud je tužiteljstvu dao i nekoliko tisuća dokumenata koje je iz Zagreba poslao sudac Ivan Turudić.

Danas su svjedočila tri umirovljena policajca: Bischler iz BLKA (bavarski zemaljski kriminalistički ured) – policajac koji je prvi došao na lice mjesta (osim dvojice u odori koji su samo osiguravali mjesto zločina) i zatekao pazikuću, Krunoslava Pratesa i njegovog brata Hrvoja. Prates mu odmah izjavio da se sigurno radi o likvidaciji i da je sigurno u pitanju Udba. Isti policajac vodio identifikaciju tijela koje je prepoznao dr. Ivan Jelić.

Bivši policajac Kennerknecht (BLKA) svjedočio je oko ozljeda, a pojasnio je i foto-elaborat s obdukcije. Najduže je svjedočio treći policajac Dirnberger koji je radio opsežne skice mjesta zločina s detaljnim tragovima krvi, otisaka nogu, metaka, čahura i sl. Pregledano cca 150 fotografija s mjesta ubojstva Đurekovića.

Sudac išao u vrlo sitne detalje u nastojanju da se do kraja utvrde sve bitne činjenice. Svjedoci su naravno dosta toga zaboravili, prošlo je puno vremena, ali od pomoći su bilješke, zapisnici i sl. što sve postoji u spisu.

Tužiteljstvu je stigao DVD s nekoliko tisuća stranica skeniranih dokumenata koje je u sklopu međunarodne pravne pomoći poslao Županijski sud u Zagrebu – sudac Ivan Turudić.

Riječ je o izuzetno važnoj dokumentaciji podijeljenoj u 3 dijela: dokumenti SDS-a i SUP-a – istrage u INI, podaci o akciji Lugano; dokumenti državnih dijela – Predsjedništvo SRH, Savjet za zaštitu ustavnog poretka SRH i sl., te dijelovi sudskih spisa.

Po informacijama bliskim tužiteljstvu, trebat će dani da se prouče svi pristigli dokumenti.

Suđenje se nastavlja svjedočenjem Herte Stossberger, prijateljice Stjepana Đurekovića i svjedojka vezanih uz putovanje Krunoslava Pratesa u Zirndorf, kojim je pokušano stvaranje alibija Pratesu za vrijeme ubojstva Đurekovića, te drugih svjedoka.

Najbitnija svjedočenja počinju idući tjedan-Keti Prates, bivša supruga Krunoslava Pratesa i njegov brat Hrvoje, koji je putovao s njima u Zirndorf (logor za političke izbjeglice gdje je bio i sud koji je odlučivao o davanju političkog azila) te konačno svjedočenje osuđenog za sudjelovanje u ubojstvu – Krunoslava Pratesa (18., 19. i 24. 11).

Na suđenju prošloga tjedna sudac Manfred Dauster, izrazio je zabrinutost slabim odazivom svjedoka iz Hrvatske. Kaže kako su do sada dobili samo jednu potvrdu. Zabrinut je zbog činjenice da se svjedoci iz Hrvatske, ‘prave mrtvi’. Požalio se kako hrvatske vlasti ne obrađuju pozive svjedocima. Dauster je prvi put nagovijestio kako bi se proces mogao produžiti do jeseni 2015. godine, iako je trebao trajati do travnja iduće godine.

Bivši policajac Marinus Steinberger koji se prvi našao na mjestu ubojstva Stjepana Đurekovića i liječnik koji je ustvrdio smrt svjedočili su prošloga tjedna. Steinberger je ustvrdio kako je to ubojstvo bilo djelo profesionalca te da je izgledalo kao pravo smaknuće. Na mjestu ubojstva zatekao je Krunoslava Pratesa, koji je 2008. godine osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog suučesništva u ubojstvu. Liječnik je ustvrdio kako je utvrđena smrt na licu mjesta jer je žrtva izgubila dvije litre krvi te je imala očite ozlijede lubanje i prostrijelne rane.

Zanimljivo je da je obrana Josipa Perkovića opetovano postavljala svjedocima pitanje u smislu drže li da je ubojstvo izvedeno na profesionalan način iako se svjedoci ni na kakav način nisu izjašnjavali o tome. Na to ih je upozorio i predsjedavajući sudskog vijeća riječima da moraju slušati iskaze svjedoka. Izvor direktno.hr blizak tužiteljstvu smatra da pitanja o profesionalnom ubojstvu imaju veze s nastojanjima obrane da pokaže kako se radi o “prljavo” izvedenom ubojstvu koje nije djelo profesionalaca.

Neven Pavelić/direktno.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

Plenković i Krstičević na Europskom tjednu sporta na Jarunu

Objavljeno

na

Objavio

Europski tjedan sporta u Hrvatskoj  međunarodna je inicijativa  Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti građana diljem Europe, a u Hrvatskoj se provodi već treću godinu zaredom.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sudjelovao je u subotu, 23. rujna 2017. na otvorenju Europskog tjedna sporta na zagrebačkom Jarunu istaknuvši: “Sport je za mene pokretačka snaga i bitan segment u profesionalnoj karijeri.

Također, sport i tjelesna spremnost jako su bitni za razvoj hrvatskog vojnika i pridajemo veliku važnost sportskim aktivnostima i zdravom načinu života.”

Na otvorenju Europskog tjedna sporta na Jarunu, uz ministra Krstičevića bili su predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednica Vlade Martina Dalić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović,  ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, državna tajnica Janicu Kostelić te mnogi drugi gosti i sportaši.

Europski tjedan sporta u Hrvatskoj  međunarodna je inicijativa  Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti građana diljem Europe, a u Hrvatskoj se provodi već treću godinu zaredom.

Ove godine, od  23. do 30. rujna 2017. uz moto #Be active, građani će se imati prilike upoznati s raznim sportskim aktivnostima, a svečana završnica europskog sportskog tjedna bit će 30. rujna 2017. u Vukovaru.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

108 kadeta i kadetkinja položilo svečanu prisegu na HVU

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ M. Čobanović

Svečana prisega 15. naraštaja kadeta Oružanih snaga Republike Hrvatske i svečano obilježavanje početka akademske godine 2017./2018. održano je na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu danas, u petak, 22. rujna 2017. godine.

Svečanosti su prisustvovali predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Matanovići drugi visoki uzvanici, kao i obitelji kadeta te obitelji heroja Domovinskog rata Blage Zadra i Predraga Matanovića.

Današnju svečanu prisegu položilo je 108 kadetkinja i kadeta 15. naraštaja od kojih je 98 kadeta 4. naraštaja sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, te 10 kadeta za zvanje vojni pilot. Iako nisu polagali prisegu, među njima je i šest kadeta iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Crne Gore. Svi navedeni programi odnose se na preddiplomske sveučilišne studije namijenjene za obrazovanje budućih časnika OS RH, a  razvijeni su u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” i Sveučilišta u Zagrebu.

U prigodnom govoru nakon polaganja svečane prisege, predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako je pristupanje kadeta Oružanim snagama RH njihova važna, velika i časna zadaća. “Čestitam svim kadetkinjama i kadetima ovaj poseban dan i sigurna sam kako ćete nakon polaganja ove svečane prisege i dalje dokazivati svoje  vjerno i časno služenje Domovini.

Neka vam uspomena na sve one koji su svoje živote položili za Lijepu našu bude motiv za prihvaćanje svakog novog izazova i izvršenja svake zadaće koja se pred vas postavi. Prihvatite sve zadatke kao nagradu jer vas svaki od njih vodi prema napretku. Vi ste jamci sigurnosti i stabilnosti, a s obzirom na promjene unutar međunarodnog sigurnosnog okruženja i izazova s kojima se susrećemo, jasno je kako vojni poziv postaje sve složeniji.”

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević naglasio je kako hrvatskoj vojsci trebaju visoko obrazovani kadrovi “kako bismo pravovremeno i učinkovito mogli odgovoriti na sve ugroze i rizike i pružiti adekvatnu zaštitu našem narodu.”

Također, ministar je najavio i predstojeću transformaciju Hrvatskog vojnog učilišta u sveučilište te potpunu integraciju u Sveučilišnu zajednicu Republike Hrvatske, “gdje ćete biti ravnopravni i priznati kao i svi ostali studenti na ostalim sveučilištima u Hrvatskoj. Ja vam kao ministar obrane, dajem riječ da će vaši napori biti prepoznati, cijenjeni i nagrađeni. Vrednovat će se svaki sat proveden nad knjigama i svaka kap prolivenog znoja, svako vaše ulaganje u sebe i vlastiti razvoj kao ljudi, časnika i budućih vođa u Oružanim snagama.“, poručio je Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov kadete je još jednom podsjetio na čuvanje svih vrednota na kojima su utemeljene Oružane snage RH.

“Budite ponosni danas na sve što ste postigli i vodite se onom poznatom Euripidovom izrekom – Nikad se nemoj umoriti u davanju domovini. Sada ćete pokazati sve vještine koje ste stekli i od vas će se zahtijevati stečena znanja primijeniti u konkretnim situacijama. Nije važna samo vaša vojna obuka i sposobnost, već i socijalna inteligencija koju ćete upotrijebiti u međunarodnom okruženju poštujući pritom kulturološke razlike i norme.”

Zapovjednik Hrvatskog vojno učilišta, general pukovnik Slavko Barić, današnji je dan nazvao značajnim za Oružane snage i Ministarstvo obrane RH, ali i za sve kadete koji su se odlučili za iznimno častan poziv. “Hvala vašim roditeljima koji su svoju djecu usmjerili prema ovom časnom zanimanju i davanju Domovini. Pred vama su godine kada ćete svojim zalaganjem, učenjem i ulaganjem u svoju budućnost postati časnici koji će biti prepoznati i u civilnom i vojnom sustavu, ali i u međunarodnom okruženju. Budite dinamični i zahtijevajte od svojih nadređenih nova znanja”, rekao je general Barić.

facebook komentari

Nastavi čitati