U BiH i djeca rađaju djecu!

5

SARAJEVO – Od 1995. do početka ove godine 148 djevojčica prije nego što su proslavile 15. rođendan postale su majke.

AA043413Podaci su to Agencije za statistiku BiH, prema kojima je lani službeno zabilježeno pet porođaja djevojčica koje nemaju ni 15 godina, piše Avaz.

Ovo su službeni podatci, a strahuje se da je u stvarnosti taj broj mnogo veći i da se ovakovi porodi obavljaju i mimo bolnica da bi djevojčice i njihove obitelji “izbjegle sramotu”.

Zamoljeni da porkomentiraju ovakove slučajeve, ljekari i sociolozi kažu da je ovakova praksa suprotna onoj u razvijenim zemljama, gdje se brak i majčinstvo sve više odlažu za zrelije godine. Ovakove ekstremne primjere, dodaju, treba prevenirati, jer djevojčice u tim godinama ni u kojem slučaju, ni psihički ni fizički, nisu spremne za majčinstvo.

facebook komentari

 • BH

  Svi podaci su nam porazni, tako nam i treba kad dopuštamo da svi i svjetski i domaći nazovi političari oštre neku stvar na nama…

 • Agromentum

  Uzrok ovoga je u dosta slučajeva pervezni mentalitet u nekim sredinama kao i brutalnost rata koji je iza nas.

  • …i siromaštvo i nepismenost…

   • Agromentum

    Ako se vratimo malo u prošlost (recimo naši pretci), onda se ne može reći da su siromaštvo i nepismenost bilo kad bili uzrok za moralnu ili etičku kataklizmu. Jasno, da ima i toga što kažeš, ali samo u neposrednoj relaciji s drugim faktorima – takoreći kao ulje na vatru.

    • Alan B’Stard

     Sve se sastalo.