Pratite nas

U BiH kroz javne (ne)nabave kradu milijarde maraka

Objavljeno

na

BiH se nalazi na 72. mjestu na popisu od 177 zemalja kada je riječ o stupnju korupcije. Kuriozitet je korupcija kroz postupak javnih nabava gdje se “peru” milijarde maraka, prenosi business.hr.

Stotinu maraka ili eura postalo je normalna “obveza” pri posjetu, recimo, nekoj zdravstvenoj ustanovi u BiH mada i tu ima izuzetaka. Jer ukoliko se radi o većem problemu, veća je i tarifa. I to se događa svakodnevno u čemu sudjeluje ogromna većina građana, što je javna tajna. Međutim u cijeloj ovoj priči, najsnažnija korupcija je u sustavu javne nabave, gdje se godišnje “obrne” doslovno milijarda maraka. I to je samo ono što se zna, kažu u Udruženju za borbu protiv korupcije u javnim nabavkama, “Tender”.

Rajko Kecman, predsjednik Upravnog odbora toga udruženja kaže da je BiH jedna od najkorumpiranijih zemalja u svijetu, s obzirom na transparentnost postupaka: “Korupcija u BiH dostiže do jednu milijardu maraka na godišnjem nivou, od ukupno četiri milijarde koliko se godišnje utroši sredstava u javnim nabavkama roba i usluga na nivou BiH.”

Aneksi ugovora, oznake tajnosti, direktan izbor…

To znači da se veliki dio poslova u BiH sklapa po principu “oči u oči” bez javnog natječaja. Ukoliko i postoji javni natječaj, on je, tvrde u “Tenderu” u većini slučajeva namješten, da bi se naknadno aneksima ugovora povećavala cijena projekta. Najbolji primjer za to su pojedini ugovori koji su sklapani za izgradnju dionice autoceste Banjaluka – Gradiška za koje je tadašnji glavni revizor Boško Čeko utvrdio da se radi o višestrukom povećanju cijene autoceste: “Mi smo tu utvrdili brojne anomalije. Za tu dionicu, Banjaluka – Klašnice, cijena je 22 milijuna maraka po kilometru ili negdje oko 129 milijuna je koštala cijela ta cesta.”

Mnogi se slažu da su javne nabave najunosniji posao u BiH, koji vješto koristi vrh političke piramide u BiH. Postojeći Zakon o javnim nabavama je loš, nedorečen jer otvara mogućnost za korupciju. Siniša Vukelić, urednik portala Capital, kaže da je najunosniji posao u građevinarstvu u izgradnji cesta. “Postoji nekoliko mehanizama kako da se izbjegava Zakon o javnim nabavama. Država se skriva iza članka koji nosi oznaku tajnosti i direktno bira izvođača, kao što je to rađeno u slučaju obnove palače predsjednika RS-a, za koju je utrošeno oko 11 milijuna maraka.”

Unosan posao je i nabava automobila, gdje se kao uvjet daje brzina isporuke, što može ispuniti samo onaj s kim je ranije dogovoren takav posao. “Oni su zaista usavršili sve mehanizme kojima izvlače nekažnjeno novac građana BiH. Primjer ne postoji jer nitko za to nije kažnjen”, kaže Vukelić.

Agencija potiče korupciju?

Agencija za javne nabave pratila je 577 postupaka javne nabave u 2012. godini. Na naš upit, je li i koliko u posljednje dvije godine bilo netransparentnih procedura, rekli su da postoji razlika između “nabave male vrijednost i onih koje prelaze iznos malih vrijednosti” te nas uputili na web-stranicu agencije. Rajko Kecman upozorava da je problem upravo nerad Agencije za javne nabave. Pored toga, kaže Kecman, ured za žalbe, drugostupanjski organ, kaznio je samo 14 ugovornih organa novčanim kaznama od 500 do 1.000 KM: “Kada se sve to zbroji vidimo da je takav odnos agencije i ureda upravo ohrabrivao i poticao korupcionaše u ugovornim organima i ponuđačima da pljačkaju javna sredstva.”

BiH se nalazi među zemljama s opasnom stopom korupcije, koja utječe na sve segmente života njezinih građana. Podaci pokazuju da BiH stagnira u borbi protiv korupcije, te da nikakvi ozbiljni napori vlasti nisu učinjeni koji bi mogli utjecati na percepciju korupcije. U RS-u se ne bi složili s ovom konstatacijom jer su prije par dana usvojili strategiju borbe protiv korupcije do 2017. godine, iako ni rezultati prethodne strategije još nisu vidljivi. Ivana Korajlić iz Transparency International-a BiH strahuje da je strategija samo mrtvo slovo na papiru: “Mislim da strategija sadrži mnogo toga, a da ne definira konkretno kroz akcijski plan, detaljno, koje će to biti aktivnosti koje će doprinijeti borbi protiv korupcije u RS-u.”

Milijuni za pojedince

Strategija borbe protiv korupcije u RS-u je samo deklarativni dokument, smatra i Dragan Čavić, vođa Narodnog demokratskog pokreta: “Za suštinsku borbu protiv korupcije potrebna je volja. A ta volja znači volja da se nekoga stavi iza brave, zato što je zloupotrijebio javna sredstva i stekao imetak on ili netko kome je on namjestio posao.”

A primjera je dosta, kaže Čavić: “Odgovorite mi, kako je moguće da firma ‘Fruit eko’ dobije tri milijuna kredita iz IRB-a, da danas podnese zahtjev, a sutra dobije pare. Zašto je taj kredit odobren, zato što je suvlasnik sin tadašnjeg predsjednika Vlade (Milorad Dodik op.a). I to je vama normalno… i mi pričamo ovdje o korupciji”.

BiH je na popisu stupnja korupcije ispod Slovenije koja je na 43. mjestu, Hrvatske koja je na 57. mjestu, Crne Gore i Makedonije, koje dijele 67. mjesto. U regiji, jedino je Kosovo ispod BiH na 111. mjestu. Problem korupcije uglavnom nije u zakonima već u odsustvu njihove primjene i suradnje svih u lancu procesuiranja odgovornih. Neprocesuiranje odgovornih samo govori u kakvom su odnosu svi sudionici u piramidi korupcije, koja je svake godine sve veća u BiH. – See more at: http://www.pogled.ba/

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Razgovor

Zdravko Marić: Zašto se moj posao ne mjeri po rezultatima, nego samo po činjenici gdje sam prije radio

Objavljeno

na

Objavio

Ministar financija Zdravko Marić jutros je na Markovom trgu priznao da mu teško pada spoznaja da je tzv. ‘uteg Plenkovićevoj vladi’, ali i dalje tvrdi da ne osjeća baš nikakvu krivnju zbog svega što se događalo u Agrokoru, te da je u Saboru prije pola godine rekao kompletnu istinu i tako zadržao posao.

– Od prvog dana svjestan sam svoje uloge, a uostalom prošli smo tu tematiku u ono vrijeme kada se tražio moj opoziv. Tada sam u Saboru časno i dostojanstveno branio sebe i funkciju ministra. Svima sam dokazao da su optužbe neutemljene – rekao je Marić koji je izgledao kao da mu je već dosta pitanja o Agrokoru.

– Zašto se moj posao ne mjeri po rezultatima? Svi gledaju sam gdje sam prije bio i radio… Da, radio sam u Agrokoru, ali sam i svima objasnio koja je bila moja funkcija tamo…

Očekivano, Marić nije htio komentirati procese protiv uhićenih ljudi iz Agrokora.

– Da, poznajem sve te ljude. Nije im jednostavno i nadam se da će oni i njihove obitelji imati fizičke i mentalne snage to prebroditi…

Nakon uhićenja, opet su sve glasnija šuškanja i o odlasku Marića iz Plenkovićeve vlade, piše jutarnji list

– Naravno da nije ugodno čuti da sam ja uteg ovoj Vladi. Međutim, imputiraju mi se neke stvari koje ne stoje. Moja prošlost nije dvojbena, radio sam u najvećoj privatnoj kompaniji u Hrvatskoj, ali sam svima dokazao da sam cijelo vrijeme govorio istinu. Pa čak i taj dvojbeni HBOR-ov kredit. Ja sam dokazao da su tu ispoštovane sve procedure.

Marić je htio reći još nekoliko riječi.

– Imputirali su mi da želim ugasiti Porezni Uskok, ali meni to ni u jednom trenutku nije bilo na pameti. Baš suprotno. Htio sam da bude neovisan, bez političkog utjecaja – rekao je Marić koji je na kraju upitan kako nije primijetio da je u Agrokoru sve krenulo nizbro.

– Moj posao u Agrokoru je bio odnos s investitorima i rejting agencija, a ostalim nisam imao veze. Odgovorit ću na sva pitanja, neću se skrivati!

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Plenković: Uhvatili smo se u koštac sa svim problemima i donijeli političku stabilnost

Objavljeno

na

Objavio

U emisiji Hrvatskoga radija A sada Vlada urednica i voditeljica Eliana Čandrlić uživo u Banskim dvorima razgovara s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Povod razgovoru je prva godišnjica aktualnoga sastava Vlade Republike Hrvatske.

“Vrijeme leti. Bilo je izuzetno puno zbivanja. Brojne su aktivnosti koje smo obavili. Za mene je bilo važno da smo se uhvatili u koštac sa svim problemima i donijeli političku stabilnost”, kazao je Plenković. Za krizu u Agrokoru je kazao kako je to nešto što nisu planirali. “Nismo sve znali, znali su oni koji su u to uključeni.

Kad smo dobili informacije od Moody’sa nijednim potezom nismo napravili ništa što bi pogoršalo položaj Agrokora na tržištu. Nismo mogli tako veliku kompaniju prepustiti nekontroliranim procesima. Mogli smo nacionalizirati kompaniju što nismo učinili. Mogli smo pomoći tekućoj likvidnosti, što je na rubu zakona, ni to nismo učinili. Donijeli smo zakon o sistemskim kompanijama koji je vremenski ograničen i koji je spriječio gospodarski tsunami. Da nije bilo odluke bivšeg vlasnika i Uprave Agrokra zakon ne bi mogao biti primjenjen”, naglasio je premijer.

Na pitanje hoće li Saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor nastaviti s radom, Plenović je kazao: “Naše su ruke čiste!”. Po njegovom mišljenju iz ovog procesa moraju se izvući pouke. Ponovio je kako prema Zakonu o istražnim povjerenstvima, ukoliko se pokrene istraga o pitanjima kojima se bavi – povjerenstvo mora prestati s radom. “Ako se donese pravni stav da nema prostora za rad povjerenstva, postoje druga tijela koja mogu raspraviti temu Agrokora. Ovo je pravno jasno, nema prostora za nekakve interpretacije. Postoje saborski odbori i plenarne sjednice da se problem Agrokora zakonski raspravi”, kazao je. O budućnosti Agrokora istaknuo je kako je bitno da se u zakonskom roku postigne nagodba, napravi restrukturiranje te da je Vladi važno da se zadrže radna mjesta i nastavi proizvodnja.

Penković je najavio kako će Vlada na današnjoj sjednici odbiti inicijativu za ostavkom ministrice Nade Murganić. Ministrica ima moje puno povjerenje. Ne vidim nikakav razlog za “nikakve rekonstrukcije Vlade”.

Komentirajući neriješena granična pitanja sa Slovenijom i Plenković je kazao kako se Miro Cerar i slovenska politika se nalazi u poziciji da ustraju na poštivanju arbitražne presude, iz kojega je Hrvatska izašla ne svojom krivnjom. Mi imamo i druga otvorena pitanja sa Slovenijom, želimo ih sva riješiti na civilizirani način. “Hrvatska želi da otvoreno pitanje granice bude predmet bilateralnih razgovora u dobrosusjedskom duhu, bez ikakvih jednostranih poteza na štetu druge strane koji bi mogli dovesti do remećenja odnosa između dvije zemlje”, rekao je premijer.

Premijer se osvrnuo i na današnji posjet predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović Rusiji. Želimo dijalog s Rusijom jer je ona važna zemlja i globalni akter.

facebook komentari

Nastavi čitati