U Bosni i Hercegovini postoji samo Bosna i Hercegovina

  2

  ”U posljednjih nekoliko dana čuli smo novu seriju neutemeljenih izjava rukovodstva Republike Srpske kojima se osporavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, zagarantirani Daytonskim mirovnim sporazumom i međunarodnim pravom. Besmisleno i uzaludno je što političari i dalje osporavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, koji su međunarodno priznati 1992. godine i koji su sasvim jasno definirani Dejtonskim mirovnim sporazumom”, napisao je u kolumni objavljenoj u Dnevnom avazu i Nezavisnim novinama visoki predstavnik Valentin Inzko.

  ”Postoji samo jedna država na teritoriji Bosne i Hercegovine i to je upravo Bosna i Hercegovina. Ustav Bosne i Hercegovine apsolutno je jasan u tom pogledu”, poručio je Inzko.

  Politička klasa postaje sve bogatija

  Naveo je kako je ta činjenica utemeljena u Preambuli i u prvom stavu prvog člana Ustava. Suverena država Bosna i Hercegovina jednoglasno je primljena u članstvo Ujedinjenih naroda 1992. godine, a njezina sadašnja unutarnja struktura je kasnije definirana Aneksom 4 Daytonskog mirovnog sporazuma, koji je njezin Ustav.

  ”Neki vjerojatno vjeruju da će takvom pričom skrenuti pažnju birača s činjenice da politička klasa postaje sve bogatija, dok je poskupljenje životnih troškova daleko nadmašilo mali porast prihoda domaćinstava u posljednjih osam godina. Neki od njih vjerojatno misle da će time skrenuti pažnju birača s činjenice da je prosječna penzija mirovina ispod razine koja je potrebna za život prosječnog umirovljenika. Neki od njih vjerojatno opet misle da će tako skrenuti pažnju birača s visoke stope nezaposlenosti. Ti ljudi su u krivu. Ovi izbori se ne dobivaju i ne gube praznim obećanjima o odcjepljenju, niti jeftinim pokušajima konfrontacije s međunarodnom zajednicom i drugim etničkim grupama”, naveo je Inzko.

  Prošlo je vrijeme jeftinih trikova

  Po njegovoj ocjeni, ovi izbori se dobivaju i gube na osnovu toga tko može donijeti stvarne promjene koje građani ove zemlje žele, bez obzira na to gdje žive i kako se zovu.

  ”Stvarne promjene za kojima građani žude su jasne u svakom dijelu ove zemlje: iskorijeniti korupciju, omogućiti jednak pristup radnim mjestima i pružiti nadu u dostojanstven i bolji život za njih, njihove obitelji i njihova susjeda. Mi iz međunarodne zajednice čujemo ono što građani ove zemlje imaju da kažu. Čujemo glas prosvjednika koji su izašli na mirne prosvjede, čujemo glas radnika koji su bačeni na koljena. Jasno čujemo vaše zahtjeve i podržavamo vaše težnje. Svi vidimo da ima političkih lidera koji su doveli građane do ovih dugogodišnjih nedaća i koji bi radije pričali o referendumima nego o onome što namjeravaju uraditi u sljedećih šest mjeseci kako bi rješavali nagomilane probleme s kojima se suočavaju građani. Dozvolite mi da budem brutalno iskren: prošlo je vrijeme jeftinih trikova koji imaju za cilj podizanje tenzija i skretanje pažnje sa stvarnih izazova s kojima se ova zemlja suočava”, napisao je Inzko.

  Jasna poruka

  Visoki predstavnik smatra kako je vrijeme za političare koji mogu dati konkretna rješenja za rastuće i vrlo stvarne probleme običnih građana i zemlje u cjelini.

  ”Moja poruka je jasna. U Ustavu se nedvosmisleno kaže da su Republika Srpska i Federacija, kao dva entiteta, dio suverene države Bosne i Hercegovine. Nadalje, Ustavom se ne dozvoljava odcjepljenje ni jednom entitetu. Ta činjenica ne može biti predmet povijesne rasprave. Prijetnje jednostranom promjenom ustavnog poretka zemlje i priča o održavanju referenduma kako bi se doveli u pitanje temelji Daytona služe samo za produbljivanje podjela u Bosni i Hercegovini. Suverenitet i teritorijalni integritet ove zemlje zajedno s njezinim ustavnim poretkom su sigurni. Mi smo, kao međunarodna zajednica, jamac za to. I poduzet ćemo potrebne korake kako bismo i dalje jamčili suverenitet i teritorijalni integritet ove zemlje. Molim vas da u mjesecima koji su pred nama ne dozvolite da vama manipuliraju političari koji šire strah i daju prazna obećanja. Ne dozvolite političarima da posiju sjeme straha pod izgovorom nepostojećih prijetnji. Trudite se i dalje da se vaš glas čuje, na miran i plodonosan način”, poručio je.

  Za razliku od političara, građani su talentirani

  Inzko je naglasio kako su izbori važan instrument u svakoj demokraciji i poziva građane da iskoriste predizborno razdoblje i same izbore kako bi od izabranih lidera tražili odgovornost.

  ”To znači da imamo izbore zasnovane na stvarnim problemima, ne na strahu. To znači lidere fokusirane na interese građana, a ne na svoje vlastite interese. To znači lidere koji slušaju građane i surađuju s međunarodnom zajednicom u cilju pronalaženju rješenja za probleme i napredak Bosne i Hercegovine. Znam da građani ove zemlje više ne žele slušati poruke straha, podjele i mržnje. Za razliku od nekih političara, građani ove zemlje izuzetno su talentirani, imaju dobru volju i energiju da zajedno grade uspješnu zemlju. Istu takvu viziju očekujemo i od političara koji će na izborima u listopadu ove godine tražiti od građana da im poklone svoje povjerenje i glasaju za njih”, poručio je visoki predstavnik Valentin Inzko.

  Fena

  facebook komentari

  • peppermintt

   dobro gosn Inzko a di su prava Hrvata u oba entiteta ? zašto ste zatvorili obadva i oka i uha na nepravdu ??

  • peppermintt

   dobro gosn Inzko a di su prava Hrvata u oba entiteta ? zašto ste zatvorili obadva i oka i uha na nepravdu ??