U godinu dana 400 medicinskih sestara napustilo Hrvatsku

2

Alarmantno
 – intenzivni odjel jedne bolnice napustit će uskoro čak šest sestara

U godinu dana iz hrvatskih bolnica na rad u inozemstvo otišlo je oko 400 visokoobrazovanih medicinskih sestara.

Broj onih sa srednjom stručnom spremom koje su napustile državu nije poznat, a ovaj alarmantni podatak potvrdili su iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara, u kojem dobivaju podatke s terena i svakodnevno se suočavaju s novim odlascima, ali i ignorancijom sustava.

Ignoriranje sustava

– Uskoro će intenzivni odjel jedne bolnice napustiti šest medicinskih sestara. Poznato nam da se sestra na intenzivnoj ne postaje preko noći, to znači da je riječ o sestrama s dugogodišnjim iskustvom i znanjem koje nije lako zamijeniti – upozorava Anica Prašnjak iz spomenutog sindikata dodajući da ovakva situacija u sestrinstvu i zdravstvu, nažalost, nikoga ne zabrinjava. Prava sestara godinama se i sustavno smanjuju, ulaganje u visoko obrazovanje nitko im ne priznaje, dapače, jednostranim odlukama, tj. uredbom Vlade RH ukidaju se koeficijenti VSS medicinskih sestara pa ih stoga sustav ne prepoznaje i ne vrednuje – napominje Prašnjak, iza koje je više od 30 godina sestrinskog rada.

Situaciju u kojoj su medicinske sestre i tehničari jednom će riječju nazvati – očajnom. U tim okolnostima, kada medicinskih sestara nedostaje, a istodobno su ih stotine već otišle te će odlaziti i dalje, cijeli bolnički odjel može u jednom danu ostati bez tog osoblja. Visokoobrazovne sestre prvostupnice, u javnosti nazivane višim medicinskim sestrama, i pri zapošljavanju u inozemstvu nailaze na probleme upravo jer hrvatski sustav ne priznaje njihovo obrazovanje. Isto tako podcijenjen je rad i iskustvo sestara srednje stručne naobrazbe, koje stoga na svojim novim inozemnim poslovima moraju nizom različitih provjera dokazivati svoje znanje.

Očekivani trend

Jedna od bolnica iz koje sestre odlaze jest KBC Zagreb, iz kojeg je u inozemstvo ove godine otišlo između 30 i 40 medicinskih sestara, potvrdila nam je Brankica Rimac, glavna sestra KBC-a Zagreb.

– Trend odlaska medicinskih sestara i tehničara s KBC-a Zagreb u inozemstvo očekivan je, a na godišnjoj je razini ispod tri posto u odnosu na broj zaposlenih medicinskih sestara. Razlozi odlaska variraju od zapošljavanja u domovima za starije do zdravstvenih ustanova – objasnila je glavna sestra zagrebačkog Rebra dodajući kako je Njemačka prvi izbor za novi posao sestara i tehničara koji su dosad napustili tu bolnicu zbog odlaska na rad u inozemstvo. Inače, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u hrvatskom javnom zdravstvu u 2013. radilo je 26.413 medicinskih sestara i tehničara.

Večernji list

facebook komentari

  • peppermintt

    Iz BiH se ni ne znaju brojke. Poznato je da je u ovom krugu upisa za srednje škole najveći pritiska bio upravo na medicinska zanimanja, vele u Tuzlanskom kantonu slobodno bi mogli zatvoriti druga zanimanja toliki je pritisak. Nije to čudo kad se zna da medicinska zanimanja osiguravaju zaposlenje bilo gdje u svitu.Školuje se mladost za ić vanka…a zar se itko može čudit tomu…politika nas izludi…a od ljubavi i sentimenta se ne more živit…

  • Herceg-Bosna

    da sam i ja medicinska sestra i ja bi put pod noge i europaa