Pratite nas

Život

U HNŽ-u nema aktivnih udomiteljskih obitelji

Objavljeno

na

”Hercegovačko-neretvanska županija nažalost do sada nije imala aktivnih nesrodničkih udomiteljskih obitelji”, kazala je u izjavi za Fenu, u ime organizacije Hope and Homes for Children BiH, Aleksandra Babić Golubović, na Javnoj raspravi o udomiteljstvu koja se održava danas u Čitluku.

”Ono što je postojalo to su srodničke obitelji koje su primile djecu, međutim, nesrodničkih udomitelja nismo imali na području ove županije i upravo je cilj ove kampanje da ljude upoznamo s tim pojmom i da dobijemo nove udomitelje”, kazala je Babić Golubović.

Javna rasprava o udomiteljstvu se održava u sklopu kampanje za promociju udomiteljstva koju Hope and Homes for Children BiH provodi na području Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), u partnerstvu s Ministarstvom zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a i UNICEF-om.

”Rasprava ima za cilj promociju udomiteljstva kao obiteljskog oblika zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja, animiranje stanovnika ove županije da saznaju više o udomljavanju, kao i pronaći zainteresirane obitelji koje bi se eventualno željele baviti udomiteljstvom”, kazala je u izjavi za Fenu, u ime organizacije Hope and Homes for Children BiH, Aleksandra Babić Golubović.

Ona je pojasnila kako je udomiteljstvo, za razliku od posvajanja, privremeni oblik zbrinjavanja djece, piše Fena.

”Posvojenje je trajni oblik zbrinjavanja. Kada posvojite dijete ono formalno pravno postaje vaše, dok dijete smješteno u udomiteljstvu je tu dok se za njega ne iznađe bolje rješenje, odnosno dok se ne vrati u biološku obitelj, ako se tamo srede odnosi,ili dok ne bude posvojeno”, kazala je Babić Golubović.

Da bi jedna obitelj postala udomiteljska potrebno je ispunjavati određene uvjete. Treba imati sređen obiteljski život, osigurane materijalne i stambene uvjete, te biti zdravstveno sposobna.

”Udomiteljem se postaje tako što se najprije obratite centru za socijalni rad u općini u kojoj živite. Tamo se službeno podnosi prijava i od vas se traži određena dokumentacija. Ako ispunite te osnovne uvjete bit ćete uključeni u program educiranja za udomitelje i ako prođete taj program, bit ćete certificirani da se bavite udomitljestvom. To je neka opća procedura”, pojasnila je Babić Golubović.

Istaknula je kako je ova kampanja još uvijek u tijeku te kako će informacije o broju udomitelja u BiH, kao i broju djece, koja su u toj potrebi biti za otprilike mjesec dana, kada se kampanja završava.

”Nadamo se kako ćemo barem nekoliko kvalitetnih aplikacija dobiti kroz ovu kampanju jer do sada, u mjestima gdje je kampanja provedena, imali smo konkretne rezultate i dobili smo kvalitetne udomiteljske obitelji, te se tome nadamo i na području ove županije”, zaključila je Babić Golubović.

Inače, tijekom rasprave u Čitluku održat će se i umjetnički performans kao i izložba fotografija na temu “Samo jednom sam dijete”, a kojima se želi promovirati pravo svakog djeteta na odrastanje u toplini obiteljskog doma, te udomiteljstvo kao obiteljski oblik zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Kultura

Batarelo: Dosta je frljićizacije Hrvatske!

Objavljeno

na

Objavio

Udruga Vigilare od Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu traži povlačenje plakata kojima promovira pretplatu za kazališnu sezonu 2017./2018.

Na plakatu se, naime, nalazi par koji aludira na seksualni čin.

– Nakon zaprimanja više pritužbi zabrinutih građana, udruga je i formalno uputila prosvjedno pismo HNK-u, Ministarstvu kulture i Gradskom uredu za kulturu te pozvala građane da učine isto kako bi zajedničkom akcijom spriječili daljnje promicanje bluda, vulgarnosti i šunda u hrvatskom javnom prostoru – priopćila je Udruga Vigilare.

– Hrvatsko narodno kazalište kulturna je ustanova od nacionalnog značenja i ne može biti prepuštena umjetničkim aktivistima i kulturnim revolucionarima. Zadaća HNK-a jest očuvanje nacionalne i njegovanje klasične kulture, a ne prizemno provociranje kroz poigravanje vrijednostima najvećeg dijela hrvatskog naroda. Ovi prostački plakati ispod su razine HNK-a i pravi su primjer neodgovornog trošenja novca poreznih obveznika koji obilno financiraju tu ustanovu.

Ovoj frljićizaciji Hrvatske konačno ćemo stati na kraj – rekao je predsjednik udruge Vigilare dr. sc. Vice Batarelo.

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Državni tajnik Milas otvorio Edukacijsko-rehabilitacijski centar za djecu, mlade i odrasle osobe s poteškoćama u razvoju

Objavljeno

na

Objavio

U srijedu, 13.rujna 2017. u Ljubuškom je otvoren Edukacijsko-rehabilitacijski centar za djecu, mlade i odrasle osobe s poteškoćama u razvoju čiju izgradnju je, najvećim dijelom,  pomogla Vlada Republike Hrvatske. Objekt se prostire na površini od 500 metara četvornih. Ima 30 prostorija različite namjene u kojima će za početak raditi fizioterapeut, logoped, defektolog i radni terapeut te će skrbiti za oko 100 osoba s poteškoćama u razvoju.

Tom prigodom, Zvonko Milas, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske čestitao je i zahvalio udruzi roditelja djece s poteškoćama u razvoju Duga koji su inicirali ideju o izgradnji centra te načelniku općine Nevenku Barbariću, koji je sa svojim suradnicima pokrenuo te i realizirao ovaj značajni projekt.

„ Ponosan sam jer je doprinos otvaranju ovog Centra dala i Vlada Republike Hrvatske putem natječaja za financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH. Ovaj centar je primjer kako se zajedničkim naporima i suradnjom postižu izvrsni rezultati  “ rekao je Milas i dodao kako će Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske nastaviti podržati i druge slične projekte koji su na dobrobit široj društvenoj zajednici, posebice kad su pitanju najranjivije skupine društva.

Istog dana, državni tajnik Milas je obišao Dom za starije i nemoćne osobe u Prozor Rami te posjetio Franjevački samostan Uznesenja BDM Rama Šćit. U popodnevnim satima,  u povodu obilježavanja 24.obljetnice stradanja Hrvata u mjestu Uzdol, općina Prozor Rama, zajedno s pripadnicima Treće bojne brigada Rama, te ministrom pravosuđa BiH g. Josipom Grubešom, posjetio je Memorijalni centar te odao počast stradalim žrtvama – civilima i pripadnicima HVOa.

facebook komentari

Nastavi čitati