Pratite nas

U Hrvatskoj je prepisani diplomski još uvijek skandal i tako bi trebalo ostati

Objavljeno

na

Narodnim je novinama objavljeno da je poništena diploma glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića, “stečena” na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu 2011. na nezakonit i nepošten način, prepisivanjem diplomskog rada drugog studenta. Nadamo se da ovaj slučaj ne će na tome završiti, bilo bi razumno da uslijede još dvije stvari.Prva je bezuvjetna i trajna zabrana pristupa za Milijana Brkića bilo kojoj sastavnici visokog školstva u Hrvatskoj. Time bi državaposlala jasnu poruku da čvrsto stoji iza sustava obrazovanja, posebicevisokog, kao temeljnog i ključnog preduvjeta bolje sadašnjosti i budućnosti Hrvatske, i da cijeni napore ogromne većine studenata koji do svojih diploma dolaze vlastitim radom i marljivošću.

Svaka mjera koja ne bi bila bezuvjetna i trajna poslala bi, međutim, drugu poruku, da se visokoškolska diploma može steći ili pokušati steći prijevarom, pa ako se prijevara otkrije, onda se može pokušati poštenim načinom (ili ponovnim pokušajem prijevare!).

Naravno da je potrebno istražiti i odgovornost nastavnika kod kojeg (ili kojih) je Milijan Brkić “diplomirao”. Naime, po medijima se piše da Brkićev slučaj nije bio jedini na toj školi. Ako je to točno, i ako se i ostali slučajevi odnose na istog nastavnika (ili iste nastavnike), onda ni tom nastavniku (tim nastavnicima) ne bi smjelo biti mjesta u sustavu obrazovanja Republike Hrvatske.

Vrijede li akademski kriteriji ili ne?

Druga stvar koja bi se trebala dogoditi je brza i jasna reakcija HDZ-a, stranke u kojoj je Milijan Brkić još uvijek glavni tajnik, kad već on sam ništa nije poduzeo. Naravno da ta mjera ne bi smjela biti samo micanje s mjesta glavnog tajnika, već i isključenje iz stranke. Samo tako bi HDZ poslao jasnu poruku svojim članovima, svojim potencijalnim biračima i cijeloj Hrvatskoj.

Svaki pokušaj obrane Milijana Brkića, bilo pozivanjem na njegovo poštenje, sposobnosti, domoljublje, zasluge za stranku, itd., bilo isticanjem da on nije jedini koji je tako nešto učinio (što zasigurno nije!), značilo bi samo jedno, da vrh HDZ-a nema ni volje ni snage okončati duboku krizu morala u kojoj se Hrvatska našla, pa čak ni u vlastitim redovima, a kamoli li onda da se stvari mogu ispraviti na razini zemlje. Tako se ne može stvarno činiti dobro i Hrvatsku učiniti poštenijom i boljom državom.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

HRT otkazao Jurkasu suradnju nakon peticije inicijative “Ivo Pilar”

Objavljeno

na

Objavio

Anđelo Jurkas više neće surađivati na HRT-u. Povod za to je, kako su nam potvrdili s HRT-a, taj što je Jurkas navodno povrijedio njihov etički kodeks.

– Obavješćujemo Vas da se Hrvatska radiotelevizija odlučila zahvaliti na suradnji spomenutome vanjskom suradniku nakon što je utvđeno da su njegovi stavovi izneseni na društvenim mrežama u neskladu s Etičkim kodeksom za novinare i kreativno osoblje Hrvatske radiotelevizije i drugim unutrašnjim pravilnicima Hrvatske radiotelevizije koji se odnose na naše zaposlenike, ali i sve vanjske suradnike – stoji u odgovoru na naše pitanje s HRT-a, javlja VečernjiList

Podsjetimo, Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zatražili su trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa, zbog teških kršenja Općih pravila o radu i ponašanju zaposlenika HRT-a i teških kršenja odredbi Etičkog kodeksa HRT-a.

Alo Bing, može dostava tri tone anthraxa i jedno pedesetak bombi na Markov trg. aktivirati i ostaviti tamo u crkvi, platit će onaj simpatični sjedokosi deform u kolicima. Cijena prava sitnica. Šifra: Kajzer Soze – napisao je Jurkas u vrijeme braniteljskih prosvjeda. Nakon što ga je HRT angažirao reagirali su iz Građanske inicijative Ivo Pilar, portala Kamenjar.com kao i još nekih portala. No, Jurkas je pokušao demantirati te navode, tvrdeći kako je i sam dijete branitelja, te kako se radilo o šali, odnosno referenci na strip Alan Ford.

Pročitajte u dokumentu u prilogu što je sve pisao Jurkas:

Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga zahtijeva trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Pater Ike Mandurić: Slobodu srca, kao ni slobodu Domovine, nitko ti ne daruje. Za nju se izboriš

Objavljeno

na

Objavio

JESI LI SLOBODAN? (PRIJAVI SE!)

Kad je rat započeo; kad je postalo opasno; kad se tražio netko tko je spreman preuzeti odgovornost, isplivala je prikrivena vrijendost duše.

Najednom je postalo vidljivo kako nisu svi isti, i kako su, među privodno jednakima, velike razlike. Iskrsnuli su oni koji su imali vlastiti stav, istinsku spremnost, crtu samopouzdanja; oni koji su se vlastitom idejom i mišlju davno otrgnuli od majčinih skuta; oni koji su duhom bili slobodni i svoji – i već odavna nisu morali polagati račune nekim tutorima.

Isplivali su slobodni duhom, i koji su se već odavno bili lišili toga da za stvari srca moraju pitati tatu i mamu. Takvu su već dugo, i prije rata, slobodarskom spremnošću za žrvu živo disali punim plućima.
Isplivao je Blago Zadro.

Bilo je onih koji su od ovih slobodnih, izgledali bolji i plemenitiji. Onih koji su poznavali više domoljubnih pjesama, povjesnih tragedija; bilo je puno onih koji su više lili suze za domovinom Hrvatskom; koji su imali više načelnog suosjećana; više blagosti i nježnosti… Ali, samo zato jer nisu bili svoji, i jer nisu bili slobodni, ostali su na dnu, i zarobljeni, i neslobodni, mogli su samo gledati kako im povijesni trenutak krade šansu za herojstvo, i kako život pored njih prolazi. A on uvijek prolazi.

Rijetki to, kao Bruno Bušić, znaju prepoznati, i koji su slobodni krenuti za srcem.

Slobodu srca, kao ni slobodu Domovine, nitko ti ne daruje. Za nju se izboriš, za nju se sam odgojiš. Životna šansa i poziv stalno su u Tvojoj svagdašnjici. I prigoda da slobodu pronađeš.

Na današnji dan za Domovinu i za ljudskost, život su dali dva heroja. Blago Zadro i Bruno Bušić! Naizgled, posve različiti. A u jednom posve isti: posve slobodni da, žive ili umiru, za ono za što sami žele.

Puno je dobrih i “svetih”, ali neslobodnih toliko da se ni za Kristom ne usude krenuti bez dopuštenja drugih. Šteta, šteta za takve! Oni ni sveti nikad postati neće, ako prije toga ne postanu slobodni.

Danas te pozivam u školu slobode. Dečki, Vas posebno!
Prijavi se, čekam te!

PRIJAVI SE!

>> Prijava ovdje

facebook komentari

Nastavi čitati