U Hrvatskoj je prepisani diplomski još uvijek skandal i tako bi trebalo ostati

  0

  Narodnim je novinama objavljeno da je poništena diploma glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića, “stečena” na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu 2011. na nezakonit i nepošten način, prepisivanjem diplomskog rada drugog studenta. Nadamo se da ovaj slučaj ne će na tome završiti, bilo bi razumno da uslijede još dvije stvari.Prva je bezuvjetna i trajna zabrana pristupa za Milijana Brkića bilo kojoj sastavnici visokog školstva u Hrvatskoj. Time bi državaposlala jasnu poruku da čvrsto stoji iza sustava obrazovanja, posebicevisokog, kao temeljnog i ključnog preduvjeta bolje sadašnjosti i budućnosti Hrvatske, i da cijeni napore ogromne većine studenata koji do svojih diploma dolaze vlastitim radom i marljivošću.

  Svaka mjera koja ne bi bila bezuvjetna i trajna poslala bi, međutim, drugu poruku, da se visokoškolska diploma može steći ili pokušati steći prijevarom, pa ako se prijevara otkrije, onda se može pokušati poštenim načinom (ili ponovnim pokušajem prijevare!).

  Naravno da je potrebno istražiti i odgovornost nastavnika kod kojeg (ili kojih) je Milijan Brkić “diplomirao”. Naime, po medijima se piše da Brkićev slučaj nije bio jedini na toj školi. Ako je to točno, i ako se i ostali slučajevi odnose na istog nastavnika (ili iste nastavnike), onda ni tom nastavniku (tim nastavnicima) ne bi smjelo biti mjesta u sustavu obrazovanja Republike Hrvatske.

  Vrijede li akademski kriteriji ili ne?

  Druga stvar koja bi se trebala dogoditi je brza i jasna reakcija HDZ-a, stranke u kojoj je Milijan Brkić još uvijek glavni tajnik, kad već on sam ništa nije poduzeo. Naravno da ta mjera ne bi smjela biti samo micanje s mjesta glavnog tajnika, već i isključenje iz stranke. Samo tako bi HDZ poslao jasnu poruku svojim članovima, svojim potencijalnim biračima i cijeloj Hrvatskoj.

  Svaki pokušaj obrane Milijana Brkića, bilo pozivanjem na njegovo poštenje, sposobnosti, domoljublje, zasluge za stranku, itd., bilo isticanjem da on nije jedini koji je tako nešto učinio (što zasigurno nije!), značilo bi samo jedno, da vrh HDZ-a nema ni volje ni snage okončati duboku krizu morala u kojoj se Hrvatska našla, pa čak ni u vlastitim redovima, a kamoli li onda da se stvari mogu ispraviti na razini zemlje. Tako se ne može stvarno činiti dobro i Hrvatsku učiniti poštenijom i boljom državom.

  facebook komentari