U izbornoj kampanji više se ne biraju riječi ni sredstva

0

Ulazak u završnicu predizborne kampanje uoči općih izbora 12. listopada u Bosni i Hercegovini ujedno je označio i njenu najprljaviju fazu jer su se kao oružje napada na političke rivale počele koristiti i osobne uvrede, ali i napadi na obitelj pri čemu nisu pošteđeni ni oni koji više nisu među živima.

Aktualnu predsjednicu vlade Republike Srpske Željku Cvijanović, koja se natječe za član Predsjedništva BiH, brutalno su izvrijeđali na predizbornom skupu sadašnjih oporbenih stranaka u Republici Srpskoj koji je proteklog vikenda održan u Trebinju.

“Željka, k**vo”, uzivikivali su pristalice oporbe “časteći” istodobno aktualnog predsjednika RS Milorada Dodika atributom “lopov”, dok su predsjedniku Narodne skupštine RS Igoru Radojičiću poručivali da je “Turčin”.

Dodiku bahate izjave i uvrede na račun oporbe nisu strane, no Cvijanović i Radojičić uglavnom slove za odmjerene osobe koje izbjegavaju uporabu jezika mržnje pa su ovakvi napadi na njih dvoje iznenađujući.

Reagirajući na ovo Cvijanović je kazala kako ne može vjerovati što se zapravo događa.

zeljka plakat“Sad kad ne znaju što bi više, skandiraju mi ‘Željka ku**vo’. Na što to liči? Kakva je to oporba? Kakvo je to divljaštvo? Imaju li ti ljudi kćeri koje će možda same sutra biti kandidati za javne funkcije? Slušaju li to majke čiji sinovi to skandiraju? Kad sam to čula, bila sam strašno nesretna. Pitala sam se kakvo mi to društvo postajemo”, kazala je Cvijanović u intervjuu kojega su u ponedjeljak objavile banjolučke “Nezavisne novine”.

To joj je poslužilo i kao argument da oporbu nazove “dezorijentiranom skupinom očajnika”.

Da se u predizbornoj kampanji u BiH ne biraju sredstva na svojoj je koži osjetio i sadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. On se na izborima 12. listopada natječe za još jedan četverogodišnji mandat u državnom vrhu, a procjena je kako će mu glavni protukandidat u toj utrci biti Fahrudin Radončić, predsjednik stranke pod nazivom Savez za bolju budućnost (SBB). Radončić u toj utrci ima bezrezervnu potporu medijske kuće “Avaz” čiji je utemeljitelj.

Glavna meta stalnih napada “Avazovih” izdanja je Izetbegović, ali i njegova obitelj. Na naslovnici jednog od tzv. revijalnih izdanja te kuće tako se našla supruga predsjedatelja Predsjedništva BiH uz analizu cijena različitih dijelova njezine odjeće, obuće i nakita.

No slične “analize” nije pošteđena niti pokojna Izetbegovićeva mati. “Dnevni avaz” i televizijska postaja “Alfa”, koja također posluje kao dio Radončićeva medijskog carstva, danima eksploatiraju snimku s nekog od donatorskih skupova održanih u inozemstvu dok je u BiH bjesnio rat. Na snimku se vidi i Halida Izetbegović, supruga tadašnjeg predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, a citira prevoditelj koji je kazao kako je ona tom prigodom navodno tražila da se jedna vreća zlata “odvoji za mog Bakira”. U naknadnim medijskim interpretacijama to je trebalo poslužiti kao krunski dokaz da je Izetbegović mlađi zapravo lopov koji je pokrao donacije namijenjene obrani BiH.

Sam Izetbegović nije reagirao, no priopćenjem se oglasila njegova Stranka demokratske akcije (SDA).

“Radončić je sa svojim stranačkim glasilima ‘Dnevni avaz’ i TV Alfa prešao svaku crtu normalnog ljudskog i političkog ponašanja iznoseći najogavnije laži i krajnje nehumano vrijeđajući rahmetli (pokojnu) majku Bakira Izetbegovića”, stoji u priopćenju SDA.

Iz te stranke su naveli kako se oni ne kane služiti sličnim sredstvima pa će Radončićevu, kao i svaku drugu obitelj, zaštititi od vrijeđanja, no ističu kako cijela kampanja jasno pokazuje na što je sve Radončić spreman da bi došao na vlast.

Na to su pak reagirali iz Radončićevog SBB-a tvrdnjom kako zapravo Izetbegović sam manipulira svojom mrtvom majkom. “Izetbegović emocijom o svojoj rahmetli majci bježi od otkrivanja desetak političkih ubojstava i naročito od priče zašto Bošnjake gura u feudalizam”, sugeriraju iz SBB-a.

Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) među ostalim ima zadaću pratiti tijek predizborne kampanje i reagirati u slučaju neprimjerenih istupa koji uključuju jezik mržnje, prenosi Hina. (bljesak.info)

facebook komentari