U Izraelu otkrivene kosturnice iz Isusovog doba

0

Izraelske vlasti su danas priopćile da je pronađeno 11 drevnih kosturnica, koje potiču približno iz vremena Isusa i da su one otkrivene za vrijeme ponoćne racije uperene protiv dilera antikvitetima.

Među kosturnicama su dvije, za koje se vjeruje da sadrže posmrtne ostatke dvije ugledne osobe koje su živjele u Jeruzalemu prije 2.000 godina. Na nekima su urezani ukrasi, pa čak i imena, a sadrže ostatke kostiju i grnčarije sahranjene s umrlima.

Izraelska uprava za antikvitete je precizirala da su kovčezi otkriveni u petak oko ponoći kada je policija uočila dva sumnjiva automobila parkirana na vojnom kontrolnom puktu na domaku Jeruzalema.

Tijekom pretrage utvrđeno je da je četvero ljudi umiješano u prodaju kovčega. Policija je odmah obavijestila nadležnu upravu, a policijski glasnogovornik Miki Rozenfeld je kazao da su kovčezi “ukradeni iz pećine” kraj Jeruzalema s namjerom da se prodaju kolekcionarima.

On je dodao da su osumnjičeni praćeni neko vrijeme ali nije ulazio u detalje. U razmjenu su bili umiješani izraelski i palestinski trgovci koji su  ih pokušali prodati izraelskom kupcu, prenosi Associated Press.

Prema izraelskom zakonu svi antikviteti smatraju se imovinom države. Dvojica osumnjičenih su zadržani u zatvoru, a druga dvojica su u kućnom pritvoru.

Kosturnice, kako se vjeruje, datiraju iz doba od 515. godine prije nove ere do 70. godine, uključujući i doba vadavine kralja Iroda koji je izgradio neka od najpoznatijih mjesta u Jeruzalemu u Svetoj zemlji i Isusovo doba.

Prema tadašnjim običajima Židova pokojnci su držani u pećini godinu dana potom su im se kosti prikupljale i stavljale u specijalne kamene kovčege. Kosturnice nisu posebno rijetke i izraelska uprava već ih ima oko 1.000, ali se ipak svaka smatra posebnom, kako navodi zamjenik direktora uprave Etan Klein.

On ističe da se iz svake može naučiti različiti aspekt jezika, umjetnosti i običaja sahrane. Na jednoj je ispsano ime Joezer, a na drugom Rapfin.

Klein očekuje da se sazna više o identitetu umrlih tijekom daljnjeg ispitivanja.

U kosturnicama se obično nalaze posmrtni ostaci rabina i aristokrata. Korištenje kosturnica je postalo popularno tijekom drugog vjeka prije nove ere pod utjecajem Grka i Rimljana, prenosi Tanjug.

Poslije 70. godine nisu više bile u modi. Klein procjenjuje vrijednost nedavno nađenih kosturnica na tisuće dolara i tvrdi da su autentične.

Fena

facebook komentari