Pratite nas

Hrvatska

U kratkom roku radit će se dva kružna toka na regionalnoj cesti Čitluk-Tromeđa

Objavljeno

na

Ministar prometa i veza Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), Ilija Cvitanović boravio je danas u radnom posjetu Općini Čitluk, gdje je obišao izvođače radova koji rade na saniranju regionalne ceste Mostar-Čitluk-Tromeđa.

Tom prigodom ministar Cvitanović kazao je kako Ministarstvo ima punu potporu Vlade HNŽ-a kad je u pitanju saniranje regionalne prometnice Mostar -Čitluk-Tromeđa, na kojoj su veliki problem udarne rupe, za što je iz županijskog Proračuna izdvojeno 160.000 KM.

[quote]”Čitluk je specifičan zbog gustoće prometa, od Mostara preko Čitluka do Međugorja dnevno prođe i preko 15.000 vozila, a ovo područje nema niti jednu magistralnu cestu, oslonjeno je na regionalne ceste, a za njihovo saniranje zaduženo je Ministarstvo prometa i veza HNŽ-a,“ istaknuo je ministar Cvitanović.[/quote]

[dropcap]T[/dropcap]akođer, naglasio je kako će do 1. rujna biti završen projekt ceste prema Zvirovićima, gdje je jedinica lokalne samouprave zadužena za eksproprijaciju zemljišta, a županijsko ministarstvo će, zajedno s Federalnim ministarstvom, financirati radove.

Trenutačno su u tijeku i radovi na saniranju 11 km ceste Čapljina-Zvirovići, jer smo svjesni da će priključenjem na autocestu promet na cesti u Zvirovićima biti intenziviran. Također, županijsko ministarstvo financira i saniranje regionalne ceste Žitomislići-Čitluk“, kazao je Cvitanović.

“Ove godine u kratkom roku radit će se dva kružna toka na regionalnoj cesti Čitluk-Tromeđa i to: kod Lovačkoga doma, a radovi će koštati 280. 000 KM. Nakon toga, početkom jeseni, slijede radovi na kružnom toku na Tromeđi, odnosno kada hodočasnička sezona bude pri kraju, kako ne bismo tijekom radova pravili smetnje u prometu prema Međugorju.

Očekujemo da će do tada biti gotov kružni tok kod Lovačkoga doma, što će rasteretiti promet prema Međugorju,“ kazao je ministar Cvitanović dodavši kako Ministarstvo samo čeka da jedinica lokalne samouprave kaže kad mogu otpočeti radovi na Kružnom toku Tromeđa, jer su već nekoliko puta istaknuli kako je završena eksproprijacija zemljišta na kojemu će se graditi kruži tok.

Iako je ključni razlog današnjeg posjeta Čitluku bio obilazak izvođača radova na saniranju prometnica u ovoj općini, ministar Cvitanović se, za boravka u Čitluku, osvrnuo i na problem taksi prijevoznika u Međugorju, naglasivši kako je na snazi Novi zakon o cestovnom prijevozu, a u njegovu provedbu uključio se i MUP HNŽ-a, tako da će u Međugorju, u prosjeku, biti 60 taksi prijevoznika.

Inače, Međugorje se u Zakonu tretira kao hodočasničko mjesto, te se smatra kako je to realan broj, ali lokalna samouprava odlučit će o konačnom broju.

Nakon što je obišao izvođače radova, ministar Cvitanović susreo se i s načelnikom Općine Čitluk Ivom Ivom Jerkićem, s kojim je kratko porazgovarao o aktualnim temama vezanima za prometnu infrastrukturu u Općini, stoji u priopćenju vlade HNŽ-a.

bljesak

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Svi uhićeni u aferi Agrokor na slobodi; istražni zatvor za Ivicu Todorića

Objavljeno

na

Objavio

Preokret u slučaju Agrokor. Odluka istražnog suca glasi: Svi osumnjičeni i privedeni su slobodni i večeras mogu svojim kućama. No, to se ne odnosi na Ivicu Todorića kojemu je određen istražni zatvor.

To znači da Todorićevi sinovi mogu doći u Hrvatsku dati svoj iskaz, neće biti pritvoreni.

Odvjetnici osumnjičenih iznimno su zadovoljni odlukom istažnog suca. Razlog takvoj odluci leži u tome da je prošlo šest mjeseci od početka afere te da nema straha od utjecaja na svjedoke. Svi odvjetnici slažu se u jednom – ovo je poraz Državnog odvjetništva.

Za sada se zna da Ante Todorić dolazi u Hrvatsku. Za Ivicu Todorića nemamo potvrdu da će doći i pristati na istražni zatvor.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

Moj branjenik je, kao što govorimo već dva dana, izvan Republike Hrvatske. On je na putu prema Hrvatskoj. Stupio je u kontakt jučer u poslijepodnevnim satima s djelatnicima policije. Od njega je zatraženo da dođe u Republiku Hrvatsku i on je obećao da će doći. On je čovjek koji drži svoja obećanja i doći će. – Kad će doći? – Vrlo vjerojatno tijekom sutrašnjeg ili najkasnije preksutrašnjeg dana. – Je li krenuo ili nije? – Krenuo je. – A gdje je sad? – Ne mogu vam to reći, ja vam nisam ni u ova dva dana ni u jednom trenutku potvrdio da je on u Londonu, rekao je Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića, javlja HRT

Todorić javio policiji: Sutra se vraćam u Hrvatsku

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Todorić javio policiji: Sutra se vraćam u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

U četvrtak sam u Zagrebu, poručio je policiji Ivica Todorić, doznaju 24 sata iz izvora bliskih istrazi. Javio im se na broj koji je ostavio svom odvjetniku.

Ante Todorić navodno je već krenuo u Hrvatsku te bi i on sutra tijekom dana trebao stići u Zagreb.

Odluka o istražnom zatvoru osumnjičenima u slučaju Agrokor trebala bi biti objavljena u 19,30 sati, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Nešto prije podneva 12 uhićenih dovedeni su pred suca istrage Zorana Luburića koji bi trebao odlučiti o zahtjevu da se uhićenima, ali i nedostupnima Ivici, Anti i Ivanu Todoriću odredi istražni zatvor.

Njihovi odvjetnici najavili su prije ročišta da će umjesto zatvora predložiti određivanje zamjenskih blažih mjera. U prvom redu se radi o zabrani pristupa svjedocima, s obzirom da je tužiteljstvo kao glavni razlog pritvaranja navelo upravo opasnost od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke, vještake i sudionike postupka.

Odvjetnik Piruške Canjuge, Anto Nobilo, kazao je da će sucu istrage, uz zabranu pristupa svjedocima predložiti i mjeru zabrane napuštanja doma te da će s obzirom na nedavne izmjene zakona pokušati mijenjati postojeću praksu.

I odvjetnik Ivana Crnjca, Ljubo Pavasović Visković, podsjetio je da u hrvatskom zakonodavstvu postoji i mogućnost pritvora u domu koji se rijetko koristi.

Posljednjim izmjenama Zakona o kaznenom postupku otežana je, primjerice, mogućnost izlaska na slobodu uz jamčevinu koja se sada može odrediti jedino ako se pritvor traži zbog opasnosti od bijega.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je na svojoj internetskoj stranici izvijestilo da je odluku o istražnom zatvoru donijelo nakon ispitivanja 12 od ukupno 15 osumnjičenih u ovom slučaju, a ističu i da im je troje osumnjičenih nedostupno. Uz osnivača koncerna Agrokor Ivicu Todorića nedostupni su i njegovi sinovi Ante i Ivan čiji su odvjetnici u više navrata tvrdili da nisu u bijegu te da će se na poziv vratiti u Hrvatsku.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Odvjetnik Ante Todorića i prilikom dolaska na sud je ponovio da njegov branjenik dolazi u Hrvatsku te da ga je policija kontaktirala na britanski broj telefona koji su im ranije ustupili.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

facebook komentari

Nastavi čitati