Pratite nas

Naši u svijetu

U Maleziji teroristi planirali ponoviti 11. rujan?

Objavljeno

na

Policijski istražitelji svoje zanimanje u istrazi oko nestalog malezijskog putničkog Boeinga 777 na letu MH370 usmjeravaju prema islamskim teroristima, a spominje se i mogućnost da se pripremao napad sličan onome 11. rujna.

Prošlog tjedna Sajid Badat svjedok pokajnik koji je putem videolinka s tajne lokacije negdje u Velikoj Britaniji svjedočio na suđenju Sulaimanu Abu Ghaithu, zetu likvidiranog šefa al-Qaide Osame bin Ladena otkrio je nevjerojatan scenarij. Badat je na sudu kazao da je pet Malezijaca planiralo oteti zrakoplov. Zaključana vrata pilotske kabine planirali su provaliti pomoću bombe sakrivene u cipeli, piše Telegraph.co.uk. Sigurnosni stručnjaci njegov iskaz smatraju pouzdanim.

On se, navodno, osobno sastao s malezijskim islamistima, od kojih je jedan pilot, u Afganistanu i predao im cipelu s bombom. Kazao je i da im je sam ponudio cipelu kada ga je jedan od njih upitao što ako ulaz u pilotsku kabinu bude zaključan. Izvori iz britanskog obavještajnog sustava navode da ovakva operacija iziskuje dugotrajno planiranje. Badat je zaključio i da su Malezijci, uključujući i pilota, bili spremni za akciju.

Na mogući terorizam aludirao je i malezijski premijer Najib Razak rekavši da na to ukazuje namjerno isključivanje komunikacijskih sustava. ‘To je učinio netko s planom’, naglasio je on.

Ideja o otmici je navodno potekla od Kalida Šeika Mohameda, kojega Amerikanci smatraju glavnim operativcem napada 11. rujna na tornjeve WTC-a u New Yorku i zgradu Pentagona u Washingtonu. Pokaže li se da Badat, u pravu to znači da su najvjerojatnije pilot i kopilot malezijskog aviona onesposobljeni te su zrakoplov preuzeli teroristi, koji su htjeli izvesti napad sličan onome 11. rujna. Jedna od mogućih meta, ako je Badatov scenarij točan, bili bi tornjevi blizanci Petronas u Kuala Lumpuru, simbolu malezijskog modernizma, koji su od 1998. do 2004. godine bili na samom vrhu liste najviših zgrada na svijetu.

T-portal

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Održan sastanak s izaslanstvom kulturnog i sportskog društva Cro Vienna

Objavljeno

na

Objavio

U utorak, 19. rujna 2017., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održao je sastanak s predstavnicima kulturnog i sportskog društva Cro Vienna iz Beča: Matom Stojanovićem, predsjednikom, Andrijom Bubalovićem, sportskim direktorom, Stjepanom Pranjićem i Željkom Batarilom, članovima Izvršnog odbora.

G. Batarilo i g. Stajanović su ukratko predstavili rad društva Cro Vienna, koje je prepoznato od mnogobrojnih sportskih institucija i djelatnika te od samog svog osnutka sudjeluje u natjecanju u organizaciji austrijskog nogometnog saveza što mu kao klubu iseljeničkog podrijetla daje poseban značaj.

Uz seniore, u društvu djeluje i juniorska selekcija sa više od dvjesto djece. Naglašeno je da Društvo svojim radom značajno doprinosi očuvanju kulturnog identiteta Hrvata u Austriji a aktivnim sudjelovanjem u okrilju austrijskih institucija značajno doprinosi integriranosti Hrvata u austrijsko društvo.

Državni tajnik Milas zahvalio se na naporima i aktivnostima koje vodstvo Cro Vienne poduzima u promicanju hrvatske kulture i identiteta te je naglasio važnost zajedništva Hrvata u Austriji. Istaknuo je kako Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske želi ostvariti što bolju suradnju sa svim hrvatskim udrugama, organizacijama i institucijama koje djeluju širom svijeta, pa tako i Republici Austriji. „Cilj svih naših zajedničkih napora mora biti očuvanje hrvatskog identiteta te unapređenje odnosa i suradnje domovinske i iseljene Hrvatske“ – rekao je državni tajnik Milas.

facebook komentari

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Andrej Plenković s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer se, prvoga dana svog boravka u New Yorku, sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u SAD-u, gdje su njega i ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić došli pozdraviti Hrvati iz New Yorka, Los Angelesa, Houstona, Philadephie, Washingtona.

“Drago mi je da smo prilikom posjeta New Yorku u organizaciji našeg veleposlanstva i konzulata i stalnog predstavništva pri UN-u imali mogućnost susresti se s predstavnicima Hrvata koji žive u SAD-u i to ne samo ovdje u New Yorku nego i iz drugih država.

Čak su došli predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa iz Los Angelesa, Hrvati iz Washingtona, Philadelphie, Houstona, niza gradova”, rekao je Plenković.

“Ovo je trenutak kad želimo okupiti sve one koji žele dati doprinos svojoj domovini”, istaknuo je premijer dodajući kako američki Hrvati to doista čine s puno entuzijazma.

“Rijetke su hrvatske obitelji koje nemaju nekoga na nekom od kontinenata i zato mi je osobno uvijek drago vidjeti tu vrstu topline i želje da i oni više približe sebe domovini, a i da promoviraju Hrvatsku što je to moguće više ovdje u Americi”, rekao je premijer.

Podsjetio je na 25. godišnjicu hrvatskog članstva u UN-u i govor koji je tada održao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, dok su ministrica vanjskih poslova i hrvatski veleposlanik u Washingtonu Pjer Šimunović pozvali Hrvate u Americi na suradnju.

Upitan uoči govora američkog predsjednika Donalda Trumpa što očekuje od njegovog prvog nastupa u Općoj skupštini UN-a, Plenković je rekao kako bi govor trebao ukazati na glavne smjernice američke vanjske politike.

“Trebao bi pokazati na koji način on i njegova administracija vide multilateralizam, način na koji se prilagodio funkcioniranju međunarodnih odnosa i tu očekujem govor koji će nam u ovom trenutku otkriti glavne konture američke vanjske politike koja onda utječe i na sve ostale”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako je znakovito da ovoga puta u New Yorku neće biti njemačke kancelarke Angele Merkel koja je zauzeta izborima, kao ni ruskog i kineskog predsjednika, Vladimira Putina i Xi Jinpina, pa će tako, zaključio je, Trumpov govor biti dominantna tema i sljedećih nekoliko dana.

Obraćanje premijera Plenkovića Općoj skupštini UN-a predviđeno je za četvrtak.

facebook komentari

Nastavi čitati