U Mostar stigli predsjednici Josipović, Nikolić, Vujanović i predsjedatelj Izetbegović

  91

  U Mostar su danas stigli predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić kako bi potpisali “Deklaraciju o ulozi države u procesu rješavanja pitanja osoba nestalih uslijed oružanog sukoba i povreda ljudskih prava”.

  Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) domaćin je potpisivanja Deklaracije.

  predsjednici-nestali-mostarSvrha deklaracije jeste definirati uloga država u traženju nestalih iz sukoba i kršenja ljudskih prava. Prvi potpisnici međunarodne deklaracije su one zemlje i njihove zemlje nasljednice koje su bile strane u Daytonskom mirovnom sporazumu.

  Od 40 000 osoba koje su nestale tijekom oružanih sukoba iz 90-ih godina u bivšoj Jugoslaviji, pronađeno je njih više od 70 posto. Ovo je bez presedana u bilo kojem post-konfliktnom kontekstu u svijetu, navodi se u priopćenju ICMP-a.

  – Deklaracija koja se danas potpisuje je uzajamno prepoznavanje postignuća Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije i bit će iskorištena da unaprijedi principe koji čine osnovu njihovih postignuća – izjavio je predsjedavajući ICMP-a Thomas Miller tijekom događaja kojemu su nazočil predstavnici vlada u regiji, nevladinih organizacija i diplomatske zajednice.

  On je dodao kako su zemlje ove regije pokazale značajnu sposobnost zemalja u preuzimanju procesa traženja velikog broja nestalih osoba, kako putem lokalnih institucija tako i putem specijaliziranih međunarodnih mehanizama, kao što je ICMP.

  Deklaracija naglašava primarnu odgovornost državnih tijela u radu na pitanju nestalih i potrebu da se osigura da mehanizmi i metode koje se koriste poštuju ljudska prava i principe vladavine zakona. Ona također osigurava da se podrže prava članova obitelji nestalih; da preživjeli i civilno društvo imaju pristup informacijama u svezi sudbine i pravilne istrage te da osigura uvjete kako bi odgovorne i pravične državne institucije radile na nepravdama iz prošlosti.

  Deklaracija je međunarodni instrument i ICMP će potaknuti druge zemlje na zapadnom Balkanu i u drugim dijelovima svijeta da je potpišu. Zemlje kao što su Argentina, Čile, Južna Afrika i mnoge druge koje se suočavaju s pitanjem nestalih osoba također će biti pozvane na njezino potpisivanje.

  Svečanosti potpisivanja nazočit će i članovi obitelji nestalih, uključujući članove regionalne koordinacije asocijacija obitelji iz bivše Jugoslavije kao i istaknute članove međunarodne zajednice, uključujući OESS kojega predstavljaju specijalni predstavnik Predsjedavajućeg OESS-a za zapadni Balkan, veleposlanik Stoudmann i zamjenica visokog povjerenika UN-a za ljudska prava, Flavia Pansieri, navodi se u priopćenju.

  ICMP je inače uspostavljen 1996. god. na samitu G-7 u Lionu u Francuskoj kao podrška Daytonskom mirovnom sporazumu. Aktivno je aktivno uključen u pomaganje vladama i drugim institucijama u cijelom svijetu u radu na pitanju nestalih osoba iz oružanih sukoba, kršenja ljudskih prava, nesreća, organiziranog kriminala i drugih uzroka.

  izvor i foto/bljesak.info

  facebook komentari

  • peppermintt

   hehe viš ti to, cili region doša u Mostar poklonit se HercegBosni na njen dan
   lipo lipo 🙂

   • doduše pokušali su to prikrit kofol nekim drugim obvezama :))

    • peppermintt

     :))) nek se čuje nek se zna, HercegBosna porasla 😉

     • HRSmoock

      Iskreno…Ove ugurksuze bolje da niste ugostili. Kako ono kaže onaj naš simpa prijatelj? Mišomor…A lots of it.

      • peppermintt

       vacioni naš, ne more i on je fan juge je je :)))

      • Alan B’Stard

       Jeli to onaj krava. Vidio sam negdje to?!

      • peppermintt

       je oni simpa avatar krave s očala :))

      • srka

       Vacca je dobar…sam mi se ponekad i malkice zamjeri…eto kao njemu nije gospon Erdogan po mjeri…tek sreca te nas presjednik ne zalazi u ove krajeve…i cita upise….tak da to manje-vise i nije ni vazno…
       by Srka®

      • Jeli živ on, nisam ga sreo već prošlo godinu dana!?

      • srka

       Erdogan???
       Jasta neg ziv…tobe jarabi sa tobom!
       Cim prija…zamolicu predsjedika osobno da navrati do Hercegovine…te se sam uvjeri.
       🙂
       by Srka®

      • Vacca bolan!? 🙂 *ebo erdogana. ne treba nam dolazit.

      • srka

       Hahaha…dobar si…ma znam ja da je o Vacca-nu rijec.
       ma malkice sale…nije od stete…jeld`e?
       Dobar je on…navrati tamo na onom drugom kanalu…u stvari prvom kanalu HRT-a…ma njega sam interesira $$$…i nisto vise..
       Nego…nikako mi se ne svidja drustveno-komplicirana situacija i odnosi po bijelome svijetu…sa svih strana i pred granicama Europe se vode besmisleni ratovi…ako se nesto pod hitno ne poduzme…nece biti dobro…toga se treba biti svjestan
       by Srka®

      • Nije ti ono prvi kanal HRTa.. a pogodio si za peneze.. je, samo su mu ‘živine’ u glavi tj. Hrvatske kune.

       Čini mi se da se ti neredi primiču, neki čak i sa ovih terena prizivaju.. ISIL kaže da će vladati ovdje za par godina, a eno neki ‘vaši’ pripremaju teren!

     • Stinatvrda Cro

      Digla se iz pepela, jača, bolja veća – a hrvatskom narodu svanula je sreća!

      ZA Hrvatsku BEZ komunista!

    • Stinatvrda Cro

     Nisu se valjda upisalu u Zlatnu knjigu grada Mostara? Četiri ovakva politička mućka na jednoj stranici…to knjiga ne bi izdržala.

     ZA Hrvatsku BEZ komunista!

     • srka

      RHrvatska je kolijevka komunizma i uvijek ce biti komunista…jer demokratski sustav jedne civilizirane drzave garantira svima sportasima ista prava…pravila.
      Upamti to vec jednom!

      ZA Hrvatsku SA komunistima!

      by Srka®

      • Stinatvrda Cro

       Shvatio sam ja to odavno prijatelju dragi! Shvatio sam i da komunizam nije sportska kategorija u kojoj se događa ravnopravno i civilizirano nadmetanje. Shvatio sam da je komunizam jedna zločinačka ideologija crvene boje, isto kao i fašizam, s jednim razlikom da je fašizam smeđe ili crne boje. Druge razlike između komunizma i fašizma ne postoji. A ako hoćeš to prenijeti u sprtska značenja – onda je u komnuizmu isto kao i fašizmu ishod “meća” isti – suparnik gubi glavu, već iz činjenice jer se ne slaže s rezultatom. Hrvatska nikad nije bila kolijevka komunizma, a niti će to biti. Biti će i komunista – neka ih bude – ALI NE NA VLASTI! Njihovih zločina u Hrvatskoj je doista dosta.Dosta nam je tita kao zločinca, dosta nam je komunjarske dječurlije zločinačkih roditelja koji su po logorima mučili i ubijali Hrvatice i Hrvate, dosta nam je udbaških sinova kao savjetnika predsjednika Republike Hrvatske, i dosta nam je razmaženih derišta aprijašnjih komunističkih zlikovaca. Želimo normalno demokratsko društvo, civilizirane vrijednosti društva i vjere, bez strahovlade i ubijanja neistomišljenika. Nama je toga definitivno dosta. Lijepo te molim – upamti i ti to već jednom!

       ZA Hrvatsku BEZ komunista!

      • srka

       Lijepo pojasnjenje…posebno i vrijedno paznje je:

       “Želimo normalno demokratsko društvo, civilizirane vrijednosti društva i
       vjere, bez strahovlade i ubijanja neistomišljenika. Nama je toga
       definitivno dosta.”

       Tu se u potpunosti slazemo…samo bih naglasio…da ja nisam za linc i progon komunista i slicnih njima…ostavimo ih povijesti…a treba se okrenuti ovome sto si upisao malo prija gore.

       by Srka®

      • Neće ih nitko linčovat, samo ne bi mogli obnašat bitne i vitalne funkcije. Neka rade nešto u zanatu, van politike!

       Svejedno je lijanović danas kazao kako se politika ne isplati 🙂

      • srka

       Hahahaha…e to ti je dobra ideja…ili kamenolom…jos bolje…ali samo ako se dokaze da je 100% kriv…a nisto rekla-kazala…
       No, s`druge strane…treba se biti svjestan da je civilizirana pravda spora….a nazalost vrlo cesto i zakasni.
       by Srka®

      • Samo ih sklonit s vlasti, kud će im veća kazna! Ne ćemo njihove metode teškog robijanja, to nas ne zanima!.. Mesića bi srce trefilo kada bi mu samo oduzeli ured!

      • Stinatvrda Cro

       Koliko su stotina tisuća ljudi ti komunisti poslali na Goli otok bez dokaza “krivnje”? Čak i bez presude. Tko je činio takva zla ne mora ni od koga očekivati milost ili razumijevanje.

       ZA Hrvatsku BEZ komunista!

      • srka

       ako su jos u zivotu…nesretnike treba procesuirati…ali samo njih a nikako njihovu obitelj.
       by Srka®

      • Stinatvrda Cro

       Nikada o tome nije ni pomišljano ni govoreno! Neće josipović ili mesić završiti na sudu zbog veleizdaje zato što su im očevi bili ovo ili ono. Nego radi počinjene veleizdaje! Ako si to mislio.

       ZA Hrvatsku BEZ komunista!

      • Stinatvrda Cro

       To je zadaća lustracije. Ne napuniti komunistima zatvore. To isto ne bi bilo civlizirano. Ali one za koje se zna i dokaže da su počinili zločine za njih ne može i nesmije postojati nikakva sudska milost ili posebni tretman. Izdvojiti ih iz javnog života i pozicija moći s kojih mogu i dalje činiti zla protiv naroda i demokracije. Riješiti jednom zauvijek tita kao zločinca, jednog od najvećih XX. stoljeća. Prihvatiti Rezoluciju l481 Vijeća Europe od 26. siječnja 2006. godine o osudi svih totalitarnih režima – svim ulicama i trgovima koji nose ime zločinca tita promijeniti ime. To je već velik dio lustracije jer moramo gledati i bilološku stranu da mnogi od tih zločinaca više nisu živi. Lustracija mora osuditi ideologiju i poistovjetiti je sa fašizmom, zabraniti veličanje komunizma i isticanje komunističkih simbola. To je smisao lustracije.

       ZA Hrvatsku BEZ komunista!

      • Stinatvrda Cro

       Za linč ja nisam! Nisam nikada biojer to po mojem načinu razmišljanja nije civilizirano. Ali postoje krivična i kaznena djela, čitava paleta – pa i do ubojstva ili masovnih ubojstava. Od takvog progona, sudskog, ne smije biti izuzet ali baš nitko, pogotovo ne onda ako je ta zlodjela počinio u ime neke ideologije od koje je narod stradavao a oni su imali sve privilegije i povlasti. To se inače u civiliziranom svijetu zove – zadovoljavanje pravde.

       ZA Hrvatsku BEZ komunista!

      • Bravo Stina, jasno artikulirano i pogođena bit! Tako je

      • srka

       Tu je to negdje…ali ovo za Tita…sam vec pojasnjavao kako ja to vidim…no, to je njegov stav i to treba akceptirati.
       by Srka®

      • Stinatvrda Cro

       J ne znam prijatelju koliko ti imaš godina. Meni je prošlo 65 i ja sam svu surovost tita i njegova režima i te kako osjetio na vlastitoj koži ali i cijela moja familija. Vjerojatno su naša polaziša i mišljenje drugačije već iz postojeće razlike u godinama starosti. I još jednom ponavljam – za mene je zločinac. Ni manje ni više od toga.

       ZA Hrvatsku BEZ komunista!

      • srka

       Samo da ne naleti “Daran”…pozdrav uz “travu”….

       by Srka®

   • Stinatvrda Cro

    Počeli su vježbati! Ali kasno im je! Nitko ih u Herceg Bosni neće primiti. A lignjun može jedino doći u Herceg Bosnu na čevape – kao turist!

    ZA Hrvatsku BEZ komunista!

    • peppermintt

     vidiš ti na što nizak rejting naćera lignju, odat po zemlji Humskoj, i po ponosnom Širokom Brigu
     Neka to mi je drago više nego išta, ali nismo mi zaboravili ništa.

     • Stinatvrda Cro

      Neće on puno glasovo kod vas ubrati! Jedino mu zapijevajte: uzalud ti trud sviraču…

      ZA Hrvatsku BEZ komunista!

    • makroekonomist

     Koja je on danas sranja nabacao u vecernjem, to ne bi pas s maslom progutao. Lignjun

     • peppermintt

      a šta te to čudi, mora je doć tamo di ne pripada po svojoj savjesti, ali pripada prema izabranoj dužnosti. Nije mu lako, triba to svarit .

     • Stinatvrda Cro

      Pokušao sam pročitat. Odustao sam!

      ZA Hrvatsku BEZ komunista!

     • Ja sam samo naslov pogledao.. katastrofa, Ne znam šta je bilo Jozi Pavkoviću pa ga intervjuira na današnji dan.. bit će kakva depeša došla.. ili?!

      • Stinatvrda Cro

       Ma ne, on “slobodan novinar” ali ako ne ispuni što mu je rečeno biti će još slobodniji!

       ZA Hrvatsku BEZ komunista!

   • srka

    Ihhh, steta da se ne moze i neg.Like proslijediti…jeld`e?
    by Srka®

   • viš ti Pepperminttže, bio je i u Širokom, nenajavljen, nitko ga nije dočekao 🙂

    • Alan B’Stard

     s grčem na licu, prošetao je kroz Široki! ‘Predsjednik’ Hrvatske i nekolicina ljudi s njim. Nekako mi to za jednog predsjednika malo

     • zdenka

      A čuj,a nije mu ni teško vele. Drugi ga vozi, u autu klima, a biće da malo i spusti sic..Kad dođe na odredište štagod šalabrcne, baci dvi-tri mekouste, a ni dnevnica mu ne gine.

      • mislim da mu je prisjeo svaki zalogaj 🙂

      • Stinatvrda Cro

       Hehehehehe, valjda ste mu dobro “zapaprili”!

       ZA Hrvatsku BEZ komunista!

     • peppermintt

      iznenadio se kako se Široki, unatoč decenijama stigmanizirianja Širokog i Zapadne Hercegovine u cjelosti, kako se razvio i napredovao u svakom pogledu:)
      hehe neka pati :)))

    • Stinatvrda Cro

     Vidi osiguranja – ko neki mafijaši.

     ZA Hrvatsku BEZ komunista!

     • samo ova dvojica u ‘odijelima’ su security .. ostali su voditelji MFF-a 🙂 ..

    • Herceg-Bosna

     pa kako ti ne reče da vam dolazi ljigavac?

  • peppermintt

   cili grad je blokiran , uvik se pitam zašto mora uobičajeni ritam grada stat da bi nekoliko dužnosnika zapravo izabranih od naroda, “čuvalo ” od tog istog naroda??
   Smišno, kakva je strka, specijalci, policajci,oružje, tajne službe, limuzine…prolaze gradom s apsolutnom prednosti pred svim ostalim -zaustavljeni pješaci, turisti, staro, mlado, automobili, poslovni ljudi…
   policija provodi limuzine zamislite sad kroz zabranjene smjerove, provodi ih na nedopuštene prilaze i parkinge. I onda se pitaš zbog čega bi onda meni ili bilo kojeg čoviku policija imala pravo napisati kaznu za nepoštivanje propisa kad ih oni koji donose te propise ne poštuju??

   • Stinatvrda Cro

    Koliko isčitam iz tvojeg posta – razvozili ih gradom kao opasni posebni otpad.

    ZA Hrvatsku BEZ komunista!

    • peppermintt

     haha dobro si reka. Inače Gradska vjećnica je na Bulevaru najprometnija cesta grada, malo niže je Dom zdravlja, Franjevačka crkva, Stari most na livoj strani, e sad zamisli krkljanca kad zatvoriš tu prometnicu.
     Al znaš super je bilo, narod iz zaustavljenim vozila koji je poša obavljat svoje uobičajene posle, legli na sirenu u znak protesta i to mi je super 🙂

     • Stinatvrda Cro

      Jesi svirali? trubili i zviždali?

      ZA Hrvatsku BEZ komunista!

      • peppermintt

       trubili, i to glasno , koga briga ko je doša pa sve mora bit blokirano. I to svi trubili bez izuzetka i lijev ai desna obala :))

      • Stinatvrda Cro

       Trubi sine trubi – da te trube čuju!

       ZA Hrvatsku BEZ komunista!

  • peppermintt

   slušam zaključke sastanka, posloženo zvučno čini se pozitiva žešća nekkava napredak, a onda čitaš između redaka, i zapravo shvatiš kako se traženje nestalih osoba prepušta na obiteljsku razinu. Tuga, sramota …ma ne mogu riječi iskazati taj nedostatak sućuti nedostatak odgovornosti vladajućih prema svakom čoviku…

   • Stinatvrda Cro

    Ja: josipoviću gdje si bio? josipović: nigdje! Ja: što si radio josipoviću? Josipović: Ništa! Ja: vraćaš li se u Zagreb josipoviću? josipović: Da! Ja: E, nemere josipoviću!

    ZA Hrvatsku BEZ komunista!

    • peppermintt

     da ga ostavimo ovdi a ? :))

     • Stinatvrda Cro

      Ne, ne – pa nađe se “usput” koje trajno rješenje -:)

      ZA Hrvatsku BEZ komunista!

      • peppermintt

       ma more ostat kod lijana ka šegrt 😛 :))) griota je to trajno rješavat

      • Stinatvrda Cro

       Dobro neće griješit – polutrajno -:) Pola vamo pola tamo -:)

       ZA Hrvatsku BEZ komunista!

  • peppermintt

   i konačno pitanje a što će to običnom svitu biti bolje nakon ovog sastanka ???

   • Stinatvrda Cro

    Jedino što su kasnili na termine, kasnili možda na posao – nike druge koristi od toga.

    ZA Hrvatsku BEZ komunista!

    • peppermintt

     a pitaš li se ti što je baš Mostar izabran za sastanak s ovim predznakom o nestalim osobama, pa najmanje ih je na području Mostara. zašto ne Bugojno, Prijedor, Banja Luka, Sarajevo ??’

     • Stinatvrda Cro

      Bilo bi za njih tamo dosta opasno. Za nas dobro – ali kukavice nisu tamo htjele.

      ZA Hrvatsku BEZ komunista!

      • peppermintt

       mislim se ja ipak je drugo u pitanju, ovime se Mostaru ipak daje na važnosti a nije se slučajno sve poklopilo s obljetnicom HRHB 🙂
       nekako sam optimist

  • Stinatvrda Cro

   Mostar – kontanimiran grad! Vidi samo slike! Kao kuga, kolera, sida i ebola u jednom organizmu istovremeno!

   ZA Hrvatsku BEZ komunista!

   • peppermintt

    ma di bolan, ne dam ja na Mostar to je moj grad u kom živim 🙂

    • Stinatvrda Cro

     Nikad više ova četvorka u ovom gradu!!! N i k a d !

     ZA Hrvatsku BEZ komunista!

  • peppermintt

   Josipoviću nismo ti zaboravili što si govorio u sarajevu klanjajući se i ispričavajući ljigavo a nepotrebno
   Nikoliću nismo ti zaboravili četničko vojvodstvo
   Vujanoviću nismo zaboravili crnogorskočetničke dragovoljce koji su harčili ovdi da da upravo s brda ponad Mostara
   Izetbegoviću nismo ti zaborabili izdaju

   • Stinatvrda Cro

    Nikad se ne smije zaboraviti. Tko zaboravi njemu se opet događa. Za mene nema ni oprosta ni zaborava. Za ovakve zločine ne!

    ZA Hrvatsku BEZ komunista!

    • Jedva čekam da ga nikad više ne vidim

     • Stinatvrda Cro

      Vjerojatno i nećeš! -:)

      ZA Hrvatsku BEZ komunista!

      • Kada izgubi izbore, nadam se da će završiti kao ćato u nekom uredčiću .. I on i njegova ‘nova pravednost’ kako to jadno zvuči kad on to kaže ‘nova pravednost’. To je čisto ruganje kršćanima

    • Ida Galić

     Što bi sve taj sluzasti lignjun napravio da si bar malo podigne rejting pred izbore!!? Možda još i to doživimo od njega, da negdje malo zapjeva Juru i Bobana, kao i predhodnik mu! Počeo je svojatati čak i Tuđmana, a njegova promotorka Jelena Lovrić u Morgenblatt-u piše, da je Kolinda u svojim nastupima bliže Josipoviću nego Karamarku! Zanimljivo je, da se nigdje pod njenim isto tako pod Butkovićevim člancima ne može komentirati! Oni si tako kao čuvaju “dostojanstvo” jer bi ih komentatori doslovno poljuvali!! ZDS!!

     • Alan B’Stard

      Morgenblatt su ogavna tiskovina. jutros prelistah, morao sam oprat ruke! Gadlljivo! Od naslovnice pa do tomića sve sama govna

   • srka

    a jes mene zaboravila lipotice?
    Gdje sam ja u hercu tvom?
    😀
    by Srka®

    • peppermintt

     ma kakvi srki di ću takog biserka zaboravit, ha te vidim gruda ti je halve :p :))))))

   • zdenka

    Točno Peppermintt- Da se bar može zaboravit!

    • peppermintt

     ne triba se zaboravit, nikada

     • zdenka

      Slušam nekidan na radiju, jedna je mater govorila..Rekla je da stalno misli na svog sina, bilo šta da radi..Jadnica:( A lako je prodavat prazne priče i svitovat iz fotelja raznoraznim psiholozima kojih se ništa nije dotaklo

      • peppermintt

       ko da briga političara za njenu bol i bol tisuće ranjenih, silovanih, nestalih, porušenih domova, njima su oni sad nepotreban teret za neometanu izgradnju “dobrosusedskih odnosa u regionu “

  • wolf

   vojvoda,marlboro man,zamp i alijin klempo,heh koja bijedna druzina,

   • srka

    Cuj bijedna!?
    Po mojim promatranjima…ovo ce uci u povijest!
    by Srka®

    • Ida Galić

     Jeli ti Srka dežuraš ovdje od “akšama, do sabaha” dina ti!!

     • srka

      a sto ces Idice…nesto preko dana…nema se vremena…
      by Srka®

    • wolf

     Sve ulazi u povijest i dobro i lose,s ovom cervericom nista dobra moj srka.

    • peppermintt

     pa po tvojim i hoće :)))

   • Ida Galić

    Jesu se sastale balkanske kreature, sve jedna jadnija od druge, i sad će ti zločinci kao tražiti žrtve, a za mnoge od tih žrtava su krivi upravo neki od njih ili njihovi očevi! ZDS!!

    • Nema tu volje za riješavanje ovih pitanja, što je žalosno i istinito! da ima, donijeli bi kojekakve spiskove.. Ostat će sve na potpisu ‘deklaracije’. prdmahovina

    • peppermintt

     točno, protagonisti ratnih zala govore o miru
     oximoron