Pratite nas

Događaji

U Mostaru svečano otvoren III. kongres kirurga FBiH

Objavljeno

na

U Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru otvoren je 3. Kongres kirurga Federacije BiH s međunarodnim sudjelovanjem.

Pored kirurga iz BiH na svečanom otvaranju nazočili su kirurzi iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Njemačke i Austrije. Na početku svečanosti prisutnim se obratio domaćin, direktor SKB Mostar prof.dr.sc. Ante Kvesić i kazao kako je ponosan na sve što je dosad učinjeno u SKB Mostar i pravac u kojem je krenula ova moderna klinička bolnica.

“Kad komentiram kirurgiju volim reći kako je tu Bog čovjeka najbliže pustio k sebi jer to je uvijek zahtjevan posao, počesto s lošim danima i ishodima, a puno češće ispunjava zadovoljstvom i nas i naše pacijente. U tom smislu jedna edukacija koja dođe kroz ovakve kongrese uvijek dobro dođe”, istakao je profesor Kvesić.

Prisutnima se obratio i docent dr. Zdrinko Brekalo predsjednik Udruženja kirurga FBiH koji je pozdravio prisutne i zaželio im uspješan rad na kongresu.

Među mnogobrojnim govornicima obratio se i prof.dr. Miljenko Bevanda dekan Medicinskog fakulteta u Mostaru i predsjednik Udruženja gastroenterologa.

Bevanda je kazao kako će se u sljedeća tri dana koliko traje kongres vidjeti mnogo noviteta iz kirurgije od eminentnih stručnjaka iz regije i svijeta koji će zasigurno doprinjeti znanju naših liječnika.

“Na taj način slažemo naš mozaik, kako bi smo bili rame uz rame s najboljim”, kazao je Bevanda. Dr. Mladen Bošković, ministar zdravstva HNŽ-a, je istaknuo:

“Kirurgija danas postaje sve sofisticiranija i nužno je osigurati dostupnost informacija i razmijenu iskustava među liječnicima kirurzima. Organizacija ovakvih kongresa sigurno će potaknuti kreativne rasprave”, kazao je Bošković.  Također su prisutne pozdravili dr. Braco Hajdarević, predsjednik Liječničke komore i Ljubo Bešlić, gradonačelnik grada Mostara.

Treći kongres kirurga FBiH svečano je otvorio predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović.

“Siguran sam da sve što se radi u SKB Mostar daje nam pravo da možemo biti ponosni. Siguran sam da će vam znanja s kongresa pomoći da unaprijedite sve ono što je potrebno unaprijediti kad je u pitanju kirurgija”, kazao je Čović otvarajući kongres.

dnevnik.ba/foto: Klix.ba

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

‘Krema hrvatskog domoljublja’ na komemoraciji za Slavka Goldsteina

Objavljeno

na

Objavio

CROPIX

Komemoracija za nedavno preminuloga spisatelja, urednika i nakladnika Slavka Goldsteina održana je u ponedjeljak navečer u prostoru zagrebačke Koncertne dvorani Vatroslav Lisinski, a o Goldsteinu i njegovu radu govorili su Stjepan Mesić, u ime Antifašističke lige Zoran Pusić, a u ime Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Goldstein mi je bio suborac u borbi za demokratsku Hrvatsku, istaknuo je Mesić ocijenivši kako je bio i stup hrvatske i jugoslavenske žurnalistike te scenarist, novinar, urednik i osnivač “lista Vjesnik u srijedu”.

Ustvrdio je kako Slavko Goldstein u epohalnoj knjizi “1941. – godina koja se vraća”, predviđa ono što se danas događa. Tim svojim djelom Goldstein je zadužio Hrvatsku, rekao je Mesić. “Borili smo se za iste ideale”, a Goldstein je ispisao jednu od slavnih stranica političke povijesti Hrvatske, dodao je.

Po Pusićevim riječima Goldstein je nastojao od ‘demokrature Hrvatsku napraviti otvorenim društvom’. Njegova smrt je, istaknuo je Pusić, gubitak za sve nas, a on će nastaviti živjeti onako kako se mi budemo odnosili prema njegovoj duhovnoj ostavštini.

Pupovac je naglasio kako je Goldstein oko sebe okupljao ljude različitih mišljenja, a svoja životna svjedočanstva vješto je utkao u svoju knjigu “1941. – godina koja se vraća”. To je za nas Srbe ostavština po kojoj ćemo ga poštovati, zaključio je Pupovac.

Slavko Goldstein rođen je 22. kolovoza 1928. u Sarajevu. Bio je osnivač redakcije i urednik Vjesnika u srijedu, urednik na Radio-Zagrebu, filmski scenarist, glavni urednik izdavačke kuće Stvarnost i časopisa Erasmus. Objavio je knjigu “1941. – godina koja se vraća” za koju je 2007. godine dobio nagradu Kiklop za publicističko djelo godine. Bio je i predsjednik Židovske općine Zagreb, a kasnije i član židovske vjerske zajednice Beth Israel u Zagrebu. Uredio je više od 150 knjiga, a koscenarist je bio za filmove “Signali nad gradom”, “Prometej s otoka Viševice”, “Četvrti suputnik” i “Akcija Stadion”.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Ministar Krstičević sa zapovjednikom SACT-a u Splitu

Objavljeno

na

Objavio

General Mercier koji se nalazi se u službenom posjetu Splitu, gdje je sudjelovao na svečanom obilježavanju 26. obljetnice Hrvatske ratne mornarice OS RH

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sastao se u ponedjeljak, 18. rujna 2017., u vojarni “Admiral flote Sveto Letica – Barba” u Splitu sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za transformaciju generalom zbora Denisom Mercierom.

Tijekom susreta ministra Krstičevića i gernerala Merciera naglašena je izvrsna suradnja između Ministarstva obrane RH i Savezničkog zapovjedništva za trasnformaciju u Norfolku (SAD), kao i općenito NATO saveza.

Zahvalivši generalu Mercieru na dolasku i zaželjevši mu dobrodošlicu u Hrvatsku i Split, ministar ga je upoznao s aktivnostima MORH-a u protekla dva mjeseca u području sigurnosti i obrane. Istaknuo je usvajanje nove Strategije nacionalne sigurnosti, rad na izradi Zakona o sustavu domovinske sigurnosti s ciljem bolje koordinacije i sinergije svih institucija i sposobnosti u prepoznavanju, prevenciji i pravodobnom i učinkovitom odgovoru na sigurnosne izazove i rizike u sigurnosno-obrambenim sektoru.

Naveo je također i ogroman angažman OS RH u pomoći civilnoj zajednici u borbi protiv požara na hrvatskoj obali, kao i trenutnoj pomoći u gradovima i naseljima koji su zahvaćeni poplavama, a upoznao je generala Merciera i s doprinosom OS RH u UN, NATO i EU operacijama i misijama.

General Mercier je zahvalivši na gostoprimstvu obavijestio ministra Krstičevića o projektima i aktivnostima savezničkog zapovjedništva za transformaciju koji su u tijeku, istaknuvši također potrebu za boljom koordinacijom između upravljačke i zapovjedne strukture NATO-a, pri čemu i hrvatska iskustva u izradi sustava domovinske sigurnosti mogu biti od pomoći Savezu.

Najavio je reorganizaciju kako svog zapovjedništva u Norfolku, tako i cijele zapovjedne strukture NATO-a s ciljem uspješnijeg djelovanja cijelog Saveza, a što će rezultirati potrebom za raščlambom strateških snaga, razvojem novih sposobnosti te provedbom vježbovnih i obučnih aktivnosti.

Suglasivši se s generalom Mercierom, ministar Krstičević je izrazio punu potporu Republike Hrvatske najavljenim promjenama u NATO-u i uvjerenje u uspješnu implementaciju istih.

Naglasio je da se zbog kompleksnosti izazova s kojima je u današnje vrijeme suočena međunarodna zajednica i demokratski svijet, kao i drastične promjene sigurnosne paradigme, razvoj nove strukture i prilagođavanje na svim razinama u skladu s vremenom, izazovim i potrebama, postavlja kao imperativ, a s ciljem bržeg, spremnijeg i učinkovitijeg odgovora na prijetnje i ugroze.

General Mercier koji se nalazi se u službenom posjetu Splitu, gdje je sudjelovao na svečanom obilježavanju 26. obljetnice Hrvatske ratne mornarice OS RH, tijekom dana razgovaro je i s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović, kao i s načelnikom Glavnog stožera OS RH generalom zbora Mirkom Šundovom.

Hrvatska ratna mornarica slavi 26. obljetnicu osnutka

facebook komentari

Nastavi čitati