U Mostaru u tijeku sastanak izaslanstava HDZ i SDA

0

U Mostaru je u tijeku sastanak izaslanstava HDZ-a BiH i SDA na kojem se razgovara o formiranju vlasti. Sastanak izaslanstava dvije stranke počeo je u 11 sati u sjedištu HDZ-a BiH u Mostaru.

Izaslanstvo HDZ-a predvodi Dragan Čović, a ispred ove stranke prisutni su i Nikola Lovrinović, Marinko Čavara, Vjekoslav Bevanda i Borjana Krišto.

Izaslanstvo SDA predvodi Bakir Izetbegović a sačinjavju je i Halid Genjac, Šefik Džaferović, Adil Osmanović i Asim Sarajlić.

Uoči sastanka Dragan Čović nije davao izjave a Bakir Izetbegović, na pitanje što očekuje od ovog susreta, kazao je da očekuje dogovor Hrvata i Bošnjaka kao i svih građana BiH te da krenemo putem dogovora i stabilnosti.
Podsjećamo, uoči razgovora, jučer su održane sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH i Glavnog odbora SDA, a predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović izrazili su nadu da će sastanak biti uspješan, te da će doći do dogovora dvije stranke o formiranju vlasti.

– Siguran sam da ćemo se sa SDA dogovoriti. Imamo jasan program i smjernice. Da bi mogli nešto raditi, treba nam i srpski predstavnik, ali to ćemo morati raspraviti – rekao je Čović novinarima nakon sjednice Predsjedništva HDZ BiH u Mostaru.

hdzsda1

Komentirajući poziv SDA, DF-a, SDS-a, PDP-a i NDP-a da se pridruže njihovom sporazumu, Čović je rekao da može potpisati samo smjernice HDZ-a BiH. – Ne očekuju valjda da potpisujem nečije druge smjernice? Mogu potpisati samo smjernice HDZ-a BiH – rekao je Čović.

Lider HDZ BiH ranije je naglasio da su HDZ BiH i SNSD o formiranju vlasti razgovarale kao pobjedničke stranke unutar hrvatskog i srpskog naroda, te da dana riječ i pružena ruka vrijede više od bilo kakvog sporazuma.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović rekao je da predstavnici SDA na sastanku u Mostaru s izaslanstvom HDZ-a BiH neće postavljati nikakve rokove, preduvjete i ultimatume, ali očekuju da to ne čini ni druga strana.

– Sigurno je da ćemo se truditi da budemo racionalniji i pametniji i uradimo što je moguće, poučeni situacijom od prošlog puta, rekao je Izetbegović.

hdzsda3

Izetbegović je naveo da je SDA spreman napraviti mehanizme koji će “razbiti bojazan Hrvata u BiH da su potisnuti” i očekuje da će na sastanku s Čovićem biti potpisani okvirni zaključci.

Ukoliko bude postignut dogovor s HDZ-om BiH, Izetbegović je najavio da se u dokumentu “Programski principi za djelovanje zakonodavne i izvršne vlasti u BiH u mandatnom razdoblju 2014-2018″, koji su 9. studenog u Sarajevu potpisali lideri SDA, DF, SDS, PDP i NDP, neće mnogo toga promijeniti, osim što će biti dodati zahtjevi predstavnika hrvatskog naroda.

Prethodni sastanak predstavnika SDA i HDZ-a BiH održan je u Sarajevu 4. studenog, kada je utvrđeno da će SDA i HDZ BiH biti baza svih koalicija na različitim razinama vlasti u BiH./S/HMS/

facebook komentari