Pratite nas

U našoj Vladi bit će stručnjaci, s iskaznicom HDZ-a ili bez nje

Objavljeno

na

Na pitanje hoće li ove godine na obilježavanju “Oluje” u Kninu biti zviždanja državnom vrhu, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kaže da, ako i bude, sigurno je da će vladajući za to opet okriviti HDZ. A ako ne bude, pitam dalje, a Karamarko sa smiješkom odgovara da ih u tom slučaju vladajući neće “teretiti”. Lider oporbe želio je svim braniteljima, posebno obiteljima poginulih, ranjenim braniteljima, obiteljima civilnih žrtava čestitati 5. kolovoza, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

– To je veliki dan za sve Hrvatice i Hrvate širom svijeta kao i za sve naše građane. Taj dan simbolizira konačni slom velikosrpske agresije i oslobađanje naših okupiranih područja. Sa zahvalnošću se trajno moramo sjećati svih onih koji su dali svoj doprinos oslobađanju naše domovine – kaže.

:: Gdje vam je predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović? Reći će predsjednik Josipović da više nema ni slike ni tona. Šalu na stranu, je li hendikep za vašu kandidatkinju činjenica da je predsjednik Josipović svakodnevno posvuda po Hrvatskoj?

Karamarko: U našoj Vladi bit će stručnjaci, s iskaznicom HDZ-a ili bez nje

Buduća predsjednica RH gospođa Kolinda Grabar-Kitarović odgovorno radi svoj posao, za razliku od predsjednika Josipovića koji ni u zadnjim mjesecima svog mandata nije u stanju pokrenuti bilo koju korisnu inicijativu za smanjivanje siromaštva i poboljšanje standarda, premda je okupirao medijski prostor. Iako je suodgovoran za katastrofalno gospodarsko stanje u našoj državi, predsjedniku Josipoviću i dalje je važniji osobni rejting od kreditnog rejtinga naše države. Umjesto da koristi ovlasti za poboljšanje katastrofalne situacije i napokon inicira tematsku sjednicu Vlade o gospodarstvu, on i dalje, kao najčvršći Milanovićev partner, to uporno odbija. Izgleda da se ne može nikako osloboditi kompleksa da je Milanovićevom voljom postao predsjednik. Mi smo, kao i gospođa Grabar-Kitarović, i prije donošenja odluke o kandidaturi isticali da stanje u državi nikome ne daje pravo za dugu i skupu kampanju. Jedino, čini se, predsjednik Josipović smatra kako je njegov mandat najvažnija stvar na svijetu, važnija od budućnosti naše države i svih njenih stanovnika. Birači su to prepoznali, među ostalim Kolinda će i zbog toga biti izabrana za predsjednicu Hrvatske.

:: Strahujete li od mogućnosti da se na desnom spektru pojavi još nekoliko predsjedničkih kandidata, poput Željke Markić, Milana Kujundžića, Jadranke Kosor… A što ako se javi i Milan Bandić, koliko će to štetiti kandidatkinji vaše koalicije?

Ne strahujem! Poznato nam je da se pokušava “izmisliti” neki kandidat koji bi oduzeo nešto glasova našoj kandidatkinji. No, svi ti potencijalni kandidati svjesni su kako bi birači prepoznali tu njihovu kandidaturu, ne kao stvarnu želju da oni budu izabrani, već kao pokušaj sprječavanja gospođe Grabar-Kitarović da postane predsjednica. Siguran sam da nitko od ozbiljnih javnih osoba nije spreman igrati ulogu nečijeg “zeca” u kampanji.

:: Je li osnovan izborni stožer K. Grabar-Kitarović i kad krećete u kampanju?

Imamo sposobne i stručne ljude koji su sudjelovali u naše četiri uzastopne izborne pobjede. S obzirom na specifičnost predsjedničkih izbora, malo ćemo i našu strategiju prilagoditi. Kampanja će krenuti kada Vlada objavi datum izbora, a pretkampanja malo ranije, ali sve u granicama dobrog ukusa i u skladu s teškom gospodarsko-socijalnom situacijom.

:: Vrijeme je godišnjih odmora, Sabor RH ima ljetnu pauzu, optužuju vas da ste rijetko u Saboru. Argument da ste se bavili radom na terenu nije dobro dočekan, naime, rad na terenu jest stranački, a ne zastupnika u Saboru?

To su smiješne optužbe! Očekivali smo ih od režimskih medija jer i vrapci na granama znaju da se uvijek uoči objave rezultata “istraživanja javnog mnijenja” dogodi iznenadni napad na HDZ i mene osobno, a sve kako bi se opravdale te navodno objektivne ankete. Meni bi bilo puno lakše sjediti u Saboru nego putovati po cijeloj državi, ali tada ne bih radio svoj posao, ne bih radio u korist naših građana. Birači su očito prepoznali što je sada važnije u našem političkom sustavu – da li da predsjednik najveće hrvatske stranke, koja će uskoro preuzeti odgovornost za vođenje države, bude na terenu, razgovara s ljudima, upoznaje se s problemima, okuplja stručnjake, organizira izradu programa i projekata za izlazak iz krize u koju nas je dovela trenutačna saborska većina ili da sjedi u Saboru i žali se da oni ne prihvaćaju nijedan naš prijedlog. Uostalom, čini se da tu moju pobjedničku taktiku sada pokušava primijeniti premijer Milanović, koji svakodnevno obilazi partijske ćelije SDP-a. S tom razlikom što moje putne troškove pokriva stranka, a njegove i njegova osiguranja – porezni obveznici. A dodao bih i da je predsjednik Josipović najmanje na radnom mjestu – na Pantovčaku. No interesantno, njih mediji ne prozivaju.

Imamo jak zastupnički klub, a ja sam u Saboru kada je uistinu važno. Evo, na primjer, kada bi ova vlast bila sposobna organizirati raspravu o gospodarskom stanju, o programima za izlazak iz krize, o otvaranju radnih mjesta, bio bih u Saboru 24 sata. Kako oni za to nisu sposobni, nemaju ni volje ni znanja, preostalo nam je jedino dobro se pripremiti da, kada preuzmemo odgovornost, budemo spremni pokrenuti državu u pravom smjeru i izvući je doslovno s ruba ponora do kojeg su je doveli.

Da, i homogenizacija i jačanje stranke moj je posao. Zar itko misli da bi naša država preživjela još jedan mandat ove saborske većine?! Za njihovo micanje potreban je jak i konsolidiran HDZ. HDZ je sredstvo kojim ćemo ostvariti gospodarski oporavak. Uostalom, i naše tri uzastopne izborne pobjede na nacionalnoj razini govore da naši birači smatraju da je dobro to što radim.

:: Milanović je, kažu, donekle konsolidirao stanje u SDP-u, promijenio par ministara i ima ambiciju provesti neke od reformi. Kakve su mu šanse?

Imao je šanse možda reformirati SDP, ali je i to nažalost krenulo u pogrešnom smjeru, nepovoljno za državu. Oni koji su spremni voditi unutarstranačke obračune preko leđa države i svih njenih građana, i to u kritičnom trenutku ulaska u proceduru rješavanja prekomjernog deficita, sigurno ne mogu provesti nikakve korisne reforme. Ako je netko to zaboravio, imaju još samo godinu mandata, a ako su uistinu ozbiljno mislili voditi državu, a ne samo dijeliti fotelje, trebali su i prije dolaska na vlast imati pripremljena rješenja. A vidimo – nemaju ih ni dandanas.

Naša koalicija osvojit će više nego dovoljnu većinu za komotno sastavljanje stabilne vlade

:: Koalicijski partner SDP-a, Vesna Pusić, međutim kaže da se reforme neće provoditi, da Vlada treba do kraja mandata provoditi samo propagandu?

Ta je njezina izjava opasna i neodgovorna, zbog nje bi trebala podnijeti ostavku! Vlada bi se trebala do posljednjeg dana svog mandata brinuti o teškoj situaciji u kojoj žive naši građani. Čime bi se to trebao Kukuriku baviti idućih petnaestak mjeseci ako ne reformama?! U medijima su ionako već objavili da će se do kraja mandata baviti isključivo pokušajima kompromitacije oporbe. Imamo ozbiljne indicije da zbog ostvarenja tog cilja već zloupotrebljavaju pojedine državne institucije. Vjerujem u profesionalnost državnih službenika i namještenika te da neće dopustiti da budu uvučeni u protuzakonite radnje. Upozorio bih na članak 27. Zakona o državnim službenicima, po kojem su dužni odbiti svaki nalog koji je nezakonit.

:: Opet se pokazalo da koalicijska vlada može biti veliki problem. Kako napraviti koalicijsku vladu a da ne bude nejedinstvena, a da koalicijski partneri ne smatraju da imaju pravo na javna poduzeća kao da su im u osobnom vlasništvu?

Ako je glavni cilj onih koji čine koaliciju podjela plijena, odnosno fotelja, tada koalicijska vlada može biti, a kao što vidimo iz iskustva Kukuriku koalicije, i jest veliki problem. No, kada je cilj koalicije izlazak iz teške gospodarske situacije, bolji standard, manje nezaposlenih i siromašnih u državi, tada može biti samo manjih konstruktivnih prepirki o načinu ostvarivanja tih ciljeva. Naša je koalicija dosadašnjom suradnjom iskazala i zrelost i svijest o tome da Hrvatska u našoj budućoj vladi zaslužuje najbolje ljude bez obzira na to u kojoj su stranci i jesu li uopće u stranci. Kada preuzmemo odgovornost za upravljanje državom, nećemo dijeliti sinekure i fotelje kao ratni plijen. Posljedice podjele fotelja kao plijena, na primjer u turizmu i HTZ-u, vide se na rezultatima turističke sezone, koja bilježi pad po svim parametrima. Nesposobni kadrovi, izabrani prema političkim kriterijima, nisu bili sposobni pripremiti sezonu, a sad se izvlače na loše vrijeme.

:: Izlaz iz deficita aktualna vlada vidi gotovo isključivo u prodaji preostale imovine u državnom portfelju. Nije li vrijeme da HDZ kao lider oporbe reagira?

HDZ čitavo vrijeme reagira i upozorava da Vlada ne upravlja dobro proračunom te da deficit i dug rastu galopirajućom brzinom. Svojom nesposobnošću, neodlučnošću i nečinjenjem doveli su Hrvatsku na rub. Privatizacija je jedna od preporuka koju Europska komisija daje mnogim državama članicama u okviru Europskog semestra. Međutim nije riječ o privatizaciji svega i pod svaku cijenu jer se ne preporučuje privatizacija trgovačkih društava koja su od strateškog interesa za državu. Vlada je upropastila javne financije i sad joj za spas treba gotovina, a najbrži put je privatizacija. To je opasan put jer je proces uglavnom nepovratan.

:: Posebno je problematična monetizacija hrvatskih autocesta u trenutku kada nisu povoljne cijene na tržištu. Ima li ministar Hajdaš Dončića pravo, u potpuno netransparentnom procesu privoditi kraju akciju u kojoj će RH ovdje izgubiti nadzor za idućih 50 godina?

Svojim ste pitanjem pogodili bit. Poanta je upravo u tome kako se ugovor o koncesiji dodjeljuje, kojem trgovačkom društvu i pod kakvim okolnostima. Dobar ugovor o koncesiji trebao bi pružati kvalitetnu uslugu uz razumnu cijenu za korisnike, u ovom slučaju hrvatske građane. To znači da se ugovori o koncesiji moraju dodjeljivati na konkurentan i transparentan način te da dovoljan broj ponuditelja mora biti zainteresiran da postane korisnikom koncesije. Kod monetizacije naših autocesta to nije slučaj i Vlada nema pravo na donošenje bilo kakve odluke bez komunikacije s javnošću o načinu na koji se dodjeljuje koncesija i uvjetima koncesije. Nevjerojatno je da razmatraju samo davanje u koncesiju izgrađenih, a da nisu razmatrali i mogućnost koncesioniranja neizgrađenih dionica.

:: Je li točno da ste već prilično posložili koalicijsku vladu? Navodno razmatrate i imena koja nisu stranački ljudi, nego tražite stručnjake?

Na ključnim položajima u našoj vladi bit će vrhunski stručnjaci, imali oni stranačku iskaznicu ili ne. Kriteriji će biti stručnost, dosadašnji rezultati, marljivost, poštenje i, naravno, domoljublje.

:: Kada ćete objaviti imena nekih od ljudi te buduće vlade?

Kada za to dođe vrijeme. Sada je vrijeme za razradu programa zapošljavanja i gospodarskog oporavka.

:: Ovih ste dana spomenuli i bavarski institut u kontekstu finalizacije gospodarskog programa?

Kada god preuzmemo odgovornost za vođenje države, učinit ćemo to s gotovim programom i razvojno-investicijskim projektima. Da, surađujemo i s našim prijateljima iz Njemačke. Ta je zemlja lokomotiva Europe, a neka se iskustva mogu primijeniti i kod nas.

:: U nastupnom govoru kao premijer, Milanović je kazao kako se neće okretati za onim što je bilo, već da kreće u reforme. Vidimo koliko se toga držao. Kao alibi su rekli da su ostali šokirani onim što su zatekli. Što ćete vi zateći ako pobijedite na izborima? Zabrinjava li vas to?

Da, sjećam se tog nastupnog govora, bio sam uistinu ugodno iznenađen njime. Sjećam se i kako sam želio da Milanović od tih obećanja u interesu naše države nešto i ostvari. Na žalost, ubrzo smo se svi skupa razočarali. Nije prošlo ni par mjeseci, zaboravio je to svoje obećanje, a otad nije prestao optuživati HDZ za svoj nerad.

Uistinu me zabrinjava kakvo ćemo stanje zateći kada preuzmemo odgovornost za vođenje države. Jer, vladajući su se prve dvije godine bavili osvajanjem fotelja, a u ostatku mandata bave se isključivo time gdje će se uhljebiti nakon gubitka vlasti. Eto, i sami vidite na što se svodi njihov mandat!

:: Što kažete na tezu da ona vlada koja provede duboke reforme time potpisuje i gubitak idućih izbora jer će biti nepopularna? No vas nepopularnost previše i ne zabrinjava, navikli ste?

Najprije morate znati što želite, da li trošiti energiju na popularnost ili ozbiljno raditi i izvući državu iz krize. Političari, bolje rečeno politikanti, bavit će se popularnošću i osobnim rejtingom, a državnici će ozbiljno raditi, donositi odluke u korist građana. Kratkoročno se možda isplati to bavljenje popularnošću i osobnim rejtingom, ali dugoročnije je to ne samo loše za državu nego i za onoga tko se time bavi. Evo, pogledajte predsjednika Josipovića – cijeli je mandat potrošio na osobni rejting, popularnost i osvajanje drugog mandata, a on mu sve više izmiče. Naša vlada radit će sve ono što je potrebno za izlazak iz krize, smanjivanje broja nezaposlenih i siromašnih, ali zašto samo govoriti o rezanjima, smanjivanjima prava i otpuštanjima. Naravno da neke stvari treba racionalizirati, poboljšati, ubrzati, ali ćemo prije svega usmjeriti energiju prema ostvarivanju rasta, stvaranju povoljnog ozračja za privlačenju investicija, otvaranju radnih mjesta, reindustrijalizaciji, navodnjavanju i ostalim velikim projektima s kojima moramo odmah krenuti kako bismo zaustavili daljnji strmoglavi pad u koji su nas uvukli ovi koji se bave svojom popularnošću i rejtingom. Mene puno više interesiraju kreditni rejting Hrvatske i standard naših građana.

:: Imate li rješenje za moguću situaciju da vaša koalicija pobijedi, no pri tome ne zadobije dovoljan broj mandata. Koliko će politički biti “teški” Mirela Holly, Badić i Čačić, Savez za Hrvatsku?

Svi su oni znatno “teži” u medijima nego što će biti na biralištima, a naša će koalicija osvojiti više nego dovoljnu većinu mandata za komotno sastavljanje stabilne vlade.

Svojom nesposobnošću, neodlučnošću i nečinjenjem doveli su Hrvatsku na rub. Upropastili su javne financije

:: Jeste li kontaktirali s Čačićem otkako se vratio na političku scenu?

Ne.

:: Na koji način namjeravate riješiti blokadu u Vukovaru, gdje osnivanje lokalne vlasti ovisi o glasu jedne zastupnice HDSSB-a? Je li to ujedno test za mogućnost koaliranja s HDSSB-om u budućnosti?

Razgovara se, uvjeren sam u pozitivni ishod u interesu Vukovara, njegovih građana i cijele Hrvatske.

:: Što kažu vaši zastupnici u Europarlamentu, kako se dogodilo da RH povlači manje novca iz EU fondova no što moramo uplaćivati?

Prema podacima same Europske komisije, Hrvatska je od svih članica EU na posljednjem, 28. mjestu po iskorištavanju europskih sredstava – po čemu smo jedino, nažalost, vijest u svjetskim medijima. To je uistinu skandalozno neznanje, nerad i nepripremljenost ove vlade. Da su kvalitetno ustrojili potrebnu administraciju, pripremili strategiju i potrebne projekte, mogli su povući oko 8 milijardi kuna iz fondova i time osigurati rast BDP-a najmanje 1,5 posto, a otvorilo bi se tisuće radnih mjesta. Zbog njihova neznanja uplatili smo oko 4 milijarde kuna u EU blagajnu, a povukli tek manji iznosa avansa. Gubimo i dalje radna mjesta, a već su ih ugasili na desetke tisuća otkad su na vlasti. Ova vlada, umjesto da je dio rješenja, najveći je i ključni problem ove države. Najbolje se to može vidjeti na ovom šlamperaju oko europskih fondova. Još nešto: ovo što sadašnja vlada radi, tj. ne radi u vezi s europskim financiranjem gradnje Pelješkog mosta, valjda je bez premca u modernoj europskoj i svjetskoj povijesti.

:: Predsjednik Josipović pozvao je sve predsjednike stranaka da se “uhvate za isti štap” radi izlaska iz krize. Vaša reakcija?

Kao i sve što radi u zadnje vrijeme, predsjednik države poziva na konsenzus samo u predizborne svrhe. Njegova i Milanovićeva vlada upropastila je Hrvatsku, a Josipović se nijednom nije ozbiljnije oglasio i stao u zaštitu siromašnih i nezaposlenih! Kakav je smisao sada stvarati koaliciju sa strankama koje, pokazalo se, nemaju nikakva rješenja?! HDZ će svojim programom i projektima stvoriti “veliku koaliciju” sa stručnjacima.

Autor: Davor Ivanković foto: Boris Ščitar/Večernji list

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Cerar sazvao novi sastanak državnog vrha nakon Plenkovićeva govora u UN-u

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski političari i mediji u petak se većinom solidariziraju s odlukom premijera Mire Cerara da otkaže sastanak u Zagrebu s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem zbog njegova odbacivanja arbitraže pred međunarodnim auditorijem, a neki navode da je Plenkovićev govor u UN-u u kojemu je arbitražni sporazum nazvao ništetnim bio šok za slovensku stranu.

S Cerarom se solidarizirao se i predsjednik države Borut Pahor koji je u petak, uoči otvaranja predizborne kampanje za svoj drugi mandat pred izbore 22. listopada, kazao da je otkazivanje sastanka izazvala “tvrdoglavost” hrvatske politike koja inzistira na kontaminiranosti arbitražnog postupka.

“Tvrdoglavo inzistiranje na nepoštovanju obveza iz arbitražnog sporazuma je neprihvatljivo, no uvjeren sam da će dijalog na koncu omogućiti  mirnu provedbu arbitraže”, kazao je Pahor koji je kao predsjednik vlade 2009. u ime Slovenije potpisao dogovor o arbitraži, čime je Ljubljana uvjetovala ulazak Hrvatske u EU.

“Mi sada na svojoj strani imamo međunarodno pravo i međunarodnu zajednicu, zato moramo nastojati da tu potporu ne izgubimo”, ustvrdio je Pahor u Bovecu na zapadu države.

Premijer Plenković je rekao u četvrtak u govoru pred Općom skupštinom UN-a da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom jer ju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo “nepoštivanje međunarodnog prava” obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Ljubljansko “Delo” piše da je Plenkovićev govor u UN-u svojom “nediplomatskom” otvorenošću izazvao pravi “šok”, kao i odluka Cerara da posjet zbog toga otkaže.

“Prema našim informacija, Cerar se s Plenkovićem za posjet Zagrebu bio odlučio iako dnevni red sastanka nije bio usklađen niti dogovoren”, navodi “Delo” koji prijašnji dogovor o sastanku tumači kao Cerarovu nepotrebnu koncesiju hrvatskom premijeru.

Cerar je naime otkazivanje susreta protumačio Plenkovićevim “kršenjem” dogovora po kojemu se u Zagrebu trebalo razgovarati o primjeni arbitražnog sporazuma.

U razgovoru za slovenske medije, Cerar je naknadno, nakon otkazivanja sastanka, kazao da je sada preduvjet za nastavak dijaloga da Hrvatska prizna arbitražni sporazum kao važeći međunarodni ugovor, te da se na idućem sastanku, ako i kada do njega dođe, razgovara o suradnji dviju država na njegovoj provedbi.

Da je takav susret u bliskoj budućnosti malo vjerojatan, govore oštre izjave Cerarova suradnika, predsjednika parlamenta Milana Brgleza, koji je kazao da je Plenkovićevo ponašanje u UN-u bilo ismijavanje međunarodnog prava, zloupotreba govora u svjetskoj organizaciji, da Cerar i nije imao druge mogućnosti nego da sastanak otkaže i da  je jasno kako u atmosferi tako nastalog nepovjerenja s Hrvatskom o provedbi nije moguće govoriti, prenose slovenski mediji.

“Sada je loptica u sporu prebačena na hrvatski dio igrališta”, kazao je Brglez, član Stranke modernog centra (SMC) koju vodi premijer Cerar.

Mediji najavljuju da će se u nastaloj situaciji Cerar ponovno odlučiti da odnose s Hrvatskom i arbitražni spor stavi na dnevni red sastanka političkog vrha, neformalnog susreta na kojemu se obično traži politička homogenizacija oko najvažnijih nacionalnih pitanja, te da će istog dana na istu temu biti sazvan i parlamentarni odbor za vanjske poslove.

Predsjednik tog odbora, Jožef Horvat, zastupnik oporbenih kršćanskih demokrata iz Nove Slovenije (NSI), kakzao je u petak da ga je nastup hrvatskog premijera za govornicom UN-a jako zabrinuo.

Plenkovićeve poruke Sloveniji su po njegovim riječima kontradiktorne jer on s jedne strane ističe privrženost Hrvatske vladavini prava, a s druge strane ne priznaje arbitražnu presudu govoreći da je arbitražni postupak kontaminiran i tako se “sam postavlja u ulogu suca”, kazao je Horvat.

Stier: Potez Cerara pokazuje da Slovenija nije spremna za dijalog

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Austrija uskoro zabranjuje pokrivala za glavu

Objavljeno

na

Objavio

Od 1. listopada u Austriji na snagu stupa zakon kojim se zabranjuje nošenje pokrivala za lice u javnosti, a vlasti su odlučili o tome dodatno informirati svoje građane ali i strane državljane.

U poruci objavljenoj na stranicama policije piše kako zakon zabranjuje prekrivanje lica na način da ono više nije prepoznatljivo. Zabrana se odnosi na javna mjesta kao i na javne zgrade.

Onaj tko prekrši zakon bit će kažnjen sa 150 eura, a pokrivalo će se morati ukloniti na zahtjev, a onima koji odbiju otkriti lice prijeti privođenje.

Na svakom letku nalaze se poruke na njemačkom, engleskom, arapskom i turskom jeziku.

facebook komentari

Nastavi čitati