Pratite nas

BiH

U obranu Zorana Milanovića

Objavljeno

na

U posljednje vrijeme mnogi napadaju Zorana Milanovića, čini se da je došlo vrijeme da ga počnem braniti. Znam da mu do moje obrane nije i da od nje neće imati nikakve koristi, ali ja ne mogu protiv svoje naravi. Koja je takva da uvijek staje na stranu onoga kojega svi napadaju. Kad vidim kako notorna Jelena Lovrić brusi izanđalo[1] pero i juriša na Zorana kao nekoć na Slobodana, odmah znam da ga treba braniti, pa da je i crni vrag. Jeleni je Slobo smetao što je rušio Jugoslaviju, a Zoran joj smeta svoj dendijevski način rastura Partiju. Oh, Jelo, Jeleno, zalud gaziš sijeno košeno! Od toga se neće uspraviti ni ozelenjeti. To Zoran razumije bolje od tebe, zato i radi to što radi.

Zoran-Milanovic-in-BiH

A što to čini Zoran Milanović?

Dobro se zabavlja na naš račun, to je evidentno, ali usput radi i još nešto, transformira onemoćalu Partiju u elitistički kružok koji će u svojim pipcima držati poluge moći i onda kada Partija, po naravi hrvatskog političkog inženjeringa, bude morala otići u minimalno četverogodišnje apstiniranje od učešća u formalnoj vlasti.

Potresi koje je Organizaciji izazvalo njemačko sudstvo ”bezočnim” inzistiranjem na izručenju Mustača, Perkovića i još tko zna koliko drugova nužno su se odrazili i na samu Organizaciju. Udbaški potpornji nove elite polako će se zamjenjivati novim, modernijim, europskijim, britanskijim, ako baš hoćete. Za crveni Jelkin bosiljak u toj priči nema mjesta.

No vratimo se Zoranu i njegovim gafovima, zbog kojih ga čereče domaći mediji. Zbog ovog najnovijeg, kada je očajnu ženu u Gunji tješio kako je i njemu doma jednom pukla cijev, napada ga npr. i Marko Špoljar, Večernjakov specijalist za SDP. Premda meni više djeluje kao razočarani navijač. No, Zoranov gaf u Gunji ja vidim ponešto drukčije od za vlast zabrinutih esdepeovaca i njihovih navijača.

jelena lovricMeni je Milanovićeva opaska o cijevi zoran primjer najboljeg engleskog humora u Hrvata. Navest ću definiciju engleskog humora s već citirane srpske internetske stranice vukajlija.com da bude jasnije zašto tako mislim.

Ta definicija glasi: ”To je vrsta humora gde je glavni cilj ostati cool, ne paliti se i ne pokazivati osećanja, koja Englezi uglavnom i nemaju.” Znam, može mi se sada prigovoriti da namjerno izvrćem stvari te da definicija engleskog humora s jedne srpske internetske stranice uopće nije mjerodavna, no tim istim spremno odgovaram da naši ljevičari svijet sagledavaju iz balkanske perspektive, a tu su, priznat ćete, srpski izvori i te kako mjerodavni.

Dakle, Milanović je sjajan učenik te ”engleske škole na Balkanu”. U konkretnom slučaju on se pokazao kao cool tip, nije pokazao nikakve osjećaje. Koje – ako ih ima – pokazuje u okršaju s HDZ-om ili u svojim ambivalentnim relacijama s Rijekom. Dobar primjer engleskog humora je i onaj slučaj kada je rekao da će zbog poplave tražiti europsku pomoć ”reda radi”. Riječ je o fino doziranom cinizmu s porukom da se nekoj znatnijoj ”europskoj pomoći” mogu nadati samo naivčine, a on to nije. Ima tog engleskog cinizma i u onoj poznatoj replici Davoru Stieru. Milanović Stieru spočitiva da ne može voljeti Hrvatsku kao on jer je ne poznaje i nije u njoj odrastao. Pri tome, naravno, ima u vidu činjenicu da se upravo njegova Partija pobrinula da Steir ne bude u prilici odrastati u Hrvatskoj. Ta inverzija upravo je srž engleskog cinizma u međunarodnoj politici.

Uglavnom, nemamo se prava obrušavati na Milanovića zbog njegovih takozvanih ”zoranizama”. Oni su uvijek, osim u slučajevima kada ga obuzme balkanski bijes i lupne štogod neumjesno, na tragu najboljeg engleskog humora. Nismo li oduvijek željeli da se naši političari moderniziraju, vesterniziraju, europeiziraju i slično. Kada konačno imamo jednoga takvog, mi na njega drvljem i kamenjem! Nije u redu. Ne samo da se Milanović poenglezio, takva je i cijela njegova ekipa. Doduše, ministar Maras bi u najboljem slučaju mogao proći kao batler, a Jakovina kao konjušar, no pogledajte guvernera HNB Vujčića ili premijerova prijatelja Tedeschija, Englez do Engleza! Ti sakoi, te košulje, džemperi, kravate, hlače, izrazi lica kao da su precrtani iz britanskih karikatura. To bi u nas, osim Stiva Cinika koji može nacrtati sve, još jedino Oto Reisinger mogao nacrtati.

Eto, toliko u obranu Zorana Milanovića. Premda on sigurno ima i još nekih drugih dobrih osobina. To što ih ja nisam uočio, krivnja je na meni, a ne na njemu.

 

 

Damir Pešorda/hrsvijet

 


 [1] Izanđati – potrošiti, pohabati, dotrajati, pojebati, otrcati (Vukajlija – rječnik slenga; vukajlija.com)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Božo Ljubić: Belgijski model, kojeg za BiH predlaže Asdown i sam sam bezbroj puta zagovarao

Objavljeno

na

Objavio

Božo Ljubić: Belgijski model, kojeg za BiH predlaže Asdown i sam sam bezbroj puta zagovarao

Ovakva Bosna i Hercegovina je najveći problem svojim građanima bez obzira kojoj naciji pripadaju

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora BiH i zastupnik u Hrvatskom saboru dr. Božo Ljubić smatra izuzetno važnim što je u tako važnoj zemlji, kao što je Ujedinjeno kraljevstvo i u tako važnoj instituciji, kao što je Dom lordova raspravljano o BiH, pri čemu je bivši visoki predstavnik u BiH lord Paddy Ashdown kazao upravo ono na što već godinama upozoravaju hrvatski političari u BiH, da je Bosna i Hercegovina disfukcionalna država i da će se raspasti bez ustavnog preuređenja. Uz to, lord Ashdown kao riješenje za BiH predložio je belgijski model, kojeg godinama predlažu upravo Hrvati.

-Ovakva Bosna i Hercegovina je najveći problem svojim građanima bez obzira kojoj naciji pripadaju ali kao što vidimo iz zbivanja u BiH i oko BiH zadnjih godina pa i zadnjih dana, da spomenem samo aferu nezakonitog prisluškivanja vlastitih i susjednih dužnosnika, ona sve više postaje problem za susjedstvo a time i za Europu, kaže dr. Ljubić za Hrvatski Medijski Servis.

Ono što se moglo čuti u više navrata u ovoj debati lordova je to što su oni Bosnu i Hercegovinu okarakterizirali kao distopijsko društvo i državu. Ljubić kaže kako mi koji živimo tu realnost u BiH na svojoj koži osjećamo što to znači.

-Lord Asdown se ne zadržava na konstataciji stanja već kao netko tko je u stanju problem Bosne i Hercegovina malo „dublje zagrebati“, predlaže i put rješenja i s time se potpuno slažem. Naravno ne i sa svime što je uradio i ostavio kao nasljeđe svog mandat u BiH, kaže dr Ljubić.

Predsjednik GV HNS BiH dr Božo Ljubić: Slažem se s Peddy Ashdownom kako je potrebno da se taj proces odvija uz pomoć SAD-a i EU uz sudjelovanje susjednih država Hrvatske i Srbije

I sam je, veli, nebrojeno puta, o tome govorio, spominjući Belgiju kao najbliži model za državno uređenje Bosne i Hercegovine.

-Ja, koji nisam politolog, to bih definirao kao dvodimenzionalnu Federaciju tj. federaciju teritorijalnih jedinica-entiteta, republika…- u kojima bi, svaki, jedan od tri naroda bio većina te drugu dimenziju federalizma tj. federaciju tri zajednice, od kojih svaka ima vlastiti kulturni, religijski i jezični identitet, što bi omogućilo svakom od tri naroda da u potpunosti realiziraju svoj identitete bez obzira, da li će živjeti u entitetu(republici) vlastite ili heteroetničke većine, kaže Ljubić.

Ono gdje se još slaže s Peddy Ashdownom je potreba da se taj proces odvija uz pomoć SAD-a i EU uz sudjelovanje susjednih država Hrvatske i Srbije, kao potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma.

On smatra kako je ova debata britanskih lordova bila važna.

-Iako, nitko od sudionika nije eksplicitno to ustvrdio, iz sadržaja debate nalazim potvrdu za svoju tezu, koju treba uporno ponavljati našim partnerima iz EU i SAD kao i susjedima; pokušaj zadržavanja statusa quo je za Bosnu i Hercegovinu i sve nas mnogo veći rizik nego poduzimanje korjenite ustavne reforme.

Lordovi uzburkali duhove zbog izjava da BiH prijeti raspad

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Prisluškivanje gospodarstvenika bio je očito paravan da bi se motrilo poteze političara

Objavljeno

na

Objavio

U skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH i Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, Sud bi povrijedio navedene zakone ukoliko bi odgovarao na pitanja koja su postavljena”.

Tako su iz Suda BiH odgovorili na naše pitanje o tome je li Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) ove zemlje prisluškivala i pratila političke dužnosnike i gospodarstvenike iz Hrvatske i BiH da bi spriječila “ekonomsko podrivanje zemlje”, što je ustvrdio ministar sigurnosti Dragan Mektić, piše VečernjiList

Tjednik Nacional objavio je da agenti OSA-e, kojom upravlja Osman Mehmadagić Osmica, blizak suradnik vladajuće bošnjačke obitelji Izetbegović, prisluškuju gospodarstvenike, ali i državni vrh Hrvatske vezano za Agrokor i Konzum, Aluminij iz Mostara i njegovu privatizaciju te Elektroprivredu Herceg Bosne. Doznaje se da su upravo na meti bili i direktori Konzuma BiH, Velproa, Aluminija, a onda preko njih Vladin povjerenik Ante Ramljak, ali i potpredsjednica Vlade te ministrica gospodarstva Martina Dalić, a onda po logici stvari i sam premijer Andrej Plenković.

Prisluškivanje gospodarstvenika bio je očito paravan da bi se motrilo poteze političara. Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić ustvrdio je da nije znao za tajne operacije OSA-e. – Činjenica jest da je u posljednje vrijeme jako velik pritisak na Hrvate u BiH, posebice na one koji obnašaju dužnosti na različitim razinama. OSA se ne smije miješati u takve aktivnosti jer ćemo svi platiti cijenu tih zloporaba. OSA nije privatna institucija, nego institucija BiH koju financiraju porezni obveznici – rekao je Krešić. Najspornije su tvrdnje koje je iznio Večernjakov sugovornik, bivši obavještajni djelatnik, da unutar struktura još uvijek postoje parastrukture nekadašnje bošnjačke tajne službe AID-a, kao i srpske službe pod nadzorom vladajućih stranaka. Sve donedavno bošnjačka politika u BiH pod svojim nadzorom imala je sve alate represivnog aparata, od toga da bi izabranu metu prisluškivala OSA, “hapsila” stranačka policija, optužnicu podizali podobni tužitelji i presuđivali suci po mjeri.

U sadašnjoj su strukturi OSA i Federalna uprava policije (FUP) stranački aparat SDA. Smjenom glavnog državnog tužitelja Gorana Salihovića i predsjednice Suda Meddžide Kreso doslovno je prekinuta ta nit od kompromitiranja dužnosnika preko namještanja dokaza do osude. U posljednje dvije godine u više navrata pokušavalo se na različite načine kompromitirati hrvatske dužnosnike, a ponajprije je meta bio hrvatski lider u BiH Dragan Čović – od pokušaja da ga se poveže s ubojstvom doministra unutarnjih poslova Joze Leutara, zatim s korupcijskom aferom smijenjenog direktora Uprave za neizravno oporezivanje Kemala Čauševića do tvrdnji da su njegovi suradnici povezani s otmicama ili tvrdnje da su Hrvati u BiH zagovornici ruske strane, a protiv članstva u NATO-u i EU…

Posljednja afera izašla je na vidjelo kada je BiH na vrhuncu kriza u odnosima bošnjačkih i hrvatskih stranaka, kao i dužnosnika SDA Bakira Izetbegovića i HDZ-a BiH Dragana Čovića o izmjenama sudbonosno važnih odredbi Izbornog zakona BiH koje bi trebale dovesti do jednakopravnosti bh. Hrvata, te prepucavanja predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i bošnjačkog vodstva o opasnostima od radikalnih islamista i njihova broja u zemlji.

Bošnjačka strana odbacila je prijedloge o izmjenama Izbornog zakona kako bi nastavili političko nasilje nad malobrojnijim Hrvatima po receptu Srba u bivšoj Jugoslaviji. I to upravo u vrijeme kada administracija SAD-a pokazuje ambicije da mijenja Daytonski sporazum da bi se i riješilo hrvatsko pitanje. Kako bi političko Sarajevo to spriječilo, kroz obavještajno podzemlje bh. Hrvate prikazuje se kao rusku ekspozituru.

 

facebook komentari

Nastavi čitati