PROBLEM OPTEREĆUJE DVIJE ZEMLJE Kineska roba u BiH ulazi pod zastavom Turske, ostajemo bez više miliona KM poreza

0

Kompanije iz Turske godišnje uvoze tone kineske robe u Bosnu i Hercegovinu, na koju ne plaćaju porez, čime proračun naše zemlje svake godine oštete za desetke miliona maraka, tvrde izvozi bh. novinske agencije Patria (NAP).

Bosna i Hercegovina i Turska još od 2003. godine imaju ugovor o slobodnoj trgovini, a od 2007. godine ukinuta je i carina na robe koje se prometuju između ove dvije zemlje.

No, kako povlastice imaju samo robe koje su većim dijelom proizvedene u Turskoj, neki turski trgovci rade prijevaru u vlastitoj zemlji, u kojoj kinesku, ili robu drugog porijekla, prepakiraju a onda je kao turski proizvod plasiraju na tržište BiH.

Banjalučki „Novi reporter“ je 2007. godine objavio članak u kojem je otkrio ilegalan uvoz nafte u BiH, u kojem je država oštećena za oko 25 miliona KM, a u aferu su umješani visoki funkcioneri Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kao i velike naftne kompanije poput OMV-a i Petrola.

Naftni mešetari već godinama, potvrđeno je ovom listu, s krivotvorenim dokumentima uvoze gorivo u BiH. Upravo, potvrdili su izvori, zlorabi se sporazum o slobodnoj trgovini koji je Turska postigla sa BiH, pa se pod zastavom turske uvozi gorivo i iz drugih zemalja, čime se izbjegava plaćanje poreza BiH.

Nekoliko firmi iz BiH koje se bave uvozom i izvozom,radili su i prijevaru sa rashladnim aparatima BIRA, kada je kineska roba prepakiravana u BiH i plasirana na međunarodno tržište kao roba proizvedena u BiH, piše NAP.

facebook komentari