U petak moguć prekid vatre u Ukrajini

0

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko kazao je danas kako će u petak ukrajinskoj vojsci narediti prekid vatre, pod uvjetom da se u Minsku održi najavljeni sastanak izaslanika Rusije i OESS-a.

Prekidom vatre otvorio bi se put prema provođenju mirovnog plana za Ukrajinu.

porosenkoputin“U 14 sati po lokalnom vremenu, uz uvjet da se sastanak u Minsku održi, pozvat ću na obustavu vatre i nadam se da će provođenje mirovnog plana početi sutra”, izjavio je ukrajinski predsjednik tijekom summita NATO-a u Walesu.

Separatisti spremni narediti primirje ako se postigne dogovor u Minsku

Vođe proruskih separatista u četvrtak su izjavili da su spremni izdati naredbu u primirju u istočnoj Ukrajini ukoliko se u petak u Minsku s Kijevom postigne dogovor o mirovnom planu, objavljeno je na internetskoj stranici separatista.

Vođa samoproglašene “Neovisne Republike Donecka” Aleksander Zaharčenko i vođa samoproglašene “Neovisne Republike Luhanska” u priopćenju su objavili da su pobunjenici spremni narediti primirje ukoliko se u petak s ukrajinskim predstavnicima potpiše plan o političkom rješenju sukoba.

U sporazumu moraju biti navedene i pojedinosti o tomu na koji će se način jamčiti primjena primirja, također stoji u priopćenju.

“Ako ne bude jamstava, neće biti ni prekida vatre, jer smo u prošlosti imali prekide vatre koje (ukrajinski predsjednik Petro) Porošenko nije poštivao. Trebaju nam čvrsta jamstva jer vlasti u Kijevu nemaju nadzor nad svim vojnicima koji se bore na ukrajinskoj strani, poput postrojbi koje sponzoriraju oligarsi”, rekao je pobunjenički vođa Oleg Carjov.

Hina/foto:FAH)

facebook komentari