Pratite nas

BiH

U poslijeratnu BiH došlo između 14 i 20 milijardi dolara donacija, nitko ne zna što je bilo s novcem

Objavljeno

na

U zemlji u kojoj su organizirani kriminal i korupcija i beskrupulozne krađe svakodnevna pojava i sasvim normalno ponašanje najmanje se govori o možda i najvećoj poslijeratnoj malverzaciji s novcem, a to su inozemne donacije koje su došle u zemlju. Parlamentarna skupština BiH četiri puta je oformila istražno povjerenstvo za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava, čiji su članovi pokušavali utvrditi ponajprije koliko je novca došlo u BiH i kako je on utrošen. Prema riječima nekih od članova povjerenstva, u svom radu su se susretali s brojnim opstrukcijama, nisu uspijevali doći do potrebnih dokumenata, pa još uvijek niti jedno od ranijih povjerenstava nije čak uspjelo utvrditi koliko je novca došlo u zemlju. Ipak, svi se slažu kako se radi o najmanje 10 do najviše 20 milijardi dolara.Milijarde dolara
U poslijeratnu BiH došlo između 14 i 20 milijardi dolara donacija, nitko ne zna što je bilo s novcemJedino što je povjerenstvo uspjelo utvrditi jest da je zemlja dobila 3,8 milijardi eura u donacijama stranih zemalja i udruga, ali je samo 1,7 milijardi eura dokumentirano. Međutim, i sam Sefer Halilović, koji je bio na čelu tog povjerenstva, kategorički je tada kazao kako to predstavlja samo 30 posto ukupne svote donirane našoj zemlji od kraja rata.
Uz to, smatra kako je više nego jasno da je puno tog novca završilo u privatnom sektoru, ili na računima političkih stranaka, te kako zbog ugleda BiH, inozemnih poreznih obveznika i građana BiH, moramo otkriti gdje je otišao taj novac.
Mirko Okolić, koji je bio član ranijeg povjerenstva, također je tvrdio kako je teško reći koliko je donacija ušlo, odnosno u kojem iznosu, u BiH, ali se može reći približno da se barata svotama od 10 do 20 milijardi dolara. Nadalje, predsjednik prvog povjerenstva Tihomir Gligorić nebrojeno puta je ponovio kako se radi o donacijama vrijednim desetak milijardi dolara te kako nikada u našoj zemlji nije bilo političke volje da se istina istjera načistac kada su u pitanju inozemne donacije.

Kriminal i krađe
Na probleme oko krađe donatorskih sredstava upozoravali su raznorazni dužnosnici međunarodnih institucija u BiH. Tako je nekadašnji visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown kazao kako je u BiH pokradeno više od sedam milijardi maraka. Jacques Klein, američki diplomat koji je bio posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a za BiH, još je 2009. godine kristalno jasno kazao kako je u BiH poslano 14 milijardi dolara donacija što je, računajući po glavi stanovnika, više nego što su Njemačka i Japan dobili nakon Drugog svjetskog rata. Sličnim podacima barataju i nevladine organizacije u našoj zemlji, pa je tako ranije Žarko Papić, ravnatelj Inicijative za bolju i humaniju inkluziju (IBHI),  kazao kako je izravna pomoć za obnovu, uključujući humanitarnu pomoć, iznosila između 16 i 20 milijardi eura. Prema svemu navedenom, čini se kako je nesporno da je u BiH ušlo više od 10 milijardi dolara vrijednih donacija, a ono što je otužno jest da se niti dan-danas ne zna gdje je taj novac završio. Zbog kredibiliteta zemlje, činjenice kako nam je i dalje više nego nužna inozemna pomoć kako bismo se podigli na noge, nadajmo se kako će novi saziv Parlamentarne skupštine BiH formirati novo povjerenstvo koje će bez pritiska završiti svoj posao, iznijeti egzaktne podatke, a da će one koji su ukrali novac pravosudna tijela valjano kazniti. (Dnevni list)

pogled.ba

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Miloš Zeman: Bosni i Hercegovini prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Češke Miloš Zeman izjavio je da BiH prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama, te da to u velikoj mjeri financiraju izvori iz Saudijske Arabije.

Češki predsjednik je upozorio da taj novac ne služi da BiH postane bogatija, već da su to ulaganja u džamije, što može izazvati žarište vjerske netrpeljivosti.

“Četvorica predsjednika jasno su se složili da prije svega u BiH prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama. Drago mi je da su moje kolege upozorile da to širenje u velikoj mjeri financiraju izvori iz Saudijske Arabije”, rekao je Zeman, prenose beogradski mediji.

On je nakon dvodnevnog summita šefova država Višegradske grupe u Seksardu, na jugu Mađarske, rekao da podržava integraciju zemalja zapadnog Balkana u EU, ali da je Kosovo upitno zato što ga nisu priznale ni neke članice EU, prenosi Srna.

Predsjednici Poljske Andžej Duda, Češke Miloš Zeman, Slovačke Andrej Kiska i domaćin sumita, mađarski predsjednik Janoš Ader razgovarali su tijekom summita o problemima i eurointegraciji zapadnog Balkana i ocijenili da ulazak regije u Uniju treba podržati, potaknuti i ubrzati.

Predsjednik Zeman izjavio je na kraju summita da se u potpunosti slaže s idejom angažiranja da zapadni Balkan uđe u EU, ali je napomenuo da upitno ostaje Kosovo, pošto njegovu neovisnost nisu priznale sve članice EU, javila je češka agencija ČTK.

Predsjednik Češke protivnik je odluke tadašnje češke vlade da nakon nekoliko mjeseci prizna neovisnost Kosova i, kako je sam nedavno ponovio, odbija u Prištini imenovati veleposlanika.

>>> Predsjednik Češke Miloš Zeman: U BiH već vijore crne zastave Islamske države

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

OSNOVANA UDRUGA PRIJATELJA KRALJEVSKOG GRADA JAJCA

Objavljeno

na

Objavio

U Domu hrvatskih branitelja HVIDR-e Grada Zagreba u subotu 07. listopada 2017. godine održana je Osnivačka skupštine Udruge prijatelja kraljevskog grada Jajca

Sjednicu Osnivačke skupštine Udruge prijatelja kraljevskog grada Jajca, intoniranjem himne Republike Hrvatske i minutom šutnje za sve poginule hrvatske branitelje, otvorio je uvodničar gospodin Mijo Crnoja te je pozdravivši nazočne iznio ciljeve i razloge osnivanja ovakve udruge.

Naglasio je potrebu povezivanja Hrvata kraljevskog grada Jajca i svih drugih njegovih građana s brojnim raseljenim Jajčanima koji žive na području Grada Zagreba, kao i širom Republike Hrvatske. Udruga će promicati kulturne i povijesne vrijednosti jajačkog kraja i dati svoj puni doprinos očuvanju narodne baštine Hrvata kraljevskog grada Jajca. U suradnji sa srodnim udrugama, radit će na organiziranju svekolike pomoći hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini. Danas u Republici Hrvatskoj živi daleko više jajačkih Hrvata nego što ih je ostalo živjeti u jajačkom zavičaju. To je posljedica ratnih događanja 90-tih godina kada je Jajce bilo okupirano, a njegovi stanovnici protjerani. Poslije rata veliki broj jajačkih Hrvata vratio se u Jajce, ali je isto tako veliki broj i onih koji su ostali živjeti na području Republike Hrvatske. Cijenimo kako ćemo kroz kvalitetno organiziranje i ozbiljan pristup biti u mogućnosti pomoći Hrvatima u Jajcu, ali i svim Jajčanima koji žive u Hrvatskoj. Stoga smo i predložili osnivanje zavičajne Udruge prijatelja kraljevskog grada Jajca, koja će zastupati interese svih svojih članova.

Cilj Udruge je okupljati raseljene Jajčane kao i prijatelje Jajca te sve ostale građane koji su voljni postati članovi Udruge, a koji će poštivati Statut, tijela i odluke Skupštine udruge.

U nedjelju 8. listopada Dan neovisnosti Republike Hrvatske proslavili smo svetom misom u Crkvi blažene Djevice Marije Anđeoske. Ovaj dom Božji u Sesvetskoj Sopnici za misu zahvalnicu i susrete raseljenih Jajčanki i Jajčana nisu slučajno izabrali, jer je poznat  po okupljanju zavičajnih udruga iz Bosne i Hercegovine.

Svečano euharistijsko slavlje u samostansko-župnoj crkvi predvodio je fra Anto Šimunović, gvardijan samostana sv. Luke i župnik u Jajcu, uz suslavlje sopničkog župnika fra Zdravka Dadića i samostansko-župnog vikara fra Stipe Karajice.

Misi zahvalnici za svoj zavičaj, za stradale branitelje te sve pokojne nazočili su i brojni uglednici i gosti iz društvenog, javnog i političkog života Zagreba, Hrvatske i Jajca, kao i predstavnici drugih zavičajnih udruga Rame, Kotor Varoša, Gruda, Banja Luke, Uskoplja, Prstena i Bosanske Posavine.

Nakon svete Mise druženje je nastavljeno u kripti crkve uz koju je Franjevački samostan svetog Ilije. Sopnički župnik fra Dadić i predsjednik Udruge prijatelja kraljevskog grada Jajca zahvalili okupljenima, posebno izaslanstvu pristiglom iz Jajca, na čelu s predsjednikom općinskog Vijeća Ivi Šimunoviću.  Osobita radost bila je vidjeti veliki broj mladih kojemu je ovo prilika upoznati se sa tradicijom, običajima i kulturom svoga zavičaja. Prilika je to jedna od rijetkih za zbližavanje i održavanje veze s rodnim krajem, a čuvanje jezika i kulture jamstvo su očuvanja od zaborava tako bogate i vrijedne tradicije.

Zorica Gregurić

facebook komentari

Nastavi čitati