U Posušju se podiže spomenik Bugojanskoj skupini

8

bugojanska skupina feniks 72U Posušju su krenuli pripremni radovi za postavljanje spomenika u spomen na pogibiju 19 pripadnika Bugojanske skupine – Fenix 72.

Ideja o spomeniku, čime će Posušje postati prvo mjesto koje će imati ovakav spomenik umjetničke vrijednosti, došla je od iseljenih Hrvata Australije, točnije od Jerke Kovača i njegovih prijatelja iz Australije koji su prikupili sredstva za spomenik. Ideja je prihvaćena, posebno zbog toga što su dvojica Posušana pripadala grupi  – Petar Bakula i Filip Bešlić.

Spomenik će se sastojati od 19 ploča, odnosno kocaka, a u okviru dvije bit će reljefi Bakule i Bešlića, Posušana koji su bili dijelom ove grupe, dok će imena drugih biti ispisana na zidu, prenosi posusje.net.

Hrvatske oružane postrojbe “Planinske lisice“, poznatije kao Bugojanska skupina, odnosno Fenix skupina naziv je za hrvatsku paravojnu skupinu koja je ušla na područje Jugoslavije 20. lipnja 1972., s ciljem da pokrene pobunu i sruši Jugoslaviju. Bugojansku skupinu je organiziralo Hrvatsko revolucionarno bratstvo (HRB), tajna organizacija koja je bila osnovana 1961. u Australiji i koja je djelovala i u Europi te u SAD-u. Osnovni cilj HRB-a bilo je odcjepljenje Hrvatske od Jugoslavije.

Skupina se je ubacila preko Dravograda u Jugoslaviju, 20. lipnja 1972., s ciljem da stigne na Tromeđu tj. na planinu Radušu, na području općine današnjeg Uskoplja. Već 25. lipnja 1972. dolazi do prvog sukoba Bugojanske skupine s milicijom, a potom s JNA, i Teritorijalnom obranom. Jugoslavenske snage činilo je oko 30.000 pripadnika SUP-a (milicije), JNA i TO, koje su pokušale uništiti Bugojansku skupinu. To im je naposljetku i uspjelo, uz pomoć doušnika i UDBE, tek 24. srpnja 1972.

Desetorica pripadnika Bugojanske skupine izgubila su živote na različitim mjestima u BiH tijekom sukoba, a devetorica su bila zarobljena i pogubljena. Strijeljanje je izvršeno u Rakovici blizu Sarajeva.

Bugojansku skupinu činilo je 19 članova HRB-a:

1. Adolf Andrić

2. Ambroz Andrić

3. Nikola Antonac

4. Petar Bakula

5. Filip Bešlić

6. Vidak Buntić

7. Vili Eršeg

8. Ilija Glavaš

9. Đuro Horvat

10. Vejsil Keškić

11. Vinko Knez

12. Viktor Kancijanić

13. Ilija Lovrić

14. Stipo Ljubas

15. Vlatko Miletić

16. Ludvig Pavlović

17. Ivan Prlić

18. Pavo Vegar

19. Mirko Vlasnović

Posušje.net/Kamenjar.com

facebook komentari

 • srka

  pa valjda bi spomenik…ako…onda trebao biti u Bugojnu?

  Pod uvjetom da ti ljudi uopce i zasluzuju spomen obiljezje…trebalo bi to preispitati u doma naroda RBiH.

  by Srka®

  • Alan B’Stard

   Da priupitamo Lagunđije smijemo li?

   • srka

    od Turcina imate zeljeno svjetlo…pod uvjetom da spomen obiljezje ne bude visine preko 95metara, zbog sigurnosnih razloga.
    by Srka®

 • zdenka

  Koja šteta, sve mladi i obrazovani ljudi, pa da onako završe:(