Pratite nas

‘U pravno retardiranoj Hrvatskoj svatko može biti zastrašivan kao Turudić! To su Josipovićeve i Milanovićeve komunističke metode’

Objavljeno

na

“U normalnoj državi Josipović i Milanović snosili bi odgovornost za ovaj slučaj, baš kao i ministar policije, tim više što je od tamo stigao demantij da ne motre sudca”, podsjeća naš sugovornik dodajući da je cijeli slučaj ispolitiziran, a moglo bi ga se jednostavno riješiti.

djuro decakJavni istup predsjednika Županijskog suda Ivana Turudića u kojem je iznio kritike na račun aktualne vlasti poprima sve ozbiljnije razmjere. Naime, kako je kazao nekadašnji zapovjednik virovitičke 127. brigade, general Đuro Dečak, djelatnici zagrebačke policije raspitivali su se kod njega o sucu Turudiću. Zanimalo ih je što je radio u Domovinskom ratu te je li zapao u kakve probleme u mladenačkim danima. Dobro uhodanom metodom, broj s kojega su ga zvali skrili su, a kada je rekao da će provjeriti tko ga zove veza se prekinula. Ovu priču ozbiljnijom čini nedavno priopćenje policije u kojem demantiraju Turudićeve tvrdnje o praćenju i prisluškivanju.

Ugledni odvjetnik Zvonimir Hodak za portal dnevno.hr  sarkastično je prokomentirao slučaj suca Turudića. Kako je kazao, Dečak za aktualnu vlast i medije nije relevantan svjedok jer dolazi iz redova HDZ-a. Za njih bi relevantni svjedoci bili Milorad Pupovac i Nenad Stazić. “Tek kada bi oni podržali Turudićevu tvrdnju za njih bi to imalo osnovu. Mogu misliti kako se generala Dečaka sada skandalizira. Već sam vidio ismijavanja na nekim portalima”, tvrdi naš sugovornik. Odvjetnik nadalje navodi kako postoji mogućnost da su se iz Ministarstva branitelja raspitivali o sucu Turudiću i crti bojišnice na kojoj se borio, premda se u javnosti oglasio i čovjek koji mu je bio zapovjednik i to samo sa riječima hvale. “Znalo se da je sudac Turudić odlazio u akcije riskirajući život za ovu državu koja se sada okomila na njega. Na meti je čak i školovanje njegove djece, treba sada vidjeti dal’ je primao mito, ali policija i tajne službe na sličan se način raspituju za mnoge druge samo što neki nisu toga svjesni jer nemaju pristup informacijama kao Turudić”, kaže Hodak. U uređenim državama za ovakvo nešto netko bi snosio posljedice, ali takvo nešto u Hrvatskoj se ne može očekivati jer mi smo, ističe naš sugovornik, pravno retardirana država u kojoj policija i tajne službe sami sebe kontroliraju. “Prije svega treba uspostaviti mehanizam u koji se trebaju postaviti stručnjaci i neutralne osobe koje nemaju veze niti sa HDZ-om, niti sa SDP-om”, vjeruje Hodak. Odvjetnik nije želio nagađati imaju li prste u slučaju Turudić predsjednik Josipović i njegov savjetnik Saša Perković, ali i da imaju oni to nikada ne bi priznali. “Nalazimo se u začaranom krugu, ali pomakli smo se od komunizma jer u komunizmu bi sljedeći dan pročitali da je Turudić priveden, a tamo bi ga čekali Mustać i Perković. Danas nema represije premda mnogi žale za njom”, kazao je Hodak.

Pravnik Pero Kovačević tvrdi da je za njega sudac Turudić odgovorna osoba koja u javnost ne bi izlazila bez relevantnih dokaza i argumenata. “Na žalost radilo se kao i dosada o PNUSKOK-u koji je izvan nadzora i tu dolazi do zloupotrebe. Iluzorno je očekivati od ove vlast da profesionalno ispita ovaj slučaj”, kaže Kovačević. Sve je više indicija koje upućuju na to da u Hrvatskoj nadrapaju oni koji stanu na žulj politici, a sve to neodoljivo podsjeća na mračno doba komunizma. “U normalnoj državi Josipović i Milanović snosili bi odgovornost za ovaj slučaj, baš kao i ministar policije, tim više što je od tamo stigao demantij da ne motre sudca”, podsjeća naš sugovornik dodajući da je cijeli slučaj ispolitiziran, a moglo bi ga se jednostavno riješiti. No, do normalnog i brzog rješenja aktualna politika ne želi doći jer radi se o zlouporabi položaja i ovlasti. dnevno.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Plenković: Uhvatili smo se u koštac sa svim problemima i donijeli političku stabilnost

Objavljeno

na

Objavio

U emisiji Hrvatskoga radija A sada Vlada urednica i voditeljica Eliana Čandrlić uživo u Banskim dvorima razgovara s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Povod razgovoru je prva godišnjica aktualnoga sastava Vlade Republike Hrvatske.

“Vrijeme leti. Bilo je izuzetno puno zbivanja. Brojne su aktivnosti koje smo obavili. Za mene je bilo važno da smo se uhvatili u koštac sa svim problemima i donijeli političku stabilnost”, kazao je Plenković. Za krizu u Agrokoru je kazao kako je to nešto što nisu planirali. “Nismo sve znali, znali su oni koji su u to uključeni.

Kad smo dobili informacije od Moody’sa nijednim potezom nismo napravili ništa što bi pogoršalo položaj Agrokora na tržištu. Nismo mogli tako veliku kompaniju prepustiti nekontroliranim procesima. Mogli smo nacionalizirati kompaniju što nismo učinili. Mogli smo pomoći tekućoj likvidnosti, što je na rubu zakona, ni to nismo učinili. Donijeli smo zakon o sistemskim kompanijama koji je vremenski ograničen i koji je spriječio gospodarski tsunami. Da nije bilo odluke bivšeg vlasnika i Uprave Agrokra zakon ne bi mogao biti primjenjen”, naglasio je premijer.

Na pitanje hoće li Saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor nastaviti s radom, Plenović je kazao: “Naše su ruke čiste!”. Po njegovom mišljenju iz ovog procesa moraju se izvući pouke. Ponovio je kako prema Zakonu o istražnim povjerenstvima, ukoliko se pokrene istraga o pitanjima kojima se bavi – povjerenstvo mora prestati s radom. “Ako se donese pravni stav da nema prostora za rad povjerenstva, postoje druga tijela koja mogu raspraviti temu Agrokora. Ovo je pravno jasno, nema prostora za nekakve interpretacije. Postoje saborski odbori i plenarne sjednice da se problem Agrokora zakonski raspravi”, kazao je. O budućnosti Agrokora istaknuo je kako je bitno da se u zakonskom roku postigne nagodba, napravi restrukturiranje te da je Vladi važno da se zadrže radna mjesta i nastavi proizvodnja.

Penković je najavio kako će Vlada na današnjoj sjednici odbiti inicijativu za ostavkom ministrice Nade Murganić. Ministrica ima moje puno povjerenje. Ne vidim nikakav razlog za “nikakve rekonstrukcije Vlade”.

Komentirajući neriješena granična pitanja sa Slovenijom i Plenković je kazao kako se Miro Cerar i slovenska politika se nalazi u poziciji da ustraju na poštivanju arbitražne presude, iz kojega je Hrvatska izašla ne svojom krivnjom. Mi imamo i druga otvorena pitanja sa Slovenijom, želimo ih sva riješiti na civilizirani način. “Hrvatska želi da otvoreno pitanje granice bude predmet bilateralnih razgovora u dobrosusjedskom duhu, bez ikakvih jednostranih poteza na štetu druge strane koji bi mogli dovesti do remećenja odnosa između dvije zemlje”, rekao je premijer.

Premijer se osvrnuo i na današnji posjet predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović Rusiji. Želimo dijalog s Rusijom jer je ona važna zemlja i globalni akter.

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

HASANBEGOVIĆ O ODLUCI USTAVNOG SUDA: ‘Ova odluka je povratak cenzure iz vremena komunizma’

Objavljeno

na

Objavio

“NDH bila nacistička i fašistička tvorevina”: Ustavni sud donio važnu i dalekosežnu odluku.

Hoće li se sada zabraniti knjige u kojima se iznose povijesne interpretacije suprostavljene odluci Ustavnog suda? Hoće li one biti proglašene protuustavnom literaturom, pita Hasanbegović

Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima još nije dalo preporuke za tretman tih režima, a Ustavni sud već je jasno definirao NDH kao negaciju temeljnih vrednota ustavnog poretka Hrvatske.

Stoga je teško očekivati da bi Vijeće svojim preporukama, koje Vlada namjerava pretočiti u zakon, moglo ići ispod razine odluke Ustavnog suda kojom je poništena odluka Općinskog vijeća Čačinaca od 11. travnja 1997., a kojom je jedna ulica dobila naziv 10. travnja. Izdvojeno je mišljenje imao sudac Miroslav Šumanović, izabran prošle godine kao kandidat HDZ-a, koji smatra da nije na Ustavnom sudu da određuje povijesne istine i da ne postoji društveni konsenzus o karakteru NDH.

Prije desetak dana skupina povjesničara, među kojima je i Zlatko Hasanbegović, uputila je apel protiv propisivanja službene istine. Njega je dosad online potpisalo preko tisuću ljudi. Hasanbegović ističe da su htjeli upozoriti upravo na stvari kakva je odluka Ustavnog suda.

– Značajan dio ozbiljne srednjostrujaške historiografije krši tu odluku. Hoće li se sada zabraniti knjige u kojima se iznose povijesne interpretacije suprostavljene odluci Ustavnog suda? Hoće li one biti proglašene protuustavnom literaturom?

Ova odluka predstavlja poziv na povratak cenzure iz vremena komunizma. Moj bi stav bio jednak i da je Ustavni sud, skupina nekompetentnih ljudi izabranih temeljem političke trgovine, procjenjivao jugoslavenski komunizam. Pozivam premijera Plenkovića da raspusti Vijeće, jer je Ustavni sud već dao pravorijek, rekao nam je Hasanbegović.

Dakle, podizanje (vraćanje) biste Ive Lole Ribara i crvena zvijezda petokraka sukladne su ustavnim vrednotama hrvatske države. Za Dom spremni i Ulica 10. travnja nisu.
Još malo pa će i svi Hrvati koji su rođeni 10. travnja biti proglašeni protuustavnom kategorijom. Jadni smo, da jadniji ne možemo biti.

facebook komentari

Nastavi čitati