U Pripremi: Promet roba preko GP Osoje (Posušje)

0

U uredu Općinskog načelnika Branka Bage, 24. srpnja 2013. održan je radni sastanak po pitanju pripreme Graničnog prijelaza Osoje za međunarodni promet  roba. Sastanku su pored načelnika i njegovih pomoćnika, nazočili i pomoćnik ravnatelja Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH Hajrudin Lagumdžija, viši stručni suradnik za investicije Dubravko Rodić, ravnatelj Carinske ispostave Grude Zlatko Vranješ te predstavnici Udruge gospodarstvenika  Posušje predvođeni dopredsjednikom Udruge Franjom Širićem.

[dropcap]N[/dropcap]a sastanku je zaključeno da će se morati izvršiti rekonstrukcija GP Osoje, tako što će se uraditi, najmanje, još jedna prometna traka za teretni promet  s obje strane granice. UNO će financirati projektiranje i izgradnju cestovne infrastrukture i svih ostalih objekata na teritoriju BiH, kao i otkup zemljišta za koji će tehničku pripremu odraditi stručne službe općine Posušje.

Međutim, predstavnici UNO Lagumdžija i Rodić su konstatirali, da se ti radovi ne mogu završiti u ovoj godini, jer sredstva nisu predviđena u proračunu te će se ista planirati za slijedeću 2014. godinu.

Nakon radnog sastanka u uredu Općinskog načelnika, sudionici istoga su otišli na GP Osoje, uvjeriti se na licu mjesta o mogućnostima uspostave carinskog ureda, kako bi se omogućio međunarodni promet roba što prije preko tog prijelaza. Nakon pregleda GP zaključeno je, da se za početak može postaviti jedan kontejner za rad carine, a za rješavanje problema dovoda električne energije i telefonske linije obvezao se Općinski načelnik Bago.

Sve radnje oko uspostave međunarodnog prometa roba preko GP Osoje moraju se koordinirati i sa Republiko Hrvatskom te će se po tom pitanju uspostaviti kontakti na razini carinskih uprava dviju država kao i na razini općina Posušje i Imotski.

Udruga gospodarstvenika/Općina Posušje

facebook komentari