U rujnu će biti spojena ‘vrata Hercegovine’ sa Zenicom

  10

  Direktor Javnog poduzeća Autoceste Federacije BiH (JP Autoceste FBiH) Ensad Karić izjavio je da su radovi na koridoru 5-C, na dionici Tarčin – Sarajevo zapad u završnoj fazi, te da očekuje da će cijela dionica biti završena za dva mjeseca.

  – Već u rujnu imat ćemo spojena ‘vrata Hercegovine’ s Zenicom, uključujući i tunel ‘1. mart’ – izjavio je Karić prilikom obilaska dionice Tarčin – Sarajevo zapad koji je to poduzeće danas organiziralo za medije.

  Karić je istakao da se radi o veoma zahtjevnoj dionici, te da se na prvih pet kilometara autoceste od Tarčina prema Lepenici, nalazi više od četiri kilometra tunela. Također, tu se nalaze i tri petlje, mnogo mostova, vijadukta.

  – Na ovoj veoma zahtjevnoj dionici, jednu trećinu od ukupno 20 kilometara čine tuneli – kazao je Karić.

  Naveo je da će radovi biti završeni prije ugovorenog roka i u okviru ugovorenih vrijednosti.

  – Sve će biti u okviru proračuna i potpisanih ugovora, prije završetka isteka ugovora. Čitava dionica od Tarčina do Sarajeva zapad koštat će nešto manje od 700 milijuna KM i to će biti ispod ugovorenih vrijednosti – rekao je Karić.

  Ilustrirao je da će putovanje od Tarčina do Zenice trajati onoliko koliko je nekada trebalo da se prođe samo kroz naselje Stup u Sarajevu.

  Ovaj izuzetni strateški prometni projekt za BiH sastoji se od tri poddionice: Sarajevo zapad – Lepenica (10,1 km), Lepenica – Suhodol (5,5 km) i Suhodol – Tarčin (4,6 km). Radove izvodi renomirana turska kompanija Cengiz Insaat.

  Više od 2.000 radnika iz 20-ak domaćih kompanija direktno je angažirano u izgradnji, a aktivna mehanizacija na gradilištu broji više od 300 kamiona, više od 100 građevinskih mašina, te više setova tunelske opreme.

  Izvršni direktor za projektiranje i građenje JP Autoceste FBiH Jasmin Bučo izdvojio je da je tunel “25. novembar” na ovoj dionici koji je dug gotovo tri kilometra, izuzetno kompleksan projekt i da je sličan tunelu “1. mart”.

  – Tunel je kompleksan s aspekta sigurnosti. Sistemi sigurnosti unutar tunela i protupožarni sistemi urađeni su u skladu s posljednjim evropskim direktivama jer se radi o paneuropskom koridoru – dodao je Bučo.

  Novinari su obišli objekte na dionici – petlja Tarčin, tunel Grab, tunel 25. novembar, tunel Vis, mostove M2 i M1, tunel Igman, tunel Gaj, vijadukt Šamin Gaj, čeono naplatno mjesto Sarajevo zapad, vijadukt Gladno Polje i petlja Sarajevo zapad.

  Fena / Kamenjar.com

  Foto:  JP Autoceste FBiH

  facebook komentari

  • Bravo

   Svaka čast neka se bar nešto radi u ovoj državi…

   • slike su impresivne.. u ovoj državi barem cesta napreduje, tko god je platio! cesta je krvotok

  • Bravo

   Svaka čast neka se bar nešto radi u ovoj državi…

   • slike su impresivne.. u ovoj državi barem cesta napreduje, tko god je platio! cesta je krvotok

  • cleuna

   Ja bih s nekima gradio zidove:

   • i zidovi su potreba, slažem se

   • clovnu

    I ja bih…prema tebi

  • cleuna

   Ja bih s nekima gradio zidove:

   • i zidovi su potreba, slažem se

   • clovnu

    I ja bih…prema tebi