Pratite nas

Politika

U Siriji je “prijeđena crvena linija”

Objavljeno

na

[dropcap]O[/dropcap]bama je najavio da ako sirijski diktator upotrijebi bojne otrove protiv tamošnjih stanovnika, da će time prijeći “crvenu liniju”. Otrov je očito upotrijebljen – i pitanje je, što će se sad biti u sve okrutnijem sukobu?

I oporba misli kako je time ‘u pitanju vjerodostojnost SAD’

Američka vlada je objavila kako, prema njenim obavještajnim podacima, sada stoji izvan svake sumnje kako je u Siriji u protekloj godini upotrijebljen i bojni otrov protiv pobunjenika. Doduše, ti su napadi provedeni u “manjem opsegu”, ali kako više nema dvojbe da su otrov koristile snage diktatora Assada. U nekim slučajevima je upotrijebljen i nervni bojni otrov sarin i kako je u tim napadima ubijeno 100 do 150 građana Sirije.

Zamjenik savjetnika za sigurnost američkog predsjednika, Ben Rhodes je bio jasan: “Predsjednik Obama je rekao kako će upotreba kemijskog oružja promijeniti njegovu računicu i to se sad dogodilo.” Do sad je američki predsjednik odobrio novčanu i “ne-ubojitu” pomoć pobunjenicima – što znači da to obuhvaća opremu, ali ne i oružje, i lako se može dogoditi da se to sad promijeni.

I američka oporba želi “odgovor”

Tim više, što demokratski američki predsjednik ima punu podršku oporbenih republikanaca. Tako su i republikanski senatori John McCain i Lindsey Graham zajednički objavili kako je time “prijeđena crvena linija koju je postavio predsjednik” i kako sad “na kocki stoji vjerodostojnost Sjedinjenih Američkih Država”. Njihovo mišljenje jest da je sad kucnuo trenutak za “odlučnu akciju” i kako se pobunjenicima sad mora dati i “teško oružje, i to takvo kojim mogu odgovoriti na napade tenkovima i rakete kojima se može osigurati zračni prostor.”

Sirijski pobunjenici – do sad – praktično nisu imali ništa protiv sirijskog zrakoplovstva, čak i ako je ono koristilo kemijsko oružje

Time se očito uvelike zaoštrava sukob na prostoru Sirije i zapravo sve više naliči na stari sukob Istoka i Zapada. Jer, nakon dokazane upotrebe bojnih otrova se opet spominje i zračna potpora pobunjenicima u Siriji i proglašavanje zone zabrane letova.

Prvi koraci u tom smjeru su zapravo već učinjeni. Naime, u Jordanu je u tijeku zajednička “vojna vježba” američkih i jordanskih snaga i kako objavljuje novinska agencija AFP, sve se čini kako će Amerikanci u Jordanu nakon toga “zaboraviti” povući više borbenih lovaca tipa F-16 i odrede protuzračne obrane sa raketama tipa Patriot.

Sukob Istoka i Zapada?

Ali borba za zračni prostor Sirije bi mogla biti veoma neugodna: jer Rusija i dalje isporučuje oružje sirijskom diktatoru i prva stvar na popisu Asadovih žarkih želja su bili najsuvremeniji ruski sustavi za protuzračnu obranu. S druge strane, do sada je Washington oklijevao dati oružje sirijskim pobunjenicima jer je očito kako i njihovim redovima sve više jačaju islamističke snage veoma bliske i terorističkoj organizaciji Al Kaidi.

Assadov režim je požurio u Moskvu po najnoviji ruski sustav protuzračne obrane, S-300 s kojim bi i američki zrakoplovi mogli imati problema.

U svakom slučaju, Ben Rhodes je u ime predsjednika objavio kako “Sjedinjenim Američkim Državama i međunarodnoj zajednici stoji na raspolaganju čitav niz pravnih, financijskih, diplomatskih i vojnih odgovora” i kako je američka vlada “spremna na sve slučajnosti i donijet će odluke kad nama bude vremenski odgovaralo.”

DW

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Politika

Marija Pejčinović Burić: Arbitraža je slijed ucjene u pregovorima RH o ulasku u EU

Objavljeno

na

Objavio

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić rekla je jučer u New Yorku kako je granična arbitraža sa Slovenijom bila posljedica ucjene, a da nakon što ju je Slovenija kompromitirala Hrvatska u okviru međunarodnog pravosuđa bi trebala tražiti rješenja pred stalnim međunarodnim sudovima.

Upitana kako će nakon što se Hrvatska opekla na arbitraži sa Slovenijom rješavati granična pitanja s ostalim susjedima, Pejčinović Burić je rekla novinarima da je hrvatsko načelno stajalište u tom pogledu međunarodni sud.

“Pitanje arbitraže je došlo kao slijed jedne ucjene koju je Hrvatska imala tijekom pregovora o ulasku u Europsku uniju, a ovo iskustvo koje smo imali, kompromitiranja arbitraže, nikako ne pomaže našim budućim razgovorima o takvom mogućem rješenju tako da mislim da za nas nakon ovakvog lošeg iskustva kada govorimo o međunarodnom pravu, onda mislimo na stalne međunarodne sudove”, istaknula je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova.

Govoreći o otkazivanju posjeta slovenskog premijera Mire Cerara Zagrebu nakon govora premijera Andreja Plenkovića u UN-u u kojem je rekao da je Hrvatska istupila iz arbitraže jer ju je Slovenija kompromitirala ne poštujući međunarodno pravo, rekla je kako je Hrvatskoj žao što je do toga došlo jer i program i posjet su pomno pripremani, te kako su na stolu trebala biti sva otvorena pitanja, ne samo ono granično.

“Nažalost, otkazivanje tako pripremljenog sastanka ne pomaže rješenju, ali mi vjerujemo da je dijalog jedini mogući način da se dođe do rješenja i nadam se da ćemo se opet vratiti dijalogu”, rekla je Pejčinović Burić.

Pejčinović Burić završila je u petak višednevni boravak u New Yorku gdje je sudjelovala na zasjedanju Opće skupštine UN-a. Obilježili su ga mnogobrojni bilateralni susreti, među kojima i s mađarskim ministrom vanjskih poslova Peterom Szijjartom s kojim je razgovarala o mađarskoj blokadi hrvatskog ulaska u Organizaciju za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD).

Kako je rekla, iznenađena je mađarskom reakcijom jer postoji zajedničko stajalište i odluka Europske unije iz 2007. da će sve članice podupirati one koji još nisu u OECD-u, te pritom izrazila nadu da će ipak promijeniti mišljenje.

“Ja sam ga na to podsjetila, oni to znaju i nadamo se da će Mađarska u budućnosti promijeniti svoj stav. Mi o tome želimo razgovarati na načelnoj osnovi i s Europskom unijom, prvenstveno (visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku) Federicom Mogherini jer mislimo da je to pitanje načela obzirom da postoji zajednički stav koje će se ako se ovako nastavi od strane Slovenije i Mađarske kompromitirati. Mislim da to nije dobar pristup, bio bi to ako se tako nastavi još jedan pokazatelj da neke članice EU se ne drže međunarodnih dogovora, a takav je taj dogovor iz 2007.”, rekla je Pejčinović Burić.

Tijekom boravka u New Yorku, hrvatska je ministrica sudjelovala i na sastanku posvećenom reformama UN-a, na trilaterali Hrvatska-Turska-BiH, te na sastanku zemalja Američko-jadranske povelje.

Pogačnik: Arbitraža je ništavna, Slovenija prekšila kogentna pravila međunarodnog prava

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Željko Glasnović: Što će vam zakoni, kada nitko to ne provodi

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski sabor u petak raspravlja o Vladinu prijedlogu da se potvrdi Protokol o zaštiti Sredozemnog mora od onečišćenja koje proizlazi iz istraživanja i iskorištavanja epikontinentalnog pojasa, morskog dna i morskog podzemlja.

Potvrđivanje Protokola od interesa je za Hrvatsku, imajući u vidu postojeću eksploataciju ugljikovodika iz podmorja sjevernog Jadrana.

Trenutno na sjevernom dijelu Jadrana, Hrvatska ima 18 plinskih eksploatacijskih platformi i jednu kompresorsku platformu na koje je spojena 51 eksploatacijska bušotina unutar tri eksploatacijska polja ugljikovodika, iz kojih se godišnje u prosjeku dobije oko 1,2 milijarde metara kubnih plina.

U prošlosti je na cijelom hrvatskom dijelu Jadranskog mora izgrađeno 128 istražnih i 51 eksploatacijska bušotina.

Primjenom Protokola osigurava se poduzimanje svih preventivnih mjera radi sprječavanja onečišćenja mora s odobalnih postrojenja, planiranje mjera zaštite od onečišćenja i iznenadnih događaja te suradnja mediteranskih država u tim aktivnostima.

Sabor će, prema tjednom planu rada, raspraviti i konačan prijedlog izmjena Kaznenog zakona, a trebao bi i glasovati o raspravljenim aktima.

Na početku današnje sjednice zastupnik Klisović je u ime SDP-a zatražio stanku zbog Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Marija Puh je u ime HNS-a zatražila stanku zbog crne statistike koja se tiče nasilja nad ženama.

Željko Glasnović tražio je stanku zbog stanja u pravosuđu.

“Kaos vlada u pravosuđu. Što će vam zakoni, kada nitko to ne provodi. Što se događa ženama? Ima jedan vic: Nedavno u Zagrebu održana je konferencija ‘Pošteni suci u Hrvatskoj’. Obojica su se pojavila. Tako vam je to, a kada ljudi vide ovakvo pravosuđe, nitko ne želi investirati.

Došao mi je čovjek koji je 1991. godine ostao bez imovine koju su mu oteli. Pita što učiniti jer je on nemoćan? Ovo je ovdje divlji zapad, a glumimo demokraciju ovdje u Saboru. Mišić je govorio jučer o socijalističkoj birokraciji i upravo to imamo. Bio sam nedavno u Pisarovini. Tamo se pljačka, imate nelegalna odlagališta, krade se drvo… Kada govorimo o nasilju od ženama, ovi redizajnirani komunisti su se o tome raspričali…Mi u Hrvatskoj imamo selektivni moral. To je čista dimna zavjesa.

Profesionalizirati treba policiju i druge službe. Pa tko će za pet tisuća kuna ići u kuću gdje je nasilje u obitelji i staviti život na kocku? Ne plaćaju se alimentacije, neki imaju deset ljubavnica, nekoliko djece, a ne žele plaćati. Seks i lova, to je skliska banana, to znaju neki ovdje u Saboru.

U Kanadi rade sudovi i noću, sve se melje, a ovdje je totalni kaos. Kod nas ništa. Hvalio mi se sudac iz bivšeg sustava, jedan crveni kmer, da uopće nije riješio niti jedan slučaj. Ja bih njega streljao, ali ne mogu”.

“Lustracija mora početi u pravosuđu. Dok se ne riješimo pravne ostavštine SFRJ od toga nemamo ništa”, rekao  je Željko Glasnović.

Željko Glasnović: Vodi se specijalni rat protiv Hrvata izvan domovine (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati