U splitsku luku Loru uplovilo osam brodova NATO-saveza

6
U splitsku luku Loru u petak je uplovilo osam brodova NATO-ove skupine SNMG2 (Standing NATO Maritime Group 2), koji će u sklopu posjeta Hrvatskoj ratnoj mornarici i gradu Splitu radi jačanja interoperabilnosti između snaga NATO-saveza i Hrvatske ratne mornarice tu biti do utorka.

Tim povodom splitski gradonačelnik Ivo Baldasar u petak je na svečanom primanju zaželio dobrodošlicu zapovjedniku skupine brodova NATO-saveza, kontraadmiralu Bradu Williamsonu, koji je rekao kako mu je to prvi posjet gradu u kojem je njegova posada već bila.

– Split nam je početak putovanja. Ovo je prvi put nakon 2007. godine da je velika skupina brodova NATO-saveza uplovila u splitsku luku. Tu ćemo ostati do utorka – rekao je Williamson, koji je gradonačelniku Baldasaru uručio grb broda u obliku plakete i pozvao ga da im se u subotu na brodu pridruži na ručku.

ratni brodovi NATO 2

Gradonačelnik Ivo Baldasar izrazio je zadovoljstvo posjetom NATO-ovih brodova Splitu. U razgovoru s kontraadmiralom rekao je kako je upoznat s brodarstvom s obzirom na to da je nekad radio u toj struci. Nakon kraćeg razgovora o jugu koji zadnjih dana puše, uručio mu je grb grada Splita.

SNMG-2 skupina brodova su multinacionalne integrirane pomorske snage sastavljene od brodova iz različitih zemalja NATO-saveza, a to su kanadska fregata HMCS Fredericton, turski TCG Turgutreis, talijanski ITS Aliseo, španjolski ESPS Canarias, španjolski brodovi za opskrbu ESPS Patino i francuski FS Marine, njemački tanker FGS Spessart te američki zapovjedni brod skupine krstarica USS Vicksburg.

Skupina je sastavljena radi stalne pripravnosti pomorskih snaga NATO-saveza za provedbu različitih zadaća u miru i u razdobljima krize i sukoba, od sudjelovanja u međunarodnim vojnim vježbama do provedbe humanitarnih projekata, a provodi i rutinske diplomatske posjete različitim zemljama. Skupinom brodova SNMG2 zapovijeda američki kontraadmiral Brad Williamson.

U sklopu posjeta najavljena je i zajednička vježba SNMG-2 skupine brodova sa snagama Flotile Hrvatske ratne mornarice, a nakon primanja u Gradskoj upravi kontraadmiral Williamson otišao je na prijam splitsko-dalmatinskome županu Zlatku Ževrnji.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

 • srka

  Vidis Alane…kako nas je lijepo vidjeti na okupu.

  by Srka®

  • Alan B’Stard

   Nažalost nema predstavnika Hrvatske, da su barem Petra Krešimira provozali. Hrvatska bi mogla i trebala imati barem nešto jače od ranga fregate

   • prepri43

    To puno košta, a ono što oni od nas trebaju to imamo,- za prijevoz topovskog mesa. Ali bolje je i to, nego ono što nam nude crveni razbojnici na istoku!
    Tonažom premašuje fregatu i u nju stane mnogo bojovnika za juriš na Al kaidu,a bolje bi bilo na Al.ku Vujicu – primjerice!(Pa bi i dečki imali nešto od toga, a ne samo glave u torbi)

  • Aba

   Naš TCG Turgutreis je ponos Našeg brodarstva.
   Za predstavnike medija biti će omogućen posjet turskom brodu TCG TURGUTREIS, u petak, 6. februvara 2015. godine.

   Dođite i naša snaga će vas zadiviti.Svi smo na okupu.

   • prepri43

    Ako nas ponovo odluče posjetiti neka više ne prelaze Drinu jer su nam dosta problema naprtili na leđa,zapravo oni su krivi za sve ovo sranje koje danas imamo!Neka prave decu, a mi ćemo dicu!

 • Ljuta Trava

  Nekakav SRP je reagirao priopćenjem u kojem se protivi uplovljavanju NATO brodova u hrvatske luke.Ne shvaćaju biseri da su i hrvatski ratni brodovi istovremeno i brodovi NATO saveza , ali tim jugoslavenskim štakorima ništa jasno nije ,oni još čekaju povratak šumadijske ratne mornarice.