Pratite nas

Povijesnice

U spomen prvom premijeru moderne Hrvatske

Objavljeno

na

Ove godine obilježava se 200. obljetnica rođenja Ivana Mažuranića koji je rođen 11. kolovoza 1814. godine u Novom Vinodolskom, a umro je 4. kolovoza u Zagrebu.

Ivan_Mazuranic_cropKao hrvatski pjesnik, jezikoslovac i državnik/političar jedna je od središnjih osoba moderne Hrvatske; pače, postavio je temelje hrvatske nacije. Naime, naspram Strossmayerova „etnojezičnog jedinstva naroda Srba i Hrvata“, Mažuranić promiče Starčevićevo „političko (nacionalno) jedinstvo Hrvata“, čijom bi sastavnicom bio i manjinski srpski pravoslavni (mahom srbizirani) etnos . S tim u svezi, razišavši se politički sa Strossmayerom, uz kardinala Haulika, pokrenuo je 1862. godine osnivanje Samostalne narodne stranke.

Već sa 16 godina objavio je svoju pjesmu – „Vinodolski dolče, da si zdravo“. 1842. godine zajedno s Josipom Užarevićem objavio je njemačko-ilirski slovar s 40.000 riječi u koji je unio i neke svoje izvorne riječi. Ipak, kao najvažniji doprinos hrvatskoj kulturi smatraju se njegovo dopisano XIV i XVpjevanje Gundulićevog „Osmana“, te njegov legendarni ep „Smrt Smail age Čengića“, sazdan nadjelima Kačića i Gundulića. U razdoblju od 1858. do 1872. bio je predsjednik Matice Ilirske (Hrvatske).

Kada je 20. rujna 1873. godine izabran za hrvatskog bana, glede bliskosti svom narodu, prozvali su ga „banom pučaninom“, davši pritom veliki doprinos u reformama pravosuđa, političke uprave i školstva. S obzirom da vlast nije mogla s njime upravljati protiv njegovih temeljnih postulata prisiljen je 21. veljače 1880. godine na povlačenje s banske dužnosti.

Neprocjenjiv je doprinos Ivana Mažuranića hrvatskoj kulturi, pa je nazivan i hrvatskim Goetheom. U svakoj prilici Ivan Mažuranić je demonstrirao svoju veliku ljubav prema svojoj Domovini i propagirao ideje slobode i pravde. Posebno je čuven njegov govor o temeljnim pravicama kojom prilikom je rekao – „Vjerujem u Hrvatsku, u njezinu prošlost, njezinu sadašnjost i u njezinu budućnost“. Njegov znakoviti izrijek – „U ovoj zemlji ako je prodamo ne će kosti naše mirno počivati“, trebali bi SVI mi posebno danas imati na umu i u srcu.

Dana 21. kolovoza .2014. godine Kraljevska akademija Zagreb će na rodnoj kući Ivana Mažuranića u Novom Vinodolskom postaviti spomen-obilježje, dok će se istoga dana navečer u Novljanskoj narodnoj čitaonici i održati tribina o temi „Hrvatska nacija – nedovršeni projekt Ivana Mažuranića“. O tome će zboriti član Znanstvenog savjeta Kraljevske akademije prof. dr. sc. Ivan Biondić. U ime HAZUD-a tribini će nazočiti Vladimir Biondić, član predsjedništva Hrvatske akademske zajednice „Kralj Tomislav“.

Potkraj rujna 2014. godine, zajedno uz Hrvatsku akademsku zajednicu „Kralj Tomislav“ i Kraljevsku akademiju Zagreb, HAZUD će u Zagrebu održati svečanu Akademiju posvećena životu i djelu Ivana Mažuranića.

BANU MAŽURANIĆU

11.08.1814. – 11.08.2014.

Dvjesto godina prođu, prođoše ko jedan dan

Al’ od svega nam osta od slobode samo san

Spomen na Tebe, spomen na Tvoj voljeni lik

Spomen na slobodu, i na poznati nam poklik

BOG i HRVATI –sad hrvatskim nebom zvoni

A za palim junakom, hrvatska mati suze roni

Iz pepela soko se diže, hrvatskim nebom leti

Nemoj plakati mila moja, na slobodu se sjeti

Dvjesto godina prođe, od sudbinskoga dana

Kad Hrvatska dobila je svoga voljenog bana

Vjeruj u Hrvatsku, za njega to bješe sinonim

Sa njime on se rodi, i ponosno umrije s njim

Velikan on bje pjesme, velikan pisane riječi

Čuvar pravde i slobode koja Domovinu lieči

Težak i strm bijaše – njegov životni put cijeli

Nije uviek bilo onako kako bi Hrvati to htjeli

Veliki je, ko malen se rodi podno plava neba

Kad jednom pane, tad golem grob mu treba

Zastavu njegvu sad krase sve hrvatske boje

Pravi HRVAT kroz pjesmu kriepi, srce svoje

Spomen na Tebe HRVATIMA zauvijek osta

Tvoj život sada, HRVATSKA legenda posta

U srcu Te nosimo,simbol si slobode Hrvata

Ponosno si na prijestolju s krunom od zlata

Vladimir Biondić

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Povijesnice

25. rujna 1991. – Embargo na uvoz oružja

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće sigurnosti UN-a 25. rujna 1991. jednoglasno je prihvatilo rezoluciju pod brojem 713 kojom se uvodi „potpuni embargo na sve isporuke oružja i vojne opreme Jugoslaviji“.

Rezoluciju je činilo osam točaka koje su trebale pomoći u rješavanju jugoslavenske krize, pri čemu je naglašena potreba za mirnim rješenjem i dijalogom, iako je, naravno, zabrana državama članicama UN-a da Jugoslaviji isporučuju bilo kakvo oružje i streljivo imala najveću važnost.

Državni tajnik Sjedinjenih Američkih Država James Baker na sjednici Vijeća sigurnosti istaknuo je srpsku vladu i Jugoslavensku narodnu armiju kao glavne krivce za tragične posljedice rata na području Hrvatske, ali međunarodna je zajednica rezolucijom 713 upravo napadnutoj republici najviše naštetila, piše HRT

Naime, Hrvatskoj je prije rata oduzeto gotovo sve oružje Teritorijalne obrane, dočim je JNA, koja je već u tom razdoblju otvoreno stala na stranu srpskih pobunjenika, odnosno velikosrpske politike, bila jedna od najbolje naoružanih europskih vojski. UN –u je potvrda ispravnosti odluke bila činjenica da je Budimir Lončar, ministar vanjskih poslova Jugoslavije, podupro donošenje  rezolucije.

Već je 1. listopada JNA iskoristila odluku o embargu i uputila ultimatum Vladi Republike Hrvatske da će napasti sve vitalne objekte ili poduzeti akciju velikih razmjera ne prekine li se oružani sukob, nakon čega su počeli granatirati Dubrovnik i zatvarati obruč oko opkoljenog Vukovara i drugih napadnutih hrvatskih gradova.

Rezolucija broj 713 bila je prva UN -ova rezolucija  donesena za rješavanje krize u Jugoslaviji, no za napadnute Hrvate bila je pogubna. Embargo na uvoz oružja imao je dalekosežne posljedice jer je, s obzirom na goleme zalihe streljiva i nemjerljivu nadmoć u naoružanju, UN praktično olakšao srpskom agresoru osvajanje novih teritorija.

Napadnuta Hrvatska, a uskoro i Bosna i Hercegovina, platile su ovu nepravednu odluku tisućama izgubljenih života.

facebook komentari

Nastavi čitati

Povijesnice

KAKO SU SUĐENA 33 HRVATSKA GENERALA: TITOVA “PRAVDA”

Objavljeno

na

Objavio

Časopis DRINA br. 2/3 1962. strana 17 donosi opis pukovnika Korana: KAKO SU SUDJENA 33 HRVATSKA GENERALA . TITOVA “PRAVDA”.

Donijet ću ovdje za portal Kamenjar.com samo jedan mali izvadak pukovnika Korana kako bi se popunila praznina hvale vrijedna opisa Vinka Vice Ostojića:

O S U D A

Obtuženi (1)Gustović Artur, (2)Gruić Djuro, (3)Gregurić Mirko, (4)Sertić Tomislav,(5)Skolibar Slavko, (6)Fritz Julije, (7)Tomašević Ivan, (8)Metikoš Vladimir, (9)Slaher Miroslav, (10)Mikec Nikola, (11)Majetić Bogdan, (12)Čanić Dragutin, (13)Nardeli Anton i (14)Šolić Josip krivi su, jer su plan okupatora za uništenje našeg naroda provadjali i da su pored zločina izdaje pod 1/,2/, kao komadanti domobranskih i ustaških formacija, bilo u zajedničkim akcijama sa njemačkim, talijanskim ili četničkim formacijama, bilo samostalnim akcijama, protiv medjunarodnog ratnog prava i ratnog postupka, nečuvene zločine na jugosl. narodima počinili i obtućeni Markulj, Džal i Mikec takodje na rarodima Sovjetske unije u kojoj su oni na čelu svojih formacija, na ubijanju nezaštićenog pučanstva žena, djece i staraca, ranjenih boraca NOV. djelovali, sela i gradove palili i pljačkali. Civilno pučanstvo u masama uništavali i te koncentracione logore ili na prisilni rad u Njemačku slali. Srbske i hrvatske patriote u Hrvatskoj izkorijenili i tako počinili u najtežim danima historije našeg naroda, ratne zločine za račun okupatora, njemačkih i talijanskih osvajača.

Sa svim njihovim činima, počinili su svi obtuženi od 1-33 izdaju domovine, predvidjenu u Art. 3. točka 2,4,5, i 6 zakona o kaznenom postupku protiv naroda i države i obtuženi Gregorić Mirko takodjer ratni zločin predvidjen u Art. istog zakona. Povodom toga osudjuju se prema Art. 2.i 4 te Art. 6 točka 1. kaznenog zakona protiv naroda i države

N A    S M R T    S T R E L J A N J E M

i stalan gubitak političkih i gradjanskih prava, te na konfiskaciju imetka.

Ova presuda je IZVRŠIVA.

Obrazloženje: NEPOTREBNO!

Smrts fašizmu – sloboda narodu! Zapisničar nadporučnik Novak Todorović

Predsjednik Senata: pukovnik Dr. Josip Hrnčević v.r.

Da je ovaj izvadak iz osude suda I. Br. 72/45 vjeran originalu potvrdjuje i ovjerovljuje: načelnik ureda: Andja Spadijer. Vrhovni sud FNRJ.

Prepisao Mile Boban, Otporaš iz časopisa DRINA br. 2/3 1962., strana 19 i 20.

Podsjetimo: U nedjelju 24. rujna 2017. u 17.00 sati je u Bazilici Srca Isusova, Palmotićeva 31. u Zagrebu služena misa za 18 ustaških generala i ostale visoke časnike NDH-a.

facebook komentari

Nastavi čitati