Pratite nas

BiH

U svim demokratskim državama u ovakvoj situaciji Vlada bi podnijela ostavku

Objavljeno

na

“NIKAD GORE” preko cijele naslovne stranice Jutarnji list definira stanje u Hrvatskoj. Da bi to konkretizirao u podnaslovu tvrdi: HRVATSKA EKONOMIJA JE NAJGORA U EU, GORA OD GRČKE, VLADA JE PRESPORA, PRIVATNICI MRTVI, SOCIJALNA KATASTROFA.

Zoran Milanović najnepopularniji od kada je došao na vlast

glad i bijedaU idućem broju Jutarnji list preko cijele naslovne stranice donosi naslov: “GLAD I BIJEDA” s tvrdnjom da siromašnim nikada nije bilo gore nego sada.

U jednom od brojeva Jutarnji list donosi rezultate istraživanja javnog mijenja u Hrvatskoj te tvrdi “MILANOVIĆ JE NAJNEPOPULARNIJI PREMIJER U POVIJESTI” te tvrdi da HDZ uvjerljivo vodi ispred SDP-a a da je podrška Vladi pala na svega 17 %. Dakle, Jutarnji list koji nazivaju Vladin bilten, koji je stalno neargumentirano veliča Vladu i skrivao neuspjehe jer mu je Vlada oprostila stotine milijona duga iz dana u dan opisuje politiku Milanovićeve Vlade kao katastrofalno a stanje u zemlji alarmantno. Ako tako piše Jutarnji list nije teško zaključiti da je stanje još gore i da Hrvatsku ova Vlada vodi u propast odnosno da je Kukuriku koalicija izgubila svaki legimitet.

U svim demokratskim zemljama u ovakvoj situaciji zbog katastrofalnog stanja i gubljenja legimiteta Vlada bi podnijela ostavku i raspisala prijevremene izbore. Ako to ne bi učinila Vlada to bi onda učinio predsjednik Republike koji je odgovoran za stanje u Hrvatskoj. Dakle, stanje u državi toliko je alarmantno i teško da su prijevremeni izbori nužnost, jedini spas. Nažalost, umjesto da u  skladu sa svojim ustavnim ovlastima i dužnostima predsjednik Josipović raspiše prijevremene izbore kako bi spasio Hrvatsku on radi upravo suprotno, pomaže Vladi kako bi spriječio prijevremene izbore i održao na vlasti Kukuriku koaliciju još punih 18 mjeseci što je dovoljno da se Hrvatska strmoglavi u provaliju iz koje se godinama neće moći izvući. Da bude sve još strašnije Kukuriku koalicija besramno najavljuje da će odustati od bilo kakvih reformi te da ju jedino zanima kako PR-om i napadima na HDZ sačuvati vlast 18 mjeseci.

Država tone, a oni slave zločinca Titu

Da opet citiram Jutarnji list od 30. lipnja koji donosi članak pod naslovom “NEMA REFORMI SAMO PR POTEZI I NAPADI NA HDZ” s nadnaslovom “MILANOVIĆEVA STRATEGIJA ZA POVRATAK REJTINGA SDP-u”. Dakle, oni žele očuvati vlast  i ne žele ništa poduzeti da se problemi rješavaju, da se provedu nužne reforme. Dakle, može se reći da ta strategija Kukuriku koalicije odustajanja od svih reformi i nužnih promjena te obnavljanje ideoloških borbi i napadima na HDZ najgore što nam se može dogoditi. Dakle, umjesto rješavanja problema i nužnih reformi Kukuriku koalicija i predsjednik države otvaraju nove ideološke borbe i sukobe. U šumi Brezovica kod Siska i Ivo Josipović i Zoran Milanović umjesto programa rješavanja gospodarskih, socijalnih i drugih problema kao glavno pitanje i glavni zadatak istakli su povratak titoizmu i obrani Titina poprsja u predsjedničkim dvorima.

https://i2.wp.com/www.vreme.com/g/images/988056_28-03.jpg?resize=260%2C173

Ovih dana na istoj liniji javio se i bivši predsjednik Stipe Mesić, počasni predsjednik antifašista koji vidi izlaz u povratku na titoizam i socijalizam s ljudskim likom i koji smatra kao i Josipović i Milanović da je glavni problem u Hrvatskoj ideološke naravi te da  se povratkom na titoizam i obranu titoizma mogu stvoriti uvjete za održavanje sadašnje vlasti. Dakle, vlast neće rješavati gospodarske probleme, neće provodi nužne reforme nego će se baviti ideološkim pitanjima i obnavljanjem ideoloških sukoba. Nije ih sram to javno reći. I predsjednik Josipović u strahu od prijevremenih izbora sve čini da održi takvu nenarodnu vlast koja vodi Hrvatsku u propast. Josipović ništa drugo ne radi nego se bavi promidžbom i koristi svoju dužnost predsjednika kako bi na račun proračuna i poreznih obveznika cijelu svoju funkciju stavio u ostvarivanje jedinog cilja, dobivanje drugog mandata. Iako predsjednička kampanja nije počela, još su daleko predsjednički izbori on se ponaša kao da su izbori već sutra, pojavljuje se na raznim  televizijama i medijima nekoliko puta dnevno, stalno govori ali nikada ništa ne kaže, ide kao pčelica maja od događaja do događaja, “od cvijeta do cvijeta”, mnogo ječi i zveči ali izbjegava povući bilo koji potez koji je dužan povući kao predsjednik države. On je po Ustavu dužan postaviti pitanje Vladi zašto ne rješava nagomilane probleme. Zašto izbjegava reforme i zašto sve što radi radi naopako, suprotno interesima hrvatskog naroda.

Hrvatska politika i vodeći političari bave se regijom i putuju po regiji i rješavaju regionalne probleme a ne bave se Europskom unijom. Zato je nakon godinu dana u Europskoj uniji Hrvatska u težem položaju nego što je bila prije godinu dana. Ne samo da je pogrešno hrvatska vanjska politika usmjerena na regiju a ne na Europsku uniju nego su i pokidane tradicionalne veze sa pravim strateškim parterima i povijesnim prijateljima hrvatskog naroda a uspostavljenje su čvrste veze sa britanskom politikom koja je uvijek bila protiv nacionalnih interesa hrvatskog naroda. Angela Merkel prima Aleksandra Vučića sa svim počastima a izbjegava susret sa Zoranom Milanovićev u Dubrovniku. Vesna Pusić odbija se susresti jer navodno nema vremena sa zamjenikom gospođe Merkel  njemačkim ministrom gospodarstva s Igmarom Gabrijelom. A Nijemci nude velike investicijske projekte koji mogu ne samo Hrvatsku izvući iz gospodarske krize nego i Hrvatsku čvrsto gospodarski integrirati u gospodarski srednjeeuropski i europski prostor. Riječ je o projektima nizinske pruge Rijeka.

https://i0.wp.com/static.limundoslike.com/slika-TITOVA-BISTA--41923209v288h216.jpg?resize=332%2C250Zagreb, energetskim projektima, ulaganjima u turizam i projektima malih i srednjih poduzeća. Za neke od tih projekata poput modernizacije željezničke mreže moguće je dobiti čak 85 % sredstava iz EU fondova. Gospođa Pusić kao eksponent britanske politike i zapadnog balkanskog regiona ne radi to slučajno nego s ciljem onemogućavanja njemačkog prodora na Balkan što je glavni cilj britanske politike. Umjesto orijentacije na Europsku uniju i Njemačku Hrvatska traži načina da hrvatsko tržište otvori Rusima koji vrlo uspješno kupuju Hrvatsku. Ruska nacionalna banka ušla je s velikim novcima u Agrokor, Rusi žele kupiti Inu, naftovod i sve što se može kupiti a od strateškog je interesa. Vesna Pusić i Vrdoljak rade na tome što će još više produbiti sukob sa Njemačkom i Sjedinjenim Američkim Državama te ozbiljno dovesti u pitanje smisao ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Umjesto da koristimo članstvo u Europskoj uniji Hrvatska traži investicije u islamskim zemljama i Rusiji i dolasku kapitala nedefiniranog podrijetla koji dovode u pitanje pripadnost i integraciju Hrvatske ne samo u Europsku uniju nego i suradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama kao strateškim partnerom.

https://i1.wp.com/static.politika.co.rs/uploads/rubrike/142974/i/1/tad-jos.jpg?resize=250%2C250

Dakle, ova Vlada i predsjednik Josipović ne samo s Lex Perkovićem, nego i cijelom svojom politikom s predsjednikom Republike ugrožava hrvatske nacionalne interese. Hrvatska pokušava ugurati i Srbiju i Bosnu i Hercegovinu mimo kriterija u Europsku uniju ne postavljajući ni jedan uvjet za svoju podršku. Pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu Srbija je obnovila sve svoje grozne lažne optužbe protiv Hrvatske tretirajući današnju Hrvatsku kao ustašku Hrvatsku. U Srbiji je rehabilitirano četništvo i velikosrpska politika. Dodik ovih dana ponovno najavljuje odcjepljenje Republike srpske što je jedan od ciljeva Memoranduma 2 velikosrpske politike. Vlada i dalje u Vukovaru inzistira na ćirilici pod firmom borbe za prava nacionalne manjine a ustvari radi na stvaranju uvjeta za provođenje jednog od bitnih ciljeva Memoranduma 2 velikosrpske politike, obilježavanja Vukovara kao srpskog grada. I Josipović i Vesna Pusić tropoljupcem se pozdravljaju s Nikolićem i Vučićem kao velikim prijateljima Dakle, guraju četničku a ne demokratsku Srbiju u Europsku uniju. Hrvatski političari ne traže da mijenja svoju politiku, prihvaćaju velikosrpsku i britansku strategiju pretvaranja velikosrpske agresije u navodni građanski rat. Hrvatska politika je legalizirala Republiku Srpsku kao etnički čistu srpsku državu i faktično je odustala od podrške Hrvatima u borbi za ravnopravnost. Hrvatska ne želi jasno postaviti zahtjev da bez rješavanja nacionalnog pitanja Hrvata u Bosni Hercegovini neće podržati put Bosne i Hercegovine u Europsku uniju i NATO.

Što treba raditi?

Pobjedom na trima izborima u zadnjih godinu dana HDZ je stekao ne samo legimitet i pravo da zatraži prijevremene izbore nego i obvezu da to mora učiniti. Taj zahtjev ne smije biti samo formalan i preko medija nego treba biti pripremljen i dokumentiran. HDZ treba zatražiti izvanrednu sjednicu Hrvatskog sabora na kojem bi se glasalo o nepovjerenju Vlade, treba dobro pripremiti argumentaciju i dokazati da bez promjene sadašnje vlasti ne samo Kukuriku koalicija nego i predsjednika države nema spasa za Hrvatsku. Treba pokazati i dokazati da svaki novi dan donosi nove probleme jer će svaki novi dan biti gore nego prošli dan a bolje nego budući dan. Treba narodu pokazati da ni on ne smije biti pasivan. Sigurno je da sadašnja vlast neće jer ima većinu u Saboru izglasati sama sebi nepovjerenje, da će braniti svoju vlast do kraja jer su svjesni da više neće nakon izbora biti u Saboru i na vlasti. Međutim, treba koristiti i druge demokratske borbe kako bi se natjerali na ostavku i prijevremene izbore.

Potrebno je odmah početi s pripremama za referendum kojim bi se ova vlast natjerala na prijevremene izbore zajedno s predsjedničkim izborima. Prikupljanje potpisa treba učiniti u isto vrijeme kada će se najesen prikupljati potpisi za referendum o promjeni izbornog sustava.

Prof. dr. sc. Zdravko Tomac, Katolički tjednik/kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Dragan Čović: Iz ovih krajeva otići će još 100 000 ljudi

Objavljeno

na

Objavio

Nezaposlenost mladih od kojih stvaramo izgubljene generacije najveći je od bezbroj problema s kojima se bori Bosna i Hercegovina, a za koje političke elite niti imaju rješenje niti žele raditi na poboljšanju.

Podaci CIA-e za 2017. godinu vrlo su jasno i govore o današnjoj katastrofi BiH – BiH je vodeća po ovom statističkom podatku sa 62,8 posto nezaposlenih mladih.

Isto tako, podaci govore kako je populacija mladih mnogo bliža granici siromaštva nego populacija odraslih te da oni koji nisu nastavili školovanje čine najveći udio u siromašnoj populaciji – njih 57 posto! Naravno, nikoga u takvim okolnostima ne treba čuditi situacija u kojoj iz BiH posljednjih godina mladi i školovani ljudi bježe “glavom bez obzira”.

O tom problemu govorio je i predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH Dragan Čović prigodom sastanka s predstavnica vlasti u USŽ-u rekavši kako je taj problem prisutan u svakom dijelu BiH, a u Krajini možda izraženije jer je granica EU pred vratima.

Mladi bježe u inozemstvo

– Kako bi se to promijenilo moramo stvoriti ambijent tim ljudima da vjeruju u svoju državu. Ovo je naša domovina i ovdje treba živjeti, ali ni to neće biti dovoljno. Premoćna je zapadna ponuda koja se nudi, prije svega u Austriji i Njemačkoj. Njima naši ljudi trebaju, oni su dio snažne industrijske i obrazovne kulture, a mi smo dio europske tradicije, kazao je Čović. Isto tako, jasno navodi kako će se negativni trendovi nastaviti ukoliko država nešto ne uradi.

– Što je najgore poticat će ga upravo te zemlje jer njima naprosto treba takva kadrovska struktura. Ukoliko ste pratili plan njemačke kancelarke za iduću godinu, i to uz uvjetovanje novih partnera u vlasti, jeste novih 200 tisuća ljudi izvana. Računamo kako će tu biti bar 100 tisuća iz ovih krajeva. Ako ne napravimo strategiju onda ćemo biti u velikim problemima. To što mladi ljudi odlaze više nije političko pitanje, nije pitanje jednog naroda, jedne politike. Jednostavno, odlaze svi. Čak i investitori koji dolaze iz tih krajeva kod nas ne daju takve uvjete radnicima kakvi su u Švicarskoj ili Austriji, istakao je Čović.

Zapošljavanje mladih

Problem zapošljavanja mladih bio je i tema dvodnevne  međunarodne konferencije “Program garancija za mlade kao prevencija nezaposlenosti mladih” na kojoj se razgovaralo o mogućim rješenjima problema koji muči čitavu regiju.

– Zapošljavanje mladih, kao jedne od ugroženih grupa na tržištu rada, predstavlja izazov za sva regionalna i nacionalna tržišta rada, rekao je Muamer Bandić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Dodaje da zbog toga sve javne službe za zapošljavanje veliki dio svojih aktivnosti usmjeravaju na povećanje zapošljavanja ove populacije jer je to preduvjet za kvalitetan život i napredak mladih u svim zemljama.

Cilj konferencije je razmjena najboljih praksi u zapošljavanju mladih među zemljama članicama Svjetske asocijacije javnih službi zapošljavanja (VAPES), sa posebnim naglaskom na prenošenje iskustava i praksi u zapošljavanju mladih u EU putem programa “Garancija za mlade”. Konferencija, koju su organizirali Agencija za rad i zapošljavanje i VEPES, prilika je da se usporede raznovrsne mjere, utjecaj koji na definirane mjere imaju politike, odobreni proračuni, sustav obrazovanja, sustav rada službi za zapošljavanje.

Isto tako, tijekom konferencije bit će predstavljeni dosadašnji rezultati i iskustva o provođenju mjera za zapošljavanje mladih, a poseban naglasak bit će na programu “Garancija za mlade” koji se sprovodi u EU.

Na konferenciji sudjeluju predstavnici službi za zapošljavanje Austrije, Azerbajdžana, Belgije, Bugarske, Crne Gore, Estonije, Francuske, Hrvatske, Kine, Mađarske, Slovenije, Švedske, Turske, kao i zavoda za zapošljavanje RS-a, FBiH i Brčko distrikta, te županijskih službi.

BiH na trećem mjestu po nezaposlenosti u svijetu

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

EU poručila: Izmjene Izbornog zakona se moraju provesti do izbora 2018. godine

Objavljeno

na

Objavio

Bosna i Hercegovina nije mogla čuti ključne poruke Europske unije nakon sastanaka ministara vanjskih poslova zemalja članica unije u Luxembourgu o tome da se u zemlji moraju promijeniti odredbe Izbornog zakona kako bi se održali izbori sljedeće godine što je posve suprotno tvrdnjama visokih dužnosnika Stranke demokratske akcije da se izborni mogu održati i provesti i bez preinake po apelaciji Bože Ljubića, piše Večernji list BiH.

“Vijeće očekuje od BiH da unutar potrebnih rokova reagira na presudu Ustavnog suda BiH koja se odnosi na konkretne izborne odredbe federalnog Doma naroda.

Vijeće smatra da se izbornoj reformi treba pristupiti u duhu konsenzusa i dijaloga kao važnom pitanju, te također poziva BiH da provede preporuke Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OESS-a (OESS-ODIHR) kako bi se približila europskim standardima, poboljšavanjem demokratskog procesa budućih izbora”, kaže se u zaljučcima Vijeća za vanjske poslove na kojemu je sudjelovala i hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Burić-Pejčinović, piše Večernji List.

Ustavni sud BiH je 28. prosinca prošle godine prihvatio aperlaciju Bože Ljubića, koji je u žalbi dok je bio predsjedatelj Zastupničkog doma naveo da je neustavna odredba da se iz svih županija u FBiH bira najmanje jedan pripadnik konstitutivnih naroda, bez obzira na brojnost pripadnika pojedinih konstitutivnih naroda u toj županiji. Ustavni sud je prihvatio navode Bože Ljubića da ne mogu jednak broj izaslanika za Dom naroda dati Bosansko-podrinjska županija s 23 Hrvata i Posavska županija koja ima oko 33.000 Hrvata. Na taj su način u dva navrata ključne hrvatske stranke za koje glasuje najveći broj Hrvata izbačene iz vlasti. No, u SDA ne smatraju kako je potrebno promijeniti Izborni zakon, a njihov visoki dužnosnik Šefik Džaferović lak je ustvrdio kako to nije uvjet za održavanje, ali niti provedbu odredbi izbora,

“Mi trebamo ozbiljno raditi na izmjenama Izbornog zakona, ali, ako do toga i ne dođe, izbori 2018. godine će se održati. Nema razloga da bude drukčije. I do sada smo pokušavali provesti neke odluke, ali izbori nikada nisu dovođeni u pitanje, osim u slučaju Mostara. Međutim, konkretna situacija vezana za odluku Ustavnog suda po apelaciji gospodina Ljubića nije ni slična onoj vezanoj za Mostar”, rekao je Džaferović. No, zanimljivo je da je odluka Ustavnoga suda o Mostaru apsolutno identična situaciji u Mostaru jer su hrvatske stranke prosvjedovale upravo zbog neproporcionalnosti vrijednosti glasova birača za izbor vijećnika u Gradsko vijeća, što je Ustavni sud potvrdio, a uz ostale identična je i formulacija o presudi oko izbora izaslanika za Dom naroda s obzirom da se odredbom o biranju po jednoga izaslanika iz svake županije narušava upravo načelo proporcionalnosti.

Uz način izbora izaslanika za Dom naroda EU je istaknula i kako treba provesti presudu Europskog suda za ljudska prava, koja bi trebala osigurati da se i predstavnici nacionalnih manjina mogu kandidirati za članove Predsjedništva BiH, što sada nije slučaj, ali i da budu birani u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda. Pri tome sud nije odredio na koji će se način provesti ta odluka. SDA sada ucjenjuje da se ove odredbe ne mogu mijenjati bez provedbe slučaja Sejdić-Finci a za što je potrebna izmjena Ustava BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori