Pratite nas

Politika

Hrvatski građani su odlučili! U Ustav ulazi definicija braka kao zajednica žene i muškarca

Objavljeno

na

 Prema prvim neslužbenim rezultatima, obrađenih na uzorku od 30 posto, doznajemo kako je 64,8 posto građana glasovalo ZA na referendumu odnosno 222.531 birača, a 34,6 građana ili 118.590 birača je glasalo PROTIV. Dakle, prema neslužbenim rezultatima referendum na kojemu se odlučivalo o definiciji braka kao zajednici žene i muškarca je prošao.

Zagrebačka županija je imala postotak od 49,21 protiv dok su jedino Istarska županija sa 57 posto i primorsko-goranska sa 50,26 posto bile protiv na referendumu. Ostatak Hrvatske je bio za. Ostatak Hrvatske koji se izjasnio za: Šibenik: 97 posto, ličko-senjska: 81 posto, brodsko-posavska: 88 posto, Osijek: 61,37 posto.

Dvostruka pobjeda, ali nije gotovo: Vladajući će u Saboru pokušati osporiti volju građana na referendumu!

Kada već političari i političke elite nisu htjele, mogle i željele ovu zemlju učiniti boljom to će napraviti narod neposrednom demokracijom. Nakon ustavnog definiranja braka kao zajednice žene i muškarca za što je najzaslužnija Željka Markić i njena inicijativa “U ime obitelji”, slijedi borba protiv ćirilice u Vukovaru. To će biti još teži zadatak, ali sada se vidi kako ništa nije nemoguće. Refrendum je htjeli to priznati ili ne bio izjašnjavanje i o aktualnoj vlasti, a dvije trećine građana je jasno reklo što misli.

referendum Usprkos neviđenoj medijskoj hajci, uvredama najniže vrste, objedima i optužbama kakvi nisu viđeni od doba najtvrđeg komunizma, ipak nisu uspjeli. Vladajući i brojne nevladine udruge i pojedinci iz javnog života uz sav angažman nisu uspjeli promijeniti Hrvatsku. Da jesu više nikada, ali nikada ne bi bilo kao prije.

Brak je zajednica žene i muškarca već tisućama godina. I nitko nikada nije osporavao ovu prirodnu tvrdnju sve do naših dana. Svi protivnici nedjeljnog referenduma jednostavno nisu shvatili kako definicija braka kao zajednice muškarca i žene nije nikakvo pitanje vjere ili nevjere, nego nešto što je spoznajno upisano u samu čovjekovu narav.

Iskustva drugih, prije svega “razvijenih” europskih zemalja su pokazala da bi, ako se nešto ne učini, vrlo brzo i u Hrvatskoj moglo doći do inicijative da se brakom nazove ono što brak po svojoj prirodi nikada nije bio i ne može biti.

Većina onih koji su na referendumu zaokružili “ZA“ nemaju ništa protiv reguliranja prava i drugačijih zajednica sve dok time nisu ugrožena prava drugih, a ta bi prava definitivno bila ugrožena ako bi se i druge “zajednice” nazvale brakom. To je bila suština glasovanja na nedjeljnom referendumu.

Iz usta Željke Markić i ostalih ljudi iz inicijative “U ime obitelji” nije se čula nijedna ružna riječ, nijedna aluzija koja je govorila o mržnji, netoleranciji, homofobiji… Pa ipak, ona i članovi njene udruge doživjeli su neviđen pogrom. Ali usprkos svemu su uspjeli ono što mnogim političarima ne bi uspjelo. Nešto u čemu čak ni Crkva nije bila do kraja dosljedna, barem u dijalogu s državom sve ove godine.1_193984

Uspjeli su sačuvati temeljne hrvatske vrijednosti. Zalaganje za brak kao zajednicu muškarca i žene je zapravo zalaganje za našu budućnost. I točka.
Jedno od ključnih pitanje koje se uopće ne spominje u svim ovim raspravama jest ono što će se dogoditi ukoliko referendum uspije. Ako referendum prođe, onda se provodi postupak koji predviđa posebna glava Ustava naslovljena ‘Promjena Ustava’, a tu vladajući vide priliku za opstrukciju jasno i nedvosmisleno izražene volje građana.
Članak 144. definira da se promjena Ustava donosi odlukom u Saboru dvotrećinskom većinom ukupnog broja zastupnika u Saboru. Tu odredba, vladajući vide kao svoju priliku. Naime, vladajući “tumači” Ustava će tvrditi kako se bilo kakva promjena Ustava može napraviti jedino na ovaj način. No prema zakonu odluka na narodnom referendumu je obvezatna i kao takva se mora provesti. U kojem roku i na koji način više nije ni bitno, ali Ustav će se morati promijeniti. Automatizmom a ne nikakvim Grbinovim smicalicama.

Već sada je sigurno kako će posla imati i Ustavni sud no Hrvatska je ponovno pokazala kako može biti jedinstvena kao i prije dvadesetak godina.

Kada već političari i političke elite nisu htjele, mogle i željele ovu zemlju učiniti boljom to će napraviti narod neposrednom demokracijom. Nakon ustavnog definiranja braka kao zajednice žene i muškarca za što je najzaslužnija Željka Markić i njena inicijativa “U ime obitelji”, slijedi borba protiv ćirilice u Vukovaru. To će biti još teži zadatak, ali sada se vidi da ništa nije nemoguće.

Nakon ove nedjelje, ako ništa drugo, političari će morati više uvažavati volju onih koji ih biraju, jer je nedjeljni referendum, htjeli to priznati ili ne, bio glasovanje o povjerenju građana Milanovićevoj vladi. I dvije trećine građana je vrlo jasno reklo što misli i kako se može uspješno boriti protiv samovolje nesposobnih i bahatih političara.

dnevno.hr / kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Politika

(VIDEO) Verbalni okršaj Marasa i Radina u Saboru: Kaj ćeš ti meni govoriti da sjednem!?

Objavljeno

na

Objavio

Tijekom današnje sjednice Sabora došlo je do svađe SDP-ova Gordana Marasa s Furiom Radinom koji danas predsjeda saborskom sjednicom.

Maras je pokušavao odgovoriti ministru obrane Damiru Krstičeviću, koji ga je, među ostalim, pitao da li je služio vojni rok.

Radin Marasu nije dopuštao da se za to koristi institutom povrede Poslovnika tvrdeći da to ne može učiniti na izlaganje ministra.

Maras je odbijao sjesti nakon što mu je Radin uskratio riječ i dao riječ Željku Glasnoviću.

I HDZ-ovi zastupnici su Marasu  iz klupa također dovikivali da sjedne. “Neću sjesti! Kaj ćeš mi ti govoriti da sjednem?”, govorio je Maras no na kraju je sjeo. Iako je još jednom dignuo ruku da se javi za riječ, to mu nije bilo dozvoljeno.

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Zdravko Marić će tužiti Marasa? ‘Prevršio je svaku mjeru!’

Objavljeno

na

Objavio

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je Marasov ‘napad’ na njega u Saboru.

U Saboru je danas SDP-ov Gordan Maras rekao da ima dokaz da je Vijeće za financijsku stabilnost upozoravalo ministra financija Zdravka Marića na preveliku izloženost Agrokora.

Na te je optužbe odgovorio sam ministar.

“Vidjet ćete prezentaciju, ja isto imam taj dokaz. Nije to specijalan dokaz, to je prezentacija. Isto stoji u prezentaciji za 2015. i 2016. To nije tijelo koje nalaže bilo kojoj instituciji, odnosno regulatorima da nešto čine.

Naprotiv, regulatori čine to Vijeće. Ne vidim koja je poanta tih upozorenja. Nikad se na tom Vijeću ne spominju pojedini primjeri.

Inače što se tiče njegovih istupa gospodina Marasa, mislim da je prevršio svaku mjeru. I u javnosti govori o tome, radi se o javnom blaćenju i obezvređivanju mene osobno.

Razmislit ću o konkretnim aktivnostima. Mislim da je prevršio svaku mjeru. Neću s njim polemizirati.

U Saboru sam mu već nekoliko puta argumentirano odgovorio. Razumijem što je politička arena, ali ovo je značajno ispod pojasa”, rekao je Marić.

facebook komentari

Nastavi čitati