Pratite nas

BiH

U Vatikanu razmatrano pitanje opstanka katolika u BiH

Objavljeno

na

Svetom misom na grobu svetog Petra apostola u bazilici sv. Petra u Vatikanu biskupi Biskupske konferencije BiH započeli su jučer svoj službeni pohod Svetom Ocu i tijelima Rimske kurije poznat pod nazivom “ad limina Apostolorum”, koji će trajati do 17. ožujka. U pohodu sudjeluju svi biskupi BK BiH, a euharistijskim slavlju na grobu apostolskog prvaka sv. Petra predsjedao je kardinal Vinko Puljić u zajedništvu sa svim biskupima BK BiH te uz koncelebraciju desetak svećenika Hrvata koji se nalaze na poslijediplomskom studiju u Rimu, a na misi je sudjelovala i veleposlanica BiH pri Svetoj Stolici Slavica Karačić.

Na početku prigodne propovijedi kardinal Puljić je podsjetio na Isusove riječi upućene apostolu Petru kako je Sotona zatražio da ih može rešetati kao pšenicu te dodao da na terenu doživljavaju kako ih zaista život rešeta..

U prijepodnevnim satima biskupi su najprije pohodili Kongregaciju za bogoštovlje gdje ih je primio tajnik Kongregacije nadbiskup mons. Arthur Roche. Također biskupi su pohodili i prvi odjel Državnog tajništva Svete Stolice te se zadržali u dugom razgovoru sa zamjenikom državnog tajnika nadbiskupom Angelom Becciuom. Tom prigodom biskup Franjo Komarica je ukratko prikazao društveno-političko stanje u BiH s posebnim naglaskom na situaciju u kojoj se nalazi Katolička crkva.

Izrazio je zabrinutost svih biskupa dramatičnim stanjem katolika u Republici Srpskoj, gdje ih je ostalo samo oko 5 posto od predratnog broja, kao i stalnim smanjenjem broja katolika u Federacije BiH koje je uvjetovano nesređenim političkim i gospodarskim uređenjem BiH. Tijekom susreta bilo je riječi o predstojećem pohodu pape Franje Sarajevu.

Istoga dana biskupi su pohodili i drugi odjel Državnog tajništva gdje ih je primio nadbiskup Paul Gallagher, tajnik Svete Stolice za odnose s državama i njegov suradnik mons. Henryk Mieczyslaw Jagodzinski. U razgovoru su razmatrani načini o tome što učiniti po pitanju opstanka katolika u BiH i izgradnja trajnog i pravednog mira. Posebno radosno biskupe je pozdravio djelatnik odjela za odnose s državama mons. Waldemar Stanisław Sommertag koji je nekoliko godina bio tajnik Apostolske nuncijature u BiH.

U sjedištu Papinskog vijeća za međureligijski dijalog biskupe iz BiH primio je predsjednik kardinal Jean-Louis Tauran i tajnik p. Miguel Angel Ayuso Guixot. Pozdrav i uvodnu riječ u ime biskupa uputio je predsjednik Vijeća za ekumenizam i dijalog među religijama i kulturama BK BiH kardinal Puljić koji je izvijestio o nastojanjima na planu dijaloga s Islamskom i Hebrejskom zajednicom u BiH.

Biskupi su pohodili i sjedište Papinskog vijeća za jedinstvo kršćana gdje su razgovarali s francuskim dominikancem p. Hyacinthom Destivellom koji je pet godina živio i djelovao u Rusiji. U razgovoru o ekumenizmu na razini BiH, spomenuti su raniji godišnji susreti episkopa i biskupa te pojedina događanja u okviru Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, ali je bilo riječi i o poteškoćama na planu ekumenizma.

U srijedu, 11. ožujka 2015. biskupi su pohodili Kongregaciju za kler gdje ih je primio prefekt Kongregacije kardinal Beniamino Stella sa suradnicima. U svom pozdravnom govoru u ime biskupa BK BiH predsjednik Vijeća za kler BK BiH biskup Perić je ukratko iznio broj dijecezanskih i redovničkih svećenika te bogoslova i sjemeništaraca osvrnuvši se na stanje u kojem svećenici žive i djeluju. Tijekom razgovora, između ostalog, posebna pozornost posvećena je odgoju budućih svećenika te praćenju i potpori sadašnjih svećenika koji su osobito bogatstvo i blagoslov Crkve u BiH i u ovom poratnom vremenu.

Tijekom pohoda „ad limina Apostolorum” biskupi su odsjeli u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima. Svećenici studenti Hrvati, koji žive u ovom ili u drugim crkvenim rimskim zavodima, na čelu s rektorom mons. dr. Jurom Bogdanom i vicrektorom don Markom Đurinom rado pomažu biskupima pri njihovim pohodima, a među svećenicima je i nekoliko svećenika iz BiH.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Na Mosoru obilježena 71. obljetnica smrti „Škripara“

Objavljeno

na

Objavio

Svetom misom zadušnicom i polaganjem vijenaca na Mosoru (široki Brijeg) je u nedjelju, 17. rujna, obilježena 71. obljetnica smrti  „Škripara“ koji su mučki ubijeni 18. rujna 1946.

Marijofil Mandić, Zlatko Ćavar, Jure Zovke, Božo Hrkać, Jakiša Alpeza, Vidak Prskalo, Veselko Rezić, Ivan Jurčić, Ivan Kolobarić i Ivan Katura imena su ubijenih “Škripara”, za čije ubojstvo nitko nikada nije procesuiran.

Prije služenja svete mise, održana je procesija do groba pobijenih “Škripara”.

Na grob stradalih Škripara vijenac je položilo izaslanstvo Grada Širokog Brijega, Gradski vijećnici Stjepan Marić i Vlado Ćorić, zastupnik u Skupštini ŽZH Ivan Damjanović i Marko Ćavar.

Vijenac su također položili članovi navijačke skupine “Škripari” koji ponosno nose njihove ime.

Nakon svete mise domaćini i njihovi gosti uživali su u prigodnome druženju.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Krešić: Vehabijske zajednice u BiH su mnogobrojne

Objavljeno

na

Objavio

Pokazalo se da su vehabijske zajednice u BiH mnogobrojne, umrežene, s tisućama članova i sljedbenika te s mnogostruko više simpatizera među “običnim”, autohtonim stanovništvom u BiH.

”Činjenica je da je tema radikalizacije u Bosni i Hercegovini svakodnevna i da se o tome govori svakojako.

U više navrata upozoravao sam na taj problem te smo ga i prepoznali kroz strategiju za prevenciju i borbu protiv terorizma”, kazao je Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine u intervjuu za Hrvatski medijski servis.

Dodao je kako i isto tako i činjenica da i ”naši partneri vode računa o stanju u Bosni i Hercegovini, tako da vrlo često imamo različite informacije o tome”.

”Pojavom tzv. Islamske države na prostoru Iraka i Sirije, to je pitanje u Bosni i Hercegovini vrlo brzo artikulirano u velikom kapacitetu.

Pokazalo se, naime, da su vehabijske zajednice u Bosni i Hercegovini mnogobrojne, umrežene, s tisućama članova i sljedbenika te, što je najopasnije, s mnogostruko više simpatizera među “običnim”, autohtonim stanovništvom u Bosni i Hercegovini. Tako se gotovo neosjetno težište sa stranaca prenijelo na domaće stanovništvo koje je konvertiralo u radikalnu ideologiju”, rekao je Krešić.

Krešić je upozorio na visinu kazni za osobe optužene zbog odlaska na strana ratišta na Bliski istok.

”U ovom dijelu postoje velika nesnalaženja u kojem smjeru treba ići i poduzimati aktivnosti. Neki od njih će izdržati svoje kazne na koje su osuđeni, a da nisu prošli kroz programe deradikalizacije. Činjenica je da će po odsluženju kazne te osobe biti slobodni građani i idoli za sljedbenike ideologija koje su u nastajanju, a koje ne uvažavaju različitosti Bosni i Hercegovini. To je ono što ne bismo trebali nikako ignorirati”, kazao je Krešić.

facebook komentari

Nastavi čitati