U virtualni novac uložio oko 150 kuna, a danas je milijunaš

  0

  NORVEŽANIN Kristoff Koch ugodno se iznenadio kada je doznao da se njegovih 150 kruna (oko 150 kuna), pretvorilo u gotovo pet milijuna kruna u posljednje četiri godine.

  Naime, rast vrijednosti virtualnog novca, bitcoina, pretvorio ga je u milijunaša. Da stvar bude zanimljivija, Koch je na svoj novac potpuno zaboravio, prenosi The Guardian.

  Kupio stan u elitnoj četvrti

  S virtualnim se novcem upoznao slučajno 2009., u vrijeme kada je pisao studijski rad o šifriranju, a na uloženi novac podsjetio ga je tek članak koji je nedavno pročitao u novinama.

  Nakon što se jedva prisjetio šifre svog “digitalnog novčanika”, otvorio je stranicu i iznenadio se.”Pisalo je da imam 5000 bitcoina na računu, a po današnjem tečaju to je oko pet milijuna kruna”, rekao je Koch norveškim medijima.

  Od samo petine iznosa kupio je stan u elitnom dijelu Osla, Toyenu.

  Naime, vrijednost virtualne valute ovog je travnja dosegla 266 dolara, a zatim pala na 50, nakon čega je neprestano varirala.

  Što je bitcoin?

  Bitcoin je prva decentralizirana digitalna valuta koja se na internetu može koristiti poput tradicionalne valute te mijenjati za usluge i proizvode. Ideja je nastala u Japanu i proširila se prvo na SAD, a zatim i na ostatak svijeta. Namjera je bila ostvariti potpunu kontrolu nad financijama stvaranjem stabilne, sigurne, univerzalne i demokratske valute.

  Bitcoini se kupuju tradicionalnom valutom na bitcoin burzama, ali zbog strogih zakona, taj proces može biti kompliciran (naime, bitcoin je idealan za sumnjive transakcije i pranje novca jer bitcoin računi ne mogu biti zamrznuti, oporezivani niti se pomoću njih mogu pratiti transakcije). Kupac bitcoine ponovno može zamijeniti za stvarni novac, a stranica Mt.Gox je monopolist na terenu Bitcoina i pokriva 80 posto transakcija.

  No, rastom popularnosti valute sve se češće može naići na slučajeve u kojima bitcoin možete koristiti kao stvarni novac.

  Više o ovoj virtualnoj valuti doznajte u videu.[vsw id=”X_hz7TyQ_bs” source=”youtube” width=”600″ height=”400″ autoplay=”no”]

  facebook komentari