Pratite nas

U virtualni novac uložio oko 150 kuna, a danas je milijunaš

Objavljeno

na

NORVEŽANIN Kristoff Koch ugodno se iznenadio kada je doznao da se njegovih 150 kruna (oko 150 kuna), pretvorilo u gotovo pet milijuna kruna u posljednje četiri godine.

Naime, rast vrijednosti virtualnog novca, bitcoina, pretvorio ga je u milijunaša. Da stvar bude zanimljivija, Koch je na svoj novac potpuno zaboravio, prenosi The Guardian.

Kupio stan u elitnoj četvrti

S virtualnim se novcem upoznao slučajno 2009., u vrijeme kada je pisao studijski rad o šifriranju, a na uloženi novac podsjetio ga je tek članak koji je nedavno pročitao u novinama.

Nakon što se jedva prisjetio šifre svog “digitalnog novčanika”, otvorio je stranicu i iznenadio se.”Pisalo je da imam 5000 bitcoina na računu, a po današnjem tečaju to je oko pet milijuna kruna”, rekao je Koch norveškim medijima.

Od samo petine iznosa kupio je stan u elitnom dijelu Osla, Toyenu.

Naime, vrijednost virtualne valute ovog je travnja dosegla 266 dolara, a zatim pala na 50, nakon čega je neprestano varirala.

Što je bitcoin?

Bitcoin je prva decentralizirana digitalna valuta koja se na internetu može koristiti poput tradicionalne valute te mijenjati za usluge i proizvode. Ideja je nastala u Japanu i proširila se prvo na SAD, a zatim i na ostatak svijeta. Namjera je bila ostvariti potpunu kontrolu nad financijama stvaranjem stabilne, sigurne, univerzalne i demokratske valute.

Bitcoini se kupuju tradicionalnom valutom na bitcoin burzama, ali zbog strogih zakona, taj proces može biti kompliciran (naime, bitcoin je idealan za sumnjive transakcije i pranje novca jer bitcoin računi ne mogu biti zamrznuti, oporezivani niti se pomoću njih mogu pratiti transakcije). Kupac bitcoine ponovno može zamijeniti za stvarni novac, a stranica Mt.Gox je monopolist na terenu Bitcoina i pokriva 80 posto transakcija.

No, rastom popularnosti valute sve se češće može naići na slučajeve u kojima bitcoin možete koristiti kao stvarni novac.

Više o ovoj virtualnoj valuti doznajte u videu.[vsw id=”X_hz7TyQ_bs” source=”youtube” width=”600″ height=”400″ autoplay=”no”]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Povijesnice

19. rujna 1991. Beograd – ‘bacanje cveća’ pred tenkove koji razaraju Vukovar

Objavljeno

na

Objavio

Na današnji dan 19. rujna 1991. dogodilo se poznato „bacanje cveća pred tenkove“ u Beogradu. Bilo je to prilikom kretanja Prve gardijske oklopne divizije JNA (poznatije kao elitna Titova divizija) prema hrvatskom gradu heroju Vukovaru.

Hrvatski junaci branitelji Vukovara uspjeli su razbiti jednu od najelitnijih oklopnih postrojbi Europe u to vrijeme.

Bio je to samo još jedno od niza „događanja naroda“ u glavnom gradu Srbije Beogradu čiji su građani masovno i učestalo sudjelovali na huškačkim ratnim mitinzima od 1987. nadalje. Tako se stvarala ratna atmosfera i podloga za agresiju na Hrvatsku i druge u cilju ostvarenja opće prihvaćene ideje Velike Srbije.

Tisuće Beograđana je oduševljeno izašlo na ulice pozdraviti tenkove koji su išli na Hrvatsku. Vukovar je razrušen, Hrvati pobijeni ili raseljeni, a slika o cvijeću i oduševljenju Beograđana ostala je u kolektivnoj memoriji hrvatskog naroda.

U to vrijeme razboriti i časni antiratni glasovi u Srbiji i Beogradu su postojali, ali bili su rijetkost kao i danas.

Naime, sličnu huškačku atmosferu pokušava podgrijati i današnje čelništvo Srbije koje je aktivno sudjelovalo u divljačkoj agresiji na Hrvatsku što huškanjem (Vučić), što kao četnički vojnik i agresor (Nikolić), a što kao jedan od najvažnijih političara u Srbiji u to vrijeme (Dačić).

Osim toga ovaj događaj, kao i donji TV prilog, jasno pokazuje da je iz glavnog grada Srbije Beograda kretala ne samo upravljačka i huškačka agresija na Hrvatsku, već da su u toj agresiji sudjelovali i Beograđani i drugi građani susjedne Srbije. To znači da je na djelu bila agresija Srbije na Hrvatsku, a ne građanski rat kao što su hrvatski političari s ljevice, (kvazi)povjesničari i velik dio nevladinih udruga godinama pokušavali sugerirati.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Umag dobio Obalu dr. Franje Tuđmana – prvu u Istri!

Objavljeno

na

Objavio

Nakon što smo na svibanjskim lokalnim izborima u Istarskoj županiji postigli najbolji rezultat u zadnjih 20 godina i nakon što je predsjednik Županijskog odbora naše stranke dr. Jurica Šiljeg, zahvaljujući rekordnom broju HDZ-ovih mandata, postao predsjednik Gradskog vijeća Umaga, s neskrivenim zadovoljstvom možemo objaviti da je taj grad, kao prvi u Istri, dobio Obalu dr. Franje Tuđmana, javljaju iz HDZ-a.

Avenija grada Vukovara

I ne samo to! Osim što je dosadašnja Nova Obala preimenovana u, vrijedi ponoviti, Obalu dr. Franje Tuđmana, Umag je (umjesto Kolodvorske ulice) dobio i – Aveniju grada Vukovara!

Za promjene naziva glasovalo je 10 od ukupno  17 članova Gradskog vijeća, predvođenih predsjednikom Šiljegom. Ruku „ZA“ digli su vijećnici HDZ-a, SDP- a i Živog zida, dok su IDS-ovci ostali suzdržani.

Umag primjer za cijelu Istru

– Što drugo mogu reći nego da sam – ponosan! Na nužnost da utemeljitelj suvremene hrvatske države i naš prvi predsjednik dr. Tuđman te Grad Heroj dobiju ulice u Umagu apelirao sam još prije nego što smo dogovorili suradnju i formirali većinu u Gradskom vijeću. Zahvaljujem predstavnicima SDP-a i Živog zida što su podržali naš prijedlog. Nadam se da će u ostalim lokalnim jedinicama u Istri slijediti primjer Umaga. Dr. Tuđman i Vukovar to zaslužuju! – za hdz.hr izjavio je dr. Jurica Šiljeg i završio razgovor s geslom istarskih HDZ-ovaca: Ljubimo naš zavičaj Istru – i jedinu nam domovinu Hrvatsku!

facebook komentari

Nastavi čitati