U Vukovaru će 18. studenoga biti dvije kolone sjećanja

0

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara odlučio je bojkotirati službeni protokol obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenoga.

Glasnogovornik Stožera Igor Gavrić nakon sjednice potvrdio je novinarima da će 18. studenoga u Vukovaru biti dvije kolone sjećanja te da je Stožer odlučio da će Vukovar toga dana biti negostoljubiv za vladajuće.
Zbog toga što Vlada nema političke volje da prestane kršiti zakon i ukloni dvojezične ploče, donesena je odluka da će grad Vukovar 18. studenoga biti negostoljubiv za vladajuće, kazao je, ne precizirajući što to, osim odvojene kolone sjećanja, konkretno znači.

Gavrić je najavio da će Stožer pokrenuti akciju potpisivanja zahtjeva za raspisivanje referenduma o proglašenju Vukovara mjestom od posebnog pijeteta. Dodao je da referendumska pitanja još nisu definirana te na njima radi pravni tim Stožera.

Gavrić je novinarima izjavio i kako Stožer više nema što pregovarati i razgovarati s Vladom, već će do ispunjenja zahtjeva za koje se zauzima, među kojima je najvažniji onaj o proglašenju Vukovara mjestom od posebnog pijeteta, pokušati doći drugim putem.

Vladi su nedavno predani i zahtjevi kojima se traži izvješće DORH-a o procesuiranju ratnih zločinaca za zločine koje su počinili nad građanima Vukovara 1991. te podizanje optužnice protiv agresorske JNA za prekomjerno granatiranje Vukovara. Stožer traži i pokretanje postupaka radi pronalaženja nestalih osoba na širem području Vukovara, u cijeloj Hrvatskoj te u Srbiji. Zahtijeva i hitno obustavljanje svih istražnih radnji i postupaka protiv članova Stožera, branitelja i civila osumnjičenih za skidanje dvojezičnih ploča te policajaca. U Stožeru inzistiraju i na donošenju odluke o uvođenju moratorija na primjenu Zakona o nacionalnim manjinama do provedbe sljedećeg popisa stanovništva u Vukovaru u kojemu bi sudjelovali i članovi braniteljsko-stradalničke populacije – članovi udruga koje su sastavni dio Stožera te članovi određene komisije Europske unije.

HRT.hr

facebook komentari