Connect with us

U životu je važno imati cilj!

Published

on

Postavljanje ciljeva pomaže čovjeku da definira ono što je važno. Čovjek raste razmjerno svojim zadaćama. Tko uvijek sanja samo male sne, može stići samo do malih stvari. Tko naveliko sanja, može krenuti velikim koracima.

Cilj

Foto: Shutterstock.com

Na ovome vas mjestu želim ohrabriti da zapišete ciljeve i da se njima ozbiljno pozabavite u mislima. Svake godine jedanput (npr. na rođendan) provjerite i preradite svoje ciljeve.

Ali što je to cilj? Ako kažete: “Sljedeće godine želim znatno poboljšati svoje poznavanje Biblije”, to još nije cilj, nego tek dobra nakana.

Što bi, primjerice, bio cilj? Ako kažem: “Od danas ću svaki dan pročitati jedno poglavlje Evanđelja po Luki da bih za manje od jednog mjeseca pročitao sva 24 poglavlja”, onda je to cilj. Realno je (za to ne bi bilo moguće?) i mjerljivo je (ako za mjesec dana niste pročitali Evanđelje po Luki, cilj je promašen).

Ciljeve treba formulirati što je moguće preciznije. Nesuvisle formulacije nisu dopuštene. Postavite cilj kao da ste ga već ostvarili. Recimo da ste vlasnik turističke agencije. Kako biste pomogli sljedećem korisniku usluge?

Korisnik: Molim vas kartu!

Vi: Naravno, ali kamo biste željeli putovati?

Korisnik: Pa… nekamo, na neko lijepo mjesto.

Vi: Ne razumijem baš najbolje.

Korisnik: Nije važno, bilo kamo, samo da ne gubim vrijeme.

Vi: Na primjer, kamo?

Korisnik: Pa nekamo gdje mogu biti sretan, gdje ću dobro zaraditi i možda nabaviti novi auto. Ne bi bilo loše ako bih mogao dobiti posao upravitelja s dobrom plaćom, koji bi mi bez mnogo muke donosio dovoljno za život obitelji. Razumijete, želim ići nekamo gdje će i meni i mojoj obitelji biti dobro. Zato mi, molim vas, dajte tu kartu. Plaćam gotovinom.

Sve dok korisnik ne objasni kamo želi ići, ne može mu se prodati karta.

Što je s našim životom?

“Baš bi bilo lijepo da nešto postanem, po mogućnosti i dobro zaradim!” To nema veze s ciljevima. Poslovica kaže: “Ako ne znam kojoj luci jedrim, ne odgovara mi nijedan vjetar.” Nedovoljno formuliran cilj nedostižan je.

Mnoge želje i snovi ne ispunjavaju se već i zbog toga što ih čovjeki gubi iz vida, što ih zaboravlja nakon godinu-dvije. Zato treba napraviti popis želja i ciljeva prema različitim područjima: poslovnim, obiteljskim, financijskim i sl. Zapišite svoje snove. Uzmite mnogo papira i budite velikodušni u zapisivanju. Najvažniji cilj napišite na vrh. Tko uvijek sanja samo male sne, može stići samo do malih stvari. Tko naveliko sanja, može krenuti velikim koracima.

Čovjek raste razmjerno svojim zadaćama. Neka vam svako opterećenje bude izazov kome ste dorasli. Namjerno si postavite visoke ciljeve.

Teško vam je pisati na papir? Evo nekoliko natuknica:

1. Planirate li i raspoređujete li svjesno svoje vrijeme?

2. Imate li konkretne planove za daljnju izobrazbu?

3. Jeste li zadovoljni sadašnjim krugom prijatelja?

4. Znate li koje su vaše tri najjače strane?

5. Koristite li se negdje svojim talentima?

6. Je li vam teško donositi odluke?

7. Postavljate li si ciljeve za osobni napredak?

8. Kada biste bez ograničenja nešto mogli zaželjeti, koje bi bile vaše tri želje?

9. Je li vaše “tiho vrijeme s Bogom” provedeno u ozračju nevoljkosti i umora?

Definirajte svoje planove

Tko dobro planira, već je upola postigao cilj. To je stara mudrost. Ipak se često čuje kako smo ionako pod pritiskom vremena pa nemamo kada planirati.

Treba znati da se vrijeme potrebno za planiranje tijekom rada ipak potroši kroz kaos, jurnjavu i slične stresne prilike koje su se mogle izbjeći planiranjem. Planirani posao, naprotiv, teže organizirano, mirno i s ciljem.

Nije dovoljno samo izricati ciljeve i osmisliti ih. Valja odrediti i mehanizme koji će poticati njihovo postizanje.

Na primjer, cilj vam je da budete promaknuti. Zato valja razmišljati o mjerama koje vas približuju cilju. Na primjer:

–   promijeniti položaj u tvrtki

–   učiniti se neizostavnim

–   postići posebno stručno znanje

–   nadmašiti konkurente

–   promijeniti tvrtku.

Zatim pretpostavljamo da ste odlučili biti promaknuti na temelju posebnoga stručnog znanja. Taj svoj cilj možete podijeliti na podciljeve:

–   čitati stručnu literaturu

–   pretplatiti se na stručne časopise

–   odlaziti na tečajeve

–   iskoristiti priloge u medijima

–   početi izvanredno studirati.

Na kraju plana slijedi izvršavanje svakog koraka posebno.

Evo još nekih pomoćnih koraka u ostvarivanju cilja:

–   točno odrediti cilj (tko, kada, kako, gdje…)

–   imati cilj doslovce pred očima: zapisati i zakvačiti na zid, na primjer

–   analizirati trenutnu situaciju

–   raščlaniti potrebne mjere u podmjere

–   točno odrediti potrebno vrijeme

–   razmišljati o tome koji putovi vode cilju (ne vode svi putovi u Rim, ali većina vodi!).

Počnite uvijek pozitivno. Obavite najprije ugodni dio posla.

I pri planiranju vrijedi ona kineska: “I najbljeđa tinta bolja je od najboljeg pamćenja.” Zato je najbolje zapisivati svoje misli.

Sljedeći upitnik može vam pomoći u planiranju.

1. Cilj: ……….

2. Do kada želim postići svoj cilj:

godina: … mjesec: … dan: …

3. Koje mi informacije za to trebaju?

4. Na koje ću probleme vjerojatno naići?

5. Kako mogu riješiti te probleme?

6. Koje mjere trebam poduzeti? I kada?

7. Koliko je ovaj cilj važan za mene?

a) jako važan

b) ne tako važan

c) malo važan

Tekst je izvadak iz knjige Jorga Knoblaucha “Biti poduzetnik života”

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Komentar

Bitno mi je oko BiH da postoji čvrsta potpora suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti BiH

Published

on

By

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u petak da neće nuditi rješenja za posrnuli hrvatski koncern Agrokor, čiji su veliki vjerovnici ruske banke, nego pomoći u povezivanju ljudi iz Hrvatske i Rusije kako bi se uklonila “buka u komunikacijskom kanalu”.

Boraveći ovaj tjedan u posjetu Rusiji, Grabar-Kitarović je izjavila kako ne bi željela da Agrokor opterećuje odnose Hrvatske i Rusije te da je spremna posredovati između Sberbanke i hrvatskih institucija koje rješavaju pitanje tog koncerna.

“Ja se ne zavaravam da ja osobno mogu nešto riješiti. Međutim, vidim da postoji buka u komunikacijskom kanalu, da neke stvari nisu jasne ni s ruske ni s hrvatske strane i zato sam se ponudila da spojim ljude koji to rješavaju”, izjavila je predsjednica Grabar-Kitarović u razgovoru za HRT.

“Neću nuditi rješenja jer za to nisam ni ovlaštena niti kompetentna, ali mogu povezivanjem ljudi, prenošenjem poruka ako je to potrebno pomoći u rješavanju ovog pitanja”, dodala je.

Čelnik Sberbanke Herman Gref izjavio je u četvrtak da ponašanje hrvatske vlade u slučaju Agrokora, insolventnog koncerna koji je navodno sedam godina falsificirao svoje financijske izvještaje, narušava prava kreditora i kazao da je o Agrokorovom dugu prema Sberbanci razgovarao i s Grabar-Kitarović.

Gref je istaknuo da Sberbanka s hrvatskom vladom želi postići puno međusobno razumijevanje o Agrokorovu dugu, ali da mjere koje je dosad poduzela hrvatska vlada vrlo ozbiljno ugrožavaju prava kreditora, uključujući Sberbanku.

Grabar-Kitarović je u intervjuu ponovila da Inicijativa triju mora, koju je u Moskvi predstavila ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, nije uperena protiv Rusije.

“Htjela sam to raščistiti, a najbolji način je da nekom date projekte da se iz njih vidi o kakvoj je inicijativi riječ – izgradnji prometne, energetske i digitalne infrastrukture”, rekla je predsjednica govoreći o neformalnoj platformi dvanaest, uglavnom istočnih članica EU-a, koju podupire SAD.

Upitana dijele li njezin stav SAD, baltičke zemlje i Poljska koje su u lošim odnosima s Rusijom, istaknula je da se ne radi o “striktnoj inicijativi” u kojoj članice moraju usuglašavati nekakvu politiku.

“Ako nekim državama ne odgovara suradnja s Rusijom u smislu ulaganja kapitala, na javnim natječajima ne moraju se birati ruski izvođači”, rekla je Grabar-Kitarović.

Ističe da Hrvatska dijeli politiku EU-a i NATO-a, ali ne može zanemariti ulogu Rusije na jugoistoku Europe, posebno u BiH i Srbiji.

“Vrlo mi je važno da postoji čvrsta potpora suverenitetu, teritorijalnoj cjelovitosti i konstitutivnoj ravnopravnosti sva tri naroda u BiH te da Rusija potiče da se Hrvatska i Srbija približe rješavanju otvorenih pitanja”, istaknula je Grabar-Kitarović.

facebook komentari

Continue Reading

Hrvatska

SDP: Nećemo dići ruke za Zakon o braniteljima

Published

on

By

Premda je saborski Odbor za ratne veterane prije mjesec dana jednoglasno podržao prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima, zastupnici iz redova SDP-a za njega neće glasovati.

U najvećoj opozicijskoj stranci proteklih su mjeseci radili na stručnoj analizi zakona te su, kako kažu, uočili cijeli niz nelogičnosti, pa i nepravilnosti vezano uz brojne odredbe budućeg zakona koji bi se idućeg tjedna trebao naći u saborskim klupama na drugom čitanju, uskoro i na izglasavanju. Osnovne zamjerke, sažete u nekoliko ključnih kritičnih točaka, za Večernji list iznosi Franko Vidović, jedan od istaknutijih hrvatskih branitelja iz redova SDP-a.

Koliko je nezaposlenih?

S obzirom na to da su se nakon izvjesnog vremena promijenile potrebe, pa i starosna dob populacije, dobro je da se počelo s izradom zakona, premda mislim da se to moglo regulirati i izmjenama i dopunama postojećeg. No, kada je već pred nama, treba reći da se prijedlogom zakona broj branitelja povećava, dok se istodobno Registar branitelja zatvara. Evo, 25 godina nakon rata mi nalazimo nove branitelje i to će povećati populaciju za 100, možda i 150 tisuća ljudi. Sada ih je 505 tisuća, a na ovaj način taj će broj otići u nebesa, što će se negativno odraziti i na državni proračun RH – upozorava Franko Vidović.

Nadalje, podsjeća na riječi ministra Medveda kojima je najavio naknade za oko 82 tisuće nezaposlenih hrvatskih branitelja.

– Ako svi ti branitelji prime naknadu za nezaposlene kao što je predviđeno, u tu ćemo svrhu potrošiti milijardu i pol do dvije milijarde kuna više nego što to ministar prezentira u javnosti. Međutim, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, imamo “samo” 19 tisuća nezaposlenih hrvatskih branitelja! Doista ne znam odakle ministru tolika brojka, očito veliča lik i djelo te želi napuhati sposobnosti Plenkovićeve Vlade – kaže Franko Vidović.

Potom je istaknuo da pozdravlja mogućnost da branitelji mogu raditi nakon što odu u mirovinu jer u stvarnosti dobar dio njih i radi “na razne načine pa je u redu da se to na koncu i legalizira”.

U rangu nacionalne izdaje

No, ne pozdravljam uvjete pod kojima ovaj prijedlog zakona to nudi: bez odbijanja i jedne kune od mirovine, branitelj će primati i mirovinu i plaću. Nijedan drugi građanin nema takvu mogućnost i zato bi bilo pošteno da se skine određeni postotak od mirovine, deset posto, što bi bilo primjerenije u odnosu na druge građane, osobito umirovljenike iz sektora rada – kaže.

Ostvare li se ovakve prognoze, iz SDP-a upozoravaju na uzročno-posljedični pad mirovinskog sustava, što bi ugrozilo milijun građana a to je onda, poručuju, u rangu nacionalne izdaje.

Renata Rašović/večernji.hr

facebook komentari

Continue Reading