Pratite nas

U znak zahvalnosti Vučiću, škola u Šamcu će se zvati ”Srbija”

Objavljeno

na

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će, kao znak zahvalnosti stanovnika Šamca, škola u Gornjoj Crkvini koja će biti obnovljena donacijom srpske Vlade ubuduće nositi ime “Srbija”.

vucic_dodik_samacDodik je zahvalio državi Srbiji i premijeru Aleksandru Vučiću, koji danas boravi u Šamcu i Doboju, za donaciju od dva milijuna KM za ova dva grada, koja su u Republici Srpskoj najviše stradala u svibanjskim poplavama.

On je podsjetio da je i Srbija pretrpjela ogromnu štetu od poplava, ali da ipak ima osjećaj solidarnosti i odgovornosti prema Republici Srpskoj.

“Naš interes je jaka Srbija, zemlja koja je ekonomski i politički najvažnija u regiji i mi cijenimo njen doprinos Daytonskom mirovnom sporazumu”, poručio je Dodik u obraćanju stanovnicima Šamca na gradskom trgu i u školi u Gornjoj Crkvini.

On je istaknuo da je šteta od poplava u Republici Srpskoj ogromna, ali da vlast nije prestala pomagati u sanaciji štete na individualnim objektima i ustanovama.

U Šamcu danas borave osim Dodika i Vučića, i premijer Srpske Željka Cvijanović i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić. Najviši dužnosnici Srbije i Republike Srpske iz Šamca su krenuli k Doboju. (Srna)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Bosanskom Šamcu da je njegova zemlja izdvojila milion eura pomoći da bi se sanirale štete od majskih poplava u tom gradu i Doboju, ali i da će sagledati mogućnosti pomoći još nekim općinama, javlja Fena.

U obraćanju stanovnicima Bosanskog Šamca, koji je u majskim poplavama pretpio teške posljedice, Vučić je rekao da će novac iz Srbije biti uplaćen već u ponedjeljak, ali i da će vidjeti kako može da se pomogne Bijeljini i drugim općinama u RS-u koje su imale štete u poplavama.

Vučić je izrazio nadu da će s ekonomskim jačanjem Srbija biti u mogućnosti da pomogne još više.

“Možemo da ostvarimo da se vlast u Srbiji ponaša odgovorno, a što jača Srbija siguran sam da će biti bolje i u BiH i RS-u i svima u regionu”, kazao je Vučić podsjetivši da Srbija želi mir i dobre odnose sa svim komšijama i da poštuje teritorijalni integritet BiH.

Ističući da je sa zabrinutošću pratio i situaciju tokom majskih poplava u Republici Srpskoj, srbijanski premijer je dodao da je “pola njegove porodice u RS-u, a pola u Srbiji”.

Zahvalnost Srbiji na pomoći RS-u je izrazio entitetski predsjednik Milorad Dodik.

U Šamcu su s Vučićem boravili i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, te drugi članovi srbijanske vlade, te predsjednik i premijerka Republike Srpske, Milorad Dodik i Željka Cvijanović.

Nakon razgovora s općinskim rukovodstvom, te obraćanja Vučića i Dodika građanima u centru te lokalne zajednice, obišli su i Osnovnu školu u Gornjoj Crkvini.

Delegacije Srbije i Republike Srpske zatim su posjetile i Doboj, teško pogođen majskim poplavama.

U tom gradu predviđen je također razgovor s lokalnim predstavnicima vlasti, te obilazak Osnovne škole „Vuk Karadžić“, a zatim i obraćanje Dobojlijama u centru grada.

Radiosarajevo.ba

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Njemačka socijaldemokratska stranka (SPD) nakon dugo vremena odlazi u oporbu

Objavljeno

na

Objavio

REUTERS

Njemačka socijaldemokratska stranka (SPD) je nakon najgoreg izbornog rezultata u poslijeratnoj povijesti u nedjelju isključila mogućnost nastavka tzv. velike koalicije s demokršćanima i najavila odlazak u oporbu, dok izbornu pobjednicu Angelu Merkel očekuje mukotrpno sastavljanje vladajuće koalicije.

“Danas navečer završava naša koalicija s Unijom CDU/CSU. Ja ću kao predsjednik SPD-a voditi oporbu u Bundestagu”, najavio je predsjednik SPD-a Martin Schulz obraćajući se okupljenima u stranačkom stožeru u Berlinu nakon objavljivanja prvih rezultata po kojima su socijaldemokrati pretrpjeli težak poraz i s 20,2 posto ostvarili najgori poslijeratni rezultat.

“Potpuno je jasno da je ovaj rezultat jasan signal birača da smo mi sada oporbena stranka”, rekao je Schulz i time potvrdio prijašnje izjave nekih čelnika stranke o odlasku SPD-a u oporbu.

“SPD neće voditi nikakve koalicijske pregovore. To je u potpunosti isključeno”, rekao je predsjednik zastupničkog kluba socijaldemokrata u Bundestagu Thomas Oppermann.

On je objasnio da će kao najjača stranka oporbe predstavljati “utvrdu demokracije” u svjetlu činjenice da je s 13,5 posto u parlament ušla desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD).

“Ulazak AfD-a je povijesni rez preko kojeg niti jedan demokrat ne može samo tako prijeći”, rekao je Schulz.

Uniji CDU/CSU s kancelarkom Angelom Merkel predstoje pregovori o sastavljanju koalicije. Nakon odluke SPD-a o odlasku u oporbu politički je još jedino moguća koalicija sa strankom Zeleni i liberalima iz FDP-a.

Ovakva konstelacija je od lipnja ove godine na vlasti u saveznoj pokrajini Schleswig Holstein.

Očekuje se da bi sastavljanje tzv. Jamajka koalicije (nazvane tako zbog boja stranaka, crne, žute i zelene) bilo mukotrpno zbog velikih razlika u političkim programima pojedinih stranaka. To posebice vrijedi za razlike između Kršćansko-socijalne unije (CSU) koja slovi za konzervativniji dio Unije i stranke Zeleni koja ne mnogim područjima zastupa suprotne interese od bavarskog CSU-a.

Prema rezultatima izlaznih anketa javnog servisa ARD-a, Unija CDU/CSU osvojila je 32,5 posto glasova, a slijedi Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) s osvojenih 20 posto. Riječ je o najgorem izbornom rezultatu njemačkih socijaldemokrata od 1949. godine.

Desna Alternativa za Njemačku (AfD) je prema izlaznim anketama osvojila 13,5 posto glasova, Liberalno-demokratska stranka (FDP) 10,5, stranka Zeleni 9,5 te stranka Ljevica 9 posto glasova.

AfD, koja se najviše profilirala kroz kritiku izbjegličke politike vlade Angele Merkel, tako je postala treća politička snaga u Njemačkoj.

Prvi nepotpuni službeni rezultati trebali bi biti poznati tijekom večeri.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Velimir Bujanec: Čestitamo AfD-u na povijesnom uspjehu!

Objavljeno

na

Objavio

NJEMAČKA NIJEMCIMA!

Čestitamo AfD-u na povijesnom uspjehu!

6 milijuna birača na izborima za Savezni parlament dalo je glas Alternativi za Njemačku, a među njima i mnogo Hrvata koji žive u toj velikoj i prijateljskoj zemlji.

Njemačka je napokon krenula pravim putem – 14 posto za AfD je samo početak, ali i dobar putokaz za Hrvatsku.

VIDEO (AfD TV): TVOJA ZEMLJA. TVOJA DOMOVINA. VRATI JE NATRAG!

facebook komentari

Nastavi čitati