Udbaš Perković u (ne)milosti Ustava

0

Sad je valjda i vrapcima na grani jasno kako su na brzinu i preko koljena rađene ustavne promjene, koje su trebale biti usvojene u petak 20. prosinca, na izvanrednoj sjednici Sabora koja je umjesto tri dana trajala samo jedan, poduzete prije svega kako bi se udbaš Josip Perković Ustavom osigurao od europskog uhidbenog naloga. Istog onog zbog kojeg se naša zemlja tek što je ušla u Europsku uniju našla na samom rubu sankcija europske Komisije, jer su se famoznim “lex Perković” Zoran Milanović i partijska družina u maniri demokratskog centralizma odlučili zamjeriti ne samo Njemačkoj, nego i cijelom establishmentu u Bruxellesu.

Da se naš premijer zauzeo za nekoga tko to zaslužuje, nacija bi vjerojatno imala razumijevanja za lidera SDP-a. No, on je iz petnih žila zapeo da bi zaštitio organizatora ubojstva nad političkim emigrantom Stjepanom Đurekovićem. Jedino što se od Josipa Perkovića tražilo bilo je da se pojavi na Zemaljskom sudu u Münchenu, budući da je na njegovu području izvršena udbaška egzekucija zbog kojeg je na istom sudu već osuđen Krunoslav Prates, a Perković je trebao razjasniti svoju ulogu u krvavom rukopisu po kojemu je zloglasna komunistička tajna služba samo na teritoriju Savezne Republike Njemačke u vrijeme Titove Jugoslavije ubila 67 Hrvata.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović slatko se nasmijao komentirajući iznenadno odustajanje HDSSB-a od dogovorenih ustavnih promjena, još je nadodao da misli kako im se smije cijela država. Stvar je, međutim, malo drugačija. Mislim da je Josipovićev osmijeh ipak više kiseo. Ponajprije zbog činjenice što se hrvatski predsjednik uključio u javnu raspravu o promjenama Ustava kad je ta dvotjedna epizoda već bila završena. Znan i po etiketi smrznuta lignja, Ivo je mrtav hladan pokušao u temeljni državni akt – nakon referenduma koji su on, Milanović, Leko i Pusićka zajedno 1. prosinca glatko izgubili od naroda – podvaliti nekakvu odredbu o ustavnoj valorizaciji istospolnih zajednica.

 Na sreću, njegove prijedloge vladajuća Kukuriku većina glatko je odbila na saborskom Odboru koji glavom i bradom vodi već etablirani pravni nestručnjak Peđa Grbin. To je onaj Veli Joža iz Pule koji se proslavio pokušajima da stopira referendum o braku, pa se ovom prilikom smilovao GONG-u i sličnim provladinim nevladinim udrugama koje su se rasplakale nad činjenicom da javna rasprava o promjenama Ustava traje samo sedam dana, tako da je široke ruke nadodao još sedam, sve kako bi se Ustav s potrebnom 101 ljevicom u zraku promijenio do 1. siječnja 2014. kad stupa na snagu Europski uhidbeni nalog, a udbaš Perković bi, kako sada stvari stoje, morao put pod noge u Njemačku.

 Neće ga, po svemu sudeći, spasiti ni Josipović ni Milanović jer je riječ o teškom zločinu za koji nema zastare u zemlji tražiteljici. A zemlja Hrvatska vjerojatno će morati pričekati drugo čitanje za promjene Ustava koje se nisu ni morale odvijati preko noći. Jadna je država kada se njezina vlast tako odnosi prema svome temeljnom dokumentu.

 Ivan Ugrin / Slobodna Dalmacija

facebook komentari