Udruženi zločinački pothvat za prikrivanje zločina počinjenih nad Hrvatima u Domovinskom ratu

34

Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, Theodor Meron, posjetio je i odao počast nevinim hrvatskim žrtvama u Uzdolu (općina Prozor) koje su stradale 14. rujna 1993. godine od pripadnika Armije BiH. Za ovaj ratni zločin do današnjeg dana nitko nije odgovarao i nakon dvadeset jedne godine postavlja se pitanje kako je to moguće.

7mbTheodor Meron je obišao i logor Armije BiH u Čelebićima gdje se uvjerio kako je Armija BiH uistinu činila ratne zločine, vršila masovna ubojstva, masovna zatvaranja nemuslimanskog stanovništva, za što postoje brojni dokazi i dokumenti.

Svjedočanstva su potresna, traume doživotne, pravda nedostižna.

Prema službenim podacima, 14.450 Hrvata je prošlo kroz logore Armije BiH. Preko 10.000 logoraša su bili civili, dok je Armija BiH u logorima imala oko 4.000 pripadnika HVO-a.

Najgori od svih bio je logor za Hrvate u Muzeju u Jablanici, a među ostalim od 331 logora, koliko ih je ukupno imala Armija BiH tijekom Domovinskog rata, poznatiji su:

 • Muzej u Jablanici – Logor Armije BiH kroz koji je prošlo 800 Hrvata
 • Silos u Tarčinu – Logor Armije BiH koji je postojao preko četiri godine
 • Športska dvorana Konjic – Logor Armije BiH u kojem su Hrvati redovno zlostavljani
 • 4. osnovna škola Mostar – Logor Armije BiH iz kojeg se strahote još prepričavaju
 • Stadion Iskra Bugojno – Logor Armije BiH gdje su Hrvati ubijani
 • Muzička škola Zenica – Još jedno stratište gdje su Hrvati ubijani
 • KP dom Zenica – Logor Armije BiH gdje su mnogi bili zlostavljani pa i ubijani
 • Stara tvrđava Travnik – Armija BiH je ovu lokaciju pretvorila u logor za Hrvate srednje Bosne
 • Mehurići Travnik – Lokacija na kojoj je bila smještena baza mudžahedina i logor za Hrvate
 • Motel na Rostovu – Kao i u Travniku, mjesto koje je bilo baza mudžahedina i logor za Hrvate
 • Gimnazija Bugojno – Oni koji su upravljali ovim logorom danas rade u školi kao profesori

7mb1Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata je institucija koja je najodgovornija za prikrivanje ratnih zločina koje je počinila Armija BiH, budući da je od svog utemeljenja, koristeći dominaciju u Vladi Federacije BiH, potpomognuta pristrasnim i nezakonitim uplitanjima Međunarodne zajednice, uvodila promjene okolnosti stradavanja (koje je započeo ministar Zahid Crnkić), te masovnim izvođenjem iz prava obitelji poginulih, hrvatskih vojnih i civilnih logoraša što je predvodio ministar Zukan Helez i Vlada Federacije BiH na čelu s Nerminom Nikšićem, pa sve do izdavanja naredbe kojom se tvrdi kako Armija BiH nije imala logore (nego su to bili vojni zatvori ili pak sabirni centri), osmislila zločinački pothvat prikrivanja ratnih zločina nad hrvatskim i srpskim stanovništvom koje je počinila Armija BiH tijekom Domovinskog rata.

Prikrivanje ratnih zločina je teško kazneno djelo i ono se ne može provoditi ukoliko u njega nisu uključene političke strukture, kakve su federalni Parlament, federalna Vlada, Federalno ministarstvo za pitanja branitelja, Federalni institut za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja te Federalni zavod za MIO/PIO, obavještajne službe, te u konačnici Tužiteljstvo BiH sa svojim Posebnim odjelom za ratne zločine.

7mb2Hrvatski narod u Bosni i Hercegovini nema nacionalno tužiteljstvo, ni javnu instituciju koja je u mogućnosti detaljno istraživati zločine počinjene nad hrvatskim narodom u BiH, i sve ove godine hrvatski narod u BiH je izložen podmetanju i stigmatizaciji upravo zahvaljujući prikrivanju zločina nad hrvatskim narodom koje je počinila Armija BiH, uz konstantnu zlouporabu javnih servisa koji su u funkciji bošnjačke politike (što je jedan od razloga zbog čega Bošnjaci povlače vitalni nacionalni interes kada Hrvati s pravom traže slobodu medija i pravo hrvatskog naroda na svoj jezik), te medijsko i političko preuveličavanje ratnih zločina koje je počinilo Hrvatsko vijeće obrane, što je dovelo do toga da se hrvatskom narodu u BiH osmisli udruženi zločinački pothvat, pokuša prikačiti pridjev „zločinački“, čime bi se hrvatski narod odveo u ambis političkog nestanka u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda, Theodor Meron nam je poznat iz žalbenog postupka Anti Gotovini i Mladenu Markaču, kada je žalbeno vijeće Haškog suda izreklo oslobađajuću presudu za generale Gotovinu i Markača. Sudac je naredio da se generali odmah oslobode. Pale su teze o zločinačkom pothvatu, o prekomjernom granatiranju i zapovjednoj odgovornosti. “Ante Gotovina i Mladen Markač izložili su Obrovac, Gračac, Knin i Benkovac granatiranju koje nije bilo protuzakonito te nisu sudjelovali u zločinačkom pothvatu s ciljem uklanjanja srpskog civilnog stanovništva iz Krajine silom ili prijetnjom sileTakođer nije bilo dovoljno dokaza da je u granatiranje tih gradova bilo prekomjerno”, rekao je tada na ročištu predsjednik Haaškog suda, Theodor Meron.

7mb3Sama činjenica da se Zukan Helez i Nermin Nikšić, koji su provodili osmišljenu politiku prikrivanja logora, promjena okolnosti stradavanja, umanjenja stupnja invalidnosti na Institutu za medicinsko vještačenje i masovno izvođenje iz prava hrvatskih branitelja koje je bilo neustavno i nezakonito, uz konstantno kršenje ljudskih prava branitelja i članova njihovih obitelji, danas kandidiraju za predsjednika SDP-a BiH dovoljan je razlog da hrvatski narod u BiH uputi prosvjedno pismo Vijeću Europe (u kojoj je Socijaldemokratska asocijacija druga po snazi u Vijeću Europe) i zatraži isključenje SDP-a BiH iz Socijaldemokratske asocijacije Europe, ukoliko Zukan Helez ili Nermin Nikšić postane predsjednik SDP-a BiH.

Mi, hrvatski branitelji u BiH, želimo vjerovati kako posjet Theodora Merona i njegov obilazak stratišta koje je počinila Armija BiH, za koje pred kaznenim sudom dosad još nitko od visokih političkih i vojnih dužnosnika nije odgovarao, otvara novo poglavlje istine o Domovinskom ratu, nakon kojeg će se, kako se nadamo, svi oni koji su prikrivali zločine nad hrvatskim stradalnicima, naći na stubu srama i optuženičkim klupama.

Također, željno očekujemo objavu popisa stanovništva (čije se objavljivanje namjerno odugovlači), kada će se točno utvrditi razmjer progona i etničkog čišćenja po općinama i gradovima u BiH te razmjeri stradanja svakog naroda ponaosob.

Budući da su posljednji opći izbori završeni, želimo vjerovati i kako će izabrani hrvatski dužnosnici i zastupnici žešće i snažnije tražiti pravdu za hrvatske žrtve u Domovinskom ratu, te svaku zloupotrebu i pakiranje potkrijepiti odgovarajućom tužbom protiv osoba i institucija koje su sudjelovale u prikrivanju zločina počinjenih nad hrvatskim narodom u Bosni i Hercegovini.

KOORDINACIJA UDRUGA PROIZIŠLIH

IZ DOMOVINSKOG RATA HZ-HB

Kamenjar.com

facebook komentari

 • peppermintt

  “Hrvatski narod u Bosni i Hercegovini nema nacionalno tužiteljstvo, ni
  javnu instituciju koja je u mogućnosti detaljno istraživati zločine
  počinjene nad hrvatskim narodom u BiH, i sve ove godine hrvatski narod u
  BiH je izložen podmetanju i stigmatizaciji upravo zahvaljujući
  prikrivanju zločina nad hrvatskim narodom koje je počinila Armija BiH,
  uz konstantnu zlouporabu javnih servisa koji su u funkciji bošnjačke
  politike”

  • Alan B’Stard

   Zalosno je to da nemamo bilo kakvu instituciju koja bi se bavila ovim pitanjima. Daljnja moguca sotonizacija Hrvata ce ovisiti o presudi haaskoj sestorci

   • peppermintt

    Može i ne mora, a to će ovisiti isključivo o hrvatskim političkim predstavnicima hoće li na kvalitetan način znati artikulirati i braniti prava svog naroda.

   • Haaški sud se pokazao pristran i politički, ali ipak presude imaju određenu težinu! Slažem se da će nas vječno kljukat po glavi zbog pojedinih zločinas naše strane, unatoč tome što je hrvatski narod najveća žrtva! Naše žrtve i patnju nitko ne broji!

    • srka

     Nije bas tako…u njemackoj te djelimicno i u Turskoj po mojim promatranjima hrvatske zrtve u ratu se i te kako broje….u Turskoj zahvaljujuci gospon Demirel-u…bila je tu i jedna reportaza na net-u…ali je ne mogu vise naci…bio je tu i HRT.

     by Srka®

 • srka

  Zalosna je spoznaja gospodo draga da i dan danas (nakon vise od dvije decenije) zlikovci hodaju slobodno…bilo da se radi o ovim ili onim…iz sva tri naroda BiH!
  Bosnjaci, te ARBiH, nisu imali u planu odcjepljenje ili pak bilo kakvo prekrajanje granica BiH, toga je svjesna svjetska polit elita…to je jedan od razloga sto se na zlocine pocinjene od strane ARBiH promatra iz drugoga kutka…i naravno sto je znatno manje bilo zlocina prema civilnom pucanstvu od strane ARBiH od npr. teroristicke udruge tzv.vojske RS.
  Znaci, svjetski mocnici nece zrtvu izjednaciti sa zlocincem…primjera radi…to bi bilo isto kada bi se tvrdilo da je na teritorij RHrvatske bilo podjednako i sa hrvatske i sa srpske strane zlocina…Hrvati su u ovom slucaju branitelji…te se tu i tamo progleda na po koji zlocin, a pocinjen nazalost najcesce iz odmazde….jer covjek lako izgubi glavu u ratu, s`druge strane srpski agresor nemilosrdno i sistematski…organizirano je razarao hrvatske gradove i ubijao civile!
  Smatram da shvatate o cemu govorim…

  by Srka®

  • peppermintt

   a srka si vidio ti to čuj dobre bošnje činile zlo, a ja tebi to govorim stalno srka
   nema tu srka jednog ili drugog kuta, triba jasno govoriti o surovim zločinima koje su počinile postrojbe armije, pa pogledaj im samo na nadgrobnim spomenicima na svakom piše kako su poginuli na Allahovom putu, a što bi to značilo srka??

   • srka

    To ne bi trebalo nisto da znaci, kod vas u BiH to je standard…pozivaju se ljudi na Uzvisenog a svatka druga im za zivota…ne volim to ni citirati…ne daj Boze…psuju!?!
    by Srka®

    • peppermintt

     srki znamo mi svi što su šehidi, a u nas su ustalili taj naziv ne poginuli borci nego šehidi i sve to unosi nemir i ne doprinosi suživotu. Ja ne negiram da su muslimani doista najviše stradali ali vidiš srka triba progovoriti i o njihovim zločinima napose naspram Hrvata koje oni i dalje uporno institucionalno negiraju, usporavaju procese i zataškavaju, i dalje inzistirajući na smiješnoj i žalosnoj konstrukciji UZP hrvatske šestorke u Hagu.

  • Zdenka

   Šta si ti ? Tumač? Advokat? Ako je već riječ o logorima, o zločinima koje je počinila ARMIJa BIH, onda je tvoje da eventualno najprije izraziš zgražanje, pa sućut. Drugo, KAKVO TI JE TO TUMAČENJE o ‘manje zločina prema civilima’!?

   • Zdenka

    331 logor!!! 14.450 Hrvata prošlo kroz logore! 10.000 civila! Jesul ih možda milovali unutra!?

    • Zdenka

     Još nitko od visokih vojnih i političkih dužnosnika nije odgovarao!! Sad se sjetim one pjesme-zaustavite Zemlju, silazim- Šta kazat..Jad i čemer.

     • Zdenka

      Znači ova dva ‘ljepotana’ se sad kandidiraju za predsjednika SDP-a! Ako, ako, pedigree imaju!

   • srka

    Zdenka,
    Ja vam samo govirim kako na to gleda svijet…a moje osobno mišljenje i stav…smatram da se ne trebam ponavljati…
    by Srka®

    • Zdenka

     Vidim ja kako na to gleda svijet. Da je taj ‘svijet’ bio častan, onda do tih zločina ne bi ni došlo.! Fuj tome svijetu!

     • srka

      tu se slazemo Zdenka…nekoc su to bili mirni promatraci…ali danas drugacije gledaju na zlodjela i svoju sramotu.

      by Srka®

    • Zdenka

     Odvratno je iti i pričat o ovome. Nisi ti ništa kriv. uostalom, ko nas šta i pita. Gledao je taj ‘vrli svijet’ i Srebrenicu, pa nikom ništa! Ajde laka ti noć!

     • srka

      Laku noc!…i ja moram dalje….a neretni rat i stradanja…Da se nikada vise ne ponove…Inshallah!
      by Srka®

 • Bollero

  Cijenjeno pučanstvo Kamenjara – dakle živi ste i zdravo. Dozvolite da moja malenkost sa gnušanjem izrazi svoj odnos na dosadašnji rad institucija koje su se bavile procesuiranjem, točnije neprocesuiranjem ratnih zločina nad Hrvatima u BiH. Ovo, kako međunarodnih, tako i BiH institucija. Nitko ne može računati na mir- dok se pravda za učinjena zvjerstva ne ostvari. Obitelji Leutar, Šantić i drugi- imaju pravo na svoju istinu i sud pravde.
  Sve do tada, Bosno i Hercegovino: ne računajte na nas !

  • srka

   🙂
   by Srka®

   • Bollero

    Nije smiješno srka- učinjeno je vrlo malo u pogledu odgovornosti.

    • srka

     Ma ne, kakav smijeh Bollero?
     To je osmijeh i pozdrav sto si na Kamenjaru….kao dobrodoslica a ne nedaj Boze vezano za vijest gore.
     …sada idem…pozz
     by Srka®

     • Bollero

      Onda pozz i tebi. valjda nije zabranjeno Bolleru ovdje ?

     • srka

      Sto se mene tice…dobrodosao si…a nadam se i ostali su istoga stava.
      Dobar si komentator…i ostar…i dobar “Djematlija”
      🙂
      by Srka®

     • Bollero

      Brezbeli, maksuz došo of đemat ! 🙂

     • Agromentum

      Kad meni nije zabranjeno, onda nije ni tebi. Poz. :))

     • Bollero

      Vozdra Agro 🙂

     • Pozdrav Bollero prijatelju, jesi li živ? Ne brini, ne smije nitko da te dira 🙂

     • Bollero

      Živ živahan pajdo, more samo vacca da me pokuša dirnuti- za posljedice ne odgovaram ni njemu ! 🙂

     • Drago mi je da te vidim! Ne može tebi nauditi ni deset vacconija :))

     • Bollero

      Hvala kralju- blagodarim !

     • Vidim spreman si kao i uvijek! Vjerujem da sve držiš pod kontrolom 😉

     • 1diablo

      Pozdrav Bolle.. 😀

  • Dijelim mišljenje!