Pratite nas

UHIĆENJA: U BauWeltu sakrili robu pa prijavili da je poplavljena kako bi utajili 1,5 milijuna poreza

Objavljeno

na

MOSTAR – Više osoba, među kojima i jedan zaposleni Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, uhićeno je zbog sumnje da su iskoristile situaciju izazvanu prirodnim nepogodama u BiH da bi lažno prikazale da je roba poduzeća OBI i BauWelt uništena u poplavama i utajile porez u iznosu od oko 1,5 milijuna maraka, potvrđeno je iz Tužiteljstva BiH.

Pripadnici SIPA-e su po nalogu Tužiteljstva BiH u sklopu akcije “Sailor” na području Mostara i Banje Luke uhitili četiri osobe, a tijekom jučerašnjeg dana dvije osobe su privedene na razgovor.

U Mostaru je uhićen zaposlenik BauWelta Domagoj Marić, a u Banjoj Luci Miloš Milutinović, također zaposlenik istog poduzeća, te Dragan Talić, direktor Sector Securityja, i Željko Đekić. Priveden je i inspektor Uprave za neizravno oporezivanje BiH Ivan Petonjić koji je na poziv odgovornih u BauWeltu došao procijeniti štetu i popisati robu koja je nakon poplava ostala u skladištima, te još jedna osoba inicijala B. M.
Ove osobe su po navodima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužiteljstva BiH krivotvorile i sačinjavale lažnu dokumentaciju kako bi prikazali veću štetu nego što jest radi izbjegavanja plaćanja PDV obveza, a sve s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi.

Uhićenja i privođenja

bw-hapsenjeIz SIPA-e navode kako su spomenute osobe lišene slobode zbog postojanja osnovane sumnje da su počinile kazneno djelo organiziranog kriminala u vezi s kaznenim djelima porezne utaja ili prijevare, carinske prijevare, protuzakonitog posredovanja i zloporabe položaja ili ovlasti.
Tužiteljstvo BiH je provodeći istragu u predmetu organiziranog kriminala “došlo do saznanja da su vlasnici tvrtke BauWelt, u okviru koje su poslovali prodajni objekti OBI u Mostaru i Banjoj Luci, izmjestili veliku količinu robe namijenjene prodaji, te sačinili lažnu dokumentaciju da je roba uništena u skladištima uslijed katastrofalnih poplava, koje su prije dva mjeseca zahvatile BiH”.
“Roba u vrijednosti višoj od 4 milijuna maraka tajno je izmještena na druge lokacije, kako bi se prodala i unovčila, a uz pomoć djelatnika UNO-a sačinjena je lažna dokumentacija da je roba oštećena i uništena u poplavama, kako bi se izbjeglo plaćanje PDV-a i dadžbina na navedenu robu u iznosu od oko 1,5 milijuna maraka, za koje su oštećeni proračun i građani naše zemlje”, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.
Iz Tužiteljstva su naveli kako je istragom utvrđeno da su osumnjičene osobe namjeravale zatvoriti poslovne objekte OBI, te da su kao organizirana kriminalna skupina pokušali iskoristiti prirodne katastrofe radi počinjenja kaznenih djela i oštećenja proračuna BiH.

Nalog za kontrolu

Iz Uprave za neizravno oporezivanje kazali su nam kako su izdali nalog za kontrolu poslovanja kompanije AX – Tropik iz Banje Luke, zbog sumnje da je obveznik lažno prijavio da su mu u poplavama uništene sve zalihe robe, na osnovi čega je tražio otpis poreza na dodanu vrijednost. Ova tvrtka je inače zastupnik BauWelta za cijelu BiH.
Iz UNO-a kažu kako prema situaciji na terenu sve zalihe nisu uništene, već je dio robe izmješten na drugo mjesto. U Upravi podsjećaju da su od travnja uveli dodatak uz PDV prijavu, D-PDV, koju svaki mjesec podnose porezni obveznici, u kojem su, između ostalog, morali popuniti i polje o stanju zaliha, sirovina i gotovih proizvoda na osnovi čega je Uprava imala kompletno prijavljeno stanje zaliha svih poreznih obveznika prije nego što su BiH zadesile poplave.
– To znači da je vrlo lako otkriti pokušaj nekog poreznog obveznika da prikaže da su mu u poplavama uništene zalihe ili sirovine puno veće od onih koje je imao na stanju, prema vlastitim podacima koje je dostavio UNO-u u svom dodatku uz PDV prijavu za travanj, a koja se dostavljala do 10. svibnja, navode iz UNO-a.
Jučer smo kontaktirali i tvrtku BauWelt, no u istoj su nam kazali kako trenutačno nemaju spreman odgovor na nastalu situaciju, te kako odgovorna osoba nije dostupna za izjave.
Zanimljivo je kako je BauWelt tijekom proteklih mjeseci kroz razne akcije radio na prikupljanju sredstava za područja i građane koji su stradali u poplavama.

Kompanija OBI demantira da ima veze s ovim slučajem

“Ovim putem želimo uputiti demanti na tekst objavljen 30. 6. 14. godine – “SIPA uhitila više osoba koje su iskoristile poplave kako bi utajile porez”.
OBI Market u BiH je franšizni centar koji radi isključivo na području Sarajeva, pravno lice Bau&Garten d.o.o. BauWelt je odvojena pravna osoba koja je od 1. 1. 2014 godine izišla iz franšiznog ugovora i nema licencu OBI-ja niti radi pod tim imenom. Ljubazno Vas molimo da u Vašem tekstu napravite ispravku i isključite naziv OBI jer time štetite ugledu tvrtke koja nema nikakve veze s navedenom tvrtkom niti spomenutim događajem. OBI se nalazi isključivo u Sarajevu i nema svoje poslovnice nigdje drugo u BiH”, stoji u demantiju OBI-ja.

[divide]

Vlasnik kompanije “BauWelt” Miro Leko izjavio je da je ukupna zaliha robe u marketu ” BauWelt” u Banja Luci tri milijuna KM, od čega je 1,8 milijuna KM prijavljena šteta od poplava zajedno sa objektom i da ješokiran medijskom harangom koja se vodi u vezi sa ovom kompanijom.

“Sva roba koja je prijavljena kao oštećena i roba koja više nije za prodaju još je na stanju u našem marketu u Banja Luci”, napomenuo je Leko, te poručio da se u te tvrdnje svako može uvjeriti.

On je zamolio sve službe da pristupe brojanju i zapisniku robe koja je i dalje na stanju, njenom postotku otpisa i da se utvrdi stvarna šteta.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Cerar sazvao novi sastanak državnog vrha nakon Plenkovićeva govora u UN-u

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski političari i mediji u petak se većinom solidariziraju s odlukom premijera Mire Cerara da otkaže sastanak u Zagrebu s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem zbog njegova odbacivanja arbitraže pred međunarodnim auditorijem, a neki navode da je Plenkovićev govor u UN-u u kojemu je arbitražni sporazum nazvao ništetnim bio šok za slovensku stranu.

S Cerarom se solidarizirao se i predsjednik države Borut Pahor koji je u petak, uoči otvaranja predizborne kampanje za svoj drugi mandat pred izbore 22. listopada, kazao da je otkazivanje sastanka izazvala “tvrdoglavost” hrvatske politike koja inzistira na kontaminiranosti arbitražnog postupka.

“Tvrdoglavo inzistiranje na nepoštovanju obveza iz arbitražnog sporazuma je neprihvatljivo, no uvjeren sam da će dijalog na koncu omogućiti  mirnu provedbu arbitraže”, kazao je Pahor koji je kao predsjednik vlade 2009. u ime Slovenije potpisao dogovor o arbitraži, čime je Ljubljana uvjetovala ulazak Hrvatske u EU.

“Mi sada na svojoj strani imamo međunarodno pravo i međunarodnu zajednicu, zato moramo nastojati da tu potporu ne izgubimo”, ustvrdio je Pahor u Bovecu na zapadu države.

Premijer Plenković je rekao u četvrtak u govoru pred Općom skupštinom UN-a da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom jer ju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo “nepoštivanje međunarodnog prava” obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Ljubljansko “Delo” piše da je Plenkovićev govor u UN-u svojom “nediplomatskom” otvorenošću izazvao pravi “šok”, kao i odluka Cerara da posjet zbog toga otkaže.

“Prema našim informacija, Cerar se s Plenkovićem za posjet Zagrebu bio odlučio iako dnevni red sastanka nije bio usklađen niti dogovoren”, navodi “Delo” koji prijašnji dogovor o sastanku tumači kao Cerarovu nepotrebnu koncesiju hrvatskom premijeru.

Cerar je naime otkazivanje susreta protumačio Plenkovićevim “kršenjem” dogovora po kojemu se u Zagrebu trebalo razgovarati o primjeni arbitražnog sporazuma.

U razgovoru za slovenske medije, Cerar je naknadno, nakon otkazivanja sastanka, kazao da je sada preduvjet za nastavak dijaloga da Hrvatska prizna arbitražni sporazum kao važeći međunarodni ugovor, te da se na idućem sastanku, ako i kada do njega dođe, razgovara o suradnji dviju država na njegovoj provedbi.

Da je takav susret u bliskoj budućnosti malo vjerojatan, govore oštre izjave Cerarova suradnika, predsjednika parlamenta Milana Brgleza, koji je kazao da je Plenkovićevo ponašanje u UN-u bilo ismijavanje međunarodnog prava, zloupotreba govora u svjetskoj organizaciji, da Cerar i nije imao druge mogućnosti nego da sastanak otkaže i da  je jasno kako u atmosferi tako nastalog nepovjerenja s Hrvatskom o provedbi nije moguće govoriti, prenose slovenski mediji.

“Sada je loptica u sporu prebačena na hrvatski dio igrališta”, kazao je Brglez, član Stranke modernog centra (SMC) koju vodi premijer Cerar.

Mediji najavljuju da će se u nastaloj situaciji Cerar ponovno odlučiti da odnose s Hrvatskom i arbitražni spor stavi na dnevni red sastanka političkog vrha, neformalnog susreta na kojemu se obično traži politička homogenizacija oko najvažnijih nacionalnih pitanja, te da će istog dana na istu temu biti sazvan i parlamentarni odbor za vanjske poslove.

Predsjednik tog odbora, Jožef Horvat, zastupnik oporbenih kršćanskih demokrata iz Nove Slovenije (NSI), kakzao je u petak da ga je nastup hrvatskog premijera za govornicom UN-a jako zabrinuo.

Plenkovićeve poruke Sloveniji su po njegovim riječima kontradiktorne jer on s jedne strane ističe privrženost Hrvatske vladavini prava, a s druge strane ne priznaje arbitražnu presudu govoreći da je arbitražni postupak kontaminiran i tako se “sam postavlja u ulogu suca”, kazao je Horvat.

Stier: Potez Cerara pokazuje da Slovenija nije spremna za dijalog

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Austrija uskoro zabranjuje pokrivala za glavu

Objavljeno

na

Objavio

Od 1. listopada u Austriji na snagu stupa zakon kojim se zabranjuje nošenje pokrivala za lice u javnosti, a vlasti su odlučili o tome dodatno informirati svoje građane ali i strane državljane.

U poruci objavljenoj na stranicama policije piše kako zakon zabranjuje prekrivanje lica na način da ono više nije prepoznatljivo. Zabrana se odnosi na javna mjesta kao i na javne zgrade.

Onaj tko prekrši zakon bit će kažnjen sa 150 eura, a pokrivalo će se morati ukloniti na zahtjev, a onima koji odbiju otkriti lice prijeti privođenje.

Na svakom letku nalaze se poruke na njemačkom, engleskom, arapskom i turskom jeziku.

facebook komentari

Nastavi čitati