Ukidanje Mesićeva ureda Karamarkova je zasluga iz prošlosti

5

Iako se danas rijetko tko pita što danas radi Tomislav Karamarko i što se s njime događa nakon što je morao otići pod presedanom Povjerenstva koje je imenovao Zoran Milanović uz pomoć  saborske većine tadašnje Kukuriku koalicije za razliku od pojedinaca za koje danas vrijedi termin instituta presumpcije nevinosti iako su protiv njih podignute USKOK-ove optužnice mogli smo jučer vidjeti kako je bivšem predsjedniku RH Stjepanu Mesiću ukinut Ured doživotnog predsjednika RH na osnovu odluke Karamarkove vlade koju je jučer potvrdio Ustavni sud RH, piše Sanjin Baković / Kamenjar.com

Tomislav Karamarko najavljivao je još u prosincu 2014. godine kako će staviti izvan snage Zakon o posebnim pravima predsjednika Republike nakon prestanka obnašanja dužnosti, a koji je usvojen 2004. godine u mandatu Vlade Ive Sanadera.

Kažem Karamarkove vlade, jer Tihomir Orešković sigurno se ne bi bavio institucijom doživotnog predsjednika RH u trenucima dok su mu kadrovska riješenja bila nepoznanica, kao niti Andrej Plenković s obzirom da pripada liberalnom dijelu HDZ-a kojeg je predvodila Jadranka Kosor uz Plenkovićevog današnjeg savjetnika Vladimira Šeksa koji je djelovao u vrijeme Kosoričine vlade kojom je predsjedavala od 2009. – 2011. godine, te dogovorila privilegije sa Stjepanom Mesićem kako bi sa HDZ-ovom natpolovičnom većinom u Hrvatskom saboru usvojila Zakon o posebnim pravima predsjednika Republike nakon prestanka obnašanja dužnosti. Uostalom i sam Stjepan Mesić imao je same riječi hvale na račun Andreja Plenkovića prilikom odlaska Tomislava Karamarka.

U studenom 2015. godine nekoliko dana uoči parlamentarnih izbora bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko još jednom je ponovio da će, ako postane premijer RH ukinuti Ured bivšeg predsjednika radi štednje, te izjavio kako je očekivao sam od bivšeg predsjednika RH da će sam ukinuti svoj ured koji troši do četiri milijuna kuna, što bi bilo dostatno za 500 poticaja mladim obiteljima i novorođenoj djeci.

Tada je Stjepan Mesić izjavio u jednom intervju-u kako Karamarko možda i može ukinuti Ured bivšeg Predsjednika, ali sasvim sigurno ne može ukinuti njega. Ne može ukinuti ni ugled što ga i dalje uživa Mesić u mnogim zemljama, temeljem čega svako malo dobiva pozive da negdje održi predavanje, da nastupi kao govornik, ili da sudjeluje u radu nekog međunarodnog skupa. Bude li potrebno, on će funkcionirati i iz svoje kuhinje i to onda neće biti njegova sramota, nego sramota Tomislava Karamarka i njegove stranke. Na žalost i sramota Hrvatske.

Da je Tomislav Karamarko mislio ozbiljno potvrdila nam je sjednica Vlade RH koja je bila održana u travnju 2016. godine, a na kojoj je donesena odluka o ukidanju trajnog prava na ured, osobnog vozača i službeno osobno vozilo predsjedniku Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti. Tako će bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću zbog, kako je navedeno, trenutačnih gospodarskih uvjeta, na teret državnog proračuna ostati samo pravo na fizičku zaštitu.

Odluka Vlade RH poslije je potvrđena i u Hrvatskom saboru kada je čak 81 zastupnik je bio ‘za’, četiri suzdržana i 44 su bila protiv.

Stjepan Mesić niti tada nije bio zadovoljan odlukom Vlade RH koju je potvrdio Hrvatski sabor pa se obratio Ustavnom sudu budući da je smatrao kako su mu prava nezakonito uskraćena, a danas nakon što Ustavni sud nije prihvatio prijedlog Stjepana Mesića za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom članaka 2. i 3. Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o posebnim pravima predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti, već donio rješenje kako stupanjem na snagu osporenog Zakona, 31. svibnja 2016., predlagatelju, kao bivšem predsjedniku Republike Hrvatske, ukinuto je pravo na ured (i s njim povezana prava) kao posebno pravo vezano uz nastavak njegovog javnog djelovanja na teret državnog proračuna Republike Hrvatske on i dalje vidi odluku Ustavnog suda RH kao pobjedu HDZ-a i propovjednika mržnje i netolerancije, zagovornika revitalizacije fašizma.

Izgleda da mu danas ne preostaje ništa drugo nego pokušati se uključiti u rad Nove ljevice kako bi pokušao promijeniti pravo koje je izgubio kada mu već to nije uspjelo na listi predvođenom sa Zoranom Milanovićem ili nastaviti djelovati iz vlastite kuhinje, a svima vama kojima je jučer bilo zadovoljstvo čitati odluku Ustavnog suda RH prisjetite se Tomislava Karamarka i upitajte se da li bi vam to omogućio današnji HDZ predvođen ljudima koji su privilegije usvojili bivšem predsjedniku RH još za vrijeme Jadranke Kosor. Mišljenja sam da bi mu prije vratili privilegiju kao u ne tako davnoj prošlosti prilikom izlaska iz krize.

S obzirom da se danas Tomislav Karamarko bavi tužbama za klevetu protiv Jože Manolića i Ante Barišića koji su ga optužili da je radio za UDBU što je SOA opovrgnula u samom postupku koji traje i danas, te skidanjem prljavštine sa vlastita imena od strane povjerenstva Dalije Orešković ispred Ustavnog suda RH možemo zaključiti kako je Tomislav Karamarko nastavio pobjeđivati i u sudskim procesima nakon što je devastiranu stranku podignuo iz pepela sa 5 pobjeda u nizu, a što se najbolje moglo vidjeti prilikom odluke Ustavnog suda u pogledu Zakona o posebnim pravima predsjednika Republike nakon prestanka obnašanja dužnosti. Stoga poželimo mu sreću i neka ga čuva dragi Bog s obzirom da je bio prisiljen otići u trenucima kada nam je imao još štošta za reći.

Sanjin Baković / Kamenjar.com

facebook komentari

 • EMINƎM

  Karammesića

 • Paulaner Paulaner

  Prosle godine u ovo predbozicno vrijeme Kramarko je odbio tripartitnu Vladu, predlozenu od onih nesretnih mostovaca, koji su mi uzeli dva mjeseca zivota.
  Karamarko nije zaboravljen. Sigurna sam da nas ima i vise nego se misli, koji bi sutra glasali za Kramarka. Ja ne vjerujem da je njegova karijera zavrsila. Doci ce Tomo i …..

 • mijan

  Je, majke mi !

 • antifa

  Portalu Kamenjar, svim čitateljima, komentatorima, njihovim obiteljima i najdražim želim blagoslovljen Božić i sretnu Novu godinu.

  https://uploads.disquscdn.com/images/617d492e75edd9fb6e22337eaf9b5a7e1890ad86d465c7fa299ea7dfbecca561.jpg

  Za boljitak svih nas, našeg hrvatskog naroda i jedine nam Lijepe naše Hrvatske i Herceg-Bosne

  https://uploads.disquscdn.com/images/405948c6710ee8f1487319a9575bdbc2ea89a8e46ef8b7c2bd3909f93dd65741.jpg

  Radujte se narodi, kad čujete glas,
  da se Isus porodi u blaženi čas.
  Svaki narod čuj, čuj,
  i Betlemu pristupljuj,
  pristupljuj.

  Vidi Božje otajstvo u podrtoj štalici
  I tko trpi uboštvo na toj tvrdoj slamici.
  To otajstvo čuj, čuj,
  i k jaslicam pristupljuj!
  Pristupljuj!

  Raduje se Marija s Josipom gledeći
  Anđeo pjeva “Glorija” po zraku leteći
  I ti, svijete čitavi,
  Spasitelja pozdravi!
  Pozdravi!
  ……………………………………………………………………………..

  Pozdrav svima i Bog Vas čuvao!.

  • Paulaner Paulaner

   Takodjer,kolega .. tebi,tvojoj obitelji i svima dragim ljudima oko tebe sretan i veseo Bozic te obilje Bozijeg blagoslova u nadolazecoj godini.