Pratite nas

Ukidanje županija Hrvate bi pretvorilo u građane drugog reda, kao što je slučaj u RS-u

Objavljeno

na

Oduzimanje nadležnosti županija i novca te unitarizacija FBiH

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić prvi je put bio iskren – cilj njegove stranke, odnosno bošnjačke politike u Sarajevu, je stvaranje države po mjeri najbrojnijeg naroda koja se ogleda u njezinu unutarnjem pojednostavljenju, a sve s ciljem ‘racionalizacije’ države.

sdp lagumdzija niksicTo, po njemu, podrazumijeva ukidanje županija i entiteta te stvaranje regija. Prenio je to državnom tajniku za europske poslove u ministarstvu vanjskih poslova Portugala Bruni Macaesu koji boravi u radnom posjetu BiH u sklopu višednevnog posjeta zapadnom Balkanu. Premijer Nikšić je istaknuo kompliciranu ustavno-pravnu strukturu Federacije i cijele države koja je nastala Daytonskim mirovnim sporazumom, što je, u tom trenutku, kako je rekao, bilo rješenje za zaustavljanje rata, ali da su njime vezane ruke onima koji bi pravili jednostavniju ustavnu strukturu BiH.

 Skupa država

Imamo veoma skup državni aparat za malu zemlju kakva je naša i on je ekonomski neodrživ. Mislim da je u ovom trenutku nerealno očekivati promjene Ustava, ali u budućnosti svakako treba ići k ukidanju županija i nakon toga k državi regija, a ne entiteta. Dakle, moje viđenje je da bi trebalo krenuti od rekonstrukcije Federacije BiH, a onda i cijele države – rekao je Nikšić naglasivši da za to treba politička volja koje u ovom trenutku nema.

Time je Nikšić izravno potvrdio ono što i njegova vlada, odnosno vlade koje su prethodile i radile u pravcu ukidanja nadležnosti županija i institucija te preuzimanje svih ovlasti na razini entiteta. To je u apsolutnoj suprotnosti s onim što je Nikšić javno deklarirao tijekom susreta s međunarodnim dužnosnikom. Usporedo sa SDP-om i Narodna stranka Radom za boljitak provodi anketu među građanima o ukidanju županija. Sve dosadašnje reforme nakon Daytonskog sporazuma koje su poticali međunarodni predstavnici temeljno su bile na štetu Hrvata koji su se zbog svoje malobrojnosti našli u poziciji da i u FBiH budu građani drugoga reda i potpuno nejednakopravni s Bošnjacima.

Politička smrt

To se najviše očituje kroz raspodjelu novca iz federalnog proračuna, razvlašćivanje županijskih institucija te približavanje Federacije BiH kao preslika Republike Srpske. Ukidanje županija za Hrvate bez nove teritorijalne ili zajamčene jasne institucionalne jendnakopravnosti znači političku smrt. Uostalom, i aktualna federalna vlast nametnuta je silom na štetu Hrvata.

Zoran Krešić/VL

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Američki nosač zrakoplova patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka

Objavljeno

na

Objavio

Nosač zrakoplova USS Ronald Reagan

Američki nosač aviona na nuklearni pogon Ronald Reagan u četvrtak je patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka, u demonstraciji pomorske i zračne sile čiji je cilj upozoriti Sjevernu Koreju da ne poduzima bilo kakvu vojnu akciju.

Taj najveći ratni brod američke mornarice u Aziji, težak 100.000 tona, s posadom od 5.000 mornara, plovio je oko 160 kilometara, te je s njegove palube načinjeno skoro 90 letova borbenih aviona F-18 Super Hornet, navodi agencija Reuters.

Posada američkog broda izvodi vježbe s južnokorejskom mornaricom u kojima sudjeluje 40 ratnih brodova od Žutog mora zapadno od tog poluotoka do unutrašnjosti Japanskog mora.

”Mi smo ovom i mnogim drugim vježbama jasno pokazali da smo spremni braniti Republiku Koreju”, rekao je američki kontraadmiral Marc Dalton, komandant udarničke grupe.

Zvaničnici Sjeverne Koreje su to okupljanje ratnih brodova nazvala “probom za rat”.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Bakir Izetbegović: Moj otac Alija je pred smrt ostavio BiH Erdoganu u amanet, da skrbi o njoj

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ponovo je u četvrtak eksploatirao problematičnu tezu po kojoj je njegov pokojni otac Alija prije smrti sadašnjem predsjedniku Turske Recepy Tayyipu Erdoganu povjerio ulogu svojevrsnog skrbnika nad BiH.

Sudjelujući u obilježavanju četrnaeste obljetnice smrti Alije Izetbegovića koji je bio prvim predsjednikom Predsjedništva BiH kao samostalne države, njegov sin je novinarima u Sarajevu kazao kako je veza između njegova oca i sadašnjeg turskog predsjednika bila veoma važna, a o tome svjedoči kako je Erdogan bio jedna od posljednjih osoba s kojom je razgovarao prije smrti.

“On (Alija) je u njemu je prepoznao budućeg jakog lidera i ostavio mu u amanet brigu za BiH. Ja mislim da Erdogan itekako dobro nosi taj amanet”, kazao je Bakir Izetbegović.

Na reakcije u povodu konstatacije o Erdoganu kao osobi kojoj je BiH ostavljena na skrb nije trebao dugo čekati a prvi je to učinio Izetbegovićev ogorčeni politički protivnik Milorad Dodik.

Kazao je kako je ta izjava “skandalozna i opasna” poručivši kako Bakir Izetbegović Erdoganu može dati na čuvanje samo ono što je katastarsko vlasništvo njegove obitelji.

“U BiH žive dva kršćanska naroda u čije ime Alija nikada nije govorio niti je imao mandat govoriti”, kazao je Dodik.

Sam Bakir Izetbegović u stalnim je kontaktima s Erdoganom, a jedan drugoga redovito oslovljavaju s “brate”. Zbog tako bliske suradnje Izetbegović je često izložen kritikama i optužbama da BiH dovodi u poziciju turskog vazala na Balkanu.

Turska se posredstvom svog veleposlanstva u Sarajevu izravno uključila u obilježavanje ovogodišnje obljetnice smrti Alije Izetbegovića i to ponudivši u četvrtak sarajevskoj publici premijeru turskog televizijskog dokumentarca pod naslovom “Alija, posljednji bedem islama”.

U filmu se veliča lik i djelo pokojnog bošnjačkog lidera, no čak je i njegovu sinu koji je nazočio projekciji zasmetao naslov koji je ocijenio “malo pretencioznim i jednodimenzionalnim”.

“Alija je naravno čovjek koji je borac za obranu islama na ovim prostorima, ali je bio i borac za demokraciju, slobodu, uvođenje višestranačkog sustava te obranu multietične supstance u BiH”, kazao je Bakir Izetbegović komentirajući film.

Začudio se ipak što se nitko u BiH nije sjetio snimiti film o njegovu ocu pa su to morali učiniti Turci koji su otišli i korak dalje jer njihova državna televizija TRT producira igrani serijal o Aliji Izetbegloviću koji se još snima.

Višnja Starešina: Pomozimo Bakiru vidjeti mudžahedine

facebook komentari

Nastavi čitati