Pratite nas

Hrvatska

Ukinuta regionalna izdanja Večernjeg lista, novinarima otkazi

Objavljeno

na

Regionalna izdanja Večernjeg lista u srijedu se prvi put nisu pojavila na kioscima diljem Hrvatske jer su iz ekonomskih razloga, kako je novinarima rečeno u Upravi lista, ukinuta sva dopisništva, a većini stalno zaposlenih novinara uručeni su otkazi, dok su honorarnim dopisnicima raskinuti ugovori.

376px-Večernji_list_Logo.svgRegionalna izdanja Večernjeg lista ukinuta su bez najave, a kako se doznaje, tome su prethodili sastanci u dopisništvima u sjeverozapadnoj Hrvatskoj na kojima su novinari u utorak obaviješteni o otkazima.

Umjesto nekad razgranate dopisničke mreže, po kojoj je Večernji list desetljećima bio prepoznatljiv, sada će iz cijele zemlje u jedinstvenom nacionalnom izdanju Večernjeg lista izvještavati samo nekoliko dopisnika u većim hrvatskim gradovima.

Podružnica Sindikata novinara Hrvatske u Večernjem listu oštro je osudila najnovije poteze Uprave.

“Izražavamo ogorčenost i naše neslaganje s odlukama i potezima za koje smo doznali tijekom jutra. Iako je na posljednjem sastanku sindikata i Uprave na pitanje što nas očekuje u ovoj godini, ima li kakvih iznenađenja i otkaza, odgovoreno da se ne planira ništa takvoga, danas smo doznali da je to bila dezinformacija”, stoji u priopćenju sindikata.

Osim što im nije rekla istinu, Uprava ponovno nije našla za shodno o svojim namjerama obavijestiti sindikalce, a Radničko vijeće obavijestila je tek nakon što je odluka već donijeta i akcija na terenu pokrenuta, ističe sindikat.

Sindikalci, osim toga, dodatno neugodno iznenađeni činjenicom da se nakon velikog projekta regionalizacije, na kojem se radilo nekoliko godina i za kojeg je potrošeno dosta novca, gase i posljednja dopisništva Večernjeg lista.

“Večernjak” se upravo sa svojim regionalnim izdanjima isticao dugi niz godina, ističu u sindikatu naglašavajući da zbog gašenja preostalih dopisništva bez posla ostaju tri zaposlenika i 12 honorarnih suradnika među kojima i dugogodišnja novinarka i urednica Silvija Videk, koja je bila zaštićeni sindikalni povjerenik pa će, ako se ta odluka ne promijeni, sindikat biti prisiljen braniti njezina prava.

Kako ističu u Večernjem listu, reakcije na gašenje regionalnih izdanja i ukidanje dopisništava tek se očekuju, a među prvima je bilo priopćenje zamjenika župana Varaždinske županije Alena Kišića u otvorenom pismu Upravi Večernjeg lista.

“S velikim čuđenjem primio sam informaciju o potpunom gašenju dopisništva Večernjeg lista u Varaždinu, te otkaza za posljednjih dvoje novinara koji su, nakon već nekoliko provedenih racionalizacija, ostali dosad vaši zaposlenici”, ističe Kišić.

Iako mu je jasno da je to poslovna odluka, a Večernji posluje na tržišnim, ekonomskim osnovama i uvijek može reći da je to stvar profita, Kišić ne može shvatiti da istaknuta nacionalna novina nema interes pratiti događaje iz Varaždinske županije.   (H)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Svi uhićeni u aferi Agrokor na slobodi; istražni zatvor za Ivicu Todorića

Objavljeno

na

Objavio

Preokret u slučaju Agrokor. Odluka istražnog suca glasi: Svi osumnjičeni i privedeni su slobodni i večeras mogu svojim kućama. No, to se ne odnosi na Ivicu Todorića kojemu je određen istražni zatvor.

To znači da Todorićevi sinovi mogu doći u Hrvatsku dati svoj iskaz, neće biti pritvoreni.

Odvjetnici osumnjičenih iznimno su zadovoljni odlukom istažnog suca. Razlog takvoj odluci leži u tome da je prošlo šest mjeseci od početka afere te da nema straha od utjecaja na svjedoke. Svi odvjetnici slažu se u jednom – ovo je poraz Državnog odvjetništva.

Za sada se zna da Ante Todorić dolazi u Hrvatsku. Za Ivicu Todorića nemamo potvrdu da će doći i pristati na istražni zatvor.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

Moj branjenik je, kao što govorimo već dva dana, izvan Republike Hrvatske. On je na putu prema Hrvatskoj. Stupio je u kontakt jučer u poslijepodnevnim satima s djelatnicima policije. Od njega je zatraženo da dođe u Republiku Hrvatsku i on je obećao da će doći. On je čovjek koji drži svoja obećanja i doći će. – Kad će doći? – Vrlo vjerojatno tijekom sutrašnjeg ili najkasnije preksutrašnjeg dana. – Je li krenuo ili nije? – Krenuo je. – A gdje je sad? – Ne mogu vam to reći, ja vam nisam ni u ova dva dana ni u jednom trenutku potvrdio da je on u Londonu, rekao je Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića, javlja HRT

Todorić javio policiji: Sutra se vraćam u Hrvatsku

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Todorić javio policiji: Sutra se vraćam u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

U četvrtak sam u Zagrebu, poručio je policiji Ivica Todorić, doznaju 24 sata iz izvora bliskih istrazi. Javio im se na broj koji je ostavio svom odvjetniku.

Ante Todorić navodno je već krenuo u Hrvatsku te bi i on sutra tijekom dana trebao stići u Zagreb.

Odluka o istražnom zatvoru osumnjičenima u slučaju Agrokor trebala bi biti objavljena u 19,30 sati, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Nešto prije podneva 12 uhićenih dovedeni su pred suca istrage Zorana Luburića koji bi trebao odlučiti o zahtjevu da se uhićenima, ali i nedostupnima Ivici, Anti i Ivanu Todoriću odredi istražni zatvor.

Njihovi odvjetnici najavili su prije ročišta da će umjesto zatvora predložiti određivanje zamjenskih blažih mjera. U prvom redu se radi o zabrani pristupa svjedocima, s obzirom da je tužiteljstvo kao glavni razlog pritvaranja navelo upravo opasnost od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke, vještake i sudionike postupka.

Odvjetnik Piruške Canjuge, Anto Nobilo, kazao je da će sucu istrage, uz zabranu pristupa svjedocima predložiti i mjeru zabrane napuštanja doma te da će s obzirom na nedavne izmjene zakona pokušati mijenjati postojeću praksu.

I odvjetnik Ivana Crnjca, Ljubo Pavasović Visković, podsjetio je da u hrvatskom zakonodavstvu postoji i mogućnost pritvora u domu koji se rijetko koristi.

Posljednjim izmjenama Zakona o kaznenom postupku otežana je, primjerice, mogućnost izlaska na slobodu uz jamčevinu koja se sada može odrediti jedino ako se pritvor traži zbog opasnosti od bijega.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je na svojoj internetskoj stranici izvijestilo da je odluku o istražnom zatvoru donijelo nakon ispitivanja 12 od ukupno 15 osumnjičenih u ovom slučaju, a ističu i da im je troje osumnjičenih nedostupno. Uz osnivača koncerna Agrokor Ivicu Todorića nedostupni su i njegovi sinovi Ante i Ivan čiji su odvjetnici u više navrata tvrdili da nisu u bijegu te da će se na poziv vratiti u Hrvatsku.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Odvjetnik Ante Todorića i prilikom dolaska na sud je ponovio da njegov branjenik dolazi u Hrvatsku te da ga je policija kontaktirala na britanski broj telefona koji su im ranije ustupili.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

facebook komentari

Nastavi čitati