Ukrajina: Janukovič smijenio šefa vojske! Prijeti slanjem tenkova na ulice

0

Ministarstvo obrane priopćilo je kako će u ”protuterorističkoj akciji” koju je danas najavila ukrajinska služba sigurnosti (SBU) vjerojatno biti korišteni i tenkovi!

19.13 Viktor Janukovič otpustio je zapovjednika oružanih snaga generala pukovnika Vladimira Zamana te kao novog šefa vojske imenovao admirala Jurja Iljina!

18.55 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao je dužnosnike Europske unije daiskoriste svoje kontakte s čelnicima ukrajinske oporbe kako bi ih naveli na pregovore s vladom. Oporba bi se trebala distancirati od radikalnih skupina, kazao je Lavrov.

Britanski premijer David Cameron izjavio je da je nasilje koje su iskazali sudionici svih strana sukoba u Ukrajini ”potpuno neprihvatljivo”. Doda je da predsjednik Viktor Janukovič mora opozvati vladine snage i smiriti situaciju na terenu.

18.40 Ukrajinske vlasti tvrde kako prosvjednici bacaju cigle i molotovljeve koktele na policiju. – To je puč – tvrde.

Premijer Poljske Donald Tusk pozvao je na nametanje financijskih sankcija Ukrajini.

Europska investicijska banka u Belgiji je zamrznula sve bankarske aktivnosti EU u Ukrajini.

18.18 Pobunjenici na Majdanu pale vatru oko trga u iščekivanju policijskog napada. Skandiraju i pjevaju preko zvučnika. Još nema znakova policijske akcije. Izgrednici su zaposjeli zgradu državne televizije Gosteleradio i središnje državne pošte u Kijevu. Prema izvješću agencije UNN, zgradu pošte kao sjedište koristi radikalna skupina Pravo Sektor. Zaplijenjeno je i nekoliko kafića u ulici Hrešatik, a pobunjenici regrutiraju dobrovoljce za ”samoobranu”, javlja RT.

Ministarstvo obrane priopćilo je kako će u ”protuterorističkoj akciji” koju je danas najavila ukrajinska služba sigurnosti (SBU) vjerojatno biti korišteni i tenkovi!

17.43 SAD i Europska unija razmatraju uvođenja potpunih sankcija Ukrajini kako bi isprovocirali ”uvjete za stvaranje kompromisa”, prenosi Reuters. Za to vrijeme u Kijevu sukobi ne jenjavaju. Prosvjednici se odbijaju povući. Policija i dalje ispaljuje gumene metke i granate za omamljivanje.

17.36 Oko 800 ljudi je ozlijeđeno, uključujući 392 policajca, tvrdi Oleg Tatarov, zamjenik glavnog istražitelja ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova. Dodao je da su 83 policajca hospitalizirana s ozbiljnim ranama od ranjavanja vatrenim oružjem.

17.27 Nasilje u Ukrajini osudio je i predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso.

– Šokirani smo i zaprepašteni razvojem događaja u Ukrajini u protekla 24 sata. Ne postoje okolnosti koje bi mogle opravdati takve prizore. Izražavamo najdublju sućut žrtvama i njihovim obiteljima. Najstrože osuđujemo primjenu nasilja u rješavanju političke i institucionalne krize. Odgovornost je političkog vodstva zemlje da osigura zaštitu temeljnih prava i sloboda. Pozivamo sve strane da odmah prekinu nasilje i započnu smislen dijalog koji će biti odgovor na demokratske aspiracije ukrajinskog naroda – kazao je Barosso. Dodao je da EU od početka nudi iskrenu pomoć u provedbi političkog dijaloga i smanjenja napetosti.

– Jasno smo pokazali svoju spremnost da podupremo Ukrajinu na putu reformi, prema demokraciji, stabilnosti i blagostanju. Jasno smo pokazali i da naša ponuda političkog povezivanja i gospodarske integracije i dalje stoji te da to nije krajnji cilj naše suradnje – istaknuo je Barosso.

Poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski izjavio je da će tijekom dana otputovati u Ukrajinu uime Europske unije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel istaknula je kako prijetnje sankcijamaukrajinskoj vladi trebaju ukazati na nužnost povratka na politički dijalog u zemlji, što je stav Europske unije.

17.10 Pobunjenici su zarobili i tukli guvernera zapadne Volinske oblasti Aleksandra Baškalenka. Zahtijevali su da podnese ostavku, javlja RT. Prema izvješćima u ukrajinskim medijima, Baškalenko je bio vezan lisicama na pozornici pred publikom od oko 10.000 ljudi. Pobunjenici su ga zalijevali hladnom vodom, ali je odbio potpisati svoju ostavku. Pretukli su ga jer je odbio kleknuti pred ljudima, no od linča ga je spasila skupina prosvjednika koja ga je odvela u lokalnu policijsku postaju.

Američki veleposlanik u Ukrajini Geoffrey Pyatt kazao je kako je Washingtonnametnuo sankcije Kijevu nakon što su danas ukrajinske vlasti ukinule vize nekolicini američkih dužnosnika jer su navodno sudjelovali u neredima na Majdanu.

Sukobi u Ukrajini ne jenjavaju. Prema najnovijim podacima ukrajinskih državnih sigurnosnih službi, prosvjednici su uspjeli doći u posjed više od 1500 komada vatrenog oružja te više od 100.000 metaka u posljednja 24 sata.

– Posljednji događaji doveli su do eskalacije sukoba i masovnog naoružavanja ekstremnih skupina u mnogim dijelovima zemlje. Upadaju u vojna skladišta i otimaju oružja i municiju – izjavio je ukrajinski šef sigurnosti Aleksandr Jakimenko.

I noćas je nastavljena eskalacija nasilja u Kijevu nakon što su jučer počeli i otvoreni sukobi policije i prosvjednika.

Ukrajinske policijske snage jučer su krenule u akciju čišćenja Trga neovisnosti u Kijevu, koji su zauzeli prosvjednici koji se protive vladavini predsjednika Viktora Janukoviča. Reuters javlja da je policija zauzela polovicu trga i nekoliko katova zgrade sindikata koju koriste prosvjednici.

Prema posljednjim informacijama Ministarstva zdravstva, poginulo je 26 ljudi, uključujući najmanje devetoricu policajaca. Ministarstvo je također izvijestilo da jehospitalizirana 241 osoba, među kojima 79 policajaca i petero novinara.

RT prenosi da je medicinska organizacija Medična vrata na Facebooku objavila kako je među mrtvima i novinar lokalnih novina Vesti Vjačeslav Veremej. Prema informacijama te organizacije, Veremeju je metak ispaljen u trbuh i probio mu je želudac. BBC prenosi da je Veremej preminuo u bolnici nakon što su ga pretukli i upucali nepoznati ljudi. …

Vecernji list

facebook komentari