Pratite nas

Politika

Ukrajina optužuje Rusiju za režirani napad

Objavljeno

na

Nekoliko osoba poginulo je u napadu koji se dogodio u blizini grada Slavjanska na istoku Ukrajine. Prema informacijama RT-a u napadu je ubijeno šest osoba. Javljaju kako su ubijena dva napadača i četiri separatista. Reuters javlja kako je njihov reporter na mjestu napada vidio tijela dvojice muškaraca, a iz Kijeva javljaju kako je poginula jedna osoba dok su četiri ozlijeđene.

Separatisti su Reutersu kazali kako su oko dva sata u noći po lokalnom vremenu na kontrolnu točku došla četiri vozila te da su napadači otvorili vatru.

“Imali smo troje mrtvih i četvero ranjenih”, kazao je Vladimir, jedan od separatista. Kazao je i kako su uskoro otvorili vatru i ubili dvojicu napadača.

Reutersov kamerman javlja kako je na mjestu događaja vidio tijela dvojice lokalnih boraca, a jedan je imao prostrjelne rane na glavi. Jedna osoba bila je obučena u kamuflažno odijelo, a drugi u civilnu odjeću.

RT javlja kako se vjeruje da su napadači pripadnici Desnog sektora te da je jedna od osoba ozlijeđenih u napadu umrla u bolnici. Tvrde i kako je kontrolnu točku čuvalo 26 osoba te da su imali samo palice. Oružje navodno nisu imali zbog proglašenja primirja.

Civili su se ubrzo nakon napada razbježali te je u pomoć pozvana grupa od 20 naoružanih separatista koji su se sukobili s napadačima. U napadu su uspjeli otuđiti i dva automobila napadača te njihovu opremu. Javljaju kako su napadači imali nekoliko strojnica, vojne uniforme, fotografije Slavjanska snimljene iz zraka, opremu za kampiranje te medaljon sa simbolima Desnog sektora.

Agencija RIA Novosti javlja kako je do incidenta došlo i u Slavjansku. Grupa neidentificiranih napadača otvorila je vatru i ozlijedila dva mladića. Naoružana grupa zapovjedila je mladićima da stanu, no oni su odlučili bježati nakon čega je došlo do ranjavanja.

Ukrajinske obavještajne službe i policija optužile su Rusiju da su režirale pucnjavu u kojoj su u nedjelju u kojoj su proruski separatisti ubijeni na istoku Ukrajine.

“Naoružani kriminalci i saboteri koji teroriziraju mjesno stanovništvo oko Slavjanska pribjegli su ciničnoj provokaciji”, stoji u priopćenju ukrajinske obavještajne službe, a incident nazivaju “režiranim napadom”.

U priopćenju se kaže da su se ondje u trenutku napada “nalazili samo saboteri i kriminalci koje podupiru i naoružavaju časnici ruske vojne obavještajne službe.

Ukrajinska nacionalistička skupina Desni sektor, koju separatisti okrivljuju za pucnjavu, odlučno je zanijekala bilo kakvu umiješanost u incident te je za njega isto tako optužila ruske specijalne snage.

Rusija pak optužuje Ukrajinu da ne uspijeva zaštititi civilno stanovništvo u rusofonim istočnim dijelovima zemlje te prijeti intervencijom, kao što je to činila prije aneksije Krima prošlog mjeseca.

Ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je da njihovi pripadnici ne uspijevaju intervenirati u Slavjansku otkad su početkom mjeseca promoskovski orijentirane naoružane skupine preuzele kontrolu nad gradom. U priopćenju ministarstva stoji da je ustanovljeno kako su najmanje tri naoružana muškarca ubijena u incidentu odigranom po scenariju ruskih agenata.

Separatisti koji drže kontrolnu točku na cesti prema Slavjansku uzvratili su vatru pošto su naoružani muškarci pucali na njih iz četiriju automobila. Smrtno su stradala trojica separatista, dvojica iz mjesta, a treći neidentificiran. Još trojica su ranjeni. Desetak napadača se odvezlo u dva automobila, zajedno s nepoznatim brojem mrtvih i ranjenih.

RT/Reuters/Ria

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Politika

Pupovac: Referendum je vrlo opasan projekt

Objavljeno

na

Objavio

Pupovac: Referendumska inicijativa usmjerena je protiv Srba, SDSS-a i mene

U razgovoru za Večernji list predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac komentirao je inicijativu za referendum o izmjeni izbornog zakona prema kojoj se u Sabor više ne bi biralo osam zastupnika nacionalnih manjina.

Je li inicijativa, koju pokreću Anto Đapić i Željka Markić, kojom se želi ukinuti način izbora predstavnika nacionalnih manjina u Hrvatski sabor, zapravo antisrpska?

To je antimanjinska inicijativa. Centar napada uperen je protiv Srba, protiv Samostalne demokratske srpske stranke i protiv mene. To je pokušaj da se još jednom zloupotrijebi institut referenduma s dvostrukim ciljem.

Da se obnovi antimanjinsko raspoloženje u Hrvatskoj, posebno antisrpsko, i da se pokuša destabilizirati Vladu desnog centra i smirenje koje je donijela ta Vlada nakon izbora 2016., a koja je izvukla zemlju iz ultrakonzervativnog projekta i populističke nacionalističke politike i atmosfere. To hoće oni koji pokreću inicijativu, a pritom zaboravljaju da je pitanje manjina regulirano međunarodnim ugovorom.

Prije svega, Pristupnim ugovorom s EU koji je prihvaćen na referendumu, uključujući i aneks. Ako bi netko sad drugim referendumom želio suspendirati dio tih ugovora iz sporazuma, to bi značilo ulaženje u sukob s EU, kao i s temeljima EU, a to su temelji slobode i prava.

S druge strane, neke manjine, poput mađarske, češke i talijanske, imaju bilateralni ugovor u kojem je definirano da će Hrvatska štititi ovaj model. Ti ljudi žele napraviti nered u zemlji i Europi i u odnosima sa zemljama koje su važne za Hrvatsku kao njezini susjedi ili partneri.

VIDEO – Žestoka rasprava o referendumu u emisiji Otvoreno

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Željko Glasnović žestoko u Saboru: ‘Prošlost nije prošla’

Objavljeno

na

Objavio

U Saboru je i današnje zasjedanje započelo stankama. Govorilo se o poplavama i sanaciji, a jedan od zastupnika koji je zatražio stanku je i Željko Glasnović koji se pak osvrnuo na sasvim drugu temu. 

Žestoko je kritizirao način na koji se troši novac u Saboru poručivši:

“Rekao je jedanput Orwell ‘prošlost nije prošla’. Prošlost je i čista analitika s kojom se danas manipulira. Specijalni rat se vodi protiv Hrvatske i izvan Hrvatske. Je li Sabor predao svoje arhive tamo gdje je trebao? Je li SOA predala arhive potpisnika udbaša koji ima dosje u Beogradu? U Saboru imate dokumente gdje je dano po stotine tisuća eura tamo gdje god se pomokrio partizan. Pa neki rujanski, pariški dogovori po 80 tisuća kuna, pa deset, dvadeset dokumenata gdje su se isplaćivale stotine tisuća kuna. To su sve potpisivali neki tajnici. Pa neki koji imaju kodna imene”Degenerik” ili “Filter 57″. Istovremeno, nisu mogli isplatiti ljudima koji rade prekovremeno u Saboru”, poručio je među ostalim saborski zastupnik iz redova Nezavisnih za Hrvatsku, Željko Glasnović.

U Saboru su zatražene i stanke zbog katastrofalnih poplava u Hrvatskoj.

“Šokantan je podatak da je prijavljeno 2,3 milijarde kuna šteta, a da je u proračunu osigurano samo 20 milijuna kuna. Od 2000. do 2007. štete su bile ukupno 1,3 milijarde kuna, a ove godine imamo 2,3, a godina još nije završila. Sitniš koji je predviđen za obeštećenje građana nipošto nije dovoljan”, rekao je Ivan vilibor Sinčić iz Živog zida.

“Hajdemo razgovarati što treba činiti? Održavati poljoprivredne površine, poljoprivredne kanala i prosjeke u šumama. To se ne čini na privatnim površinama, a bome ne čini ni država. Uloga nas svih je da ublažimo ako već ne možemo spriječiti, a mi u Saboru možemo to činiti preko zakona”, rekla je Anka Mrak Taritaš iz Kluba GLAS-HSU.

“Naravno da ljudima kojima je voda ušla u kuću to nije velika utjeha, no na tom velikom projektu zaštite i obrane od poplava se radi i vjerujem da će Vlada naći rješenje”, istaknula je Marija Jelkovac iz HDZ-a.

facebook komentari

Nastavi čitati