Ukrajina: Premijer Azarov podnio ostavku, danas ključna sjednica parlamenta

110

Ukrajinski premijer Mikola Azarov ponudio je ostavku pred ukrajinskim parlamentom. Izjavio je kako se povlači zbog ozbiljne prijetnje ukrajinskoj ekonomiji koja je posljedica dva mjeseca nereda u zemlji.

Rekao je kako je zamolio predsjednika Janukoviča da prihvati njegovu ostavku kako bi došlo do mirnog pomirenja u državi.

“Odlučio sam zatražiti predsjednika (Viktora Janukoviča) da prihvati moju ostavku na mjesto premijera, kako bi stvorio dodatne uvjete za politički kompromis i mirno rješenje sukoba”, napisao je Azarov u priopćenju objavljenom na stranici vlade u vrijeme početka izvanrednog zasjedanja parlamenta o krizi.

“Danas je najvažnije zaštititi jedinstvo i cjelovitost Ukrajine. To je važnije od bilo kakve osobne ambicije”, dodao je šef vlade. Prema ukrajinskom ustavu, ostavka premijera predstavlja ostavku cijele vlade, prenosi Reuters.

U parlamentu se zastupnici moraju izjasniti o nizu mjera, posebice u eventualnom poništenju represivnog zakona o prosvjedima, prenosi AFP.

Minutom šutnje je odana počast ubijenima u nasilju Kijevu, a zatim je zasjedanje prekinuto kako bi se dogovorio dnevni red.

Azarova (66) je na mjesto premijera imenovao Janukovič nakon predsjedničkih izbora 2010. U studenome prošle godine Azarov je podržao Janukovičevu odluku o odustajanju od sporazuma s Europskom unijom i približavanju Rusiji.

KIJEV – Ukrajinski parlament danas bi trebao glasati o izmjenama protuprosvjednih zakona, koje je ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič dogovorio s predstavnicima oporbe u ponedjeljak.

Podsjetimo, nasilni prosvjedi u Ukrajini u kojima je do sada poginulo 6 ljudi počeli su kada je Janukovič odbio potpisati sporazum o pridruživanju s EU, a intenzivirali su se kada su na snagu stupili restriktivni protuprosvjedni zakoni, prema kojima prosvjednici mogu biti osuđeni na do pet godina zatvora, a članovi policije ne mogu biti procesuirani zbog svojeg ponašanja na prosvjedima.

Iako je Janukovič obećao oporbenim čelnicima da će parlament, u kojem ima većinu, ukinuti dijelove spornih odredbi, strani mediji vjeruju kako ta mogućnost nije toliko sigurna.

S druge strane, ministrica pravosuđa Olena Lukaš izjavila je kako će se u utorak glasati o ‘odgovornosti Vlade’ u parlamentu. Moglo bi se i raspravljati o amnestiji za uhićene prosvjednike, iako je Janukovič obećao kako će amnestirati sve prosvjednike tek kada se prosvjedi prekinu, što se još uvijek nije dogodilo.

Do glasanja o povjerenju vlade moglo bi doći nakon što je jučer jedan od oporbenih čelnika, Arsenij Jacenjuk, i formalno odbio prijedlog Janukoviča da preuzme premijersku poziciju, vjerujući kako se radi o ponudi čiji je cilj posijati sjeme razdora među opozicijskom trojkom – Jacenjukom, čelnikom nacionalističke stranke Sloboda Olegom Tjagnibokom, i bivšim boksačem Vitalijem Kličkom.

U međuvremenu, potaknuta izjavama o mogućem uvođenju izvanrednog stanja u državi, visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton pomaknula je svoj planirani posjet Kijevu dva dana ranije, te se očekuje u Ukrajini danas navečer.

Nadam se da će ukrajinski parlament na sjednici u utorak odrediti jasan put prema političkom rješenju. To mora uključivati opoziv paketa zakona donesenih 16. siječnja, poručila je jučer Ashton.

[quote]Ukrajinski premijer Mikola Azarov, prije nekoliko trenutaka je podnio ostavku. U svom komentaru istaknuo je kako je to učinio motiviran nastojanjima da se aktualna kriza u zemlji riješi mirnim putem. Podsjetimo, Azarov je zapravo već bio gotovo otpušten još prije nekoliko dana nakon što je predsjednik Janukovič njegovu poziciju ponudio liderima opozicije.

“Ova Vlada je napravila sve da se konflikt riješi mirnim putem. Sve smo napravili da ne dođe do krvoprolića, da ne eskalira nasilje i da se ne krše ljudska prava. Vlada je omogućila da ekonomija i sigurnost funkcioniraju u ekstremnim uvjetima”, rekao je Azarov.[/quote]

Pretpostavljalo se da će se na današnjoj sjednici vjerojatno pokrenuti glasanje o nepovjerenju premijeru Mikoli Azarovu. Ovo je svakako ključna koncesija opoziciji. Azarov je u više navrata rekao što misli o opoziciji, nimalo blagim riječima, no također je istaknuo kako će prihvatiti sve odluke koje donose parlament i predsjednik.

Očito je kako je Janukovič bio spreman žrtvovati Azarova i prije nekoliko dana, to je učinio kada je njegovu poziciju ponudio oporbi koja pak ovu ponudu nije prihvatila te su time zapravo znatno povećali uloge u ovom srazu – no, to ne znači da se ne bi mogli uskoro predomisliti sada kada je Azarov već postao bivši premijer.

Danas se u Kijevu održava ključna sjednica parlamenta na kojoj će se voditi rasprava o aktualnoj krizi, budućnosti ove Vlade i zahtjevima opozicije. Na zadnjem sastanku između Janukoviča i lidera opozicije postignut je dogovor da će se ukinuti neki od anti-prosvjednih zakona. Pitanje uhićenih prosvjednika i njihovo eventualno puštanje danas će također biti tema razgovora u parlamentu.

Nakon što su odbili ponudu Janukoviča za pozicijom premijera i zamjenika, opozicija sada očito igra na sve ili ništa. Puno toga će ovisiti o današnjoj sjednici, ako Janukovič zadrži potporu u parlamentu to će biti snažan udarac za opoziciju koja se prema posljednjim informacijama već počela znatno fragmentirati.

Tijekom jučerašnjeg dana ministrica pravosuđa Lukaš najavila je proglašenje izvanrednog stanja nakon što su prosvjednici ušli u zgradu ministarstva pravosuđa te je okupirali. Očito je izvanredno stanje nešto što opozicija svakako želi izbjeći te su nekoliko sati kasnije ipak napustili zgradu, ali uz prijetnju da će se vratiti ako njihovi zahtjevi ne budu uvaženi.

Razgovori o mogućem uvođenju izvanrednog stanja u zemlji od 46 milijuna stanovnika također su uznemirili i dužnosnike na Zapadu – EU ministrica za vanjske poslove, Catherine Ashton, odmah je odlučila doći u Kijev – ističući kako je “uznemirena govorom o izvanrednom stanju koje bi gurnulo Ukrajinu u ponor”, dok je američki potpredsjednik Joe Biden promptno telefonski nazvao Janukoviča te mu poručio da ne proglašava izvanredno stanje u zemlji već da nastaviti s pregovorima kako bi se situacija okončala mirnim putem.

Proglašenje izvanrednog stanja bi ograničilo kretanje ljudima i vozilima, ukinulo sve skupove, prosvjede i štrajkove, suspendiralo aktivnost političkih stranaka, a na ulicama bi bio proglašen policijski sat.

Ukrajinska ministrica pravosuđa Elena Lukaš zaprijetila je proglašenjem izvanrednog stanja nakon što su prosvjednici zauzeli zgradu njenog ministarstva

Prosvjednici su u zanosu otkako im policija više ne pruža aktivni otpor, mada se zapravo radi o striktnom naređenju koje je izdano pripadnicima specijalne i interventne policije. Posve je jasno da se ova situacija može jako brzo preokrenuti, naročito ako dođe do toga da se u zemlji proglasi izvanredno stanje. To nije nešto za čim bi vlasti olako posezale, no, može se reći kako je izvanredno stanje “zadnja karta”.

Zapadne zemlje, među kojima se najviše ističu SAD, Njemačka i Francuska, pozivaju Janukoviča da nastavi pregovore s opozicijom. Njihove izjave su zapravo odmjerena kombinacija molbe i prijetnje. S druge strane, Rusija je ponovila – još jednom i još direktnije – kako se strane sile ne smiju uplitati u unutarnja pitanja Ukrajine. Ruski predsjednik Vladimir Putin danas će biti u Bruxellesu gdje će se održati po svemu sudeći najnapetiji summit između EU-a i Rusije do sada.

Puno važnih događaja desiti će se tijekom današnjeg dana nakon kojih će situacija u Ukrajini biti donekle jasnija, no neizvjesnost će i dalje ostati primarna karakteristika ovog opasnog sukoba između opozicije i vlasti.

afp/reuters

facebook komentari

 • Vacca, the mljac

  Glori, glori aleluja, za život i snage daj!

 • Vacca, the mljac

  Glori, glori aleluja, za život im snage daj!

 • Vacca, the mljac

  U EUropu oni vjeruju. – U putera? Baš ništa.

  • Trnovit je put do eua!… I mi jadni bismo rado do toje eu. ne daju nan

   • Vacca, the mljac

    Ne bojte se! – Johanes Paulus Cvajte.

    • ili čir ili oaza, vidjet ćemo!

     • Vacca, the mljac

      Oaza? – Možda za skunk? Je, na glasu je ka moćan. Govore naši korisnici marice (kolokvijalno – ćiribuk) da kad se napuše vašeg skunka, šta ga je prodavala mladež kradezea, ne moš glave uvatit.
      – Ti trčiš za njom, a ona zamakne dva ćoška.

     • nije to naš skank, to je skank s one strane grane… i u jugi je najpoznatija trava bila iz Sebišne! Ogradit ćemo se mi od tojih zlikovaca 😛

     • Crnostrig

      Neka nabave sebi travu iz drugih izvora, oli nek pređu na pushenje chuke, odovlen travu neće dobiti

     • Vacca, the mljac

      Tuđe oćemo, svoje ne damo.

     • Bogami dobra filozofija! Ako će te nas jebavat, samo da znaš, seks je primanje i davanje! Ko bi gori a ko doli, moremo se dogovorit naknadno 😛

     • srka

      hihihih…Vacca….slabo si ti slusao Druga Tita….ne ide to tako…malkice ispreturaj rijeci…

      by Srka®

     • HRSmoock

      Ua skank! I prskana mara! Drž’te se vina i albanke!

     • Vacca, the mljac

      Ih trošim čokoladu protiv depresije.

     • HRSmoock

      Još u prvom razredu sam primjetio da djevojčice vole šokolat. So…Viva le šokolat! Uvjek držati šokolat na dohvat ruke.

     • pedofilske fore :)) šokolade i bomboni

     • HRSmoock

      Ma ne. Ja zbilja volim da ih gledam dok klopaju čokoladu. Volim žene koje uživaju. U principu ih tako i biram. Strastveni užitak u čokoladi obično je naznaka da su strastvene i u drugim stvarima. Sirote mršavice manekenke (I Andrej Pejić). One su jadne stalno neraspoložene jer umiru od gladi. Čokolada je moj najbolji prijatelj.

     • ..ako su kojim slučajem raspoložene, to im je od ‘lajne’ koke

     • HRSmoock

      To su bad gurlz. I Bratz lutkice. Izbegavati.

     • ..neš ih kući vodit! 🙂

     • HRSmoock

      Stoji…Ali zamisli da me neko vidi s njima. Naprimer…Žena. Šalu na stranu, mnogo se cice igraju s brzinom, drogama i sl. Nije to dobro. Sva ta “razuzdanost” ima uzroke u velikom nezadovoljstvu. Zato, usrećimo žene! Bez obzira na uzrast, naciju, vjeru, boju kože i sl. Sve je više ovih gay, kladioničara i političara pa cijenim da mi pravi muškarci moramo da se podmetnemo. Najnovija istraživanja pokazuju da nam sleduju 3,81 cica po glavi…Stanovnika. Ako uračunamo i svoje žene, ostaje 2,81. He-he, nije to loše. U prevodu 3,81 dođe, vlastita žena, jedna sekretarica ili marketašica iz firme do 35, jedna mlađa iz omiljenog kluba od 21 do 30 i u onih 0,81 spadaju sve ostale zgode i nezgode, susjede i sl. U cifru ne ulaze stare ljubavi, majke vanbračne djece i ostale neoficijelne supruge, kao i dugogodišnje sekretarice.

     • Slažem se: Usrećimo žene! … moj komentar u vezi ovog ostalog: danas je najteže biti i ostati normalan! (Pod normalan mislim na elementarne ljudske vrijednosti)

     • HRSmoock

      Da teško je ostati normalan i pristojan, dostojan naziva čovjek. Pokušajmo da ne istresamo svoje frustracije i razočaranja na bližnje. A prema ženama treba biti posebno dobar i ljubazan. Ma koliko se one pravile da su opasne…He.he, samo se prave. Prirodno je biti ljubazan prema ženama. Toga je na žalost, sve manje. Kad su ljudi glupi. Nema veze, više dobrih trenutaka za nas ostale.

     • Slažem se ponovno! 🙂

     • srka

      aaaaa….vole li zene tebe…smuce?

      by Srka®

     • HRSmoock

      A što ti misliš, Srki? Mazim ih kao princeze i slušam što zaista govore i misle. A i onako, naočit sam, odgojen, lijepi maniri, gitara, klavir…Šteta što imamo samo jedan život. Šalimo se mi Srki ovo za više žena. Nažalost, možeš se posvjetiti samo jednoj. I žene su po tom pitanju isključive kao muškarci. I treba da budu.

     • srka

      Mmmmm…da sam ljepsi spol…
      by Srka®

     • HRSmoock

      Wow, Srki! Samo ppažljivo sa takvim izjavama. meni ne smeta, ali ima opakih odma’ krenu one fore…”Marina, a kakve ti ono noge imaš?” Mada, koliko se sjećam i ti preko 190. Nisi tebra, ono za transgender verziju. Ne znam za Švicu, ali u Žermani to postaje trend. Dovoljno da se čovjek odrekne ovih naših balkanskih navika, štipanja za guzu. Štipneš, “ona” se okrene i što bi Inglezi rekli… Geezer! A bloke! Dude! Baja! Tip! Lik!

     • srka

      Hahahahaha…grohotom si me zasmijao…dobar si!
      Mi se malo ovdje salimo…ja sam ti 200% hetero…
      😉
      Hahahahaa….cuj…Geezer!
      Ne daj Boze da sam ti otpjevao jos jednu…onako rijeka…dolina….
      😉
      Pozdrav
      by Srka®

     • Vacca, the mljac

      U težim slučajevima upotrebit se mora čokolada za kuhanje…

     • … ne bih preporučio! Tvrda Stolica 🙂

     • Vacca, the mljac

      Je, ali svaka likarija ima nus-efekte…

     • iliti po seljački.. kontraindikacije!

     • HRSmoock

      Ali na nos.

     • srka

      Samo Lindt…swiss made…najbolja cokolada na svijetu!

      by Srka®

     • …ima lijepih belgijskih čokolada

     • srka

      jest…u pravu si…al meni je…Mmmmmm…pravo ukusna Lindt schoki.
      😉

      by Srka®

     • ovo što vaccini prodaju je the best.. Sebišna majka! nema šušnja, samo čičak! Domaći + ovčiji đubar, zečji brabonjci nula!

     • HRSmoock

      Ma da su samo zečiji…:)) Ovi nenormalni Ćiftari ili drže divovske krave ili slonove. Da je bilo ovoliko džidže kad bejah mlad, ne bi bilo devedesetih .)) Nego, nije to za svakoga. Ljudi se igraju Ramonesa, “čiste grašak” po čitav dan, ne misle o obavezama i poslu. Mada, priznajem neki su podnošljiviji u takvom stanju.

     • … dok ne postanu šizofreničari! a onda i takvi postanu nepodnošljivi tj. opasni!

     • HRSmoock

      Ljudi su stalno pod nekom presijom, stalno ih neko plaši, urlaju na njih sa TV-a, stalno je neka frka. Ne mora to da bude vutra ili alkohol, danas je lako zapasti u psihozu. Najgore je onima koji nemaju posla, a to su uglavnom mladi. Njima je samopouzdanje ionako razbijeno. I što da rade nego da sjede i duvaju. Retki zapale vani ili se nekako dočepaju kakvog posla. Ostali životare u stalnoj psihozi. Ali naše vrle usrećitelje premudre baš zabole…Nekrofilska vlast koja se priklanja ovima što su sa jednom nogom u grobu. Opasna je to igra koja lako svima može da se obije o vugla. Tek to će biti nepodnošljivo…

     • Korištenje antidepresiva se povećavalo, korištenje anksiolitika padalo, ali se ponovno počelo povećavati u 2012. Na vrhuncu recesije 2009. godine popijeno je 15,776.324 KM anksiolitica, a brojka je već 2010. pala na 9,041.457 KM, dok je 2011. iznosila 7,559.097 KM. Već 2012. prodaja je ponovno skočila za više od milijun KM i iznosila je 8,703.785 KM. Stručnjaci potvrđuju da anksiolitici obuhvaćaju lijekove protiv stresa, anksioznosti, unutrašnje napetosti, uznemirenosti i nesanice. Stručnjaci ističu da ovi preparati imaju svoje prednosti, ali treba ih koristiti pravilno i uz dogovor s liječnikom. Uzroke povećanog korištenja ovakvih lijekova vide i u recesiji koja je ljude i financijski i psihički dovela na dno s kojeg se potrebno dignuti. Ovo su podatci za BiH.. U Srbiji ali i u Hrvatskoj je vjerujem slično 🙂

     • HRSmoock

      Mrzim statistike jer mi poslije njih trebaju tablete. :))

      Istraživanje Omladinske informativne agencije (OIA) pokazalo dramatične rezultate, prema kojima čak 81% mladih želi zauvijek napustiti BiH (prema rezultatima iz 2004. taj je broj bio 62%, a 2007. već 77%). Prema nekim podacima, od završetka rata naovamo iz zemlje je otišlo više od 150.000 ljudi mlađih od 30 godina. Od 2004. zemlju je napustilo preko 20.000 visokoobrazovanih ljudi. Najviše odlaze medicinski i prosvjetni radnici, električari, mnogi traže zaradu na kruzerima, a ogroman broj i dobro i slabije obrazovanih odlazi raditi u ugostiteljstvu, građevini, firmama za čišćenje. Postotak nezaposlenosti među mladima u BiH narastao je na čak 67%. Na koncu, tu su i podaci Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), prema kojima je BiH po odljevu mozaka (kako se kaže u početku jedne pjesme Dubioze kolektiv) na petoj poziciji najlošije plasiranih zemalja u svijetu, u neslavnom društvu sa susjednom Srbijom, te – Burundijem, Haitijem i Alžirom.

      I kako čovjeku da bude dobro…

     • srka

      Oaza je samo Svicarska…drugi su…prija bi se slozio sa Vaccom.
      😉
      by Srka®

     • Nevalja joj klima!

     • srka

      Sto je…je…Klima=0 !
      Al ja sam u svom omjeru izostavio klimu…slucajno 😉
      U vas je klima kakva se pozeleti moze…samo privreda…infrastruktura…demokracija…i na kraju ono…najvaznije…$$$ ???
      by Srka®

     • Klima nam je super, a ostalo je u qurcu! Ali ipak optimistično vjerujem da će se mnogo toga i na gospodarskom planu popraviti! … jbg ipak za Švicom kasnimo oko 200 godina!

     • srka

      optimizam i disciplina i rad i strpljenje…sve do cilja…nisu mi jasni samo tipovi koji se sporedjuju sa Germanima….kao sto i sam kazes…jedno dva stoljeca je diferenca…ne ide to preko noci…
      by Srka®

     • a startamo, ne s nule, nego iz debelog minusa! Ma samo da nas puste na miru da napokon krenemo: http://www.youtube.com/watch?v=nt9cMJAAwPA 🙂

   • srka

    kako za tkog…nama su poispadali i zubi…i to treci…mos mislit…ne trnovit…vec zubovit put…
    by Srka®

 • Vacca, the mljac

  U EUropu oni vjeruju. – U jebenog putera? Baš ništa.

  • Trnovit je put do eua!… I mi jadni bismo rado do toje eu. ne daju nan

   • Vacca, the mljac

    Ne bojte se! – Johanes Paulus Cvajte. Sad ide Srbija, čime se ujedno upokojuje velika srbija i prasetije oko…

    Poslije toga ostat ćete samo vi kao čir na EUropskom želudcu.

    • ili čir ili oaza, vidjet ćemo!

     • Vacca, the mljac

      Oaza? – Možda za skunk? Je, na glasu je ka moćan. Govore naši korisnici marice (kolokvijalno – ćiribuk) da kad se napuše vašeg skunka, šta ga je prodavala mladež kradezea, ne moš glave uvatit.
      – Ti trčiš za njom, a ona zamakne dva ćoška.

     • nije to naš skank, to je skank s one strane grane… i u jugi je najpoznatija trava bila iz Sebišne! Ogradit ćemo se mi od tojih zlikovaca 😛

     • Laktashenko Shumski Shtrumph

      Neka nabave sebi travu iz drugih izvora, oli nek pređu na pushenje chuke, odovlen travu neće dobiti

     • Vacca, the mljac

      Tuđe oćemo, svoje ne damo.

     • Bogami dobra filozofija! Ako će te nas jebavat, samo da znaš, seks je primanje i davanje! Ko bi gori a ko doli, moremo se dogovorit naknadno 😛

     • srka

      hihihih…Vacca….slabo si ti slusao Druga Tita….ne ide to tako…malkice ispreturaj rijeci…

      by Srka®

     • HRSmoock

      Ua skank! I prskana mara! Drž’te se vina i albanke!

     • Vacca, the mljac

      Ih trošim čokoladu protiv depresije.

     • HRSmoock

      Još u prvom razredu sam primjetio da djevojčice vole šokolat. So…Viva le šokolat! Uvjek držati šokolat na dohvat ruke.

     • pedofilske fore :)) šokolade i bomboni

     • HRSmoock

      Ma ne. Ja zbilja volim da ih gledam dok klopaju čokoladu. Volim žene koje uživaju. U principu ih tako i biram. Strastveni užitak u čokoladi obično je naznaka da su strastvene i u drugim stvarima. Sirote mršavice manekenke (I Andrej Pejić). One su jadne stalno neraspoložene jer umiru od gladi. Čokolada je moj najbolji prijatelj.

     • ..ako su kojim slučajem raspoložene, to im je od ‘lajne’ koke

     • HRSmoock

      To su bad gurlz. I Bratz lutkice. Izbegavati.

     • ..neš ih kući vodit! 🙂

     • HRSmoock

      Stoji…Ali zamisli da me neko vidi s njima. Naprimer…Žena. Šalu na stranu, mnogo se cice igraju s brzinom, drogama i sl. Nije to dobro. Sva ta “razuzdanost” ima uzroke u velikom nezadovoljstvu. Zato, usrećimo žene! Bez obzira na uzrast, naciju, vjeru, boju kože i sl. Sve je više ovih gay, kladioničara i političara pa cijenim da mi pravi muškarci moramo da se podmetnemo. Najnovija istraživanja pokazuju da nam sleduju 3,81 cica po glavi…Stanovnika. Ako uračunamo i svoje žene, ostaje 2,81. He-he, nije to loše. U prevodu 3,81 dođe, vlastita žena, jedna sekretarica ili marketašica iz firme do 35, jedna mlađa iz omiljenog kluba od 21 do 30 i u onih 0,81 spadaju sve ostale zgode i nezgode, susjede i sl. U cifru ne ulaze stare ljubavi, majke vanbračne djece i ostale neoficijelne supruge, kao i dugogodišnje sekretarice.

     • Slažem se: Usrećimo žene! … moj komentar u vezi ovog ostalog: danas je najteže biti i ostati normalan! (Pod normalan mislim na elementarne ljudske vrijednosti)

     • HRSmoock

      Da teško je ostati normalan i pristojan, dostojan naziva čovjek. Pokušajmo da ne istresamo svoje frustracije i razočaranja na bližnje. A prema ženama treba biti posebno dobar i ljubazan. Ma koliko se one pravile da su opasne…He.he, samo se prave. Prirodno je biti ljubazan prema ženama. Toga je na žalost, sve manje. Kad su ljudi glupi. Nema veze, više dobrih trenutaka za nas ostale.

     • Slažem se ponovno! 🙂

     • srka

      aaaaa….vole li zene tebe…smuce?

      by Srka®

     • HRSmoock

      A što ti misliš, Srki? Mazim ih kao princeze i slušam što zaista govore i misle. A i onako, naočit sam, odgojen, lijepi maniri, gitara, klavir…Šteta što imamo samo jedan život. Šalimo se mi Srki ovo za više žena. Nažalost, možeš se posvjetiti samo jednoj. I žene su po tom pitanju isključive kao muškarci. I treba da budu.

     • srka

      Mmmmm…da sam ljepsi spol…
      by Srka®

     • HRSmoock

      Wow, Srki! Samo ppažljivo sa takvim izjavama. meni ne smeta, ali ima opakih odma’ krenu one fore…”Marina, a kakve ti ono noge imaš?” Mada, koliko se sjećam i ti preko 190. Nisi tebra, ono za transgender verziju. Ne znam za Švicu, ali u Žermani to postaje trend. Dovoljno da se čovjek odrekne ovih naših balkanskih navika, štipanja za guzu. Štipneš, “ona” se okrene i što bi Inglezi rekli… Geezer! A bloke! Dude! Baja! Tip! Lik!

     • srka

      Hahahahaha…grohotom si me zasmijao…dobar si!
      Mi se malo ovdje salimo…ja sam ti 200% hetero…
      😉
      Hahahahaa….cuj…Geezer!
      Ne daj Boze da sam ti otpjevao jos jednu…onako rijeka…dolina….
      😉
      Pozdrav
      by Srka®

     • Vacca, the mljac

      U težim slučajevima upotrebit se mora čokolada za kuhanje…

     • … ne bih preporučio! Tvrda Stolica 🙂

     • Vacca, the mljac

      Je, ali svaka likarija ima nus-efekte…

     • iliti po seljački.. kontraindikacije!

     • HRSmoock

      Ali na nos.

     • srka

      Samo Lindt…swiss made…najbolja cokolada na svijetu!

      by Srka®

     • …ima lijepih belgijskih čokolada

     • srka

      jest…u pravu si…al meni je…Mmmmmm…pravo ukusna Lindt schoki.
      😉

      by Srka®

     • ovo što vaccini prodaju je the best.. Sebišna majka! nema šušnja, samo čičak! Domaći + ovčiji đubar, zečji brabonjci nula!

     • HRSmoock

      Ma da su samo zečiji…:)) Ovi nenormalni Ćiftari ili drže divovske krave ili slonove. Da je bilo ovoliko džidže kad bejah mlad, ne bi bilo devedesetih .)) Nego, nije to za svakoga. Ljudi se igraju Ramonesa, “čiste grašak” po čitav dan, ne misle o obavezama i poslu. Mada, priznajem neki su podnošljiviji u takvom stanju.

     • … dok ne postanu šizofreničari! a onda i takvi postanu nepodnošljivi tj. opasni!

     • HRSmoock

      Ljudi su stalno pod nekom presijom, stalno ih neko plaši, urlaju na njih sa TV-a, stalno je neka frka. Ne mora to da bude vutra ili alkohol, danas je lako zapasti u psihozu. Najgore je onima koji nemaju posla, a to su uglavnom mladi. Njima je samopouzdanje ionako razbijeno. I što da rade nego da sjede i duvaju. Retki zapale vani ili se nekako dočepaju kakvog posla. Ostali životare u stalnoj psihozi. Ali naše vrle usrećitelje premudre baš zabole…Nekrofilska vlast koja se priklanja ovima što su sa jednom nogom u grobu. Opasna je to igra koja lako svima može da se obije o vugla. Tek to će biti nepodnošljivo…

     • Na vrhuncu recesije 2009. godine popijeno je 15,776.324 KM anksiolitica, a brojka je već 2010. pala na 9,041.457 KM, dok je 2011. iznosila 7,559.097 KM. Već 2012. prodaja je ponovno skočila za više od milijun KM i iznosila je 8,703.785 KM. Stručnjaci potvrđuju da anksiolitici obuhvaćaju lijekove protiv stresa, anksioznosti, unutrašnje napetosti, uznemirenosti i nesanice. Stručnjaci ističu da ovi preparati imaju svoje prednosti, ali treba ih koristiti pravilno i uz dogovor s liječnikom. Uzroke povećanog korištenja ovakvih lijekova vide i u recesiji koja je ljude i financijski i psihički dovela na dno s kojeg se potrebno dignuti. Ovo su podatci za BiH.. U Srbiji ali i u Hrvatskoj je vjerujem slično 🙂

     • HRSmoock

      Mrzim statistike jer mi poslije njih trebaju tablete. :))

      Istraživanje Omladinske informativne agencije (OIA) pokazalo dramatične rezultate, prema kojima čak 81% mladih želi zauvijek napustiti BiH (prema rezultatima iz 2004. taj je broj bio 62%, a 2007. već 77%). Prema nekim podacima, od završetka rata naovamo iz zemlje je otišlo više od 150.000 ljudi mlađih od 30 godina. Od 2004. zemlju je napustilo preko 20.000 visokoobrazovanih ljudi. Najviše odlaze medicinski i prosvjetni radnici, električari, mnogi traže zaradu na kruzerima, a ogroman broj i dobro i slabije obrazovanih odlazi raditi u ugostiteljstvu, građevini, firmama za čišćenje. Postotak nezaposlenosti među mladima u BiH narastao je na čak 67%. Na koncu, tu su i podaci Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), prema kojima je BiH po odljevu mozaka (kako se kaže u početku jedne pjesme Dubioze kolektiv) na petoj poziciji najlošije plasiranih zemalja u svijetu, u neslavnom društvu sa susjednom Srbijom, te – Burundijem, Haitijem i Alžirom.

      I kako čovjeku da bude dobro…

     • srka

      Oaza je samo Svicarska…drugi su…prija bi se slozio sa Vaccom.
      😉
      by Srka®

     • Nevalja joj klima!

     • srka

      Sto je…je…Klima=0 !
      Al ja sam u svom omjeru izostavio klimu…slucajno 😉
      U vas je klima kakva se pozeleti moze…samo privreda…infrastruktura…demokracija…i na kraju ono…najvaznije…$$$ ???
      by Srka®

     • Klima nam je super, a ostalo je u qurcu! Ali ipak optimistično vjerujem da će se mnogo toga i na gospodarskom planu popraviti! … jbg ipak za Švicom kasnimo oko 200 godina!

     • srka

      optimizam i disciplina i rad i strpljenje…sve do cilja…nisu mi jasni samo tipovi koji se sporedjuju sa Germanima….kao sto i sam kazes…jedno dva stoljeca je diferenca…ne ide to preko noci…
      by Srka®

     • a startamo, ne s nule, nego iz debelog minusa! Ma samo da nas puste na miru da napokon krenemo: http://www.youtube.com/watch?v=nt9cMJAAwPA 🙂

   • srka

    kako za tkog…nama su poispadali i zubi…i to treci…mos mislit…ne trnovit…vec zubovit put…
    by Srka®

 • Vacca, the mljac

  Ah što je lijep i sunčan dan…

  • HRSmoock

   Daleko je sunce…

   • Vacca, the mljac

    Na ruskom tunelu izbušena je rupa. – Vidi se svjetlo.

    • HRSmoock

     Nemoj samo da nas sve to svjetlo zaslijepi. taman sam prestao da sanjam izvjesni Kubrickov film sa Peterom Sellersom. A i nikad nisam zavolio bombu.

     • Vacca, the mljac

      Drugačije je ovo svjetlo. – Prosvjetljenje.

    • Svjetlo jeste! Ide li to vlak ili je to od sunca?

 • Vacca, the mljac

  Ah što je lijep i sunčan dan…

  • HRSmoock

   Daleko je sunce…

   • Vacca, the mljac

    Na ruskom tunelu izbušena je rupa. – Vidi se svjetlo.

    • HRSmoock

     Nemoj samo da nas sve to svjetlo zaslijepi. taman sam prestao da sanjam izvjesni Kubrickov film sa Peterom Sellersom. A i nikad nisam zavolio bombu.

     • Vacca, the mljac

      Drugačije je ovo svjetlo. – Prosvjetljenje.

    • Svjetlo jeste! Ide li to vlak ili je to od sunca?